Julbak, Kärleksmums & Guld

Godmorgon underbara helg! Det är så underbart att vakna upp till helg. Igår stökades det i mitt kök minsann. Flera kakor bakades och en ny middagsrätt lagades, tänkte att jag skulle få upp lite mer matiga recept på bloggen än vanligt. Hoppas det uppskattas.

I år blir det guld i vår gran och även under den tänkte jag. Var på IKEA för några veckor sedan och fyllde på med nytt att hänga i granen och nytt till alla paket. Jag brukar ju inte få bestämma hur granen skall pyntas men så tänkte jag om jag köper hem nytt så borde det ju hamna i granen :-)

Guld & Vitt

En kärleksmumskaka i långpanna som senare i eftermiddag skall levereras till kyrkan. Receptet fick jag skickat till mig och har inte smakat på denna men skriver ändå ner receptet här om någon är nyfiken på det.

Kaka

3 ägg

4,5 dl socker

4,5 dl mjöl

1,5 msk bakpulver

2 msk kakao

2 msk vaniljsocker

2,25 dl mjölk

150 g smör

.

Glasyr

125 g smör

2,5 dl grädde

5 msk socker

1 msk mjöl

2,5 msk kakao

.

Smält smöret och rör ner mjölken. Låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål. Varva smörblandningen och mjölblandningen ner i äggvispet. Smöra eller täck en långpanna med bakpapper. Grädda i 200 gr i 18-20 min.

Gör glasyren. Smält ihop smör, grädde, socker, mjöl och kakao. Gör ett uppkok tills krämen tjocknar. Låt svalna en aning innan glasyren breds över kakan. Toppa med kokos.

Nu skall vi återigen bege oss till bakekällaren, julbaket fortsätter. Svärmor har förberett ved och tomma äggkartonger till ugnen. Idag blir det ljust knäckebröd så idag får vi knäcka ikapp för att få brödet tillräckligt tunt. Efter baket brukar vi alltid fika tillsammans, förra veckan såg det ut så här..

Imorgon bjuder jag på kladdkakan vi åt på Kladdkakans dag, den vill ni INTE missa ;-)

Kram på er!

 1. Milla skriver:

  Måste ju fråga var den fina ringen du har på långfingret kommer ifrån?

  Och tack för en grymt inspirerande blogg!

  Ha en härlig söndag!

  //Milla

 2. Karin skriver:

  Fortsätt gärna med matiga recept! De ger sådan inspiration! Tusen tack!

 3. Sofie skriver:

  Blir alltid så inspirerad av dina recept, tack för att du delar med dig! Vad brukar du använda för mått på din form när du skriver ”långpanna”, t.ex. till kärleksmumsen?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..