Fyra recept på fudge

Hej igen! Tänkte bara kika in en snabbis och bjuda på lite mer julgodis. Här kommer mina fyra i topp recept på fudge. De som jag gillar bäst.

20131221-220201.jpg

Jordnötsfudge

2 dl grädde

1,5 dl socker

0,5 dl ljus sirap

0,5 dl mörk sirap

1 dl jordnötssmör

2 msk honung

50 g mörk choklad

Koka upp grädde, socker och sirap tills kolan klarar kulprovet (ca 20-30min) Rör ner honung och jordnötssmör och koka ytterligare några minuter. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner chokladen så att den smälter helt. Häll upp smeten i en bakpappersklädd avlång form. Låt stelna i kyl. Skär i lagom stora bitar.

Chokladkolafudge

1,5 dl socker

1,5 dl ljus sirap

1,5 dl grädde

3 msk smör

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

100 g mörk choklad (med smak får du variation)

Koka upp alla ingredienser utan chokladen i en tjockbottnad kastrull och låt småkoka i 20-30 min ungefär.Gör ett kulprov (häll en klick kola i kallt vatten, det skall inte gå att forma till en boll men den skall bli fast i vattnet, alltså tar man den lite tidigare än en vanlig kola)  för att se om kolan är färdig. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner chokladen i bitar så at den smälter och att det blir en jämn smet. Häll upp i en bakpappersklädd avlång bakform. Låt kallna och skär sedan i bitar. Fudgen förvaras i kyl och klarar sig runt en vecka.

Choklad & Nutella fudge

1,5 dl socker

1,5 dl ljus sirap

1,5 dl grädde

50 g smör

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 dl nutella

Koka upp alla ingredienser utan nutella i en tjockbottnad kastrull och låt småkoka i 20-30 min ungefär.Gör ett kulprov (häll en klick kola i kallt vatten, det skall inte gå att forma till en boll men den skall bli fast i vattnet, alltså tar man den lite tidigare än en vanlig kola)  för att se om kolan är färdig. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner nutella så att den smälter och att det blir en jämn smet. Häll upp i en bakpappersklädd avlång bakform. Låt kallna och skär sedan i bitar. Fudgen förvaras i kyl och klarar sig runt en vecka.

Mjölkchokladfudge

3 dl vispgrädde
2 dl socker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk honung
120 g mjölkchoklad

Koka upp grädde, socker och sirap. Låt koka tills smeten precis klarar kulprovet. Tag kastrullen ifrån platten och rör ner smöret och honungen. Låt koka i 2 min till. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner mjölkchokladen så att allt smälter. Fyll en form med bakplåtspapper på ca 15*25 cm och låt svalna. Ställ den sedan i kyl, gärna över natten innan man skär den i bitar.

Missa mig inte på Instagram @fikastunder eller på Facebook.

  1. Hej. Hur stor skall formen vara för bästa resultat? :)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..