Solen och småfolket- det spännande äventyret!

Det skulle kunna vara titeln på en extremt spännande saga att läsa för knattarna! Men det är det inte. Med tanke på dagens UNDERBARA ENDORFIN-KICKANDE och humörshöjande väderlek (i alla fall i Stockholm…) och Hugos klädval bestående av shorts så slog det mig att jag fått en hel del mail om solkrämer för barn.

Vi är ju extremt duktiga på att smörja in våra arvtagare, kanske cirka 1000 % bättre än vad vi kletar in oss själva. Det är ju bra, men ännu bättre om vi hade kunnat styra upp krämeriet på oss allihopa på en blaserad nivå. Cant have it all, I guess?

Mina barn uppfattar inte ens längre när jag smörjer in dem. Hugo tjoar ofta om att det är varmt vs kallt (den varmare varianten av kräm är att föredra, vilket jag kan förstå) och Vincent utför gärna akrobatiska saltomortaler när jag ska knåda hans lilla bullkropp men annars funkar det rätt så bra. Kan ha att göra med den miljön de växer upp i- detta tempel av serum och krämer? He he.

Hur som så gör jag aldrig avkall på solskydd, varken på mig eller kidsen. Jag har varit på alltför många föreläsningar av hudläkare, hudcancerdrabbade och strålningsmyndigheten för att nonchalera fakta. Kan det minska risken för sjukdomar så mojsar vi loss- basta.

Här några enkla och korta tips!

1) Smörj in barnen som en del av morgonbestyren- frulle, tandborstning, tvätt av ansiktet- solkräm. Då blir det snabbt en vana och du glömmer aldrig av det.

2) Glöm inte öron, hårfäste, fötter och händer! Speciellt händer och fötter träffas av solen. Tänk på det när det kommer till dig själv också!

3) Smörj ALLTID in er efter bad eller vattenlek. Det spelar ingen roll om det är en vattenresistent produkt. Kleta på bara!

4) Fysikaliskt filter innebär att det är partiklar i solkrämen som reflekterar bort solstrålarna och på så sätt skyddar den mot UV-ljuset. Det blir en vit hinna på huden. Den här sortens solskydd passar bra på de minsta kidsen. Hugo vägrar den här eftersom han ”ser ut som Jokern!” och jag smörjer därför in honom med en variant av solkräm som har kombintationsfilter och som inte ger 45 graders feber-look. Som ingrediensexperten Pär Svanberg sa i Snygg-helt enkelt podcast-avsnitt ”Solmyter” : Bättre att smörja in barnen med någon form av solskydd än inget alls! Så vägrar de- ta av din. Bättre det än att hoppa över.

5) Solprodukter ska alltid ha både skydd mot UVA och UVB. SPF står för sun protect factor och innefattar UVB-strålningen. Numera ska de produkter som du hittar på marknaden i Sverige alla ha UVA, men titta för säkerhets skull efter om det finns antingen en ring märkt med UVA inuti, eller om det inte står något på förpackningen- hör av dig till varumärket och fråga. Det kostar en hel del att märka upp produkterna med UVA-ringen, så en del mindre märken kanske inte har råd att styra upp det trots att deras krämer skyddar mot både UVB och UVA.

Här är jag och Vince i skuggan i Mexico. Det var tider det.

 

 1. S.M. skriver:

  Ska åka på semester med min 10-månaders och har köpt UV-kläder + solhatt, men ska man smörja in också? Fick för mig att man inte ska göra det på barn under 1 år??

  1. Jag frågade Pär det i avsnittet om Solmyter av podden, och han tyckte det. Vilket jag också gjort redan innan både på Hugo och Vincent. När de är tillräckligt stora för att kravla runt och flytta sig ut i solen så är det alltid bäst smörja in dem. Ha en underbar semester!

 2. Malin skriver:

  Tacksam för tips på vilken solkräm jag ska köpa till min sexmånaders bebis. Har fullt sjå att försöka få honom att behålla strumporna på så att han inte bränner fötterna. :S Pris spelar mindre roll – bara det är bra produkter! Tack på förhand! 🙂

  1. Smakfråga! Men jag gillar allt från Apotekets egna, ACOs och EVY. De 2 första har den varianten med fysikaliskt filter som är extra skonsam mot känslig hud och bra för mycket små bebisar. Kämpa på!

   1. Malin skriver:

    Tack för svar!

 3. Kan du komma med konkreta exempel som inte kostar flera hundra? Hur dåliga/bra är tex garniers och niveas för barn?

  Jag gillar inte EVYn särskilt. Är väl egentligen att jag tycker det är opraktiskt som tusan med mousse. Köpte den nu iår för att den kommit upp som rekommenadtion till höger o vänster. Så tycker jag den är klibbig. Barnen är inte så förtjusta i klibbet heller, men tycker ju mousset är kul. Fast äldsta tycker den luktar bensinmack… Hmmm.

 4. Jenni skriver:

  Provar nu en ny solskyddskräm till mina barn, Evy. Fast på vårt apotek och skulle vara bra för ömtåligt skinn… Jag har alltid varit noga med solskyddet på våra 4 barn… Förra året frågade en annan förälder varför vår son inte blev så himla brun?… Jag är rena solskyddsterroristen!!!! Smörjer och smörjer hela dagarna! Använder inte uvkläder (solhatt eller keps) men mycket solskydd. Och barnen har alltid tålat sig med det. Köper ny efter varje säsong om den inte är slut innan… Smörjer mig själv lika ofta… Jenni

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..