Middagstips

Jag fortsätter att utmana killarnas smaklökar här hemma: )

Jag vill inte tvinga i dem något utan jag ger dem chansen att smaka och de MÅSTE smaka. Om de inte tycker om det behöver de inte äta det.
Därför gör jag det mesta separat så kan man äta det man tycker om….EFTER man har smakat på allt förstås: )

Här om dagen blev det jättegod
Lax med teriyakigrönsaker

  • Laxfilé
  • broccoli
  • vitkål
  • morötter
  • purjolök
  • grönkål
  • 1 burk/flaska Teriyakisås
  • ris

Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra laxen och ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter.
Strimla grönsakerna och stek dem i olja i en het panna.

Häll sedan över teriyakisåsen. Låt puttra ihop i några minuter. Servera med ris.

Om man är säker på att alla gillar såsen skulle jag rekommendera att blanda i laxen med grönsakerna.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

1 deg – 2 sorters bullar

Hur gör man när en son vill ha kardemummabullar och den andra kanelbullar???

Jo man gör 2 sorters bullar på 1 deg!!!

Kardemummafyllning

  • 100 gram mjukt smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/4 dl rörsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk malen kardemumma

Kanelfyllning

  • 100 gram mjukt smör
  • 1 dl rörsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk malen kanel

Deg

  • 5 dl standardmjölk
  • 50 gram jäst
  • 1.5 msk malen kardemumma
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 12-15 dl vetemjöl (jag tog 11 dl)

Gör så här:

Vispa ihop de olika fyllningarna med elvisp i varsin skål. Ställ åt sidan.

Degen: Smula ner jästen i KALL mjölk och tillsätt kardemumma, strösocker, ägg och vaniljsocker. Vispa med elvisp till jästen har löst upp sig.

Tillsätt smöret i små bitar och häll i mjölet lite i taget till det blir en fin och slät deg som släpper från kanterna på bunken. Använd med fördel en köksassistent, maskin alltså: ) med degkrok. Låt gå läääänge i maskinen, minst 15 minuter.

Häll upp degen på ett väl mjölat bakbord och dela den i två delar.

Nu är det dags att göra bullarna. Jästa gör de nämligen sen!

Här kommer en ”steg för steg” guide till fina snurror.

Förbered ett väl mjölat bord

Häll ut degen ur bunken

Dela degen i två delar. Kavla ut en av deghalvorna till en stor rektangel och bre på en av fyllningarna

Vik den dubbel. Skär sedan remsor, ca 2 cm breda som du i sin tur skär ”byxor” av dvs skär ett snitt i men låter de sitta ihop med ca 1 cm

Snurra varje byxben

snurra sen ihop båda byxbenen
sen snurrar du ihop den till en bulle

Klara

Gör nu likadant med andra halvan och bre på den andra fyllningen.

Låt nu bullarna jäsa i minst 2 timmar under en handduk.

När de jäst klart brukar jag stoppa in dem i frysen (förutom dem jag vill äta direkt förstås). Sen när jag blir sugen tar jag fram dem ur frysen, tinar dem och gräddar dem då får man nybakade bullar varje gång!

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ugnen i ca 8 minuter.

Njut!!

  1. Bra teknik! Jag gör typ likadant men lärde mig nyligen att man kan köra i maskin typ 15 min, sen låta det stå i ca 10 och sen köra en stund till i maskinen så blir glutentrådarna ännu bättre 👌🏼 Provade med lussekatter och de blev riktigt bra!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Min lilla dragqueen

Låt oss fira att det är fredag med en gammal goding. Detta är Theo för 4 år sedan.

Ni måste kolla på den här videon ❤️

Jag smälter!!!

Min lilla dragqueen!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..