Ett SKITproblem

Ja och nu menar jag inte ”skit” som i ”petitess” utan ordagrant SKIT!!

Max har varit utan blöja hela påsken. Han sa en dag att han ville ha kalsonger så då fick han det.

Han har ju tidigare inte visat något intresse för att gå på pottan så vi blev väldigt positivt överraskade när han sa att han ville ”sluta” med blöja.

Det har gått över förväntan. Visst, det har hänt olyckor men inte så många som jag räknat med.

Han har sagt till en gång själv att han ville kissa och då sa han ”-Har jag blöja på mig? Jag vill kissa!”

De andra gångerna frågar vi eller säger till honom att pröva att sätta sig på pottan. Det funkar bra.
Det har även funkat bra på förskolan. I går hände inte en enda olycka men idag hände en, med det är ju bara att bunkra upp med en massa extrakläder.
Vi gör absolut ingen stor grej av det utan byter bara kläder.

Men nu har vi ett problem.

Han VÄGRAR och då menar jag VÄGRAR att bajsa.
Han vill inte bajsa i pottan eller på toaletten, vilket jag har förstått är ganska vanligt. Theo ville ta på sig blöja när han skulle bajsa vilket han fick såklart. Men Max vägrar även att ta på sig blöja nu vilket för med sig att han inte bajsar på ett par dagar vilket leder till ont i magen.
I vanliga fall är han som en klocka, en gång på morgonen och en gång på eftermiddagen.

Hur ska vi få honom att bajsa???????

Jag ska köpa den här boken ”blöjfri på 3 dagar” (eller vad den nu heter) för den har jag hört väldigt gott om och jag vet att många av er har tipsat om den också.

Men innan dess måste ju Max bajsa och ALLA tips är välkomna.

Tack!!

 1. Vi ritade på ett papper en potta (som stod för att bara sitta på pottan), sedan gula droppar(för kiss) och sedan en bajskorv, efter varje figur ritade 4-5 rutor, varje gång hon satt på pottan (även om hon inte gjorde något) kissade fick hon sätta ett klistermärke när hon hade 4-5 klistermärken fick hon en liten present.
  Vi hade också lite trög start med bajset, men då mutade vi med en liten chokladmynt och även klistermärken om hon bajsade, det gick hem! Blöjfri på ca 1 vecka.
  För att få de att bajsa prova med gröna vindruvor eller kall apelsinjuice (gärna på tom mage) gör succe här hemma.

  Om du vill använda laxering när han inte bajsat på några dagar prova med Resulax som är mildare än Mikrolax.

 2. Vi ritade på ett papper en potta (som stod för att bara sitta på pottan), sedan gula droppar(för kiss) och sedan en bajskorv, efter varje figur ritade 4-5 rutor, varje gång hon satt på pottan (även om hon inte gjorde något) kissade fick hon sätta ett klistermärke när hon hade 4-5 klistermärken fick hon en liten present.
  Vi hade också lite trög start med bajset, men då mutade vi med en liten chokladmynt och även klistermärken om hon bajsade, det gick hem! Blöjfri på ca 1 vecka.
  För att få de att bajsa prova med gröna vindruvor eller kall apelsinjuice (gärna på tom mage) gör succe här hemma.

 3. Muta honom och börja ge lactulose redan nu så det inte gör ont när han ska bajsa. Det ”mjukar upp” bajset och gör hela processen lite smidigare. Lycka till!

 4. Min dotter vägrade blöja vid 2 års åldern, är 2,5 nu. Bajsproblem började förra sommaren, hon bara vägrade bajsa. Nu dricker hon pulver som gör bajset lösare. Vi fick använda klyx några gånger, vill inte vara med om det flera gånger😞. Så mitt råd e ta kontakt med läkare så ni får utskrivet lösgörande, för man vill inte åka in till akuten o ta klyx. Ja o hon är helt blöjfri nu, typ 2 gånger i början kissade hon på sig. Ända är att jag får påminna henne hela dagen, när det är dags för att kissa. Får hon bestämma så behöver man inte kissa så ofta. Hoppas bajsproblemet löser sig fort, och ta utifrån hjälp fort så ni inte hamnar i en ond bajs cirkel.

 5. Hej.
  Jag har tre barn och alla 3 har totalvägrat att bajsa på både toan och pottan. Men kisseriet har funkat kanon.
  Vi testade först iPad och att sitta på pottan, testade även belöning med godis/leksak. Men inget bet på mina barn.
  Så när ungen totalvägrat och höll sig i flera dagar så köpte jag microlax på apoteket. Då tog det ca 3 min och han bajsade utan problem på toan (går inte att hålla sig).
  Fick göra detta 2-3 ggr och sen har det aldrig varit något problem.
  Då förstod dom att det inte var någon fara. 🙂 Lycka till!!

 6. Använde blöjfri på tre dagar men just att bajsa gud vad hon vägrade. Vi använde mycket russin och plommon för mjukare bajs och så högvis med böcker som bara fick läsas på toaletten.

  Jag TROR iallafall vår dotter har stort behov att känns att det var på hennes villkor. Hon höll sig 10 timmar från att kissa för hon vill inte att någon frågade.

  Hoppas ni hittar något sätt som funkar för er

 7. Först, som någon annan skrev: se till att ge lösande mat så att han inte blir hård i magen och får ont. Undvik banan och blåbär som är stoppande. Gärna smoothie med lite olja i som gör det lättare för bajset att komma ut.
  Sen: vi följde blöjfri på 3 dagar med Morris i somras när han var 2 år och 4 månader. I boken står det att när de ska bajsa utan blöja kan det vara skrämmande, och att det känns som en del av dem ska gå av (kan relatera till första gången man skulle bajsa efter förlossning!). Det som funkade för oss var att vi satt framför Morris på toaletten (med toasits, den använder han fortfarande) och höll om honom och berättade lugnt att det inte var farligt. Första gångerna grät han men vi lät honom sitta kvar och lugnade honom och kramades tills bajset kom. Då firade vi och gjorde high five och vinkade hej då till bajset innan vi spolade. Det var kämpigt några dagar men släppte fort. Hoppas ni hittar en bra lösning snabbt!

 8. muta! eller klistermärken!! sätt ett papper på typ toadörren å varje gång han kissar kan han få ett litet klistermärke att sätta upp å varje gång han bajsar ett stort. eller nått annat han tycker om eller tycker är roligt! prata med honom innan om vad han vill ha eller göra om han bajsar på påttan. mina gillade klistermärkes grejen!

 9. Vi har mutat! Med allt vi kommit på.
  Det har funkat toppen med klistermärken, vi hade ett ”bajs-schema” på toadörren där hon fick klistra en lapp på dagens ruta varje gång hon bajsade. Skaffade även klistermärkesbok som hon kunde sitta och pyssla med på pottan, för att få henne att sitta kvar. Vi har läst sagor med. Finns en jättebra barnbok med flikar som heter Alla bajsar!
  Stort lycka till!

 10. Vi ”mutade” med klistermärken. Köpte massa fina klistermärken med fotbollar och annat sonen gillade så satte vi upp ett ”pott-diplom” på väggen, fick klistra upp ett efter varje pottbesök tills pappret var fullt och sonen torr 🙂 har kvar diplomet trots att gan fyller 9 år på söndag😂

 11. Se till att få i honom så mycket lösande kost som möjligt kommande dagar. Ge katrinplommon, vindruvor, päron, russin mm. Du vill inte att han när han väl bajsar är jättehård i magen och får ont av detta och sedan förknippar bajsandet med detta och fortsätter låta bli. Bättre att försöka bryta direkt!

  Om det inte räcker med kosten så ta kontakt med VC. Vid akut förstoppning kan han behöva tex klyx (ges rektalt på vårdcentralen och sedan ytterligare två dagar hemma), eller så kan det räcka med ex movicol/forlax/laktulos som tas via munnen under ett par dagar eller veckor.

  Men hiva i ungen katrinplommon nu!

  / hälsningar vårdcentralsdoktorn.

 12. Vi hade precis samma problem o testade allt! Fick tipset från en vän att muta sonen med godis varje gång han gjorde ngt i pottan 1 godis för kiss o 2 för bajs. Helt plötsligt blev han motiverad o det har funkat kanon bra. Nu har vi lyckats fasa ut godiset o ger bara beröm. Lycka till

 13. Våran 5 åring hade nästan samma problem. Höll sig flera dagar så vart förstoppad.
  Fick även forlax tror jag det heter för att mjuka upp bajset så det inte skulle göra så ont.
  Men vi köpte små billiga olika presenter och slog in i roligt papper. Lade de i en korg och ställde på en hylla i badrummet. När det vart en lyckad leverans fick han välja ett paket.
  Kunde vara slime, en rolig penna, playdoh burk, lyspinne mm. Det funkade fint och efter ett tag funkade bajsning hur bra som helst utan presenter =o)

 14. Hej! Förstår precis problemet. Min dotter ville ha blöja när hon bajsade ända tills hon var 4 och ett halvt. Tillslut fick ja henne att sitta på toan med blöjan på och bajsa i blöjan men ändå sitta ner. När det funkade tog vi bort blöjan och försökte få henne att bajsa. En dag lurade jag henne att hon faktiskt hade bajsat (vilket hon inte hade) och hon blev jättestolt och fick välja en sak på leksaksaffären. Sen smög jag i henne lite lactulos varje dag i en vecka så att bajset lättare skulle komma. Efter detta har det gått som en dans. Du kan ju också ge honom en dos microlax upp i rumpan så kommer bajset att komma i toan vilket han vill eller inte. Och då blir han kanske superstolt att han klarade det 😀

  1. Microlax svider så ge inte åt barn, hellre klyx. Eller alla barn är olika då förståss, inte alla som reagerar.

 15. För oss funkade det kanonbra med mutor!
  Har fått många pikar om att man inte ska muta sina barn men vad sjutton, det funkade!
  När vår flicka blev blöjfri ville hon inte heller bajsa på pottan. När hon inte hade bajsat på 4 dagar åkte jag och köpte en leksaksfigur som jag visste att hon ville ha och sa att denhär får du om du bajsar på toan eller pottan.
  Samma kväll bajsade hon 💪 hon ville dock inte bajsa på pottan utan på den stora toan som vi andra. Pottan användes bara till kiss.
  I några veckor fick hon sen en chokladbit varje gång hon bajsade. Chokladbiten blev mindre och mindre och efter ca 3 veckor tog vi birt den helt. Då hade hon vant sig vid att bajsa på toan.
  Jag vet inte hur du ställer dig till mutor men det hjälpte oss i alla fall.
  Lycka till

 16. MUTA!
  Vi mutade vår 2-åring med NonStops för att få honom att sitta på toaletten (han vill inte gå på pottan)
  Han fick 1 nonstop när han kissade och 5 när han bajsade. Än idag kallar han nonstop för ”toagodisar” och han är nu 9 år.

 17. Vår dotter totalvägrade och bajsade inte på flera dagar. Vivlar på semester i Thailand så jag köpte laxermedel som vi sprutade in i rumpan och efter 10 min såg man paniken i henne och vi gick lugnt till pottan och hon bajsade flera gånger under loppet av 30 min. Sen var fobin över att bajsa borta! Lycklig tjej efteråt 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Vilket ställe!!!

I går var vi på Gunnarshögs gård. Det är ett fantastiskt ställe där de producerar rapsolja bla.

Vi gick en guidad barntur där barnen fick göra egen olja. De tyckte att det var riktgt kul, och vi vuxna också för den delen.

Detta stället är så himla fint och det är verkligen värt ett besök om ni har vägarna förbi österlen!

Nu har vi lämnat Österlen och är på väg tillbaka till Stockholm , med resten av Sverige känns det som…..såååå mycket trasfik. Men det hade vi räknat med.

Vi har haft en helt fantastisk påsk med mycket lek för kusinerna. De har det så himla roligt tillsammans alla 4!

Vi vuxna har haft det lugnt och skönt för nu kan man ju faktiskt släppa ungarna med blicken då Max har lugnat ner sig väldigt mycket plus att de stora har koll på honom.

Nu börjar liksom en ny epok i livet känns det som: )

Max har även börjat sova så jäkla bra. Igår vaknade han 08.40 efter en kväll med discodans: )

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Så här blev tårtan

Påskmiddagen åt vi inne i vårt hus. Vi blev sammanlagt 15 personer när min bror med familj, mamma och mormor kom över men ”finns där hjärterum, finns där stjärtrum”: )

Vi hade delat upp maten så alla kom med lkye var vilket resulterade i ett härligt påskbord med mängder av god mat.

Påsktårtan blev inte lika fin som originalet men jag måste töäga att jag tycker att den blev rätt söt ändå: )
God blev den iaf!

Kvällen avslutades med att barnen hade disco och show för oss vuxna i 1.5 timme. Att de orkar: )

Här kommer Theos tolkning av ”Gangnam Style”: )

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..