Så här funkar det i VÅR familj

Jag satt med i Helgpanelen i TV4 Nyhetsmorgon i morse. Max fick följa med mig och skötte sig exemplariskt dvs han sov:) 

Det gick tom bra att sätta honom i bilstolen. Jag gjorde så att jag hade tagit upp stolen i går så han fick sätta sig i den uppe i lägenheten. Då gick det utan några protester. Kan ha varit en engångsföreteelse men det var skönt iaf:)! 

Det var jag, Annika Leone och Patrick Isaksson som satt i panelen idag. 

TV4 ville att jag skulle prata om det som blivit en stor grej på min blogg den senaste veckan nämligen det här med att ha syskon på förskolan när man är föräldraledig. 

Jag pratade verkligen från vårt perspektiv i vår familj och det här med att mammor (för det är bara kvinnor som kommenterat) inte stöttar varandra utan bara slår varandra på fingrarna. 

Jag har sagt det förut och säger  det igen: man behöver inte ha samma åsikt men det är ingen anledning till att inte behandla varandra med respekt!!! 

Ni kan se klippet från Nymo HÄR!

Det sköna med att jobba morgon är att man kommer hem lagom till frukost och dinosaurieattaker:)! 

Hoppas alla får en fin lördag!! 

 1. Vad tycker alla ni som är negativa till att ha syskon på förskolan om man är hemma med ett annat barn, om att man har barnen förskolan när man jobbar heltid? Är det lika illa? Eller är det inte tiden i sig som är problemet?

 2. Malin Wollins krönika finns väl i Aftonbladet. Jag tycker inte mammor ska kasta skit på varandra för olika åsikter men ibland kan det vara svårt att känna respekt, som t ex när man har den stora förmånen att få ha syskon nr 1 i hela 30 timmar på förskolan när man är hemma med nr 2 men ändå inte är nöjd och beklagar sig att det blir en dag över (gäller ej Carin d S, hon har ej beklagat sig). Som sagt, då önskar man sig lite perspektiv från denna mamma ifråga.

 3. Jag känner såhär, sköt dig själv och skit i andra. Stå på dig, Carin! Till alla de mammor som sitter och klankar ner på valet att lämna syskon på förskolan – borde inte NI spendera mer tid med era barn istället för att sitta och hålla en sandlådenivå på sociala medier??!!

 4. Nu har jag inte sett Nyhetsmorgon, men vad synd att det inte verkar varit någon, typ barnpsykolog, forskare, förskollärare med. Eller var fokus mer på nät-etikett än förskolan? Patrik Isaksson, var han där i egenskap av förälder, eller något annat? Läs gärna Malin Wollins Expressenkrönika, tycker den var välformulerad och bra angående detta.

 5. Lite trött på pratet om mammapoliser och att mammor ej stöttar varandra. Att bara kvinnor kommenterat negativt här beror väl till största del på att de allra flesta av läsarna är kvinnor? Inte på att kvinnor är så elaka mot varandra. Har inte de stöttande kommentarerna också kommit från kvinnor?

 6. Vilken hettad debatt.. I skrift är det lätt att missuppfatta varandra (t.ex. ton och ordval). När det gäller Nymo så var det nog inte tänkt som en debatt utan bara prat.
  När Carin bad om åsikter så var det nog tänkt som en debatt men om hon har fått kommentarer där hon känner sig påhoppad, t.ex. att hon känner att hon blivit kallad dålig mamma så har hon rätt att känna så.

  Personligen tycker jag att envar har rätt att göra som man känner passar ens egen familj, har man möjlighet att stanna hemma eller att man känner att äldsta barnet skulle må bättre att vara på förskolan så får man helt enkelt välja det som känns bra. Ingen förälder är dålig förälder för man väljer det ena eller det andra. Bara barnet i fråga mår bra och är lycklig.

  Sist men inte minst, visst är det viktigaste att barnet/barnen mår bra men glöm inte att föräldrarna också ska få uppfylla sina behov som t.ex. sömn när bebis är vaken på nätterna.

 7. Har inte sett klippet än men ska definitivt titta.

  Spännande att följa ditt resonemang kring ditt eget inlägg runt förskolefrågan.

  Du pratat om respekt. I ett av dina inlägg så ber du om våra tankar om rätten till 40 timmar och sen när du får dom – då är det skitsnack. Jag blir förvirrad.

  Du skriver att du tror att alla föräldrar utgår från barnen bästa. Jag tror man egentligen vet att det absolut inte är utifrån barnets bästa du sätter det på förskola på 40 timmar om du har möjlighet till mindre? För vems bästa egentligen? Ärligt?

  Ja, mina tankar och vi kommer aldrig tycka lika i denna fråga.. Jag ber dig att inte kalla inte mina tankar och åsikter för skitsnack.

  Med vänlig hälsning, Sofia. (Kvinna, förskollärare, gravid i v.25 och mamma till en 3-åring)

  1. Jag tror inte Carin menar att åsikterna var skitsnack, utan tonen och attityden som väldigt många tyvärr hade. ”Varför skaffar du barn om du inte vill hand om dem”, ”lat, jävla mamma”, ”vansinnig”, ja, alla kommentarer i den stilen med personangrepp, skuldbeläggande och kränkande ordaval. DET är en skitsnackattityd som inte hör hemma någonstans och som Carin med rätta sätter ner foten mot.

   1. Visst, det är ord man kan skippa när man diskuterar. Samtalstonen ska vara av god ton, håller helt med.

    Jag blir bara så ledsen när jag läser om hur föräldrar väljer att lämna sina barn 40 timmar.. Då borde de vara med några dagar själva så de verkligen ser och förstår barnets vardag. Att få se en hel dag – från 8-17…., det kan bli en ögonöppnare för många tror jag.

    1. Fast regeln i Stockholm är ju helt ny (klubbades igenom nu i höst), så det är knappast någon som ens hunnit lämna storasyskon 40 h på dagis ännu.

 8. Hej. Vill bara säga som förskollärare att man lämnar inte in sitt barn på förskolan för man ska få egen tid, utan det handlar om barnens utveckling som en outbildad inte kan ge barnen.. Så jag tycker du gör helt rätt för din sons utveckling. 😊

  1. Ja herregud… undrar verkligen hur det blev folk av generationer före oss, som inte gick i förskola och därmed inte fick någon utveckling eftersom ”outbildade” inte kan ge dem det.

   Carin – för mig får du göra precis hur du vill – men den här typen av kommentarer är ju rena smörjan. Miljontals människor världen över (och även i Sverige, i generationer före oss) har utvecklats helt normalt UTAN att gå på förskola även om enligt denna kommentar ”en outbildad inte kan ge barnen utveckling”.

  2. Outbildad?! Menar du en förälder då?!

   Är du själv förskollärare?! Isåfall är jag mållös……… Du menar inte på fullaste allvar att tre förskollärare kan ge ca 21-23 barn lika mycket (eller MER???) än vad en normalfuntad förälder kan?

   Vilken pedistal sätter du oss som jobbar i förskolan på.. Och hur ser du på föräldrar egentligen när du skriver så?

 9. Hej!
  Jag tycker det var en mycket märklig ”debatt” på Nyhetsmorgon då ni tre och ev programledaren tyckte lika. Minns jag inte helt fel så avslutades det ju med ”De, struntar vi i”. Bara för att man inte tycker lika så är man väl ingen mammapolis. Sen ska man nog alltid vara försiktig med att lägga sig i hur andra gör, man får väl utgå från att alla (i normalfall) gör sitt bästa och yttersta och älskar sina barn.
  Nu ska jag berätta hur vi gjort and förskola och det betyder inte att Carin m flera gör fel. Vi är en kärnfamilj och har tre gemensamma barn och vi har inte lämnat dem på förskola förrän vid 5 års ålder och då ca 3 timmar endast 2 dagar/ vecka. Alltså bara sista året innan skolstart. Jag skulle inte ens tänka tanken att lämna i väg ett syskon när man har en bebis och än mindre att lämna i väg en ettåring på heltid. Har aldrig känt en enda dag att jag varit stressad mm. Om inte jag skulle hinna hur ska då förskolepedagoger hinna med alla barn…..? Vilket jag anser att de inte gör på alla ställen. Nu kanske vi har haft tur med att få lugna barn som sovit, ätit och i princip aldrig gråtit, haft kolik mm. Men det ena ger väl det andra tänker jag, om barnen känner sig trygga, får äta, sova när de vill, ja då funkar de. Sen detta med att vara hemma mycket och ta det lugnt och ta det i barnens takt. Jag tror mycket på anknytning (lyssna på Louise Hallin) att man utgår från barnets behov. Jag är lycklig för att jag varit hemma med mina barn och de är trygga som människor, och väldigt ödmjuka. Jag tror inte alls på att lämna i väg/separera barn från de viktigaste personerna i deras liv för tidigt. Men tror också att det är viktigt att alternativ finns om man tex får flera barn tätt och råkar ut för förlossningsdepression, då kan man ju såklart inte orka ta hand om allt.
  Kram fr en 3-barnsmamma och grundskollärare

   1. Det kallas för prioritering……………..man väljer helt enkelt barnen före lyxkonsumtion, resor, ny bil, flott hus osv. osv.
    Själv var jag hemma i tio år och fick tre barn under tiden. De bästa åren i mitt vuxna liv och barnen säger ofta att det var så lugnt och skönt vid t.e.x. frukosten för vi stressade aldrig.
    Hälsningar Skåne.

    1. Kanske inte bara handlar om pengar utan ska man vara hemma länge får man säga upp sig och det är inte lätt i alla brancher och kanske på mindre orter att få nytt jobb sen så det kanske inte är bästa prioriteringen heller eller i Stockholm där boende kostar minst 10.000 i månaden. Inte många fixar att vara hemma då. Jag var hemma i 6 år men jobbade på kvällar och helger när pappan var hemma inte helt bra för familjelivet.

   2. Hej Karin m flera!
    Visst kan jag förstå att alla inte har möjlighet. Jag hade inte heller haft möjlighet om jag varit ensamstående etc. Jag är lyckligt lottad och tacksam. Men vi har prioriterat barnen, barnen är nummer 1. Det vill säga barnen ska få tid, mat lagad från grunden, ren och fräsch mat och fräscha kläder (Stadium, HM och Lindex har det blivit mycket och då gärna rea och kampanjer mm) vi har inte haft möjlighet att köpa ”Dior ”kläder mm och inget vi saknat heller. Även utlandsresor har vi prioriterat bort hittills. Då barnen är lite större nu så tänker jag att de resor vi förhoppningsvis kommer göra kommer de få ut mycket av och komma i håg.
    Jag har nog aldrig råkat ut för att någon sagt: Varför är era barn hemma? Snarare åh vad jag önskar att jag med kunde göra så. Har heller aldrig hört kommentaren riktad till oss att språkutveckling mm skulle bli senare el sämre. Vet inte om det har med att göra att jag är lärare och då med inriktning läs- och skrivinlärning samt den första matteinlärningen. Jag önskar att inga föräldrar känner att de är ”dåliga” och att barnen måste vara på förskola för att lära sig prata mm (lyssna åter på vad Louise Hallin säger om detta) Kan konstatera att våra tre barn har varit tidiga (mycket) med att prata läsa skriva läsförståelse mm. Inget påtvingat för att jag är lärare men däremot har vi pratat sjungit läst mycket med/för barnen. Och pysslat och målat och då pratar man också samt utvecklar sitt kreativa sinne. (Bild är ett av mina ämne också ) Och det jag är mest stolt över är naturligtvis hur fina mina barn är som människor, ödmjuka och snälla och omtänksamma och kan samarbeta med alla- meningar plockade från utvecklingssamtal, såklart det värmer i mammahjärtat.
    Och för att svara på Karins fråga lite mer så har min man ett bra jobb, ingen fantasilön men om man prioriterar utgifter så går det bra. Vi köper bra mat, gärna ekologiskt. Men inte massa onödiga saker som läsk godis, fikar aldrig ute på café. Däremot någon gång då och då så äter vi på restaurang och då får självklart barnen följa med. I det stora hela kan man säga att vi varit väldigt försiktiga med socker och peppar peppar men hittills har inget av barnen haft något hål i tänderna. Brukar säga att socker får man i sig ändå tyvärr. Och såklart bakar vi tårta vid födelsedagar, kardemummabullar i bland, kärleksmums är ju gott….
    Vi prioriterar självklart barnens sportaktiviteter, idrott hälsa rörelse är viktigt.
    Ja de sjunger i kör med och har varsin iPad. iPad för att kunna söka kunskap, kunna den nya tekniken och det finns många lärorika appar där man övar matte engelska mm. De har aldrig spelat som jag säger ”hemska högljudda spel” de har aldrig frågat efter det. Jag vet det blev ett långt svar och lite mer, sorry. Men kan det ge någon en vidare syn så är det bra. Detta är vårt val och vi ångrar inte en enda dag.

    1. Det kunde varit jag själv som skrivit detta….förutom att jag är undersköterska.
     Alla våra barn är sociala, trevliga och framåt, TROTS att de varit ”hemma” med oss ända tills de började i 6-årsverksamhet.
     Det handlar mycket om eget intresse också och absolut inte bara om pengar.
     Hälsningar Skåne.

  1. Så vi med skrikiga bebisar med kolik och som äter/sover dåligt på dagen har det pga att vi inte är trygga?

   För övrigt skolade vi in stora först efter att ha försökt ha båda hemma under 4,5 månader men pga kolik och konstant skrik hela dagarna tvingades vi skola in stora då vardagen var katastrof samt deprimerad mamma. Nu har vi dock 15 h i vår kommun vilket jag absolut upplever som tillräckligt trots ovanstående problematik.

   Däremot ska man nog tänka ett varv extra om man begåvats med lugna bebisar att man faktiskt kanske haft tur/gener(jag själv skrek mycket under första året och har nu två som följt samma utveckling). Väldigt tråkigt att läsa att detta är något som vi själv skulle genererat när vi försökt göra allt i vår makt.

 10. Väldigt tråkigt för övrigt att tv 4, när de väljer att lyfta frågan, inte gör det till en debatt och ser till att faktiskt ta dit folk som inte har samma åsikt.

  1. Ja verkligen tråkigt att alla som skulle ”debattera” tyckte samma. Här fanns ju äntligen tillfälle och möjlighet till en saklig diskussion och den föll platt. Bara för att man väljer (och förespråkar) att tillbringa mycket tid med sina barn så är man inte automatiskt en ”mammapolis”. Det kan ju också vara så enkelt att man vill berätta för andra om de lite annorlunda val man gjort för att fler ska våga reflektera över de val de gör. Många gör ju automatiskt så som ”alla andra gör”. Men vad är det som säger att just det är det bästa? Våga ta in andras historier och synpunkter utan att kalla det för att man inte stöttar varandra som kvinnor. Dessutom är det ju i så fall också att inte stötta andra mammor att säga ”strunt i dem” som inslaget slutade med. Jag vill uppmana er alla att våga tro på er egen förmåga att vara förälder. Många idag litar inte till sin egen förmåga. Såklart kan det vara jobbigt att vara hemma med flera barn i ibland men i slutänden är det värt allt slit! Att spendera tid med sina barn är inget man kommer ångra.

   1. Tack för din fina kommentar. Såklart ångrar man inte tiden man lagt med sina barn. Tvärtom hör man många som ångrar att de lämnade i väg barnen och att jobbet var viktigast.

 11. Klart barnen ska gå kvar om de vill. Dock tycker jag 15 tim är lagom. 30 timmar är ju nästan en hel arbetsvecka.

 12. Carin, du uppmanade till diskussion. Diskussionen har egentligen främst handlat om hemma eller inte och hur mycket som är rimligt.

  Jag har läst alla kommentarer. Det finns kommentarer som är respektlösa, från båda sidor och jag tycker nog att de ändå är förhållandevis få. Visst diskussionen är ibland rätt hård, men det måste väl ändå diskussion och argumentation få vara? Känner man sig lätt personligt påhoppad och kränkt kanske man inte ska ge sig in i diskussioner. Självklart har man rätt till att ha olika åsikter och man kan bli respekterad för sina åsikter. Men att vi mammor i alla lägen måste stötta varandra och hålla bakom varandras ryggar tycker jag inte är rimligt. Vi måste få vara oense utan att bli kallade mammapoliser. Det är i mina ögon fel!

 13. Jag är inte så säker på att det är skillnad på förskolor i större eller mindre städer (om nu Sthlm, Gbg o Malmö räknas som större städer. I ett internationellt perspektiv små städer). Vi hade barnen på förskola i pyttestad tidigare. Det var katastrof med noll ordning o omotiverad personal som jobbat i en evighet på samma ställe.kaos och konflikter. Numer går de på förskola i Sthlm och här råder lugnet själv. Så fina pedagoger och härliga barn o föräldrar. Fantastiska lokaler och vilka utflykter de får göra! 10 p av 10 möjliga!!!

 14. Men va vi inte ganska många som precis som du utgick från våra egna barn varesig de behövde förskola eller ej? Tyckte de flesta mest skrev om sina upplevelser och om hur de gjorde i sin familj. Bara för att man gör annorlunda så behöver ju inte det betyda att man tycker att andra gör fel? Och om man nu tycker att det är för mycket för ett barn på tre år att gå 30h på dagis när föräldern är ledig så behöver väl absolut inte det betyda att man aldrig stöttar andra mammor och att man är en såkallad mammapolis för det. Du öppnade ju upp för diskussion och då måste ju båda sidor får säga sitt?

  1. Fast att skriva grejer som ”varför skaffar man fler barn om man inte vill va med dom” är väl inte att utgå från sig själv, snarare ett påhopp!! Såklart man räknar med en diskution men kanske med mer respekt och på ett vuxet sätt med tanke på att det är mammor som skriver här, pinsamt är vad det är!

   1. Jag kanske tänker fel, övertyga mig gärna, men jag är en av dem som faktiskt tänker tanken, varför skaffar man barn om man lämnar bort dem 30 timmar/vecka. Det är min tanke, och den tycker jag nog att jag har rätt att få ha. För mig är det inget påhopp på andra, utan min egen fundering. Några skriver, att utan förskola hade jag inte klarat av två barn. För mig är att skaffa barn en jättestor sak, och hade jag känt att jag klarar inte av fler barn utan hjälp, då hade jag nog inte skaffat fler barn. Jag lämnar min dotter 10 h/vecka, för att jag märkte att jag inte kunde tillfredsställa henne socialt, iom att alla andra är på förskolan. Jag väljer att inte lämna mer, för mig är tiden med henne så värdefull, och snart kommer det en tid när man inte kan välja att ha den här tiden, pga skola. Men som sagt, detta är min tankar.

    1. Jag menar naturligtvis inte att man inte ska be om hjälp och stöd när man behöver, man kan naturligtvis inte föreställa sig hur livet blir med flera barn, förrän man är inne i det.

     1. Jag förstår hur du tänker och jag själv kanske inte skulle lämna just 30 timmar i veckan, jag lämnar 15 timmar men kan väl tycka att möjligheten borde finnas. Även om jag själv vill va med min dotter så mycket som möjligt så tänker jag även på henne. Alla barnen är ju olika och vissa kanske är mera fästa vid sina föräldrar (beroende på hur ens liv ser ut) medan min dotter är väldigt självständig och trygg i sig själv och verkligen älskar att va på förskolan, så man måste ju försöka se till att varje familj vet vad som är bäst för dom. Därför tycker jag att kommentarer som ”vill du inte va med ditt barn” eller ”varför skaffar man barn då” är helt onödiga. Istället borde vi stötta varandras beslut men säga ”själv gör jag såhär”

 15. Men hur gör ni i vanliga fall med bilbarnstolen? Sitter den i bilen och ni sätter i han i den där?

  Sen håller jag helt med i förskolagaten, klart han ska gå där! Blir ju nervös av den här debatten, min son ska börja i januari och är 13 månader då. Verkar ju sticka i ögonen hur man än gör 😕
  Men det är en liten lantisförskola så jag tror han kommer få det toppen! 😊

 16. Att ha syskon på förskola när man är hemma med en bebis är ju jättebra. Barnet får stimulans av lek och träffa andra barn och lära sig saker och utvecklas. Dessutom blir man en lugnare förälder och orkar mer.
  Är själv ensamstående mamma till en 18 åring och hade henne först hos dagmamma 3 tim/dag från när hon var 1 tills hon var 5-6 år. då jag tyckte hon skulle hinna med barnen mer än förskola vilket blev perfekt. Kan varmt rekommendera dagmamma då det är mycket mer personligt samt att dagmamman hinner med att ge varje barn mer uppmärksamhet.

  Gratulerar till bebisen han är så fin!

 17. Jag håller med i viss mån det beror också på vilken Fsk barnet går på Många Fsk har ju så mycket barn att dom inte hinner med alla aktiviteter utan att det bara blir barnpassning o det tycker inte jag är rätt 15 timmar är en bra tid för barnen att vara där inte mer

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..