ANNONS

veckans matsedel

/

Hej hej!!

Hoppas att ni har haft en fin helg.

Vi har haft fullt upp och har fortfarande då skolan öppnar igen på måndag och det är mycket att förbereda. Därav den sena uppdatering på matsedel men som jag sagt förut; bättre sent än aldrig:

Måndag: Köttbullar och makaroner

Tisdag: ”Gyros” i pitabröd

Onsdag: Vegetarisk färsgryta med blomkålsris

Torsdag: Fiskgratäng

Fredag: Kalvstek med ugnsrostad potatis

Köttbullar och makaroner

Det är måndag. Alla är trötta. Varför knöschla te´t. Gör det lätt för dig och något som alla äter utan gnäll!

Wp 15898109574316580886476239060531.jpg

”Gyros”

  • fläskkarré
  • paprika
  • gul lök
  • spiskummin
  • paprikapulver
  • vitlök

Sås:

  • fetaost
  • cream fraich
  • vitlök
  • chipotle chili (krydda)
  • paprikapulver
  • salladslök

Strimla fläskkarlen och stek i smör. Strimla även paprikan och löken och lägg i pannan. Krydda med spiskummin, paprikapulver och pressa i vitlök.

Ta era favoritgrönsaker och lägg upp i skålar.

Mosa fetaosten med en gaffel och blanda med lite cream fraich i en skål. Pressa i en vitlöksklyfta och krydda efter smak. Toppa med strimlad salladslök.

Servera allt med pitabröd. Jag hade även lite couscous till.

Wp 15898109607935034524598071429425.jpg
Wp 15898109601964891095379570757060.jpg

Vegetarisk färsgryta med blomkålsris

  • Quornfärs
  • tomatpuré
  • krossade tomater
  • vitlök
  • gul lök
  • spiskummin
  • majs
  • blomkål
  • koriander
  • citron
  • olivolja

Stek upp quornen tillsammans med lök och vitlök. Pressa i tomatpuré och blanda ordentligt. Häl på lie krossade tomater. Krydda med spiskummin salt och peppar. Häll på en burk majs.
Riv blomkål på det grövsta på ett rivjärn. Lägg i en skål. Häll över olivolja och pressa lite citron. Blanda. Toppa med koriander.

Wp 15898109569165565097489968423216.jpg

Fiskgratäng

  • 4-5 bitar lax
  • 1 charlottenlök
  • 6 stora potatisar
  • 4 morötter
  • 1 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 4 dl grädde
  • 1.5 fiskbuljongtärning
  • Saft från 1/2 citron
  • Dill
  • Persilja
  • Salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxen i en form och sätt in i ugnen i ca 10 minuter. Ta sedan ut och låt stå. Finhacka charlottenlöken och strö den över fisken.

Höj ugnen till 220 grader.

Under tiden skalar du potatisen och morötterna. Dela dem i mindre bitar och koka tills de är mjuka.
Häll av vattnet och vispa med elvisp så de mosas. Häll på mjölken och äggulorna.
Lägg i moset i en spritspåse och spritsa det runt fisken. Det går bra att klicka ut moset också såklart!!

Sås: koka upp grädden i en kastrull. Smula i buljongtärningarna och vispa så den löser upp sig. Hacka dillen och persiljan och lägg i grädden. Pressa i citron och smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över fisken.

Sätt in i ugnen i ca 15 minuter, tills allt fått fin färg.

20200105_1847386396671001408806041

Kalvstek med ugnsrostad potatis

  • Kalvstek
  • vitlök
  • timjan (torkad)
  • salt och peppar
  • potatis

Ta ut kalkstenen från kylen ca 30 minuter innan du ska börja laga maten så den inte är kylskåpskall.

Pressa vitlök och häll kryddor i en form. Rulla köttbiten där i och massera in allt ed händerna. Stek köttet runt om i en het panna.
Sätt in i ugnen på200 grader i ca 30 minuter eker tills köttet uppnått en innertema på 58-62 grader (för Medium).

Skala potatis och dela dem i klyftor. Stek dem i pannan där du stekte köttet så även dem får en härlig smak av vitlök. Lägg dem sedan i formen med köttet i ugnen de sista 25 minuterna.

Servera med en god sås!!

Wp 15898109585223380837282982942578.jpg

Wp 15898109594209078612387492733020.jpg

4
11

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00