Vackra kvinnor

Det är, gissar jag, en konst att klä sig smakfullt och stylish när man är äldre. Kroppen ställer allt högre krav på kvalitet och snitt, och man tappar kanske lätt bort sig på vägen och börjar tro att man liksom är för gammal för att vara snygg och cool. Att det inte finns någon mening med det längre. Så många kvinnor och män som förlorar motivationen där nånstans efter femtio och nöjer sig med foppa-tofflor och samma ingångna kläder varje dag. Och det gör väl ingenting i och för sig. Om man trivs. Men jag tror nog att det ändå finns en poäng i att känna sig fin och som ”sig själv” även när man är 60, 70 eller 80. Ingenting inspirerar mig lika mycket som välklädda, coola och unika 50-plussare. De där franska damerna i page och skräddade plagg, eller de bohemiska männen och kvinnorna med långa hår och personliga stilar som odlats genom decennier. Välklädda italienska män i linnebyxor, handsydda skor och Persol-solglasögon. För dem som inte ger upp utan håller stilambitionen även fast kropp och övrig fysik förändras blir det liksom bara bättre och bättre.

Den svenska arkitekten och designern Jenny Grettve som imorgon lanserar sin limiterade T-shirt kollektion (kolla in hennes site för plagg + mycket vackra och inspirerande kvinnobilder) har sin vackra mamma som modell. Och jag ser tusen gånger hellre henne bära de här t-shirtarna än ännu en mystisk 19-åring med förförisk blick så som det oftast är i modebilder. Det här säger liksom så mycket mer och är avsevärt intressantare att titta på. Och i jämförelse är det så beklämmande när man tänker på och ser alla kvinnor här i Los Angeles med ansikten så sträckta att de förlorat alla personliga drag, och läppar som sticker ut som två pumpade anknäbbar. I mina ögon finns det inget vackert över det, bara osäkerhet och ängslighet. Ett åldrat ansikte som tillhör en människa som älskar sitt liv och den hon eller han är; det är däremot förtrollande.

 1. Marie skriver:

  Vad menar du? De flesta bilderna består ju av en ung hålögd trådsmal kvinna!

 2. Amen!
  Vad allt egentligen handlar om är väl att helt enkelt trivas i sin ålder. Har haft turen att alltid göra det, även om jag försökte se äldre ut när jag var yngre…
  Biologiskt handlar det ju om attraktion för parningsleken, och det är väl därför så många kvinnor inte kan släppa taget. För mig blir det bara patetiskt att försöka vara någon jag inte är. Men man kan nog aldrig bli lycklig om man försöker vara någon annanstans än där man faktiskt är.
  Så kanske har jag inte haft tur trots allt, utan mer levt ett instinktivt mindfulness-liv, ja satan i gatan vilken insikt så här på morgonen!
  Jag skall inte attrahera till parningslek längre, men däremot kan jag ju attrahera till att ha det kul, mysigt och allmänt förträffligt.

 3. Så snyggt, älskar starka äldre kvinnor! En sådan inspiration.

 4. AnnikA skriver:

  Bra skrivet. Visst är det härligt med människor som är sig själv, oavsett vad andra tycker. Men visst får man som medelålders och kanske äldre brottas med mångas, och sina egna, fördomar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..