#MATANU !

Att offentlig amning ens ska vara en GREJ, såhär snart inne i 2015… Att kvinnors kroppar när de inte är just sexualiserade ska ses på som äckliga, provokativa… Att en liten glimt av en (mjölkstinn) patte upprör något så fruktansvärt…

Nä, jag fattar inte. Men det är uppenbarligen som det är. Många, många morsor skäms, skyler sig och går runt med ångest över det här med att amma sin bäbis bland folk. Det krävs en rejäl attitydförändring! Och mer ingjutet mod i morsor överlag till att sluta skämmas över något fullkomligt naturligt.

Därför blir jag så glad när jag ser att Mama dragit igång kampanjen #matanu !

IMG_0745.JPG

Läs mer om #matanu i senaste numret av Mama, bomba fram bomberna offentligt, ta en bild, lägg upp på sociala medier och tagga med #matanu ! Visa ditt lilla men viktiga stöd för öppenheten kring offentlig amning. Och om du känner att det tar emot att tänka i de här banorna, att hela grejen får dig obekväm – rannsaka dig själv kring varför… ? Varför känner du skam eller ångest över att amma på tåget, på fiket, i parken… ?

Fast å andra sidan är det inte SÅ svårt att förstå varför många kvinnor går runt med de här känslorna. Minns du till exempel det här?

IMG_0747.JPG

Alla strån behövs här. Attityder och normer överlag förändras tyvärr inte över en natt, och det krävs mod och aktiva insatser för att få grejer att rulla.

Jag siktar på att kunna amma, och då amma vart faen jag vill. Ibland kanske jag lägger en liten sjal över bäbis och patte, ibland kanske jag skiter i det. Det viktiga är nog att tillåta sig att känna sig bekväm och trygg i sin nya värld. Har man aldrig matat en bäbis förut så ska det ju defintivt inte omhuldas med tunga och jobbiga känslor. Och kan man inte amma så är det ingen katastrof.

Katastrof blir det väl först när man är såpass rädd för att uppfattas si eller så att man slutar gå ut med sin bäbis och istället isolerar sig hemma… ?

  1. Jag tycker inte alls att det är konstigt att det är laddat med kvinnobröst. Hur många gånger och hur länge har man inte sett bröst i sexuella sammanhang?! Detta försvinner ju inte bara för att man skaffar barn och ammar. Så klart blir det en annan sak i den situationen, men det jag menar är att vi har en så stark bild av det sexualiserade bröstet så det kan vara svårt att ställa om för de som inte är berörda av den aktuella amningen. Detta kan ju diskuteras vad som är rätt och fel, vad som behöver ändras mm mm – men nu råkar det vara så här och som sagt konstigt är det ju inte!!!

  2. Jag skulle önska så att mammor vågade amma utan att skyla sig alls. Jag läser i bloggar hur de som fortfarande ammar skriver att de (förstås) tycker att det är en självklarhet att kunna göra det offentligt. Sedan, i samma andetag, skriver de att det kan ju inte störa någon, för de ser till att dölja tuttarna eftersom det är ”en självklarhet att göra det”. Ungefär så skriver många.
    Och jag tycker att det är förfärligt! Ett bröst är inte ett könsorgan. Att män gjort bröst till sin egen lilla snuttefilt får vara deras problem. Brösten är faktiskt till för att ge mat åt nyfödda människobarn, inte för att vara en leksak för vuxna bebisar med snopp.
    Så jag tycker att det är dags att säga som det är och leva därefter. Fram med de mjölkstinna brösten bara; du som ammar står inte bredbent och pissar på en fasad och ej heller blottar du dig. Du ger bara ditt barn det bästa. Och det är skamligt att diskussionen att någon man eller kvinna skulle kunna känna sig störd av det ens finns! Dödstrött på att mäns sjuka sexualisering av kvinnokroppen ska drabba till och med spädbarn!

  3. Jag har läst och följt dessa debatter och olika initiativ för amning offentligt i Sverige. Jag är chockad att klimatet är så i Sverige. Jag födde min dotter här i Prag 2012 och här är det en verkligen en ickefråga. Det är en självklarhet att amma var jag vill, behövs inga lappar eller godkännanden. Jag spenderade hela första året med ett gäng andra morsor ammandes på resturanger och caféer (akut i parker eller på tunnelbanan). Aldrig har någon ens tittat åt mitt håll eller på något sätt fått mig att känna att det känns obekvämt. Behöver barnet lugn och ro finns det även speciella amningsrum i alla shoppingcenter. Trist att behöva slösa energi på att fighta för att få amma var och närsomhelst när det är så himla naturligt och ett måste om man ska våga sig ut med bebisen. Hoppas verkligen det blir bättre!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..