Dags att besiktiga muttan

Idag ska det alltså ske – första inspektionen av mutteriet efter förlossningen.

Och som kronan på verket har jag fortfarande mens…

Snackade med en kompis som fick en dotter en vecka innan mig, igår. Vi hade båda varit lite nojiga över att känna som att man har en motorväg mellan benen, nu när det börjat liggas igen. Men kom fram till att kroppen trots allt är fantastisk, när den funkar.

Muffen känns i stort sett som innan, minus lite ärrvävnad. Men överlag ”återställd”. Är sjukt tacksam över det, eftersom sex är en av mina bästa hobbies.

En bonus är att klittan blivit ännu känsligare, kanske eftersom dom sydde mig där? Oavsett så är det ganska trevligt… Orgasmerna kommer lättare och håller i sig längre. Tack för det Annika på BB Stockholm som sydde som en eh Gud.

På minuskontot är att jag fortfarande kissar på mig när jag nyser, om jag glömmer knipa samtidigt. Men kör på med knipkulorna och bäckenbottenträning. 

Hur känns/kändes det för dig, mellan benen några månader efter att ha fött? Tillhör du skaran som fått allvarligare komplikationer och är bitter på sjukvården som inte gett rätt vård och stöd?

Berätta!

 

 

 1. Intressant det där du skriver att man blivit känsligare… Det upplevde jag också i början (första halvåret) och hade jättelätt att få orgasm. Nu ett år senare är det dock tillbaka till hur det var innan… 🙂

 2. Blev också lite känsligare efter första barnet. Nu efter andra barnet känns det mer som att allt känns mycket mindre. Orgasmerna är svagare och sex känns liksom knappt värt besväret längre. Tyvärr. Antar att det är priset man får betala efter ett par barn..

  1. Nu blir jag deppig å alla kvinnors vägnar. Är det så vi är skapta, kåta när vi är i fortplantningsstadiet för att sexlusten sedan ska tas ifrån oss så vi kan koncentrera oss på att uppfostra barn. Ska en kvinna föda en mans barn och sedan ”tvingas” ställa upp på sex för att behaga och inte för att man vill (eftersom hon får sin känsel förstörd där nere). Eller ska hon låta bli att ha sex och riskera att bli lämnad för att hennes partner vill leva i ett förhållande där man ligger med varandra (vilket ju inte är en helt orimlig önskan)? Det måste ju finnas hjälp att få??

   1. Nja, alltså alla tappar väl inte lusten. Men tycker vi ska vara ärliga och upplysa kvinnor om att sexlivet kan förändras rejält efter att man som kvinna fött barn. Visst finns det risker med kejsarsnitt men jag skulle vilja se seriös forskning jämförande risker mellan just snitt och vaginal förlossning och sedan ska kvinnor få välja. Just problem med sexlivet efteråt tror jag personligen är en kombination av vissa typer av vaginal förlossning. Första barnet fick vi komma in en timme innan födseln på förlossningen och jag hann be BM studenten hålla emot med en varm handduk i perinealgrepp. Andra barnet fick vi plats på förlossningen 10minuter innan mitt under krystarbetet och allt var kaos. Hade fyra personal på rummet plus en student på slutet men ingen hade koll eller hade tid att stödja och hjälpa mig genom krystfasen. Hade jag fått lite lugn och ro och fått föda med hjälp av en erfaren BM som höll emot hade jag nog inte skadats lika mycket är jag övertygad om. Tyvärr är inte mammans hälsa och sexliv något som prioriteras idag inom vården. De flesta förlossningsavdelningar hinner bara med att kolla så att bebisen kommer ut utan syrebrist och mamman inte dör typ. Övertygad om att de flesta som jobbar inom förlossningsvården gör så gott de bara kan men så ser verkligheten tyvärr ut iaf på många håll i storstäderna. Vi behöver fler förlossningsplatser men också mer stöd till födande kvinnor.

 3. Fick en sfinkterruptur grad fyra under första förlossningen, tyckte väl totalt sett att vården efteråt var okej, men då är jag också vårdpersonal själv. Hade så ont och mådde så dåligt över förlossningsskadorna att det inte var tal om sex förrän nästan ett år efter förlossningen. Just då blev jag sjukt stressad över att ”man borde” komma igång så snabbt. Det talas så lite om just sex efter förlossning, att det måste vara okej att vänta så länge en själv behöver!

  1. Sjävklart! Bara man har en öppen dialog med sin partner kring sex och tankarna där.

 4. Har haft tur. Behövde bara sy två styng efter en rispa med första barnet för att det inte skulle vara så obehagligt att kissa. Och efter andra barnet behövde det inte ens sys nå. Är dock ganska skör på grund av amningen men annars är det helt ok 🙂

 5. Hade sugklocka men kom undan med ett stygn och inga bristningar alls. Kändes inuti precis som inget hänt! (Nästan i alla fall.) Men min klitoris FÖRSVANN! Ja alltså det var helt tomt där! Bara spände och drog. Så jävla hemskt!! När jag letade efter den så gjorde det svinont. Tog tre månader så tittade rackaren fram och nu är allt precis som innan!

 6. Fick en djup vaginalruptur grad 2 som syddes på operation med massa (de räknade inte) stygn, och även ett klipp i mellangården som syddes med 6 stygn. Ändå återhämtade jag mig snabbt men tiden strax efter förlossningen var hemsk. Hade sex efter 8 veckor och ser väl ut ungefär som innan. Känns dock som hela bäckenbotten flyttat ner en våning och det gör ont att ha sex, har bara haft det några ggr under det första året. Känner mig trängre. Iof ammar jag ff så kan ju ha sköra slemhinnor av den anledningen.

 7. Jag har fött två barn, syddes en del efter första (men intakt anus och andra väsentliga delar) och inget alls efter andra. Livmoderhalstappen har ”flyttat ner en våning” men det är inget som stör. Nångång har vi fått ändra ställning men jag känner mig nöjd med funktionen.

  De första månaderna efter tvåan fick jag ibland en väldig tyngdkänsla när jag lyfte tungt (dvs typ jämt pga stort storasyskon) så då var jag rädd för framfall. Men kroppen verkar ha kirrat biffen!

 8. Fick barn för tre månader sen. 2a gradens bristning. Kan fortfarande inte ha samlag alls. Gör skitont att ens försöka. Fast på efterkontrollen påstod de att jag läkt… fattar inte hur länge jag ska ha det såhär. Riktigt deppigt.

  1. Ammar du? Det kan nämligen göra slemhinnorna supertorra. Jag minns att jag tog ett cellprov medan jag ammade och det gjorde hur ont som helst (är snittad så hade inga ärr eller så därnere). Glidmedel kanske kan hjälpa?

   1. Jag med! Var och tog cellprov när första barnet var 6 mån och har aldrig tidigare besvärats av gynbesök el cellprov, men denna gången skrek jag högt ”men vad gör du??”, gjorde så fruktansvärt ont. Hade inte sex förrän första var tio mån och jag hade en normal vaginal förlossning.

   2. Jo jag ammar och jag vet ju att det påverkar slemhinnorna. Men det gör superont trots massor av glidmedel tyvärr 🙁 känns som en helt ny mutta. Inget känns som förut.

 9. Hade en enkel förlossning. Fick sy fyra rispor. Inte något megabroderi alltså! Men det tog en jäkla tid! Tog det lång tid för er bm att sy få stygn…? Kanske minns fel… Men tror att det tog typ 20 minuter minst.

  1. 20 minuter är väl inget? Hellre att de tar lång tid på sig och att det blir bra? Mitt tog nog minst 20 min men det var det värt!

   1. Utifrån hur få stygn som skulle sys så tyckte jag det.

    Och jag har inte sagt att det var dåligt eller bra så tagga ner lite. Det var en undran. Fyra stygn är ju inte mycket, varför tog det så lång tid. Vad exakt gör att det tar tid? Vad gör de där nere mer en just syr?

    1. De är nog vääääldigt noga, just för att ärr i det här området kan skava och jävlas i framtiden. Om man däremot syr noga, med sårkanterna perfekt mot varandra så är chansen stor att det inte öht syns att man sytt eftersom att blodgenomströmningen till fifi bidrar till mycket bra läkkött. Jag syddes i en timme, och då var det inte totalmosat där nere. BM skällde även ut en uska som kom in och försökte skynda på henne 😉

  1. Haha jaaa! Plus att mina vanliga pruttar åker in i fiffi! Kan sedan smita ut på de mest olämpliga jävla tillfällen som helst.

   1. Vad händer?! När försvinner detta?? Googlat och kniper som sjutton, men ingen bättring ännu

  2. Jo, jag med! På ett helt otroligt sätt! Får ofta ”luftbubblor” i snippan när jag går, så jag måste liksom knipa till så att de åker ut… Haha! Och vanliga fisar åker gärna ut genom slidan precis som för någon mer här! Så himla knäppt, men det gör ju inte ont i alla fall.
   Skulle vara kul att veta vad det beror på. Om graviditet och förlossning finns ju så många böcker, men varför inget om underlivet efter förlossningen? Jag vill veta allt!

 10. Tumme upp för dig och dina inlägg. Gillar din ärlighet och att du inte är orädd för att vara ärlig och gillar dig! och att du frågar oss läsare. Kul att läsa 😀 Vissa vill släta över allt och låtsas som allt är bra och perfekt. Jag älskar personer som står för hur läget är helt enkelt och inte låtsas! Det är ju så livet är 🙂 Inte svart eller vitt, lite nyanser där i mellan med.

  I alla fall.. Jag hade en sjukt lång och jobbig förlossning men blev tack och lov inte sydd så mycket.. något enstaka stygn. Dem fick även operera ut min moderkaka för dem fick inte ut den (Låter värre än vad det är, dem gjorde det i samband med att dem sydde och kändes knappt)..

  Innan man blev läkt och så i muttan, frestade inte tanken på sex. Förståligt :p Tog ju ettt tag innan man kände sig OK, hehe.. Men var på efterkontroll en månad efter och allt såg bra ut och efter det så var det bara att köra på 😉 Och jag har inte märkt någon direkt skillnad sen innan och efter förlossningen där nere och inte heller ang sexlusten, den är som innan 😉 På topp.

 11. Jag genomgick ett akut kejsarsnitt för snart tio månader sedan och får orgasm grymt mycket lättare än tidigare. Jag undrar hur det kan komma sig?

 12. Vg problem med inkontinens finns ett väldigt enkelt ingrepp som gör att urinröret hamnar på rätt plats igen. För vissa hjälper inte knipövningar. Kolla med MVC. Har fått veta att de kan vara dåliga på att informera om sådant så det är bra att känna till så att man kan fråga själv.

 13. Jag födde för ca 2,5 månad sedan.. Var på efterkoll för två veckor sedan.. Hon hävdade att allt läkt så fint.. Å att min inre blygläpp som sprack på mitten tänkte man knappt på..eh?!?! Va.. Jag har ont inuti där dom sytt så himla dåligt.. Svider och spränger till ibland, jag kan inte gå längre än en kvart utan att få värk därnere.. Men enligt henne såg allt bra ut! Jag känner ju själv att det inte är som förut.. Och så förstår jag inte hur man kan missa att sy ihop blygläppen.. Hade en ung tjej som var väldigt osäker som förlöste mig.. Och jag hade bara krystvärkar i 9 min så det gick lite för fort tydligen.. Jag känner mig sjukt deppig och ful därnere.. Älskar sex men de känns väldigt långt borta just nu! Och hon som gjorde efterkollen sa att det var knappt värt att ta kontakt med gyn för det skulle ta uppemot ett år att få tid då det räknas som en skönhetsoperation!!

 14. så kul att ha hittat hit. en ärlig morsa! min andra är snart fyra månader. första blev det akut kejsarsnitt, men lyckades nu få till en ”vanlig” förlossning. det var helt grymt, vilken känsla, men tiden efteråt.. fyy fan! ingen hade sagt hur det kändes. hej babian-puppa.

 15. Intressant att läsa allas kommentaren!
  Jag födde för 3 mån sen och har inte haft en tanke på sex än. Är rädd att det ska göra ont!
  Överlag är jag rätt missnöjd med vården efteråt. Och informationen! Även om man ”bara” får en bristning grad II kan man ju ha ont och få problem efteråt. Och ingen har kollat knipet på mig (varken på efterkontroll eller hos gyn). Har också varit rädd att jag fått framfall då det känns som nåt ska ”trilla ur” ibland. Har bara fått svaret att man inte vet nåt förrän efter ett år!!! Så till slut vågade jag känna själv i duschen, och jo jag kan knipa och nej, jag verkar inte ha fått framfall än (än) för jag känner livmodertappen en bit upp i slidan. Men liksom, ska man behöva gynundersöka sig själv!!??
  Sen har stygnen gått upp så allt har liksom inte läkt ihop… Det var det enda svaret jag fick på efterkontrollen, att det inte läkt än. Man tycker ju då att man borde få ett återbesök, men nej allt är så ignorant och ”allt är normalt”! Usch!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..