Öppet brev till min våldtäktsman

Det brukar heta att man inte ska älta. Om några dagar är det nio år sen. Nio år har gått sen du iskallt och uträknat bjöd med mig på en efterfest, la någonting i mitt glas (antagligen Rohypnol) för att sedan släpa in mig till sovrummet och utnyttja min kropp.

Jag hade just fyllt tjugoett. Älskade att utforska min sexualitet. Du var femton år äldre och du tog det ifrån mig. Ett ögonblicks verk. Åtminstone det lilla jag minns. Skarpa fragment och smärtsamma flashbacks. Det tog år av terapi och slit med mig själv för att återvinna det du tagit. Tryggheten i min kropp. Befriande och icke-skamfyllda känslor kring sex. Men jag lyckades. Du lyckades inte trasa sönder ännu en kvinnosjälvkänsla.

Du blev aldrig dömd. Som med de flesta andra sexbrottsanmälningar så lades det ner. Skrevs av. Även för de andra som anmälde dig efter mig, för liknande övergrepp. Och i lagens ögon är du oskyldig. Men vi är många som vet, som aldrig kommer sluta ha ögonen på dig. Som aldrig kommer glömma och förlåta allt du skadat och förstört. 

Jag vet att du inte, troligtvis aldrig sett det som hände den där försommarnatten som något annat än ett av alla lite ”vilda” one night stands under dina ”vilda” singelår. För personer med din störning fungerar så. Ni tror att ni gjort era offer någon slags tjänst, eller att vi ”bad om det”. Det jag hört att du sagt till våra gemensamma bekanta är att jag är en hjärntvättad rabiatfeminist som velat förstöra ditt liv med fantasier och lögner.

Du inser att det är ganska få personer som tror på att någon går runt och hittar på om en våldtäkt, på grund av ett ångrat one night stand i nästan ett decennium, va?

Skulle jag ångra dåliga one night stands så skulle jag ha mycket att göra.

Du har fru och barn nu. En del har bett mig ”glömma detta och vända blad” eftersom dom hävdar att man måste ta hänsyn till det. Till att en nitisk sexualbrottsling med rekordartat kvaddad kvinnosyn har gift sig och fått barn. Jag har också gift mig och fått barn. Och i och med såna stora steg i livet så kommer ofta sånt från förr upp. Dels för att jag tänker göra allt för att uppfostra min son till att bli precis allt det där du inte är, eller troligtvis någonsin varit. 

Jag vet inte vad som gick fel i din barndom, eller om allt kraschade senare. Kanske successivt, i takt med att din makt ökade. Den lilla mobbade småstadspojken som av någon anledning hatade kvinnor fick ta revansch. Karriär och makt i Stockholm. Det är ju så klyschigt och patetiskt att man skäms.

Jag ville egentligen bara påminna dig om att jag inte glömt, men du lyckades inte knäcka mig. Det du utsatte mig för, den enorma kränkningen har lämnat min kropp. Men min själ glömmer aldrig. Den kommer aldrig ha överseende kring såna som du, såna beteenden, sånt maktmissbruk. För mig är du för alltid en sjuk person, en miserabel liten mobbad pojke med flackande blick och stammande tal som trodde du skulle kunna bete dig hursomhelst utan konsekvenser.

I dagarna skulle jag varit med i ett tv-program där du också var inbokad. Vem dom på redaktionen valde att avboka? Vem av oss som fick kliva åt sidan eftersom man ”inte kunde garantera att ni inte skulle springa på varann i sminket”?

Patriarkatet härjar ännu. Kvinnors vittnesmål och trygghet väger aldrig lika tungt. Lika tungt som en av flera utpekad sexist och kvinnohatare som sitter i tv och tillåts ta plats trots att många, många vet. Vet vad ni gjort. Vet hur andra (främst män) städat upp efter er, hållit era ryggar i varenda situation.

Du kan gott ta det där tv-programmet. Men du kan aldrig ta min stolthet och totala övertygelse om att såna som du aldrig blir friska. Där. Där har vi för övrigt något att prata om när det kommer till att ta ”hänsyn till fru och barn”.

Men helst pratar jag vidare om sexbrott, om att lägga skulden på offret och om hur samhället i stort tycks ha skygglapparna på när en vit man med någorlunda makställning utsätter kvinnor för övergrepp.

Vi ses aldrig i rätten. Men nästa gång vi råkar ses, kanske i ett jobbsammanhang så tänker jag inte sänka blicken. Aldrig mer. Det är din uppgift. 

/Cissi, en av dom du våldtog 

Till er andra: sorry att jag drar ner fredagsmyset en smula, men detta behövde bli sagt. 

 1. Starkt inlägg. Jag har aldrig själv blivit utnyttjad, men tack ändå för att du skriver, för att du har modet att berätta!
  Så viktigt för så många där ute.
  Jag har själv en liten son, och det är nog min största skräck som mamma till en liten kille, att han ska växa upp och bli en man som inte respekterar kvinnor, en man som tar sig rättigheter han inte har över någon annan människa.
  ❤️

 2. Så jävla rätt att du skriver detta! Ett riktigt fuck you till patriarkatet och våldtäktskulturen. Och ett replacing the blame! Det slår mig i ansiktet gång på gång hur skevt detta samhälle är.

 3. Du är dukitg och modig som pratar om detta öppet, och det är klart som fan att du ska skriva ett öppet brev, även om det gått 9 år sedan dendär kvällen. Det värsta är att svinet fortfarande får ta så mycket plats, och att du ibland måste träffa honom. Jag vet att jag kanske inte ska säga det, men jag tycker genuint synd om hans fru, hur mycket hon än kan tro på honom, att han aldrig utsatt någon, så är jag säker på att hon fattar. Fy fan för honom och du är så stark som pratar om detta Cissi!! Ps: Du förstör aldrig i fredagsmyset

 4. Det är fantastiskt att du orkar stå emot det skeva samhället vi lever i. All cred till dig och alla andra som finner orken att ta upp detta ämne. Ett övergrepp ska aldrig behöva läggas på offret, oavsett omständigheter! Tack!

 5. Vidrigt! Kan säga att jag vet en känd svensk regissör som gjort liknande mot en vän. Han blev inte heller dömd. Så starkt att du delar med dig. Stor kram!

 6. Be aldrig, aldrig om ursäkt för att du vågar skriva som det är! Du är modig och ämnet är viktigt!

 7. wow, det ultimata skulle vara att outa vem det är. Men jag förstår att det kommer du aldrig att göra.. Skönt att Du verkar ha kunnat lägga det bakom Dig med Din familj och bebis. Lycka, många lycka till!!!

 8. Fan vad modig du är. Bra gjort. Du ska ha all cred som vågar gå ut med det. Bort med skammen, INGEN människa som blivit våltagen ska behöva känna skam ovanpå allt annat.

 9. Det är bara att googla så får man fram vem det är. Jag har hört en hel del negativa rykten om honom som säkert är sanna. Lustigt att han numera är gift med en av Sveriges mest kända feministiska författare/journalister….
  Kram till dig Cissi – vik aldrig ner din blick.

    1. Vet du? Jag kontaktar dina föräldrar med skärmdump på allt du skrivit? Hur känns det?

     1. min kompis sa att du hade ljugit om att du hade blivit våldtagen och sa allla bevis för det. Då blev jag så jävla arg. för jag klarar inte med folk som ljuger om såna här stora saker. det var därför

     2. min kompis sa att du hade ljugit om allt och visade bevis för det. jag blev så jävla arg och kunde inte kontrollera vad jag skrev. jag vet inte om du ljuger eller inte men jag blir bara så arg när jag får reda på att folk ljuger om såna här viktiga grejer.

     3. Det är viktigt att inte bara köpa allt någon säger på rak arm. Framförallt inte i såna här fall. Var din kompis där? Nej. Du måste förstå att det är kränkande att skriva så som du gjorde, att det är rent elakt.

 10. Trist å höre om din opplevelse, men enda så starkt og viktig og fortsatt få det fram i lyset. Tragisk at det er han som får ta plass, og du får vike for å unngå å treffe ham. At han har kone og barn er ikke et argument til å skåne ham. Han får ta sitt ansvar for sine egne handlinger og den skaden han har påført andre mennesker. Selv 9 år senere. Stå på!

 11. Jag har haft en längre romans med den person du syftar på. Är väldigt glad att jag inte har dina erfarenheter i just det avseendet som att bli allvarligt kränkt och våldtagen. För mig är han nu 17 år senare endast en uppblåst pompös fjant som jag inte skulle ta i med en radiostyrd tång. Jag hoppas verkligen inte att du viker ner blicken nästa gång du möter honom. Borra in din blick, från både dig och mig. Kram!

 12. Stark text om en fruktansvärd upplevelse. Jag kommer att tänka på låten ”Allt som är ditt” med Säkert där sista strofer lyder:
  ”Jag ska spendera mitt liv med att ta tillbaka allt som är ditt”

 13. Väldigt starkt skrivet, och bra att fler vågar prata om det här. När jag var 15 sommarjobbade jag på ett ställe och blev utnyttjad av min dubbelt så gamla kollega hela sommaren. Jag anmälde inte, jag skämdes och kände mig svag och ville inte såra mina föräldrar som var så stolta att jag jobbade hela sommaren. Jag ältar inte heller, men det lämnar mig aldrig.

 14. Det är så jag spyr… Har varit äcklad av honom i typ 10 års tid. Han (då visste jag inte vem han va) drog med en vän upp till ett hotellrum en gång men vi kompisar var så ihärdiga med att få med henne hem på nattbussen så hon gick efter en stund. Är så glad att vi lyckades med det efter vad du skriver!!! Men hans äckliga sms till henne efteråt får mig att vilja spy.
  Stor kram till dig!

 15. Hej Cissi,

  en nära vän som var mkt äldre än du blev utsatt för honom på Hultsfredsfestivalen för tiotalet år sen, gräslig historia där hon blev fasthållen och tvingades säga om och om igen att hon var en hora.

  Hon lever tyvärr inte längre så det finns inget att gå vidare med rent rättsligt. Men så många historier som jag hört om honom, vill jag bara samla ihop dem och gå vidare. Vad gör man?

  1. Men så fruktansvärt att denna mus till man kan och får gå fri….?????!!! Fy fan vad jag blir upprörd arg ledsen äcklad och uppgiven att fortfarande 2015 får tjejer kvinnor utstå dessa hemska handlingar av killar / män utan att straffas hårt och stå till svars för sina olagliga vidriga handlingar… Jag vill att mina två döttrar ska kunna växa upp utan att behöva oroa sig för att bli drogade våldtagan och kallade för h- ordet av killar just pga att dem är killar och kan har mandat…
   Cissi vad stark du är ❤️ En eloge till dig!!!! Ge aldrig upp hoppet och vik aldrig dig , utan nästa gång du träffar aset se honom i ögonen!! För både du och framför allt han VET vad han har gjort!!!!!!!
   Tycker synd om hans fru och barn och ja tanken slår ju ifall han ännu fortsätter med sina äckliga sexlekar i hans ögon i offrens och lagens ögon är det ju våldtäkt!!!

   Jag själv blev utsatt för sexuellt ofredande när jag var 16 år på en fest av min ” bästa ” killl kompis som ” råkade ” gå över en gräns då jag var rejält full och hade knappt ork att försvara mig…. Har aldrig pratat om detta med någon och vet än idag inte hur jag lyckades komma undan i sista stund . Vi var knappast vänner dagen efter men alla trodde vi hade haft sex .. Så i min stora vänkrets var vi så söta ihop som Barbie & Ken och självklart ville jag ligga med honom då han var skolans snygging …. Men ack så fel alla hade…. Om endå jag var modig nog och berättat detta vilket svin denna skolans Ken var mot tjejen han kallade sin bästa vän och utnyttjade detta när jag var så full och inte nykter… Jag vet att han idag är gift har tre barn och jag undrar ofta hur han sex syn är idag….har han våltagit någon annan stackars kvinna ????? Vet inte varför jag skriver om detta men när jag läste din kommentar blev jag så berörd och arg. Det finns för många med samma upplevelse tyvärr så heja oss tjejer när vi iaf kan prata om detta !!!! Tack Cissi för att du vågar! Kram ❤️

 16. Så himla bra att du tar upp detta, att du orkar kämpa trots att andra tar hans parti. Att du öppet visar vilka sår han och andra gröper i framför allt kvinnor en lång lång tid framöver – kanske för alltid – efter deras minuter av maktkänsla. Äckligt och ledsamt! Men om förståelsen sprids kanske det kan bli ändring…?

 17. Hej! Jag visste inte men nu när jag vet vem det är USCH alltså. han kom upp bakom min syster en gång och tvingade in handen under hennes byxor och trosor. Hon skällde ut honom ordentligt men alltså, hur kan han gå lös?

  1. Det verkar ett flertal som blivit utsatt av honom. Vi måste göra något? Han kan inte få gå fri. En offentligt öppet brev från de han svinat mot? Han måste få veta att/hur det känns!! Jävla idiot!

 18. jag blev våldtagen av 3 killar i min skola i gymnasiet. Jag anmälde aldrig och fick sedan gå med dom i 3 år och låsas som ingenting. Ena killen bad om ursäkt o sa att det var en dum fyllegrej och att jag var ju trots allt full. Jag ringde till polisen och berätta allt anonym mest för att få det bekräftat om det verkligen var en våldtäkt. Och dom sa att det var en solklart fall. Men jag våga inte anmäla. Mina vänner var ju deras vänner… Fy fan vad dåligt jag mår när jag tänker på det.

   1. jävla idioter som tror på detta inlägg. mannen har inte gjort nånting! Han är helt oskyldig

    1. Alfons. Du är ett barn. Vet dina föräldrar om att du sitter och skriver sånt här på nätet? Kanske ska jag kontakta dom och berätta att deras son sitter och säger sånt här? Så din kompis styvpappa har alltså berättat om detta för dig? Märkligt då att han sa till polisen att han visst var hemma med mig i sin lägenhet den natten. Du vet ingenting Alfons. Det är sorgligt att vuxna människor använder tonåringar som ”pjäser” i något sånt här.

     1. min kompis sa till mig att du hade ljugit om en våldtäkt och sa alla bevis för att du kunde ha ljugit. jag blev bara så arg när jag fick reda på det. jag kunde inte kontrollera vad jag skrev, det bara brann i huvet på mig. nu vet jag inte om det är sant eller inte, men n´jag blev bara så sjukt irriterad över att en person ljuger ok en sådan viktig grej som det här.

 19. SÅ starkt av dig att skriva om detta, och viktigt. En fråga, som du naturligtvis inte behöver svara på, är hans initialer f.v? Stor kram

 20. Stark text. Från en stark person. Fy fan vad jag hatar patriarkatet! Tack för att du vågar föra det viktiga samtalet!

 21. jävla idiot! ljuger om en våldtäkt. den mannen du pratar om här är min kompis bonus pappa som var på en inspelning den kvällen. sluta ljug din jävla äckliga människa

 22. är du sjuk i huvet kvinna man ljuger fan inte om en våldtäkt du klagar bara för att du är en städare eller nåt

  1. Det är på grund av människor som dig som ser ner på människor med mindre makt som dessa händelser ignoreras. Du verkar inte ens veta vad hon jobbar med så jag föreslår att du går och undersöker mer om detta innan du kommenterar.

 23. är du sjuk i huvet kvinna? ljuger om en våldtäkt. försöker få uppmärksamhet. du klagar bara för att du är städare eller nån sån skit är så jävla trött på såna som du

  1. Nej, precis. Man ljuger inte om en våldtäkt. Enda som har något att vinna på att ljuga är våldtäksmannen.

 24. Nä. DU ska inte ta någon jävla hänsyn till den personen som våldtog dig. Med en våldtäkt följer väl inget ansvar över HANS liv? Du ska prata om detta hur mycket du vill och känner för. Spelar ingen roll hur lång tid det gått. Det är hos honom allt ansvar och skuld ligger. Vet nu vem han är. Och fyfan att han får fortsätta synas och får så mycket plats i media.

 25. Starkt Cissi – du pratade just ut för en djäkla massa kvinnor som fått stå ut med allt från ”oskyldigt” kladdande till våldtäkter genom historien. Fy FAN vad leds man blir!

 26. Det är bra, så himla bra att allt som män som denna person gjort, äntligen kommer fram. Jag hoppas innerligt att arbetsgivaren inte tystar ner det längre, att männen inte längre kan hålla varandra bakom ryggen. Med allt som händer just nu, Weinsten, Timell….äntligen. Styrka till dig!!!

 27. Hej, jag pluggar samhälle i gymnasiet och just nu jobbar vi med #metoo. Jag har inte blivit våldtagen men varit med om trakasserier som tog ett tag att acceptera genom terapi vilket fick mig att vilja jobba mer om sexism. Min grupp valde denna händelse för att presentera så jag gick precis igenom detta inlägg. Jag är så hemskt ledsen för vad som hänt dig. Du är så stark och en underbar kvinna! Jag hoppas att jag kommer långt med mitt plugg och kan hjälpa kvinnor i framtiden. Jag hoppas att du vet att många finns för dig och vi är på din sida! kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..