Rabaldret kring bajsblöjan

Ser att en del har åsikter och råd kring hur vi borde gjort med Helmer på restaurangen igår, när han precis bajsade då vår mat kom in. Till exempel:

 

   
  

Och så kommer stackars blivande morsan Frida in och får ångest, vilket är helt förståeligt i sammanhanget:

 

Några osorterade tankar om detta:

 • Sen jag fick barn har jag, hör och häpna blivit betydligt mer ödmjuk överlag. Det innebär även att jag ogärna pekar på enskilda föräldrar och säger typ ”VARFÖR GJORDNE NI INTE SI/SÅ ISTÄLLET?!? Utgår från att majoriteten gör vad de tror är bäst för sitt barn, men att man även väger in andra parametrar i situationer. Typ: hur mycket lider mitt barn av att ligga i bajsig blöja en kort stund kontra hur svettigt och ångestframkallande kommer det bli att byta blöja på stunds, oavsett läge och förutsättningar…
 • Anja verkar vara en riktig bragdmorsa! Duktigt! Medalj utdelas inom kort. Ska bara gjuta en av egensnidad ädelmetall som jag brutit med mina bara händer i midnattssol, först.
 • Nej, det stank inte bajs i hela lokalen, igår. Det var nog mer en nojja och känsla hos oss. Helmer låg i vagnen, mot en vägg med filt över sig. Och när jag skrev att han sjöng så menar jag just sjöng (tänk ”bababa whaaa giii goooo ahhh”) och inte skrik. Skulle han ha börjat vråla otröstligt hade vi såklart rest oss och gått pronto. Det tycker jag för övrigt tillhör nåt slags basic hyfs när man tar med sig barn ut i sociala sammanhang. 
 • Alla ungar har väl olika känsliga stjärtar. Helmer verkar inte lida märkbart av att ha bajs i blöjan en liten stund efter att han skitit. Sen får man väl känna av när det börjar luta åt ehh öhh barnmisshandel light. Men som någon skrev i kommentarerna: kollar folk sina barns blöja var 10:e minut dygnet runt? Knappast.
 • Vad är det här för jävla debatt egentligen? Kan vi kvinnor med barn bara vara liiite mer tillåtande mot varannan? Ja, jag har skrivit om till exempel att jag inte fattar varför man tar med (griniga) ungar på till exempel Ikea, men skulle liksom aldrig skriva eller säga nåt sånt till enskild förälder. Försöker överlag ta ett chillpill eller två när det kommer till predikan om det ”bästa föräldraskapet”.
 • Personligen skulle jag inte vilja ställa mig mitt på ett pendeltåg eller ute i kall luft och hålla på med knöligt blöjbyte. Väntar hellre en liten stund tills vi är inomhus/på en toa där vagnen går in eller liknande. MEN JAG ÄR INTE EN SÄMRE MORSA FÖR DET OCH ALLA GÖR SOM DE VILL, KORS I TAKET HERREGUD FÖRBÖVELEN JEEZUZ CHRIZT. 

Kan vi gå vidare nu? 

 1. Hej, barnlös och därför helt utan vikt i detta sammanhang men jag har en genuin fråga här:
  Varför ska det jämföras med hur pappor funkar mot varandra och hur mammor funkar mot varandra?
  Män har historiskt, och till viss del än idag, varit mindre delaktiga i barnens vardag och vet de själva och är därför inte lika ”varma” i kläderna och vågar förmodligen därför inte ”klaga” och säga vad de egentligen tycker till varandra, för de är för osäkra för det.
  När det däremot handlar om ämnen de har koll på är de fan lika ”bra” på att racka ner på varandra och ha tyckande och tänkande om allt. Bara inte just på den här scenen, så jag tycker hela den debatten känns ganska, erhm, skev?

  1. Jo håller med, kunde bara inte låta bli att slänga in den eftersom jag hittills aldrig hört om pappor i grupp som beter sig ens i närheten så dömande som mammor i grupp kan. Men visst har du en viktig poäng

 2. Herregud vad överdrivet det varit här då. Det är inte alltid så lätt att veta hur man borde agera. Alla gör väl som sagt så gott de kan. Kram på re Cissi

 3. Men herregud vilket rabalder om barnbajs i kommentarsfälten -jag dör av häpnad ….!! Är det på riktigt liksom ??
  Ta ett steg bakåt , betrakta samtalsämnet, kliv fram ett steg igen och ni ser förhoppningsvis det absurda i hela diskussionen. … Komik på högsta nivå ?

 4. Hm, jag skrev ingen dömande kommentar till förra inlägget, men min undran om doggybag byggde faktiskt delvis på att jag också tolkade ”skönsång” som en omskrivning av ”skrik”. Det är väl inte så konstigt att tro att en bebis blir missnöjd av bajsblöja? Det blir ofta min son, som är lika gammal som Helmer. Inte behöver jag kolla hans blöja var tionde minut för att snabbt kunna byta bajsblöja, det syns på honom när han bajsar och har jag honom inte framför ögonen känner jag det direkt på lukten (alltså på håll). Och tja, om man tolkade inlägget som att han skrek lät det som ni själva betedde er på ett sätt som du tidigare dömt ut. Så jag tycker inte Anjas kommentar var SÅ märklig.

 5. Att folk blir rabiata KAN ju bero på att Cissi själv varit otroligt rabiat och dömande mot föräldrar innan hon själv fick barn… Bara en tanke.

  1. Ska man gissa på att du kanske känner dig kite träffad Emma? Det finns värre saker att hetsa upp sig över än DN bajsblöja liksom

  2. Fast det var jag faktiskt inte. Har skrivit om genus, att jag får krupp på föräldrar som könar sina små barn totalt, plus om att jag inte fattar varför man ska släpa med uttråkande barn till tex Ikea som ett helgnöje. Det är typ det. Så håll hästarna nu va.

  3. Emma ja håller med i att Cissi också kan raljera kring vissa fenomen /mönster / föräldraskap. (Och då får man själv vara beredd på att lyssna till motsatta åsikter . Absolut. )
   Men det är ju bara intressant trots att jag tycker olika i ganska mycket. Jag älskar diskussion och skilda åsikter.
   Men i detta fall med bajset så blev det riktigt komiskt…I mina ögon riktigt absurt ?

 6. Klart ni skulle sitta kvar och käka.

  Men när du uttrycker dig som du gör i texten ”Och precis då la han årets blötaste baj. Alltså en sån som luktar lik.” ”Allt medan den angenäma bajslukten spred sig i lokalen och Helmer testade olika versioner av skönsång.” så låter ju allt väldigt mycket värre än vad det gjorde i din förklaring.
  Läsare kanske också tar i och spär på när de kommenterar tänker jag. Text kan vara svårtolkat när man inte hör tongångar och ironi, och förstår att du även vill roa med dina målande beskrivningar, men kanske inte behöver bli så upprörd över svart i kommentarsfältet då..?

 7. HAHAHAHAHA!
  Ursäkta, men jag kunde inte låta bli att gapskratta åt några kommentarer! Att folk bara orkar hetsa upp sig över att ni lät honom vänta några minuter med att få ren blöja.

  1. Nej det blev mer rabalder än någonsin just kring bajs eller inte bajs. Inte i proportion till själva ämnet känns det som….

 8. Cissi ja det där med IKEA och panikstressade föräldrar med skrikande ungar är ett fenomen .
  Slår aldrig fel. De är nog mer överstimulerade än understimulerade. Tänk själv vad trött i skallen man blir av allt intryck där inne…..
  Varför fortsätter man försöka ha det som ett familjenöje är för mig en gåta.

 9. Är det inte också lite skillnad förresten att generalisera och ha åsikter om folk och att attackera en enskild persons föräldraskap? Eller?

 10. I allmänhet, när det gäller åsikter om andras föräldraskap, kan inte vissa bara sköta sig själv och lita på att andra föräldrar vet och vill det bästa för sina barn? Jag förstår inte varför den tankebanan är så svår att tänka? och sätta allt i en proportion till skaderisken i ett visst beteende? Vissa saker som folk gör är kanske inte 100% smarta men det måste finnas lite sunt förnuft hos självutnämnda superföräldrar också.

 11. Jag hade gjort samma sak som ni, väntat med att byta. Mitt barn har aldrig varit jättekänsligt för att sitta med bajs i rumpan en stund (om det är flera timmar så blir det ju lite rött, men annars inte), däremot är fru morsan här EXTREMT känslig för det där med hunger.

  Kan lätt se framför mig hur det hade blivit om jag valt att byta i er situation – först en massa kladd med blöja och bajs, med skakiga händer pga hunger. Ungen hinner bli uttråkad och missnöjd, mamman försöker påbörja maten medans ungen tokskriker. mamman ber om en doggy bag för att skona övriga gäster, skrikig unge knölas ner i vagn och transporteras mot hotell, mamman försöker krafsa upp mat on-the-go från doggy bag med tårarna sprutande pga panikhungrig…. nä, nog för att jag är hänsynsfull och försöker se till mitt barns bästa, men ibland får man väga in sina egna behov i ekvationen också, inte bara bebisens eller omgivningens 🙂

  Och till Frida som var rädd för att bli mamma pga alla kommentarer: därute – ”AFK”, är folk ofta inte alls så dömande som på nätet, tvärtom har jag fått otroligt mycket hjälp och vänlighet när jag varit ute med barn. Hade jag inte hängt på diverse föräldrabloggar och FL så hade jag sannolikt inte vetat att det fanns så mycket åsikter om allt…

 12. Alltså omg. Man byter väl blöjan när man får tillfälle. Dom smäller inte av att ligga 10 min. Varför bryr sig folk ens! Läste att man bör byta så fort det sker även om det är i kön på ica… Själv hade jag väntat tills jag handlat klart och beroende på tid hem, byta hemma eller mer avsides.

 13. Om man inte får gå på Ikea med ett grinigt barn så har jag en fundering. Vi har ingen barnvakt, ingen alls, alltså verkligen ingen. Vi har en extremt grinig dotter. Som ganska ofta är på dåligt humör. Så enligt dig och många fler så ska vi alltså stanna hemma? Vi är inte välkomna att handla? Vi får inte gå någonstans? Det är sånna tankar och kommentarer som förstör så jäkla mycket. Som gör att man inte vågar gå någonstans. Vi får handla på internet då, men endast med hemleverans, för vi får ju liksom inte hämta ut paketet. Ungen kan ju vara grinig.

  1. Men hej svartvitt tänk ? jag syftar alltså på de som tycks ta med sura och gnälliga ungar som helgnöje till köpcenter och likn. Regelbundet. Inte när man måste handla nåt.

 14. Äsch, jag raljerade litet bara – var inte så blodigt allvar (även om jag själv skulle önska att en medpassagerare helst inte byter bajsblöja så jag ser det åtminstone)! Vi vänder blad och går vidare (för att citera något annat fullt av bajs ;))! /hon med fy fasen-kommentaren

 15. Men alltså, har ingen av er hört talas om ett vikbart, portabelt skötbordsskydd eller skötbord, vad det nu kallas? Som en liten grej att ha i skötväskan? kostar typ en hundring. Då kan man lägga ner bebis överallt och byta om så nöden kräver! Det kräver dock att föräldern böjer på sig och hukar lite på golvet då, Med ett sånt är dessa diskussioner helt överflödiga, end of story!

 16. Håller med, fattar inte problemet om stället har en toalett och man är två. En tar ungen och går bums och byter innan det hunnit gegga runt. Allt äckligt ner i plastpåse och ungen nöjd på några minuter. Har ju iofs haft tjejer så då har man ju infektionsrisken plus att bajs åker in överallt på ett annat sätt. Men för mig är det självklart att byta bajsblöjor så snart det är möjligt.

 17. Du säger vi, så ni är alltså minst två vuxna… Måste BÅDA gå och handla? Mat etc är väl inget ni måste diskutera som ev. soffköp på Ikea? Jag blir lika förvånad varje gång jag ser par som drar omkring skrikiga och trötta barn i mataffärer. Nån borde kunna gå ut ut/stanna hemma. Litar du inte på att din partner kan sköta om handlingen av mat borde du tänkt till en gång till innan du skaffade barn med hen. Att gå på restaurang etc inkl IKEA är en annan sak. Men det sker väl inte lika ofta som mathandling.

 18. Nej vet du vad Cissi, det är du som ska ha medaljen! Du är mästare i att vända kappan efter vinden och döma, raljera och dela ut ”kloka” råd om hur bäst en ska tänka i situationer du inte har någon möjlighet att ha insikt i. I din priviligierade situation är det så otroligt enkelt att veta bäst och även när du VET att det inte är bäst så är det enkelt att vrida sanningen så att den passar er. Det är du verkligen duktig på. Grattis!

  Och medan du påstår att du har blivit ödmjuk i och med föräldraskapet så viner den ena kniven hit och den andra dit när du fortsätter att ”ha svårt att förstå”, ”hur kan man ta sina barn till lekland?”, ”Insert skitsnack om random vän som gjort val du inte fattar” Du dömer inte enskilda föräldrar? HA! Tillåt mig asgarva, ta med det på nästa ståuppgig! Bästa skämtet jag hört på länge!

  Du efterfrågar vad dina läsare tycker, men blir kränkt och småsinnig när du möter motstånd eller protester.

  Jag har hundratals fel och brister, men inget av dem är att jag sätter barnen först. Jag slår vad om att det gör mig till ett självuppoffrande och avundsjukt våp i dina ögon och det kan du gott tro, det bryr mig inte.

  Vad jag däremot inte kan utstå är att du i ena posten får det att låta som att restaurangen stank av bajs medan ditt barn skrek och du och din man lät det bero därför att ni satte era behov före, för att sedan göra en helomvändning, ”nä men så farligt var det inte!” och då ge dig på mig och andra, som reagerade ganska naturligt och sa ifrån. Låt bli att ge oss skulden för att ni antingen neglegerade ert barns behov eller för att du är kass på verklighetsbeskrivningar! Är samvetet rent finns inget behov av att försöka dra mig eller någon annan ner i smutsen för att göra någon slags billig poäng om dömande morsor, en titel du själv besitter oftare är andra. Ta lite ansvar för dina handlingar! Vill du framstå som ödmjuk behöver du öva, du är långt ifrån framme!

 19. Vill dock förmedla att jag förstår att Helmer inte far illa. Han får inga men av en bajsblöja i tio minuter. Jag vet att du gör så gott du kan. Jag förstår att allas föräldraskap ej ser ut som mitt.

 20. Jag brukar läsa denna blogg nu och då och inte sällan undrar jag vad det är med folk! Jag kan bara inte förstå varför så många av er verkar ha så stort behov av att älta stort som smått, klaga på varandra, framställa er själva som den ”bästa av mödrar” etc. Visst kan man vara osäker i sitt föräldraskap, det är vi nog alla ibland, men varför lägga så mycket energi på hur/vad andra gör och inte gör! Jag förstår inte det. Här hemma försöker vi hitta vårt sätt. Visst kan tips och råd behövas ibland, men jag är övertygad om att de flesta av oss gör på det sätt vi tror/känner/vet är bäst för just vår familj. Man behöver ju inte trycka ner andra med nedlåtande kommentarer bara för att de inte gör på samma sätt som dig Det är ledsamt att som nybliven mamma få känslan av att många kvinnor verkar ha behov av detta…

 21. Lotta: INGEN handlar frivilligt med en grinig unge vågar jag påstå. Finns massor av människor som inte alltid är två vuxna kring ett barn. Finns det möjlighet att handla utan barn så gör man förstås det. Varför tror ni att folk tar med ungarna baraföratt?

 22. Jag har dels inte sagt att mitt barn är trött, jag har absolut inte sagt ett enda j-vla ord om att jag inte litar på min partner så tagga ner lite , tack! Det är sånna som du som får andra mammor att må dåligt. Så du anser på fullaste allvar att vi aldrig ska göra något som familj? Jag åker jämt själv till affären, jämt själv till Apoteket, men enligt dig så ska en av oss alltid stanna hemma för att vi har ett barn som är gnälligt, inte trött, gnälligt. Är det verkligen så du menar? Vi har varit ute tillsammans en handfull gånger på ett år. Av den anledningen att det finns sånna som du.

 23. @Cissi: nja, du har undrat varför folk inte fortsätter leva sina liv som förut (det är bara att ta med ungen och lite ritpapper och pennor på jobbmötena typ), varför folk ”curlar” sina matvägrande barn och inte låter dem vara utan mat istället, varför folk har med sig sina barn på köpcenter, varför folk inte momentant lämnar ett matställe när barnet blir för högljutt (tänk dig in i situationen att du haft med dig ett vrålhungrigt storasyskon på 2-3 år på restaurangen och din 8-månaders tappar tålamodet och du är ensam – vad gör du? Sätter ner alla i vagnen, lämnar maten och 3-åringen vrålar hysteriskt av hunger hela vägen hem på tunnelbanan istället? Eller?). Mammagrupper och ÖF har fått sin släng av sleven… Just ödmjukhet inför andras erfarenheter är väl inte det första som kommer till mig när jag läser denna blogg.

  1. Om du läst ordentligt här så skulle du ha sett att jag tagit upp mkt grejer du nämner ur ett perspektiv där jag öppet berättar om mina neurotiska drag… Alltså att JAG är tex bacillrädd, stundvis folkskygg, har mina skevheter och därför har ”fobi” för tex ÖF eller Ikea med barn.

   1. Ja, och det är inget konstigt att du väljer bort vissa saker för att just du av olika anledningar inte klarar av det. Men att därifrån säga att jag fattar inte varför NÅGON vill åka till Ikea/köpcenter etc med sina barn eller att vårt barn ska minsann äta samma mat som vi vuxna utan att ta in att det har bokstavligen varje förälder tänkt tills verkligheten slår en i ansiktet – det är det som sticker folk i ögonen.

 24. Hur ska en urskilja dig från mängden då? Hur ska du få veta att det jag handlar är något jag måste ha eller om jag bara g pr och handlar för nöjes skull?

 25. What ?? Är det någon som anser att det är ett familjenöje att åka till Ikea. Ser det mer som destruktiv handling att släpa med mig man+barn dit haha..

 26. Nu pratade jag om att handla mat… Var inte det tydligt? Då ett par handlar är det ju tydligt att det finns minst en som skulle kunnat vara någon annanstans med barnet/barnet. Jag reagerar för jag tycker synd om barnen. Därför kan du vara glad om du träffar på ”nån som mig” som leker titt ut med barnet i kassakön t.ex och som aldrig skulle säga eller antyda något negativt till föräldrarna eller vilka de nu kan vara. Men det finns roligare saker för barn. Skicka in partnern och ta en promenad eller vad som helst med barnet.

 27. @Lotta: det är folk som du som har barn som inte klarar av att vara i möblerade rum (och ja dum kommer garanterat säga att dina barn är minsann små änglar nu men ingen köper det).
  Du tycker på fullt allvar att barn aldrig ska behöva göra något tråkigt? Newsflash! Livet är överlag ganska trist. Barn måste också vänja sig vid att livet har sin gilla gång och man måste uträtta ärenden emellanåt osv. Att konstant lämna barnen med någon annan för att det är tråkigt att handla och dylikt är löjligt och du gör bara dina barn och dig själv en björntjänst. Barn som aldrig behöver följa med på dessa saker klarar nästan granaterat sedan inte av det och beter sig överlag sämre än de barn som är vana att vara i möblerade rum och behöva ta hänsyn till omgivningen samt ha lite tråkigt då och då.
  Att låta precis allt kretsa kring barnen är rör vansinnigt. Tala om barn som kommer växa upp till fullständigt egocentriska vuxna. Hua!
  Du är tanten vid kassan som leker med barnen säger du och folk vet inte vad du tänker. Jo det gör vi. Och vi tänker att vi hoppas slippa vara i affären den dagen du tvingas ta med dina barn och göra något tråkigt. Suck på folk som dig säger jag bara. Bara för att barnen får följa med till affären betyder inte det att de inte får göra annat roligt.

 28. Jag dör vilka roliga diskussioner! Snacka om Att lägga energi på fel saker! Jag undrar bara varför man läser en blogg (vilket är frivilligt senast jag läste lagboken) om man tycker personen som skriver har så fel/man blir provocerad osv… Känns som man har för mycket tid om man lyckas starta en diskussion om när en mamma Ska/inte ska byta sitt barn bajsblöja….
  Cissi du är bäst! Blir New york över jul och nyår för mig och sambon! Längtar som en galning!
  Kram kram

 29. HahaHa vilken rolig diskussion… jag förstår inte problemet. Herregud . Du skrev ju att ni kastade i er maten och var klara på typ tio minuter. Vem har inte gjort så? Det har jag gjort många gånger . Om jag åkt tåg ex och min tio månaders bebis bajsar tio minuter innan vi ska av ställr ja mig inte och krånglar med det.
  Folk är så dömande! Vi borde stötta varandra mer och ha förståelse. Och lite humor .det var ju roligt jag skrattade såg framför mig hur ni kastade i er den efterlängtade maten på restaurangen för att han just precis då skulle bajsa. Haha varit med om många liknande situationer. Du är en underbar mamma Cissi, den bästa för Helmer. Du kommer vara en bra förebild för honom just för att du har en skön inställning till saker och inte har massa höga krav på människor eller är dömande. Det är sunt och befriande ❤

 30. Jag tycker det är en bra generell grundregel att utgå ifrån att ALLA människor försöker lösa en situation så bra som möjligt. Eftersom jag inte kan veta om ”en stökig familj” på IKEA är där för att de måste, eller för att de planerat kasst, så tänker jag att den välvilliga tolkningen alltid är att föredra. Jag kan också tycka att det är jobbigt med stök och debacle i offentliga rum, men jag behöver ju inte dra några slutsatser om personerna för det? Det räcker väl att konstatera att det är jobbigt, punkt. Sen går det jobbiga över och det var inte hela världen. Det är oerhört lätt att ta åt sig, om man har svårt med nätverk och ofta känner omgivningens blickar för att man är ”till besvär”. Det är inte att tänka svartvitt att ständigt befinna sig i en rädsla för att bli dömd av andra. Det är en klen tröst att någon menar ”någon annan” när de påpekar det ena eller andra i sociala media. Det handlar snarare om en skygghet, att kroppen utvecklat en känslighet som gör att man reagerar och känner sig utsatt.

  Så jag tycker att det enklaste sättet för att alla människor ska må bra tillsammans, är att vi alla försöker tolka varandra med välvilja!

 31. Och POFF så är ongen 8 år och man minns inte ens att det där med bajsblöjor varit ett problem… 🙂
  Man överlever… ongen överlever… IKEA står kvar… Fiket har inte portat oss…
  Livet går vidare.

 32. Vänta här nu. Det här handlar alltså om att någon får ett tuppjuck över att Helmer släpper en dump i blöjan o leker Julio Iglesias i tio minuter medan hans föräldrar häver i sig en middag?
  My god, reality check please.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..