10 meningar folk måste sluta säga till morsor

Nu får det fanimej vara nog med såna här frågor, kommentarer och ”goda råd”:

 • ”Jaha så du har redan börjat jobba?”
 • ”Vart har du bäbisen då??” (det är då man svarar att man sålt hen mot två gram tjack på Plattan)
 • ”Är det inte dags att skaffa ett syskon snart…”
 • ”Ska du banta eller träna bort dom där sista gravidkilona?”
 • ”Själv skulle jag aaldrig vara ifrån mitt barn ens en timma”
 • ”Jaha du kör halvfabrikat du…”
 • ”Barn mår ju bäst av att vara med sin mamma
 • ”Ta till vaaara på tiden nu, dom blir ju stora så fort!” (alltså ärligt, har NÅN förälder missat att ens barn inte är små för evigt?)
 • ”Själv skulle jag aaldrig sätta ett barn i förskola före två års ålder”
 • ”Är du redan gravid igen??” (nä, jag är bara inte pinnsmal plus gasig som fan men tack för ångesten)

TÄPP IGEN KAKHÅLET, ALLA SÅHÄR ICKE-SOCIALT KOMPETENTA!

 

 

 1. Låt mig lägga till den eminenta:
  ”Jaha, du gjorde så, ja jag älskar ju mitt barn och tycker hen är viktigast i världen så jag gjorde såhär”
  (Mitt svar: Nä, jag är ju inte så förtjust i den där lilla killen som bor hos oss nu för tiden, men man får bita ihop)

  Och jävligt och ofiltrerad som jag är så har jag ett knippe bra och dräpande svar på varenda en av de där… 🙂 Jättekul att se folks (läs; kvinnors) reaktioner…

 2. ”Nämen nu måste ni ju klippa honom!”, alltid riktat till mamman, eller varför inte ”fryser han inte i det där?”. Jooo, jag tänkte att han skulle få lära sig vad riktig kyla är så han uppskattar värmen mer, så jag chansade på blöja och linne och ut i skogen i tio minus! Yes! Och sjääälvklart ska vi klippa honom, vi vill ju verkligen att det han har mellan benen ska avgöra hurdant hår han ska ha. Det verkar rimligt, tack för rådet, verkligen!

 3. Jag tror att jag är döv för denna typ av kommentarer för jag hör dem aldrig (riktade till mig). Skönt att vara lite lomhörd ibland.

 4. Iofs en variant på det du skrivit men min hatreplik är ”passa på att njuuuuta nu” Gaaaahhhhh! Snacka om press

 5. Eller när bebisen gråter i vagnen och olika experter talar om varför.
  Min”favorit” är när grannen, äldre dam, kommenterade i hissen att ”det måste vara nåt allvarligt fel när dom låter sådär”
  Hade jag vart nybliven förstagångsmamma hade jag nog fått panik av denna veterans kommentar. Alltså min unge var bara jävligt hungrig, och det visste jag 🙂

 6. En till: ”Får hen luft därinne” blev jag ständigt frågad när jag hade bebis i sjal. Skulle svarat: Nä, hen har kvävts till döds nyss.

 7. En annan grej: ska hen verkligen ha det där på sig?

  Acceptabla saker att säga:
  ” fan vilken gosig unge du har.
  ” fan vilket bra jobb du gör som förälder
  ” hur mår du? Kan jag hjälpa till på något sätt?
  ” vill du ha en kram
  ” jag har bakat kaka, vill du ha?

 8. Några till..:
  ”Jasså, ska du fortsätta vara hemma ett tag till? Jag är alldeles för otålig/rastlös/kräver stimulans/ambitiös/gillar mitt jobb osv.” Får höra ofta från en nära vän.. Mitt barn är 13 månader?
  Plus den värsta jag fick höra en vecka innan bf och hade valt att skriva in mig på BB Sophia ”alltså alla gör ju som dom vill men jag hade aaaaldrig förlåtit mig själv om mitt barn DOG pga att jag valde att föda mitt barn där..”??

 9. En härlig kommentar till jag fick 5 dagar efter min förlossning.. ”Jag hörde att du tyckte den var tuff men jag känner att jag har svårt att känna empati för du fick åtminstone hålla i ditt barn direkt efter..” Alltså va?!?!?

 10. ….Eller kommentarer från andra föräldralediga mammor på öppna förskolan : ”Jaha , ska tvillingarna vara hemma såååå länge ( 2 1/2-3 år)
  Är du inte rädd att de kan bli underutvecklade?!”
  (Jisses! ) Eller ”Jag skulle aldrig våga , tänk om barnen blir socialt inkompetenta av att gå hemma ”. (Que??).

 11. Min granne (äldre man) om vårt då nyfödda barn, som han stötte på ute på innergården för andra gången: ”Han sover ju JÄMT! Han har inte någon hjärnskada?”

 12. Minns speciellt en gång jag blev topp tunnor. Stod och köade vid hissen i metron med en gallskrikande bebis. Hissen är såklart proppfull med folk som – vid en snabb betraktning – borde kunnat ta trapporna. Precis innan dörrarna stängs mimar en kvinna inne i hissen ”Han fryser nog!” om min bebis. Eh, nej. Han är hungrig. Och jag hade kunnat vara hemma snabbare och mata ifall du och ditt feta arsle jobbat i trapporna i stället.

  Sa jag inte. Men jag tänkte.

 13. @Madde: Men vilka idioter! Speciellt den fina skuldbeläggningen om BB-Sophia. Som om det vore ett dugg säkrare att föda vaginalt på någon av våra stora sjukhus? Hänga över en boll i baksätet och ta krystvärkar för att sedan på nåder få komma in och tafatt förlösas av en praktikant som glömmer att sy hälften och missar en stressfraktur och att tvätta rent efter förlossningen . Personal som inte ens klarar av att sätta patientarmbandet på bebisen så att det inte ramlar bort. Känns ju som att bb Sophia är klart lugnare och säkrare än att åka runt på och riskera att föda ensam i en bil..

 14. …och när jag nu är inne på ämnet. Jag har fött vaginalt utan bedövningar. Ni som fött med alla tillgängliga bedövningar eller med kejsarsnitt är lika mycket hjältinnor ni, låt ingen säga er något annat!

 15. Som pappan på ÖF som frågar när sonen ska börja på dagis (barnet var då 8 månader). Jag svarade att vi föräldrar ska vara hemma ett år var, så han ska skolas in vid nyss fyllda 2 år. Han ser helt chockad ut ”ja, då är det VERKLIGEN på tiden att börja!!!” Det lät på honom som om jag tänkt hålla barnet isolerat hemma med hemskolning tills han var 18 år. ??
  Annars har jag varit besparad skumma kommentarer tack och lov, Tycker att 99% av alla man möter på stan, ÖF, cafeer, kollektivtrafiken etc är hjälpsamma och gulliga. Älskar Stockholm! ?

 16. Det verkar vara nästan uteslutande från andra mammor eller föräldrar som kommentarerna kommer, så rubriken kanske borde vara ”10 meningar som morsor måste sluta säga till morsor”. Jag har själv inga barn än och skulle också kunna upprätta en lista över 10 meningar som mammor måste sluta säga till folk som inte har barn…

 17. Moa – kan du inte göra en sådan? Vore intressant att veta om man säger något som blir fel till folk utan barn. 🙂 På riktigt alltså.

 18. Du glömde några…

  • Barn som bara har i könsneutrala kläder förlorar ju en del av sin identitet.
  • De som klär flickor i rosa och pojkar i blått är dumma i huvudet.
  • Du borde tänkt på att välja en jämställd man innan du skaffade barn.
  • När jag fått barn ska vi minsann dela lika på föräldraledigheten (för att sedan glömma det lagom tills barnet är 6 månader).
  • Barn kan faktiskt lära sig tycka om all sorts mat bara det börjas i tid.
  • Ni curlar ju sönder barnen.
  • Det är klart att barnet är mammigt/pappigt när ni inte vant hen vid att umgås med några andra.
  • Varför skaffade du barn om du inte vill umgås med dem.

 19. Ana – jag är inte en lika effektiv skribent som Cissi, så att jag skulle kunna sätta ihop en 10-lista var kanske lite överilat. Men sånt som kan vara lite onödigt och störande är olika varianter av
  -det här förstår inte DU som inte har barn
  -det är ju lätt för DIG som inte har barn
  -stackars dig som inte har barn
  -du borde verkligen skaffa barn! (lite svårt om man råkar vara singel)

  Några exempel som jag har fått höra en eller flera gånger:
  -”Oj, ja jag har ju barn så jag har inte tid att tänka så mycket på mig själv.”
  -Mamma berättar om när barnet fick psykbryt på ICA/flyget/gatan, och alla som blängde dömande var SÅ KLART folk som inte själva har småbarn.
  -När man har haft en ganska tråkig och ensam helg och bara varit hemma och städat typ, och man får höra ”Gud, vad skönt! En annan blev ju väckt klockan sex bla bla.”

  Som så mycket annat som är sårande är sådana kommentarer garanterat välmenta i de flesta fall, men det blir väldigt tradigt i längden, särskilt när man alltid försöker vara stöttande och engagerad och har lyssnat i många, många timmar på alla problem och jobbigheter (plus allt det roliga) som mammorna i fråga har.

 20. Har hört många av dessa kommentarer inklusive favoriten ”så gjorde aldrig mina barn!” och då från nära släktingar. Och sedan undrar de varför vi inte hälsar på oftare…

 21. Ja! Man ba: ja, det är ju verkligen njutbart att inte sova mer än två timmar sammanhängande per natt och samtidigt parera trotsiga syskon som vaknar kl 5.30 varje dag. Jag älskar mina barn till döds, men inte sjutton är det så att jag njuuuuuuter hela tiden 😉

 22. ? Man skrattar åt det vansinniga i vissa kommentarer. Tyvärr har jag mest råkat ut för tråkkommentarer ifrån äldre både innan o efter barn. På stan: han är nog hungrig, mitt svar: nej han åt för 5 min sen men tack för rådet, varför har han inte napp? Alla barn älskar napp? Eh nej inte min. ( just då, sen två mån tillbaka gillar han dem efter att amningen börjat fasas ut). Varför sover du inte när bebisen sover? Underförstått: jag förstår inte varför du är så trött? Eh han sover just nu endast i vagn på prom el vaggad i babybjörn.

 23. När man kämpat i 2 år o försökt skaffa barn: vill du inte ha barn? När ska du vara barnledig? Vänta inte för länge!! Mitt svar: barn går inte att beställa på postorder. Till slut t en kollega: vi har försökt i 2 år, när o om jag har några glada nyheter kan jag berätta tills dess vill jag inte ha fler frågor, det är jättejobbigt.

 24. Men herregud, har folk inget eget liv (har säkert blivit utsatt för allt, men teflonminnet regerar).
  Men måste säga ”vänta bara”, det här med ”Ta till vaaara på tiden nu, dom blir ju stora så fort!” (alltså ärligt, har NÅN förälder missat att ens barn inte är små för evigt?)”

  För mig handlar det inte om att jag inte fattat det teoretiska faktumet att barn växer, men att barnen förändras och försvinner för gott. Nu är jag ju förvisso ett nostalgiskt fån (and I love it) men jag skulle vilja träffa mina söner som 1,5 åringar, som 3-åringar etc etc och bara uppleva dem igen. För de killarna finns bara i förfinade versioner. Så förstå min glädje över att ha överfört åtminstone ett par minuter från varje år till DVD som jag nu kan titta på OM och OM igen ?.

 25. HAHAHAHA. Jag älskar din blogg! Sluta aldrig blogga! Täpp aldrig igen kakhålet. Vi småbarnsmammor behöver dig!

 26. Måste som enbarnsmor även få lägga till:
  *När kommer nästa? (gärna följt av goda råd om vad som är en lämplig åldersskilnad) När jag svarar att jag inte är säker på att jag vill ha fler blir dessa, ofta flerbarnsföräldrar, bestörta för ”barn behöver syskon!”. En vännina till mig fick frågan om nästa INNAN barn nummer ett vad fött!
  *om man muttrar över en jobbig natt/period: ”Vänta du tills du har två/tre/fyra.” För det kan inte vara jobbigt för mig iom att jag bara har ett barn.

 27. ”Fryser hon inte?” ”Var har du bebisen?” ”Vad gör din sambo ikväll nu när du är här själv?” Eh han tar hand om sitt barn?! ”Ska du redan börja jobba efter ett halvår?” ”Har ni nåt syskon på g?” (Efter FEM MÅNADER!!!) ”Saknar du int bebisen?” Och aaaaabsoluta favoriten: ”Är (sambon) barnvakt ikväll?”

 28. Glömde två favoriter!: sitter och ammar 3 veckor gammal bebis när min kompis säger ”har du alltid haft så ENORMA MÖRKA bröstvårtor???” ….. Nej, tack för påminnelsen att jag ser HELT annorlunda ut… Det ser jag ju inte i spegeln eller så…

  Nästa härliga minne var tre månader efter förlossningen jag är på fest och en kompis klappar mig på magen och säger ”nu börjar den ju dra ihop sig lite igen”………….,,.. Ursäkta va? Den är för fan lika platt/oplatt som innan graviditeten, och vad fan har du med det att göra??

 29. Ja, fast man står nog inte och köar till hissen om man lika gärna kunnat ta trapporna. Så jävla kul är det inte att köa. Finns massa handikapp som inte syns. Knän, höfter, ryggar, div ledsjukdomar.

 30. Var på kalas när sonen var 2 månader. Min man kom lite senare med bebis, lätt frustrerad över att ungen vart hysterisk hela tiden jag vart borta. När jag skämtsamt berättar för min mamma och en kvinna som sitter bredvid (som träffar mig för första gången) att sonen vart en liten pest åt pappa säger kvinnan ”jaaa, stackars liten, det var väl fel lukt…”. Va f..! Jaa, för hans pappa är ju en fullkomlig främling! Tycker faktiskt lite synd även om pappor ibland, som ses som någon slags andrahandsförälder. Vilket i sin tur också bidrar till mer press på mamman.

 31. Eller den här charmiga från svärmor:
  Vad tjock bebisen är, ni borde ge vatten istället för mat så ofta.

  (Bebisen ligger på SD+1 på sin vikt och enligt normalkurvan på längd för bebisar på 6 månader)

  Men det är klart att vi borde börja med vikthets nu hur ska hon annars kunna bli anorektiker??

 32. Exakt 19 timmar efter att jag födde vårt första barn sa min svärfar: nu är det dags att börja träna igen för att få bort de där kilona.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..