Varför jag skiter i ”Earth Hour”

Ikväll är det alltså ståhejet ”Earth Hour” igen. Det vill säga – priviligerade världsmedborgare i konsumtionshetssamhällen lajvar Al Gore i en timme och tänder dyra doftljus och spelar brädspel för att ”rädda planeten”. Och såklart skryter sönder sig om det i sociala medier innan och efter.

 Eehh…

Varför skulle jag vilja vara en del av det här tramset? På vilket enda sätt kompenserar det för nåt? Jag flyger över Atlanten minst en gång tur retur varje år, käkar kött mer än jag borde och okynneskonsumerar mer än jag borde. 

Vill folk kokettera med att släcka lampan och inte vara uppkopplade under en timma är det fritt fram. Personligen tycker jag som sagt det är tramsigt. Jobbar hellre på att bli mer klimatsmart i vardagen. Skäller på mig själv regelbundet och minsann, ibland lyssnar jag! Käkar helt veggo en hel vecka och avbokar en flygresa. Förhandlar med mig själv medan jorden gråter.

Kommer alltså vara online och ha allt på som vanligt härhemma ikväll. Och sitta och fnissa åt alla präkton på Fejjan och Insta som tycks tro att de gör en enorm uppoffring.

Så kan ju USA, Kina och andra megamiljöbovar börja lyssna lite mer på klimatforskare och i alla fall sluta dumpa typ uran i folks dricksvatten. Det ena behöver ju inte utesluta det andra, men kan ändå bli helt livstrött och full i skratt på samma gång över att enskilda tror de gör nån som helst skillnad samtidigt som stormaktena dödar planeten högst medvetet.

 1. Jag kan absolut hålla med om att släcka lampan en timme inte kommer att göra skillanden för klimatet. Det man dock kan se Earth Hour som tänker jag, är en symbolisk handling som påminner oss om att hela världen gör detta tillsammans. Som en påminnelse om att det berör oss alla. Vi människor gillar ju att samlas kring saker, högtider, politiska frågor och likn. Kanske att man kan se Earth Hour som en ”julafton” för oss som bryr oss om miljön. Men precis som du säger, det är ju det vi gör alla andra dagar som räknas. Tack för bra blogg fö.

  1. Jenny, jag håller med dig. Ser det mer som en symbolisk handling, inte som att det på riktigt gör skillnad i det stora hela. Men det har ju blivit en snackis, Earth Hour, och det tycker jag är skitbra! Allt för att öka awareness osv 🙂

   1. Fast jag tycker inte att det känns som om det ökar medvetenheten utan som om det bara blir något för folk att visa upp. Ett alibi som gör att de kan skita i miljön vid andra tillfällen.

    1. Där har vi verkligen skilda uppfattningar! Jag känner ingen och har heller aldrig hört talas om någon som ser Earth hour som nåt slags alibi. Därmed inte sagt att du har fel, förstås! Vi har bara olika upplevelser. Men man hoppas ju att alla tänkande människor inte tror att en timmes släckta lampor kompenserar för gemene mans ohållbara livsstil.

 2. Håller helt med. Det var en notis om det i SvD imorse, men den biten verkar dom inte ha lagt upp på nättidningen. Mer eller mindre tyckte skribenten att Earth Hous är ett hån mot den stora delen av världen som inte har nån elektricitet alls eller väldigt liten. Fritt från mitt usla minne 😉

 3. Enorm uppoffring tycker inte jag att det är, snarare en symbolisk handling.
  Och vill någon känna att det gör en riktigt god gärning, så får de gärna tycka det. Likväl som folk koketterar med all möjlig konsumtion, kan man väl få kokettera med icke-konsumtion.
  Sen tror inte jag heller att det gör nån direkt skillnad i det stora hela, men om väääldigt många runt om i världen (framför allt alla stora företag som har 18 miljoner lampor tända dygnet runt) släcker ner en timme, så borde det väl ändå vara väldigt mycket energi som sparas den timmen? Återigen, det gör nog ingen skillnad i det stora hela, men helt effektlöst är det väl inte?

 4. Det är väl ingen som tror att detta gör skillnad i praktiken, det är en symbolisk handling och en uppmaning till eftertanke. Som att en demonstration mot mödradödligheten, barnvagnsmarshen, inte räder liv på ett konkret och direkt sätt, men det kan ändå vara fina handlingar som får några att reflektera?

  1. Men precis. Jag ser det också som ett tillfälle att prata lite extra om miljön med barnet (dom iof är lite äldre). Och det är sjukt mysigt att spela spel med tända stearinljus. Sånt kan man ju göra ändå förstås. Jag tycker också att det är coolt att der är en global händelse. Och det har visat sig att det är en grej som gör att folk tänker lite extra annars med.

  2. Tänker mer på att folk (många) koketterar med det som att de gör en JÄTTEinsats/gör skillnad i praktiken.

 5. Tror jag är ursäktad eftersom strömmen ändå går vid midnatt. Här har vi sedan 9 månader elavbrott mellan 8 och 10 timmar per dag, i hela landet (pga dålig planering och bristfälliga regn pga klimatförändringar). Jag är lyckligt lottad och endast drabbad på natten med backupsystem men ni kan ju skänka en tanke till alla stackars småföretagare som försöker få det att gå ihop under den där timmen.

  Sen undrar jag om folk är medvetna om att strömavbrott är vardag för många länder, tom i Sydafrika har de elavbrott en två timmar per dag. En timme en gång om året låter sjukt lyxigt.

 6. Jag tycker det är en bra symbolisk handling och en påminnelse om miljön. Vi kommer släcka men det innebär ju inte att vi skiter i miljön årets andra timmar.

  Att folk i många länder inte har ström har ju faktiskt inte ett skvatt med detta att göra.

  1. Varför skulle man inte kunna koppla ihop de två sakerna? Klart det blir hånfullt mot de som har dåligt med ström om länder som har mycket bara ”det är viktigt att tänka på miljön och inte använda så mycket el” och sedan ändå köra på som vanligt resten av årets timmar. Som att konsumera asmycket hela året och sedan säga att det är dåligt för miljön att köpa många julklappar. När andra inte ens har möjligheten att konsumera mycket.

   1. Jag kör inte på för fullt resten av året. Vi äter vegetariskt, flyger inte, har minimerar konsumtionen och har alltid med miljön som en aspekt när vi tar beslut.

    Vad gör du, Elin?

    Men sitt du med lampan tänd, för alla de stackars människor som inte har ström. Bra sätt att hedra dem. Verkligen logiskt

    1. Jag äter vegetariskt, flyger väldigt sällan, använder inte bil i onödan, handlar mycket second hand m.m. Jag har inge sagt att ALLA kör på för fullt resten av tiden ELLER att man hedrar de som saknar ström genom att ha lamporna tända, men att MÅNGA haussar upp detta event väldigt mycket utan att vara miljömedvetna i övrigt. Jezuz.

 7. Fullständigt medhåll från mig idag. Blir tokig på dessa människor som lavar miljöhjältar idag!

 8. Fattar inte varför man ska skita i Earth hour bara för att man är trött på andra som skryter om att de släcker lampan. Släck lampan och lägg inte ut nått om det. Man kan göra saker utan att tala om det för alla.

 9. Jag kan i sak förstå grejen med det symboliska i Earth hour. Samtidigt tycker jag att det blir patetiskt att ”folk i väst” ska visa sig som bror duktig. För egentligen vet de flesta av oss inte ett skit om hur det är att leva i ett land där exempelvis el är en stor fråga i vardagen. Precis som många andra redan nämnt; det handlar om att ha ett miljötänk hela vägen. Inte bara en timme om året. Ät mer veggo, källsortera, släng inte mat, skänk gamla saker, köp begagnat, åk kollektivt osv osv. Jag vet inte varför, men av nån anledning får det här mig att tänka på alla ”vita kränkta” människor som har åsikter om alla flyktingar som kommer hit, där de ”vita kränkta” inte vet ett skit om hur det är att bo i ett krigsdrabbat land, men ändå ska ha en jävla massa åsikter om de som riskerat sina liv för att komma hit i hopp om ett bättre och tryggare liv!

 10. Jag tänker att det är viktigt att vi gör något, det lilla är bättre än inget alls. Att uppmärksamma Earth hour är väl en tankeställare, även om den sker bara en gång om året. Om den bidrar till att man för varje år gör lite mer för miljön, så går det ju ändå långsamt på rätt håll.

  Ikväll har vi Earth hours hela kvällen lång, på begäran av vår fina sjuåring. Hon har tänt värmeljus överallt i huset, tillsammans med oss. Hon har haft Earth week i skolan hela veckan och kommit hem och berättat att hon tycker att vi ska cykla oftare till skolan, äta mindre kött, välja mer ekologiskt, källsortera ännu bättre, slösa mindre på vatten när vi duschar, osv. Detta för att skolan uppmärksammar Earth Hour och gjort en Earth week av det för barnen. Och barnen anammar det så snabbt och engagerar sig så lätt! Då känns det lite tråkigt att dissa detta fenomen. Det är dumt att prata bort det när grundtanken från början är så viktig och stor.

  Människor med inflytande i media, som du bland annat, borde verkligen passa på att informera och lyfta fram det problematiska i USAs och Kinas omiljövänliga tänk. Jag tänker till exempel på hur Leonardo di Caprio tar tillfället i akt att tala om miljön när han får chansen. Utnyttja din röst ut att förbättra situationen istället för att ”fnissa åt alla präktiga”, eller som i vårt fall hemma hos oss, barn som fortfarande har tro på framtiden.

 11. Jag håller med dig Cissi!
  Har ju lamporna släckta hela nätterna och under dagarna så då känns det onödigt att behöva släcka allt under en timma bara för att det är earth hur. ?
  Sen har jag hört att det dras som mest el när man till exempel tänder en lampa. Tänk då hur mycket el som dras när alla som släckt sedan ska tända allt igen!?

 12. Fast Earth hour är som många skriver en symboltimme för att uppmärksamma klimathotet. Om det har fått dig att reflektera över dina flygresor och andra icke klimatsmarta saker du gör så är ju timmen lyckad vare sig du släcker lampan eller ej.

  1. Håller med. Uppenbarligen får det ju folk att reagera och det är väl bra. Ser det också som en ren symbolik. Inget man behöver skylta med, precis som jag ifrågasätter skyltande av vad man köper för kläder, går på för möten osv osv osv. Känns som lika mycket koketterande alltihop i så fall.

   Det som gör skillnad är de val vi gör i vardagen, som med allt annat. Men om man tycker att Earth hour är meningslöst för att det inte räddar världen kan man ju lägga ner Pride-paraden, 1:a majtågen och allt annat också. För vad hjälper det egentligen? Att man går där (och koketterande lägger ut bilder och texter om det) förändrar ju inte ett skvatt om man inte i vardagen ändrar sitt beteende och sin inställning. Precis som med Earth hour.

 13. Men oj vilket naivt sätt att se på det. Earth hour är en manifestation mot klimatkrisen. Ett sätt att uppmärksamma vilket dåligt skick vår planet är i utifrån hur vi har behandlat den. Inte ett sätt att kompensera för ett år av klimatosmart levande. Klart att skrytisarna på facebook är skrattretande men kanske belyser de problematiken och medvetengör i sin bekantskapskrets. Vore roligare om du kunde lyfta Earth hour på ett mer positivt och hjälpsamt sätt nästa gång!

  1. Det är så viktigt med en manifestation för miljöfrågan, 178 länder var med. Allt som får miljön att stå i centrum är viktigt, det håller på att gå åt helvete. Alla kan inte göra allt men alla kan göra nåt, det är dags att vakna och försöka rädda vår planet.

 14. Förstår att du inte brydde dig, du bryr dig ju inte om miljö överhuvudtaget annars, så varför skulle du.
  Jag brydde mig inte heller. Tycker det är bättre att göra något dagligen, så jag flyger inte, åker sällan bil osv. Känns som det är bättre.

  1. Haha what? Vad det du om mitt dagliga liv? Men FYI så åker jag väldigt sällan bil, sopsorterar, äter allt mindre kött osv. Drar mina små strån precis som du och många andra, med andra ord.

 15. Yes håller med bra att någon säger i från är sååå trööött på att alla springer åt samma håll utan att tänka själva

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..