Men håll bara käft Jamie Oliver

Jamen ser man på! En man som uttalar sig, förlåt dikterar kring mammaskap och då amning i synnerhet:

 

  
 

Behöver kanske inte peta in att jag älskar Adele på ett nästintill osunt sätt, mer och mer för var gång hon tar ställning inom något…

Men, tillbaka till puckot Jamie. Eller män i allmänhet, tänk arga snickaren med flera som ska ha offentliga åsikter som amning. Som ens har mage att tala om för kvinnor om de borde amma, var och hur. 


Håll bara snattran. Täpp igen kakhålet. Är totalt övertygad om att det inte finns en enda karlslok som kan sätta sig in i hur det är att bära och föda ett barn. Eller i hur det känns att sitta där med mjölkstockning, en bäbis som vägrar ta tutten, paniken, ångesten, otillräcklighetskänslorna… Skulle man göra en gallup bland säg 1000 random män om hur mycket de egentligen vet om till exempel amning så skulle garanterat typ 75% vara totalt clueless. Även pappor. Även snubbar som Jamie Oliver som sätter barn till världen på löpande band. 

Gissar att Jamies fru gillar att amma och även haft det ganska smidigt på den fronten. Därmed tror han på fullaste allvar att alla mammor funkar likadant, att det bara handlar om ”ens inställning”. Ungefär som att jag skulle säga till alla män som har svårt med fjonget att det bara handlar om ”ens inställning”. Lika nyanserat och rimligt.

Nä. Knip snattran alla karlar som tror sig ha koll på hur kvinnokroppen fungerar och vad som är ”bäst för alla parter”. Då är det ju aningen mer sympatiskt att läsa på lite om amning, anknytning och ptja… Kvinnoperspektivet i stort. 

 

 1. Nä vidriga man som yttrar sig! Jag vela och tog föregivet att amningen skulle gå bra. Blödde, fick bölder och ungen skrek. Aldrig mått så dåligt i hela mitt liv, min sambo i samma veva hade aldrig heller föreställt sig ngt värre och bad väll till Gud att de skulle lösa sig. Men efter ”bara”två veckor vela han inte se mig gråta mer och köpte ersättning. Tack älskade sambo! idag är vi båda väldigt ödmjuka inför hela amningsgrejen för de är så väldigt väldigt svårt när de inte funkar hur bra amning än nu är..

 2. Amningsstatistiken för UK jämfört med Sverige är jättelåg. Det är kutym att INTE amma där, och jag är rätt säker på att det är lättare att vara icke-ammande mamma där än en ammande dito, pga rådande attityder i samhället. Om flaska är standard så ser inte jsg problemet i att Jamie promotar amning, faktiskt.

  1. Då promotar man lämpligen för att samhället ska bli mer amningsvänligt, i stället för att ge sig på mammorna. Här är exempel på vad Jamie kunde sagt i stället: ”det behövs mer stöd på BB till mammor som vill amma”, eller ”det borde lagstiftas om mammors rätt att amma i det offentliga rummet” eller varför inte ”mer resurser till amningsstödjande organisationer”.

 3. Jag har tre söner och amningen har ALDRIG funkat! Men tänk…. Så fina vuxna söner dom är idag! Och jag har ingen ångest för amningen, finns ju ersättning…
  Leve mammorna, och papporna med nappflaskor 🙂

 4. Fast hade du inte reagerar precis lika om Jamie Oliver var en kvinna ev Nigella? Dvs tyckt de varit förkastligt att kvinnor ger sig på kvinnor som väljer att inte amma (eller inte kan)..

  Och precis som någon redan skrivit i kommentarerna så är de kulturellt betingat i England/Storbrittanien att inte amma. Och säga vad man vill men bröstmjölk är bättre än ersättning rent näringsmässigt, detta finns mycket forskning på. Men med det sagt är i västvärlden (länder med rent vatten) ersättning inget dåligt alternativ oavsett anledning att man inte kan eller vill amma..

  Detta med amning, ersättning, pumpad bröstmjölk, flaskmatning är tyvärr en alldeles för het potatis som det verkar som att ingen får ge råd/tips/tycka om..
  För antingen hetsar man mamma som har svårt med amningen eller ger dessa mammor dåligt samvete. Eller så stressar man flaskmatande mammor genom att få dem att känna sig som ”sämre” mammor för att de inte ammar.
  Eller så ifrågasätter man mammor som ammar för att dessa mammor inte har ”egentid”, är självständiga, eller delar föräldrarpenning lika (för så måste man sluta amma när barnet är 6 månader. Eller ifrågasätter varför de ammande så ”kort” tid eller så ”lång tid”.
  Det är ett område där de är helt omöjligt att göra rätt eller få uttala sig om eller ens få berätta för sin omgivning..

 5. Nja, jag tycker nog att man har rätt att ha åsikter även om man själv inte har personlig erfarenhet av precis allt (typ, ha åsikter om barnuppfostran eller matvägrande barn även om man aldrig själv stått där med problemet ☺? ). UK har som många nämnt rekordlåg ammingsfrekvens och det kan knappast enbart bero på orsaker som Adeles. Jamie Oliver säger att han vill skapa en kampanj för ökad amning – vi vet faktiskt inte vad han menar med det, kanske vill han göra allt det positiva Anna i stugan nämner här ovan? Vi kanske ska ge karln en chans? Jag ser det som positivt att även män kommer in i debatten för att förhoppningsvis skapa ett amningsvänligare samhälle (jag syftar nu t ex på attityden kring offentlig amning) – för handen på hjärtat, vi vet alla att många män lyssnar bara på en annan man. Det är mycket, mycket svårare att få till och upprätthålla en amning om man har en partner som är negativt inställd och kan då en man i offentligheten (för en gångs skull) tala positivt om amning så kan det säkert få någon pappa att stötta sin partner istället. Sedan kanske man inte direkt ska tolka hans ord som personligt riktad kritik – han talar väl till de berömda massorna och inte till en enskild individ? Jag har t ex gjort 2 planerade snitt pga förlossningsrädsla (och där kan man snacka om att vara paria i mammavärlden, kan jag tala om, att flaskmata är en västanfläkt i jämförelse ) och skulle Jamie komma ut och säga att vaginal förlossning, det ska jag kampanja för, så skulle det inte röra mig i ryggen överhuvudtaget. Han får ju tycka vad han vill för guds skull och det har ju inget med mig att göra.

  1. Håller verkligen med! Jag tror att amningsfrekvensen här i Sverige kommer att ha minskat drastiskt om 10 år, tyvärr.

  2. Precis! Han vänder ju sig inte till alla er som kämpat med amningen och inte fått det att fingra! Det är väl ganska tydligt!? Att tendern lutar åt att flaskmatning blir norm tycker jag är lite trist så jag välkomnar hans initiativ.

 6. I länder där det är en låg procent som ammar så är det verkligen inte något fel att promota det: dvs genom information, hjälp och stöd. Promota att man kan amma fritt ute med lagstöd. Det är INGET fel att promota det.
  .
  Jag hade själv jätteproblem att amma. Första fick jag ge upp med vid fyra månader då han skrek så fortf vi försökte. Mjölken kom inte snabbt nog och det berodde på för lite mjölk vilket i sin tur berodde på två saker: jag producerar INTE tillräckligt med mjölk trots att jag gör allt rätt och bebisarna från dag ett fått bra grepp och sugit bra. Det andra är att jag introducerade ersättning tidigt och mjölken förstås sinade allteftersom. Det blir ju catch 22 där. Givetvis ger man ersättning för att man vill att stackars bebisen ska vara mätt.
  .
  Med nummer två hade jag samma problem MEN mycket bättre stöd och fick även ta tabletter som ökade mjölkproduktionen. Ammade då till 12 månader men till och börja med var det kämpigt. Många många stillasittandes timmar. Alla orkar inte det och det är HELT förståeligt och aka respekteras. Vi är alla olika. Olika är ok! Olika är BRA!
  .
  Däremot tror jag många tror att det inte ska vara så. Man ska inte behöva sitta hur mycket som helst och amma, men verkligheten är att det är just det de flesta behöver göra för att få igång mjölkproduktionen. Det ÄR NORMALT. För mig räckte inte det. Den infon behöver finnas tillgänglig. INNAN man fått bebisen. Så man vet vad man har att förvänta sig. Annars kan det komma som en fullständig chock.
  .
  Så jo – promota och ge information för i helvete! Det är INTE samma sak som att skuldbelägga oss som gett ersättning. Jag mår inte dåligt av det. Gjorde inte det innan bebis nummer två heller. Man ska absolut inte må dåligt av att man gett ersättning, och DET ska också promotas. Det behöver INTE vara svart eller vitt. Det behöver inte vara det ena eller det andra.
  .
  Man gör det som är bäst för mamma och bebis tillsammans. Vad det är, är olika. Mår man dåligt av att amma (oavsett skäl) så ska man ha fått info INNAN man fått bebis att det är ok att inte amma och hur alternativen fungerar (som t ex info hur ersättning fungerar och vad man bör tänka på).
  .
  Vi behöver ge BLIVANDE mammor info om båda valen. På ett informativt och stödjande sätt. Inte på ett skuldbeläggande vis. När man sen har turen att få ha blivit mamma behövs det igen info och stöd angående båda valen.
  .
  En mamma som gärna vill få amningen att fungera behöver få ordentligt med stöd för det, men också påminnas om att om det inte fungerar så är ersättning ett absolut 100% fullgott alternativ.
  .
  En mamma som velat ge ersättning från början, eller har valt det när amningen inte fungerat, ska få stöd och info om hur man introducerar det på bästa sätt. Utan kommentarer om varför man inte ammat. Det är irrelevant då mamman valt ersättning. Bara stöd och info angående valet ska ges.
  .
  Vi måste sluta bete oss som att det ena är bättre än det andra. Amningeförespråkare tjoar om att amning är bääääääst! De som gett ersättning tjoar om hur mååååånga fördelar det är med ersättning! Lägg ner bara. Båda är bra. Man behöver inte bevisa att det ena är bättre än det andra för det är inte svart eller vitt. Punkt.

  1. Finns det tabletter som ökar mjölkproduktionen??! Varför i h-e informerar i bm om det? Jag har fyra barn som har varit tvungna att få ersättning från början pga att de varit så stora vid födseln, har därför inte fått igång nån mjölkproduktion direkt utan bara kunnat delamma några veckor… Sista barnet frågade bm om jag ville amma eller om jag ville ha medicin som hämmar mjölkproduktionen..

   1. Jaaa alltså jag bor inte i Sverige så gissar på att det är därför barnmorskorna hos er inte informerar om det. På gott och ont är det mesta mer restriktivt hemma. Medicinen är inte från början producerad för att öka på produktionen, men den gör det som en sidoeffekt pga att den ökar på produktionen av prolaktin (som påverkar mjölkproduktionen). Undersökningar har gjorts på detta och visar på att det fungerar väldigt bra.
    .
    Det finns även örter, såsom bockhornsklöver och ”milk thistle” som ökar produktionen. Jag fann att de två i kombination fungerade utmärkt så att jag så småningom kunde sluta ta den faktiska medicinen. Jag rekommendera dem varmt till mammor som de fakto har låg mjölkproduktion. 🙂

 7. Jag har ammat fyra barn ! som kortast 1,5 år och som längst 2,5 år ! MEN jag har inte bara ammat !!! Bara för att amningen inte räcker till 100% så slutar många kvinnor helt att amma ?? Man kan amma till 70% och ge tillägg 30% ! MIn minsta son fick tillägg redan på BB för han va en hungrig en på 4500 gr ! På Bvc fick jag höra – du ska veta att du aldrig har helammat !!! Fuck helamma och hejja delamma !! Jag har ammat morgon och kväll och en liten slurk här och där och fyllt på med tillägg !

  1. Åsa – nu kanske det inte fungerar för alla med delamning men även jag körde på det då dottern gick ner för mycket i vikt pga bristande mängd bröstmjölk i början. Jag ammade/gav ersättning ca 50/50 och det gick i 10 månader tills dottern spottade ut bröstet och slutade amma.
   .
   Fick dock höra på BVC-utbildningen att delamning aldrig fungerar typ men ja, jag visste ju att det fungerade för mig. Så till de som VILL delamma – det behöver inte vara ett problem.

 8. Jag håller helt med om att män, eller folk över huvud taget, inte ska lägga sig i hur andra matar sina barn. Dock skulle jag vilja påpeka att om du ska klanka ner på en individ kanske du först bör läsa vad han faktiskt sagt och inte gå på expressens tolkning av Daily mails tolkning av det han sa. Källkritik alltså. Det han sa var att attityden kring offentlig amning i Storbritannien behöver ändras så att fler mammor vågar amma utan att få dömande blickar. Att många som VILL amma inte vågar pga gällande normer i Storbritannien där väldigt få ammar. Självklart är det upp till var och en att bestämma hur de vill göra och ibland har en inget val. Det Jamie Oliver gjorde var att han slog ett slag för offentlig amning. På ett mansplainande sätt förvisso men jag tycker ändå att han får mer skit än han förtjänar i denna fråga.

 9. Fast nu blev det lite snurrigt. Jamie vill stötta kvinnor att kunna amma i det offentliga rummet och arga snickarsnubben vill ju det motsatta, att vi ska skyla oss. I England är motståndet mot offentlig amning mycket större än här och här är det ju svårt nog som det är, så att en känd man går ut och belyser problemet är väl bara bra? Mer stöttning till oss så att vi får möjlighet att välja det vi själva vill. Att amma under filt för att gömma sig från äcklade juvenila män är fan inte ok. Att Jamie säger att det krävs ett öppet klimat och att amning är positivt är bra mycket bättre. Dom står ju i olika ringhörnor!

 10. Fast vad sorgligt det är med alla ”knip käft”, ”håll käft” och ”män ska ha noll åsikter om amning”. Om man bara får uttala sig om sånt man upplevt själv skulle debatten bli väldigt smal. Jag skulle t.ex inte få ha åsikter om homosexuellas rättigheter, flyktingpolitik eller åldringsvården. Jag hatar inskränkta åsikter, men jag älskar ett fritt debattklimat mer.

 11. Men vänta nu! Skulle vi inte hålla oss IFRÅN personangrepp och påhopp på individer som tycker olika? Skulle vi inte hålla oss till SAK och större grupper? Dubbelmoralen i att öppet kalla någon idiot och be denne hålla käft, men vägra acceptera att bli utsatt för detsamma pga exakta samma anledningar..??! Vi skapar väl inte ett bättre debattklimat genom att föregå med usla exempel, tänker jag… Snark.

 12. Jag bor I UK och har barn (som jag inte kunde amma pga tounge tie…!) väldigt stressigt.

  Vet inte hur det är i Sverige men det är en otrolig press på att man ska amma här! Sen säger statistiken någonting helt annat, håller med den som skrev ovan om utbildning etc etc. Men problemet är när man ger skuldkänslor till nya mammor för att de inte kan amma… Visst jag vill också säga att någons åsikt inte rör mig i ryggen, men när man står där med Aptamil 5am och tänker på hur skitig mamma man är för att barnet inte KAN äta, då finns bara skuldkänslorna där. Det som Adele pratar om.

  Vi ska vara supportive om varandras val, men människor i kändisvärlden måste vara försiktiga med sina kommentarer, de har mer vikt än de inser (även om JO menar väl!)

  X

 13. Klart att män måste få ha åsikter om amning? Jag fattar det inte. Allt handlar väl om hur det läggs fram? Det är väl bra med diskussioner? Jag såg tex Simon skjöld (Camilla Läckbergs man) uttala sig häromdagen om hennes amning , var det fel då också?

 14. Håller med dig. Blir något irriterad över hur vissa väljer att kommentera här, exempelvis Lisa

  ”Fast vad sorgligt det är med alla ”knip käft”, ”håll käft” och ”män ska ha noll åsikter om amning”. Om man bara får uttala sig om sånt man upplevt själv skulle debatten bli väldigt smal. Jag skulle t.ex inte få ha åsikter om homosexuellas rättigheter, flyktingpolitik eller åldringsvården. Jag hatar inskränkta åsikter, men jag älskar ett fritt debattklimat mer.”

  Det är skillnad på att tycka till än att föra åsikter vidare. Visserligen, att skapa en större debatt har en poäng men ska det gå över att de som faktiskt är mammor inte har huvudsakliga nämnaren i den? Som homosexuell tycker jag att det är stor skillnad på när heteros ska pronto diskutera huruvida hbtq ska inkludera MER HETERO i paraden dvs att de får en egen sektion i paraden, än att faktiskt lyssna på det förtryck jag har att berätta. Här har vi bara åter ett exempel på hur män som Jamie Oliver och Arga Snickaren vill trampa över att plötsligt göra en egen bedömning utan att lyssna på det faktum att det finns kvinnor som inte kan amma (och skäms) eller att den bakomliggande tonen i att amma öppet är att provocera utan mata sina barn.

 15. Hade inte jag redan från början gått in med inställningen att amning inte är något jag behöver göra om det inget funkar så hade jag varit helt förstörd av alla kommentarer och påtryckningar. Påtryckningar från alla håll, BB, BVC och även omvärlden som skulle kommentera när man flaskmatade.
  Ber hemskt mycket för att jag är en så Fruktansvärt dålig människa som inte har ammat min dotter för att andra vill det, ber om ursäkt att jag inte kunde ändra på hennes inställning till amning och att vi aldrig fick ihop det tillsammans. Jag är verkligen en hemsk människa!
  Blir så förbannad på folk som ska ha åsikter, speciellt när det är män. Knip käft, oftast finns det en anledningen till att kvinnor inte ammar!

 16. Jag förstår faktiskt inte. En man eller kvinna måste väl få ha en åsikt om amning? Få tro att amning är bra om så är möjligt, och uppmuntra det?! De som inte kan och vill behöver inte ta åt sig, det finns säker anledning. Och oavsett måste man få ha en åsikt utan att dem som ev känner sig träffade vill tysta åsikten i fråga.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..