Familjen Annorlunda-mamman som ÄNDÅ pallar jaga kroppshår

En del har mejlat mig skärmdump och länk till Madeleine Ilmrud, som inte bara kläckt imponerande många ungar utan även grodor om kvinnor och kroppshår...

Saxat från Madeleines blogg:

Det första som slår mig är FASCINATION över att snart ha tio ongar och ändå prioritera att ansa/ta bort kroppshår när man har en stund över. Att det liksom ens finns med på priolistan. Min priolista under egentids-stunder innehållet mest ehh sova, läsa nyheter, kolla Netflix, skriva här, kanske få till ett ligg eller liknande. Att man har såpass mycket issues med naturlig hårväxt är väl både fascinerande och jävligt ledsamt.

Jag är inte ”slapp” med att ta bort mitt kroppshår för att ”förtydliga mina feministiska åsikter”. Tycker bara det är ett lite viktigt ställningstagande, att låta håret vara just på grund av att åsikter som Madeleines fortfarande härjar. Tycker hon även manligt kroppshår är ”ofräscht och oattraktivt”? Handen på hjärtat? 

Så länge vi har ett samhällsklimat där kvinnor som väljer att låta sitt kroppshår vara blir kallade äckliga, ofräscha och jo – oattraktiva så har vi ett problem. Problemet kallas sexism. Kvinnohat. Att kvinnor granskas och döms bisarrt mycket hårdare än män, inte minst för vårt yttre. Att kvinnokroppen alltid ses på som mer laddad, mer lämpad för recension. Förstår inte Madeleine Ilmrud det, med snart 10 barn att lära vettiga värderingar om allas lika värde och förutsättningar? Eller tänker hon tuta i sina ungar att det är okej att värdera tjejer och kvinnor utifrån hur duktiga de är på att trimma sig på väl valda ställen?

Hår är inte bara hår. En hårig kvinna är politisk, vare sig hon vill eller inte. En hårig kvinna är en provokation. En hårig man är mest… En hårig man. Vars anledning(ar) att inte raka eller ansa förblir hans ensak. 

OBS jag dömer alltså inte enskilda kvinnor som väljer att vara renrakade. Dömer normen, normaliseringen av det där hårlösa porrfilmsidealet. Dömer oviljan att ens försöka tänka ut varför man provoceras så mycket av detta👇

 1. Jag läser många smarta och analyserande kvinnors bloggar som tar upp ämnen inom feminism och jämställdhet men just nu kräks jag på detta överanalyserande av kvinnor och saker kvinnor gör. Är det inte träning så är det filter, hår eller mödraskap. Jag vill bara skrika att SLUTA ANALYSERA SÖNDER KVINNOR! Rikta strålkastaren till männen, makten, lagen eller vad fan som helst som bidrar till en ojämställd värld. Vilken dröm det vore om män analyserade sig själva och varandra på samma sätt? ”Varför släpper vi inte in fler kvinnor i bolagsstyrelser?” ”Vad får det för effekt på unga killar när vi lägger upp träningsselfies?” Om det är någonstans vi behöver syna samhället och vår effekt på varandra så är det väl fan inte bara kvinnors beteenden?

  1. Då har du nog missat alla mina båda öppna och riktade frågor till män om div de gör/inte gör för och mot kvinnor

  2. Och det är väl ändå inte så att kvinnor ska ha frikort i alla lägen pga kvinnor? Tycker man någon eller några säger/gör dumma grejer så är lite konstruktiv kritik väl sällan helt fel kan jag tänka.

   1. Oj oj, säger bara ta inte o surfa runt bland hennes övriga inlägg, iaf jag blev yber provocerad av en hel drös. Ett inlägg där hon skriver om att dom tog hål i örona på sin inte ens 2-åriga dotter.. alltså huh ? Bland kommentarerna verkar d bara vara av samma skrot o korn som läser med många tyckte det var jättesött på småtjejer o inget problem alls.. omg nä då vet jag tillräckligt om hennes blogg. Fick rysningar av hur folk på riktigt resonerar, att små barn flickor redan innan dom ens har nån möjlighet att uttrycka sig ska kläs om o piercas med glittersmycken *yuck* som sagt varning för hennes blogg..

 2. Hej,jag kan inte riktigt släppa att du inte ser Camcam som en mobbare. Så vad är då mobbing?Hon ger mig magont om något.Snälla folk bojkotta hennes blogg.

 3. Hur kan det vara att ”aktivt bevisa” något som man annars måste aktivt ta bort? Det är som när någon får höra att den ”gör sig ful” när den inte sminkar sig eller fixar håret. Det är sjukt när man ser det naturliga som ett aktivt ställningstagande…

 4. Håller med dig i stort men blir ändå lite konfunderad och illa till mods när du hänger ut henne på detta viset?
  Hade du inte kunnat skriva allmänt om kroppsbehåring/raka sig osv och göra en egen poäng?
  Pratar du inte ganska ofta om att inte skuldbelägga andra mammor/kvinnor?

  1. Jag håller med om allt! Hon kan väl vara en svinbra morsa som ger sina barn vettiga värderingar i övrigt, även fast hon tycker att håransning är viktigt?

  2. Fast väljer man att öppet i en blogg skuldbelägga och kalla andra äckliga får man väl ta att bli ifrågasatt oavsett om man är man eller kvinna. Tycker det är viktigare att stå upp för vad som är rätt än att inte skuldbelägga kvinnor som skuldbelägger andra kvinnor.

   1. Hon skrev att hon tycker det är äckligt, inte att andra är äckliga som behåller sitt hår.
    Skuldbelägga hit och dit, det blir ju bara en ond cirkel?
    Jösses!

 5. Alltså det var det inlägget som gjorde att jag valde att sluta läsa hennes blogg. Kändes dock som att hon ville provocera med inlägget med tanke på att hon formulerade sig som hon gjorde. För hon kan väl inte tro eller tycka så? Stackars människa isf. att vara kvar i 14 års åldern där allt värde sitter i ytan.

  1. Jag valde också att sluta läsa, ingen favvoblogg oavsett så skadan är minimal. Skrev varför jag tyckte inlägget var problematiskt och varför jag valde att sluta läsa. Fick till svar att det var jag som var problemet och att hon skulle blocka min IP-adress. Hon imponerar stort…

 6. I bland blir jag mörkrädd över hur folk tänker! Att det skulle vara ofräscht med hår på kroppen!? Att feminister har ”hår” som ställningstagande. Jag tänker lite som så att vem har från början kommit på att kvinnor ska vara rakade både här och där ( förutom på skallen då där kvinnan ska ha långt böljande hår för att vara kvinna). Eller vem ska jag kanske inte skriva, vilkets köns påhitt är det? Nu har jag inte gjort någon djupdykning i historien om när kvinnor började raka sig, men utan skulle tippa på det manliga könet. Kvinnan rakar sig gör att behaga mannen för tydligen är det kvinnligt att vara rakad. Det är väl lite det som det handlar om, varför i hela ****** ska kvinnan raka sig för att behaga någon annan människa. Varför är hår äckligt på en kvinna? Hår är ju helt naturligt.

  Jag jobbar fortfarande med mig själv. Benen skiter jag i, orkar inte, hinner inte, varför skulle jag. Armhålorna rakar jag. Varför egentligen? Underlivet orkar jag inte heller fixa. På sommaren möjligtvis att bikinilinjen får sig en ansning.

  Förr, innan barn rakade jag allt! Sen kom dottern och jag började fundera på vad Visar jag henne genom att ha en helt rakad kropp? Det är inte normalt. Jag vill inte att hon eller mina söner ska växa upp i tron att en kvinna är helt fri från hår
  Kanske blev långt och luddigt detta. Hoppas någon förstod vad jag försökte skriva 🙈

  1. Resonerar som dig. Var sängliggandes stor del av min graviditet och att raka sig var inte aktuellt. Var glad om jag klarade av att ta mig till kylen. Sen att börja raka mig som nyförlöst var ju inte riktigt att tänka på. Rakade benen någon månad senare och min man klagade på mina plötsligt stickiga ben så sen har der inte hänt fler gånger. Har ändå byxor på mig så förstår inte riktigt poängen. Har funderar mycket kring dethär med vilken bild man sprider till sina barn. Har svårt att tänka mig att jag ska gå till stranden i sommar med håriga ben och fluff kring bikinilinjen. Underarmshår ärbjag helt ok med men bikinilinjen känns som en förlängning av snippan och lixom lite sexuellt och olämpligt att visa upp. Så jäkla sjukt egentligen. Kan man inte bara få va på stranden utan att fixa sig en halvtimme innan?

   Liten historia lektion (utan årtal då jag har dyskalkyli). Kvinnor började raka sig under armarna när moder ändrades och man började ha linnen. Den största boven var gilette som ville ta marknadsandelar och utvidga sin försäljning även till kvinnor. Bikinilinjen kom samtidigt som de mer avslöjande bikinisarna och blomstrade under 80-talet med de högt skurna underdelarna. Det var då der började rakas för fullt.

   Om du är intresserad av hur smarta marknadsförare har lagt grunden för det konsumtionssamhälle vi lever i idag där vår identitet är starkt bunden till vår konsumtion rekomenderar jag dokumentärserien century of the self. Googlar du finns den både på youtube och någon annan videosida.

 7. Jag är gravid med fjärde barnet, har inte rakat benen sen i somras tror jag. Och slutade raka under armarna för några månader sen pga av att huden blev såå jävla torr. Slutade med både rakning och deo då. Benen ser jag ju inte ens, så visst är det väl resultat av lathet kanske, men jag tycker verkligen inte att det är prio att raka sig. Och min man kunde inte bry sig mindre. Antagligen rakar jag håret på benen och under armarna till sommaren, lite kluven till varför… Men faller väl för normen då.

 8. Såklaft man måste kunna kritisera vad en annan kvinna säger/gör.. jösses. Ja denna madeleine verkar ju ha en rätt trist inställning.. att då lära sina barn att en kvinna bara är fräsch utan hår, när det är det mest naturliga som finns.. så sjukt trist hur ska vi då komma framåt? Sen är det ju sjålvklart att varje person får göra som den vill. Jag själv t.ex är kluven till det hela, under höst/vinter kan jag lätt skita i att raka mig men att ha klänning på sommaren men långa mörka hår på benen känns tufft.. skulle inte se snyggt ut bara känner jag. Hur gör du Cissi? Går du med helutväxt på benen på sommarn? Hade det bara varit lite ljust hår där hade jag inte brytt mig alls men som sagt klurigt. Man är nog väldigt väldigt inpräntad med bilden av släta ben.

 9. Läste det och svarade henne. Men hon försvarar sig med att det är hennes högst personliga åsikt. Jag blir mörkrädd. Hur ska vi få barn att sluta mobba om vi inte själva föregår med gott exempel?! Sorgligt och är så glad art det finns sådana som du Cissi som förstår vad allt handlar om 💗

  1. Helt ärligt, vem bryr sig? Jag skiter i om andra kvinnor har hår eller inte på huvud eller kropp likaså män. Är det så att någon stör sig på mitt hår på stan, so what? Jag har redan vänner/pojkvän då det räcker om någon skulle finna mig ofräsch pga något så ytligt. Jag har inget smink heller eller går till frisören, jag har kommit fram till att jag inte prioriterar sånt. Min pojkvän bryr sig inte heller han typ skrattar om jag tar mascara på mig och undrar varför jag haft färg i ansiktet och tycker det är onödigt eftersom jag är så fin utan., så vafan ska vi med skiten till? Av med maskerna för sjutton!

 10. Jag håller verkligen med dig, Cissi! Jag rakar mig aldrig. Hen som tycker det är äckligt är hen med problemet, inte jag!

 11. Folk kan tycka att det är äckligt med kroppshår på sin egen kropp, men att skriva att andra är ”äckliga” är så tråkigt… Sedan är man väl inte ute efter att attrahera varenda människa heller.

 12. OK ! vad har rakning med feminism att göra ?? Jag rakar mig under armarna för att lukta mindre svett ! Min man rakar sig av samma anledning ! Jag rakar snippan för att min man ska slippa få hår i munnen , han rakar sig av samma anledning ! 🙂 Jag trivs bättre med ansad behåring sen är det upp till var och en men jag tycker att svettiga tofsar under armarna är äckligt både hos män och kvinnor ! Pisstofs är ingen erotikhöjjare (tycker min man och jag ) !! Min åsikt ,mitt val ! Alla får göra som dom själva vill!! Men se inte ner på dom som gjort ett val angående hår ! Vill man inte raka sig OK vill man göra en brazilian OK !!

  1. Klart det är ok att GÖRA som man vill. Men att skriva ett blogginlägg och kalla personer som inte gör som en själv äckliga är inte ok.

 13. Personligen har jag redan avfärdat henne som lite trög. Detta gav mig vatten på min kvarn. Tycker hon kan få skriva vad hon vill, det säger bara mer om hennes (brist) på intelligens än något annat.

 14. Hur hon hinner ansa med 10 barn? Ptja, prio tänker jag. Gör det som hon tycker är viktigast. Precis som du bloggar och instagrammar hela tiden. Alla gör vi vad vi vill när vi får en stund över. Annars bra skrivet.

 15. När jag först läste inlägget så läste jag det som att Madeleine som mamma gjorde en märklig prioritering och att det kastade en skugga över hennes föräldraskap. Lite som de mammor som påpekar att man prioriterar märkligt om man går och tränar, eller går ut och dricker vin några timmar, eller slingar håret. Jag menar, man behöver inte vara en sämre mamma för att man gillar att ligga i badet och raka benen.

  Jag hoppas inte Cissi menar alls på det sättet, utan bara berättar att hon själv inte prioriterar att raka sig. Men jag tycker man får vara lite försiktig så man inte hamnar i skamma andra kvinnor-fällan. Det räcker med att attackerar själva åsikten om hårrakning.

 16. Ni som menar att hon lägger tid & prioriterar ansning av kroppsbehår, alltså ärligt talat? Jag rakar armhålor, snippan & även benen på sommaren.. när ja står i duschen så tar ja två-tre drag med hyveln under respektive armhåla, vi snackar Max 6 sekunder totalt där.. snippan tar inte mkt längre tid heller.. så ni som menar att ni skulle lägga en hel halvtimma på detta, vad är det för procedur som tar sån tid? För övrigt så kunde ja inte bry mig mindre hur andra människor gör med sin kroppsbehåring, raka eller inte, ni gör som ni vill, å jag gör som jag vill. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..