Varför jag ”hoppade av LCHF-sekten”

Jag åt alltså LCHF för runt 5 år sen, och blev svårt sjuk på kuppen…

Eftersom dieten/kosthållningen eller vad man nu vill kalla det var lika hajpad då, som typ en viss norsk tv-serie är nu så blev det typ LÖPSEDLAR och på fullaste allvar en kvällstidningsreporter som kom till sjukhuset och försökte snoka rätt på vart jag låg. 

Vad som egentligen hände? Jag drogs med i den extrema syn på mat och just ”low/no-carb” som funnits ö v e r a l l t på nätet i flera år. Självutnämnda experter som hetsar en till att ”bryta vanor helt” på direkten och ”gå in i ketos snabbt”. Jag slutade alltså äta min vanliga ”diet” som till stor del bestod av bröd, pasta, ganska mycket socker överlag sådär tvärt, och började (efter råd och rön från ”sakkunniga”) leva på omeletter på 5-6 ägg, smoothies med 1 dl grädde som bas, ost och smör som ”snacks”… Det krävdes ju för att bli mätt! Och inga röda grönsaker, eller ens nånting som vuxit ”under jord”, för det innehåller tydligen för mycket carbs. Några veckor senare åkte jag in akut till SöS och en allvarlig bukspottskörtelinflammation konstaterades. Läkarna var övertygade om att den hade med min dramatiska kostförändring att göra. 

Är absolut ingen anti-fett-förespråkare, älskar tvärtom riktigt smör, grädde och så vidare. Är inte heller på nåt vis emot att dra ner på de ”tomma kolhydraterna”. Men sans och balans! Kan en annars frisk person i 25-årsåldern bli så sjuk av att bara följa allmänna ”kolla det funkar”-råd som pratar massor om ”tillbaka till ”ur-kosten”” så… Sekterism, allt eller inget, övertygelse om att man ”misshandlar” kroppen av att äta lite pasta, ens råris…

Idag äter jag allt, utom gluten, och med någon slags ständig strävan efter balans. Fikade just på vanligt kaffe med vanlig mjölk och en sockerstinn icke-rawfood-biskvi. Sen blir det lite nyttigare middag med ugnsbakad lax och rotsaker i ugn med guacamole. Inga förbud, inga räkna kalorier, kolhydrater, sockermängd… För jag vägrar fastna i den där fällan igen. Det som kallas ”sund medvetenhet” av många som trots allt, ur mer kritiska och ”nyktra” ögon är osund fixering.

Man kan absolut må bättre i kroppen av strikt kost åt något håll. Frågan är bara: hur mår själen? Hur hållbart är ett så strikt tänk för både kropp och själ?

Mår alltså bättre än nånsin idag, när jag lever mitt liv utan hämmande ät-förbud, rigida regler och en ständig känsla av att ha misslyckats upprätthålla en från början orimlig jävla standard. 

 1. Kör ”blandad” kost här också, totala förbud är för trist och inskränkt för mig. Ang LCHF skulle det ändå aldrig funka eftersom jag direkt får magkatarr av mycket fett.
  Men var och en blir väl salig på sin tro, antar jag.

 2. Men tänk dig att ha 30kilos övervikt i många år och inget sunt förnuft och lagom fungerar.

  Och hallå..låt folk bara få göra vad de vill, miljoner går ner med dieten och det har inte rapporterats om någon epidemi i bukspottskörterinflammation.
  Jobbigt med folk i media som dissar tusentals människors val.

 3. Mår alltid som bäst när jag håller mig till lchf. Dock med en hel del mejeriprodukter och undantag när jag känner för det. Människor är väl olika och jag tycker att alla får äta som de vill. Vill ogärna kallas sektmedlem för att jag äter mat som jag mår bra av. Det måste vara väldigt oviktigt för andra människor huruvida jag käkar råris till vardags eller inte!

 4. Du kanske mår ”själsligt” bra men du lider tex av ibs som, enligt mig bl.a., går att få bukt med med hjälp av att utesluta vissa livsmedel. Det är helt ok att ändå inte prioritera det men det gör dig inte på något sätt till en sundare människa än någon som gör. Tycker det är tröttsamt att hela tiden diskutera det här med att det skulle vara sundare att leva som du gör och att de andra alltid förr eller senare lider av en osund fixering. Det är olika prioriteringar helt enkelt, kan vi bara acceptera det.

 5. Jag har också provat lchf och jag mådde skit! Alla säger att man blir piggare, men jag blev yr, trött och hängig. Jag håller verkligen med om att lchf är en sekt! Och om man väljer att inte äta enligt den dieten så är man inte upplyst om hur faaaaarligt det är att äta havregrynsgröt!!! Ja, säkert mycket bättre att äta 30 ägg och två liter grädde i veckan…

  1. Kör också med den dieten! Den funkar hur bra som helst på mig 😂 Jag är visserligen inte smal, men ganska så glad!

 6. Inte rätt att kalla LCHF för sekt, anser jag. Har själv utan problem anammat denna superba kosthållning sedan 2009, utan problem! Det är en livsstil främst för diabetiker och för oss med prediabetes/insulinresistens, men även för övriga som förstått att hysterin med överkonsumtion av kolhydrater sätter sina spår med tiden. Du har nog inte kommit dit än, men jag har tyvärr det pga okunskap om sockrets o insulinets negativa påverkan.
  Felet du troligtvis har gjort är att du inte mjukstartat o vant kroppen vid den fetare livsföringen o gett galla/lever/bukspottkörtel en ärlig chans.
  Rekommenderar alla att se Dr. Eric Berg på YouTube där han har mängder av lärorika klipp och tips!

  God Fortsättning på det nya året!

  Anne

 7. Jag har blivit frisk av LCHF. Ständiga infektioner, svullenhet, migrän mm. har försvunnit eller minskats. varken förkylning eller vinterkräksjuka på fyra år.
  Jag är mycket äldre än du och därför mindre tålig mot kolhydrater. Hur jag äter är min ensak, jag umgås inte med andra lchfare utan med samma gamla idisslare som förut.
  Ät du det som passar dig mest, vi är alla olika. Men se inte ner oss som funnit hälsan med LCHF.

 8. Tråkig inställning det här med att ”detta funkar inte för mig så därför är det dåligt”.
  Vi är alla olika och behöver anpassa oss efter det och att stenhårt bryta med stora mängder kolhydrater bara över en natt sätter väl inte helt otroligt sina spår. Jag tog det hyfsat lugnt när jag gick över även om jag höll mig till vad man ”får” äta och mådde piss första månaden sen mådde jag så mycket bättre än vad jag gjort på flera år. Har fuskat väldigt mycket i december och direkt kommer värk, trötthet och annat negativt tillbaka.
  Är tråkigt när människor som ändå har ett inflytande över andra kommer med sådana här uttalande. Drömma andra för de kör en kosthållning som de mår bra av.

 9. Trams och ohederligt att kalla lchf för sekt – är det ett grepp för att vara ball och viral i media? Det går att misslyckas med mycket om man väljer ett dåligt sätt och lyssnar på folk som inte kan. Jag upplever själv massor av fördelar på lchf och känner personligen flera stycken som fått livet tillbaka av lchf. Såg att du hade ett inlägg om omelett – det är ju lchf-vänlig mat 😉

 10. Sen är det ju som sådant att man blir lätt irriterad när ”lchfare” ständigt påpekar att man lever i en kolhydratstinn och sockerfylld värld.
  Jag ser inte ner på lchf…eller något annat sätt att äta.
  Det finns många dåliga sätt att äta…men också garanterat mer än ett bra sätt att äta.
  Det är mycket bra att lchf hjälper så många men ni som anammat detta måste också acceptera att det inte är den enda fungerande kosthållningen i världen och att alla som inte följer den proppar i sig massa skit till höger och vänster

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..