Skriv en spänningsroman – 10 steg

Författaren och illustratören Amanda Hellberg har en mycket välskriven och  inspirerande blogg, i synnerhet om man skriver själv eller drömmer om att skriva.

Nu har jag blivit uppmanad att förklara hur man får ihop en spänningsroman. Först tänkte jag att jag inte kan berätta något alls om detta, eftersom jag ju mest haft ren tur, men strunt samma.

1. Skaffa en dator. Gärna en bärbar. Men glöm det där om att du prompt måste ha ett eget arbetsrum, en skrivarstuga med fjällutsikt eller så. Det behöver du inte.

2. Läs mycket böcker. Inte bara spänningsromaner. Läs, läs, läs.

3. Fundera igenom din idé länge innan du börjar skriva. Går du igång på den så mycket att du är beredd att lägga ner hundratals timmar på att skriva den? Du ska känna dig kär när du tänker på din blivande bok. Anteckna scener du vill ha med, dialoger, miljöer. (Men var även beredd på att förkasta dessa under resans gång.) Skriv gärna ett synopsis, en sammanfattning av boken som du kan ha som karta. Vägen behöver inte vara beskriven i detalj, men det är viktigt att veta vart du ska.

4. Lär känna dina romanfigurer. Ett namn och en hårfärg räcker inte för att börja skriva. Framför allt inte för att få personerna trovärdiga och levande. Skriv ner allt du kommer på om dina karaktärer i ett särskilt dokument. Vad har de för hemligheter, vad skäms de över, vad röstar de på, vad är de rädda för, vad har de för underkläder, var växte de upp, hur många syskon… Det här är nästan lika roligt som att skriva själva boken. OBS! Allt du kommer fram till behöver inte – ska inte! – användas, det viktiga är att du känner dina egna karaktärer.

5. Skriv från början till slut. Hoppa inte fram och tillbaka och skriv det du tycker verkar roligast. Risken är ett du sitter med en pussel av textstycken som du sedan inte får ihop. Skriv ett kapitel i taget, så gott du kan just då. Redigering och bearbetning finns det tid till sedan.

6. Sätt upp mål. Både stora och små. När ska manuset vara klart? Hur långt måste du då skriva varje månad, varje vecka, varje dag? Håll dig till planen och belöna dig själv. Du är väldigt, väldigt duktig!

7. Ta vara på tiden. Man hinner skriva en hel del på en halvtimme. Prioritera ditt skrivande. Genom att skriva dagligen har du historien i kroppen hela tiden och processen är igång även när du inte sitter vid datorn.

8. Gör research. Man behöver inte praktisera på en polisstation i flera månader för att skriva en deckare. Ibland kan överdrivna studier resultera i rapporteringsplikt som tynger texten (tycker jag). Men din historia måste vara sannolik. Kolla upp saker allt eftersom.

9. Låt andra läsa. Det ska vara människor du litar på och som gillar den genre du skriver. Förvänta dig inte beröm – utan hjälp.

10. Skicka in ditt manus till ett förlag. Kom i håg att mycket jobb återstår även om du blir antagen. Och var beredd på att stryka, ändra och skriva om. Njut!

 1. Riktigt bra tips! Tack så mycket! Tyckte speciellt om nummer 5. Jag bloggade ett inlägg om dina fina tips, länkade till dig. 🙂 Ha det bra! Mvh, Jenny

 2. Helena skriver:

  Kan man säga att de här tipsen gäller även om man skriver en roman som inte är en spänningsroman?

  Svar: Ja, det tror jag. Men jag tror att om man skriver en vanlig roman kanske det inte är lika viktigt att veta vart man ska från början. I en deckare är det ju viktigt att dels förvirra läsaren, dels reda ut och få ihop trådarna på slutet.

 3. Maya skriver:

  Otroligt bra tipps Ninni! Jag har många gånger undrat hur man egentligen ska få ihop en bok, vart man börjar osv. Om jag skriver en bok så blir det nog mer utav en självhjälpsbok eller något psykologisk inriktat. Det ligger mer i framtiden men det är bra att i alla fall få en viss inblick i hur man kan gå till väga.
  Tack! Och jag glädjer mig åt dina framgångar, bra jobbat! (:

  Svar: Man kan säkert göra på många sätt, men så här funkar det för mig. Jag älskar att höra om hur andra skribenter går tillväga.

 4. jenny skriver:

  Tack för de superbra tipsen. Ska skriva ut dem och ha dem på kylskåpsdörren!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..