En sömnlös moders vädjan

Hur får ni barnen att soooovaaa?

Jag läste Knivlisas inlägg om att få kidsen att somna själv och blev precis lika förvånad som hon hade blivit. Har alltså människor lyckats få sina barn att gå med på att somna själva på kvällarna?

Efterlysning! Är du en sådan person? Hur gör man? Lär mig allt du kan (utom 5-minutersmetoder och sånt – det vill jag inte göra)!

Franks sömn har varit den enda ”krångelgrejen” med honom sedan han föddes. Han somnar inte förrän sent på kvällarna, och jag måste ligga bredvid och läsa tills han somnat – och låser därmed min kväll till 21.30 tidigast. Han vaknar även på nätterna fortfarande. Nu för tiden sover han i min säng redan från början – innan dess krävde han nämligen att jag skulle sova i hans säng som är 80 bred och 160 lång från att han vaknade första gången runt midnatt.

Inatt var det visserligen lite speciellt, för han drömde en mardröm och det är inte så ofta det händer. Men han vaknade 04.30! Då ville han att jag skulle läsa Pixiböcker för honom så han kunde somna om igen. Bara det att det aldrig hände…

😫💤

Om ni har massa bra erfarenheter kring hur ni fått ordning på sömnen så tipsa gärna! Den här sömntörstande morsan ska gå och lägga sig.

 1. Nina skriver:

  Jag har en sedan tidigt mkt verbal unge så det kan ju underlätta.
  Sängen har vi placerat väldigt nära sovrumsdörren så han har alltid kontakt med oss vuxna utanför.
  Såhär gör vi o denna procedur ta mellan 1-1,5 timmar.
  1. Bollibompa plus välling i soffan samt påklädning av pyjamas
  2. När bolli är slut borstar vi tänderna framför valfritt barnprogram från svt play
  3.Välja ut 1 bok
  4.Läsa bok i sängen
  5. Släcker lampa o gosar ner oss
  6.Sjunger sång
  7. Jag säger att jag måste upp o fixa saker i köket men han behöver bara roppa på mig så kommer jag. Lämnar dörren lite öppen o går ut o fixar i köket.
  8.Protester och Gonatt Alfons Åberg race m vatten, nutte, extra kram fram o tillbaka från sovrummet.
  9. Tillslut är han nöjd o somnar.

 2. Anna skriver:

  Till mitt stora barn sa min kille en dag efter att han stoppat om henne ”nu är det som på vilan på föris, alla somnar själva. jag är utanför och städar och tittar så tittar jag till dig.” Funkade utmärkt och har gjort sen dess. När det var dags att få vår minsta på 2,5 att göra samma gick det absolut inte. Men värt ett försök iaf.

 3. Binki skriver:

  Massa massa tid utomhus är det enda som hjälper, enligt min erfarenhet (har fyra barn). Har aldrig haft läggningsrutiner eller så, bara fullt ös hela kvällen, gärna med en promenad efter middagen eller ett varv till på lekplatsen, gå till affären mellan 19 och 20 osv. Trötta barn sover oftast bäst. Jobbigt på sätt och vis att masa sig ut igen – men värt det med hela sömnnätter.

 4. Hanna skriver:

  Vår snart fyraåring sover sedan hon var 6 månader i egen säng. Vi började tidigt att vänja henne vid att läsa saga, sjunga vaggvisa och sen är det god natt. Det var så himla slitigt i början! Vi kämpade som djur för att få henne att ligga kvar i sängen. När vi bytte från spjälsäng till vanlig säng…herregud. Hon sprang upp hela tiden i ca 1 vecka innan hon förstod att mamma och pappa inte kommer ge sig. Vi lyfte helt sonika in henne i sängen igen varje gång och sjöng en kort vers på vaggvisan innan vi gick ut igen. Till slut var det som att hon slappnade av när hon förstod att det var sovdags och nu somnar hon inom 15 min. Det är underbart!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..