8 saker jag tänker om att uppfostra en son

Sedan jag fick reda på att jag hade en pojke i min mage har jag tänkt på hur det kommer (och hur jag vill att det ska) påverka min uppfostran av honom.

Nu den senaste veckan har tankarna kring detta brunnit ännu mer i mitt huvud. Vad kan vi pojkföräldrar göra för att ta oss så långt från ”boys will be boys”-mentaliteten som vi bara kan?

Jag sitter verkligen inte på något facit i den här frågan, utan testar mig fram och gör fel hela tiden. Men jag har några (till synes självklara, men ändå viktiga) riktlinjer för mig själv, som jag gör mitt bästa för att följa.

Jag tror nämligen att en måste tänka ganska aktivt på en del saker för att inte själv ramla dit, även om en ser sig själv som en jämställd och medveten förälder. Så här tänker jag kring min uppfostran av Frallan:

1. En varierad garderob

Jag har försökt hålla Franks garderob så fri från typiska ”pojk- eller flickkläder” som möjligt. Jag köper kläder i alla färger som vi båda tycker är fina, men helst med motiv som frukter, djur och grafiska mönster. I den mån det ibland kommer in ett klassiskt ”grabbigt” plagg så ser jag till att lika många mer klassiskt ”gulliga” plagg flyttar in. I tvåårsåldern hade Frank en tyllfas då han gärna gick i tyll. I treårsåldern har han varit mer peppad på dinousariemotiv. Jag har försökt att hålla mig neutral till båda. Dessutom ärver Frank det mesta av sina kläder från sina äldre kusiner. Två pojkar och två flickor.

2. Kasta inte ut några leksaker – men rör om bland dem

Frank går på en förskola med normkritisk inriktning. Inte på det viset att man tagit bort dockorna eller bilarna från leken. Men det finns heller ingen ”dockvrå” eller ”bilhörna”. Att bara mixa upp leksakerna tror jag stimulerar till en roligare lek – som dessutom inte bäddar för någon uppdelning av könen i lekarna. Vi gör på samma sätt hemma. Alla leksaker är mixade på ett sätt så det blir naturligt för hans angry birds att bjuda på kakor och plåstra om sig med doktorsväskan.

3. Prata om alla typer av känslor

Att alla känslor får finnas och att de inte behöver gömmas bort. Det ska kännas lika självklart att få gråta som att skratta. Jag ser heller ingen poäng med att gömma mina egna känslor för mycket heller. Jag berättar för Frank när jag är ledsen (barn märker ju sånt direkt ändå) – men lämnar det inte där utan en uppföljning på när jag mår bättre. Är det dessutom så att jag är ledsen för att vi har bråkat om något så lämnar jag det aldrig utan att vi rett ut det ordentligt.

4. ”Stopp min kropp!”

Sååå jävla viktigt, för alla barn – oavsett kön. Vi pratar mycket om gränssättning gällande kroppen hemma. Att kramar är något man inte behöver dela ut till någon, om man inte vill. Att man kan vinka hej och hejdå istället för att krama. Och att ett nej alltid är ett nej. Även när vi busar är jag supernoga med att om Frank säger ”nej” (trots skratt samtidigt) så slutar vi direkt.

Vi pratar också mycket om den egna kroppen och att alla bestämmer över sig själva. Och att om någon gör något som man inte vill, eller inte slutar när man säger nej så ska en alltid berätta det för en vuxen en litar på. Mycket mer om det här går att läsa om på Rädda barnens hemsida. Förhoppningsvis ger det Frank en sund relation till sin egen gränssättning, vilket i förlängningen kanske leder till att han har samma respekt för andras gränser.

5.Byt könen i böcker med en förlegad kvinnosyn

Det är för ofta för att vara 2017 som jag fortfarande ser otroligt ”klassiska könsroller” i böckerna jag och Frank läser. Senast ikväll läste jag i en ny Pixi-bok om Pingu som skulle hoppa studsmatta. Mamman som var hemma tjatade på honom att han inte fick hoppa och busa, men när mamman och lillasyster gick och handlade var pappan hemma och tillsammans byggde de en studsmatta istället. Sedan kom mamman hem och såg till att de minsann hade hjälm på sig så de inte skadade sig. Mamman gnäller och pappan är handlingskraftig, busig och lösningsorienterad. I det exemplet bytte jag mamman och pappan rakt av. Han kommer se så många fler exempel åt andra hållet ändå.

Det sjukaste exemplet är nog ändå i min gamla Barnkammarbok från -87 (där har vi nog förklaringen, men har ingen aning om ifall den uppdaterats eller ej i modern utgåva). Där finns en ramsa som går: ”Klappa klappa händer, tills pappa kommer hem. Han har hundra kronor, men mamma bara fem. Klappa klappa händer tills pappa kommer hem”.
Alltså. Ja, den läser vi inte alls helt enkelt.

Redan en manspreader 😂

6. Hylla omtänksamma egenskaper

Vi har massor av snälla människor omkring oss! Och det är den typen av saker jag väljer att lyfta upp som hjälteegenskaper hemma. Den snälla grannen som höll dörren imorse, den omtänksamma kompisen som tröstade Frank med en liten teckning när han var arg på mig för att vi skulle gå hem i helgen, förskolepersonalen som hjälper oss med massor varenda dag.

Och framförallt, han själv – som är så oerhört vänlig och godhjärtad. Det pratar vi massor om , och det tror jag både stärker honom och just de egenskaperna hos honom.

7. Läs om grymma kvinns

Alltså, jag bläddrade i en bok hos en kompis för ett tag sedan som jag bara MÅSTE läsa för Frank när han blivit lite äldre. Än så länge har han inte riktigt tålamod. Men ”Godnattsagor för rebelltjejer” blir dagens tips.

8. DIY 💪

För alla singelmorsor som läser den här bloggen så vill jag ändå påstå att jag tror vi ligger långt före många andra i just den här frågan. För vi som bor själva måste ju av naturliga skäl göra det mesta själva – och fastnar därmed inte i några könsroller.

Jag är sannerligen inte världens händigaste person, men jag gör så gott jag kan och jag anstränger mig för att Frank ska få se sin morsa lösa alla möjliga typer av uppgifter i hemmet. Allt från att skruva upp köksfronter till att baka bullar, så att säga. Och i den mån det inte är ”farliga” grejer jag gör så försöker jag uppmuntra Frallan att vara med.

Nu är ju Frank bara knappt 4 år, så jag gissar att jag kommer komma tillbaka till den här listan igen och fylla på allteftersom nya utmaningar i vardagen uppstår. Fortsättning följer, helt enkelt.

 1. Ää lite nyfiken på hur du tänker med just den boken om rebelltjejer. Förmedlar den inte också en lite skev bild om att man är rebelleisk tjej bara för att man väljer ett ”mansyrke” (har inte läst boken, reflekterar bara över titeln, därav frågan)? Vad hände med att lära våra barn att man kan bli vad man vill bara man jobbar för det?

  1. Nääe boken handlar inte om tjejer som valt mansyrken utan om tjejer som förändrat världen på olika sätt. Alla de där kvinnsen som kanske inte fått den plats de förtjänat i historieböckerna – men också om andra kända och okända inspirerande tjejer. Dessutom fint illustrerad! 🙂 Kolla här: https://www.youtube.com/watch?v=jt_QrASqYLo

 2. Petra skriver:

  Vad intressant med leksakerna. Är det några leksaker som är extra bra i det här avseendet. De enda dockor mina pojkar har är lego och djur, eftersom den äldre har varit helt ointresserad av dockor, och jag själv aldrig hade det intresset. Jag lekte heller aldrig med dockserviser.

  1. Nää jag tror inte det är några som är extra bra. Pedagogiken går mer ut på att skapa en mix rent fördelningsmässigt. Att undvika hörnor för bara bilar och andra för bara dockor. Frank bygger ofta fåglar i duplo som han sedan har kalas för med sina leksakskakor, på bilmattan. 😄👌 Han har några dockor men de leker han ganska sällan med.

 3. Lisa skriver:

  Åh vad bra punkter! Jag läste ”Ge ditt barn 100 möjligheter i stället för 2” nu i somras och det är lite liknande, men du kanske har läst den också. Kan rekommendera den annars till alla som har att göra med barn!

  1. Inte läst den faktiskt, Lisa! Men kanske borde då! 😀 Tack för tipset! 😘

 4. Så fin lista! Jag fick själv en son för 3 månader sedan (har en dotter sen innan) och har funderat så mkt på vad jag måste göra för att uppfostra honom till en vettig man. Speciellt med tanke på att vi bor i Irland där det är ännu mer könsuppdelat och old school än i Sverige.. jag har tom svårt att hitta andra bebiskläder än mörkblått med bilar eller rosa med fjärilar.. tack för en bra start iaf! 🙂

  1. Åhh vad roligt att du gillade listan, Angelica! <3 Tack!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..