Väck ALDRIG den räv som sover

Optikern bjöd på humorshow idag. Typ.

Det är så typiskt när jag ska ta tag i något som legat och gnagt i flera år så blir det massa problem. ”Väck inte den räv som sover” sägs det ju. Well, jag hällde precis en ishink över räven.

Jag fick glasögon när jag var 5 år gammal. Till råga på allt fick jag ha en piratlapp under för att jag skelade. Piratlappen var effektiv och i skolåldern någon gång ansåg jag själv att jag såg tillräckligt bra och skelade tillräckligt lite för att sluta med glasögon.

Sedan dess har jag gått och tänkt ”jag ska ta tag i det där med synen någon gång… snart”. Jag gjorde ett försök typ 2009 men det blev inget vettigt av det. Och sedan dess har jag upplevt det som synen radikalt försämrats. Jag ser inte bra på håll och jag får ofta ont i huvudet. Said and done, 8 år senare fick jag tummen ur och bokade en tid till optikern.

Han tog tid på sig och gjorde en grundlig undersökning. Sedan tittade han på mig och sade:

”Vi kan säga såhär. Du har typ INGET synfel. Det är så litet så det vore fel av mig att sälja på dig glasögon.”

Lite skamset började jag fnissa. ”Hehehe, inte? Jag som tyckte… men okej! Sedärja. Bra. Ehe.”

Optikern fortsatte: ”MEN. Jag har sällan sett en så grav skelning. Du skelar så mycket så jag förstår att du ser dåligt. Din hjärna har troligtvis löst det genom att aktivera ett öga i taget. Den har blivit då duktig på det så du märker inte att det sker men HELA TIDEN försöker dina ögon fokusera om och rätt och musklerna som styr in ögonen blir tröttare med åldern. Du måste till en skelningsspecialist.”

Alltså. Jag vet ju att ena ögat kan sticka iväg om jag är väldigt trött eller har tagit ett glas vin mer än jag hade behövt. Men ca ”det värsta optikern har sett” hade jag ingen aning om. 😂 Coolt ändå att kroppen justerar sig själv på det där viset. Min hobbyanalys är ju att piratlappen jag fick som barn lärde hjärnan att justera ögonen på just det där sättet. Ögonen styrs om och rätt hela tiden. Men klart att jag blir trött o ögonen och får huvudvärk. Haha.

För att sparka lite på mig när jag redan låg lade optikern även till ”ja du är ju lite äldre också, så vi får ta med din ålderssynthet i den här processen”.

EXAKT det en vill höra samma vecka som 30-årsdagen infaller. 💁

Vid gott mod.
/Hannah Skelerud

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..