Martin Luther King och Washington!

Nu börjar NY vistelsen lida mot sitt slut! Det har varit en massa jobb men också en hel del nöjen. Det är alltid kul att träffa vännerna här borta.

IMG_2071.JPG

De lever ett helt annat liv. Allt är så individualistiskt, inte alls som Sverige där så mycket är kopplat till ens ålder. Vissa saker ska bara ske vid vissa tidpunkter och de tidpunkterna är kopplade till ålder i Sverige. Men inte här, här är allt kopplat till din egna vilja. Det är skönt att komma hit, slippa frågor om barn och giftemål bara för att man närmar sig 30.

IMG_2248.JPG

Sen fick jag jobba i Washington, börja från noll. Skillnaden med att börja från noll i Washington mot Sverige var att ingen frågade vad jag hade gjort, utan vad jag kunde göra. Fin fråga tycker jag!

IMG_2255.JPG

Det gjorde att jag kände lite hopp inför mitt första retorikseminarium i USA, nu skulle jag visa dem vad jag kan.

IMG_2257.JPG

Och det med rak rygg (trots att jag var skitnervös).

IMG_2130.JPG

Under min föreläsning dagen innan fick jag en massa pepp från Cynthia de Lorenzi. En otroligt framgångsrik och ödmjuk person, jag beundrar alla som lyckas behålla den kombinationen.

IMG_2166.JPG

Sen fick jag kliva in i historiska platser där historiska tal har framförts. Lincoln memorial 28:e augusti 1963 – I have a dream.

IMG_2194.jpg

IMG_2205.JPG

Att få stå där King stod för 47 år sedan kändes mäktigt.

jb_wwii_king_4_e.jpg

IMG_2206.JPG

Och se den utsikt han hade, fast men några fler i publiken. 🙂

3212000488_0327610740-1.jpg

Det är inte klokt vilka spår hans tal har satt i historien. Det får mig att tänka på Sverige idag. Jag hoppas innerligt att vi kommer få vår egen King eller Queen som inte hatar rasister utan älskar jämlikhet.

/Elaine Bergqvist, filosoferar i Washington

  1. Det får du nog avgöra själv, kolla youtube! Allt gott!

  2. Andres skriver:

    Jag har inte läst så mycket om honom eller sett så mycket heller men jag såg hans dotter tala i Malmö på ESF 2008 tror jag det var. Hon var bra, väldigt mycket passion hade hon. Var han likadan?

  3. Du menar den rasistiska hållningen han hade initialt innan han ändrade sig? Nej, den var inte ok tycker jag. Tack och lov ändrade han sig mot slutet.

  4. Andres skriver:

    Vad tycker du om Malcolm X’s syn på vita?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..