Rabiesfeminister – har du träffat en sån'?

Dom är arga, dom är inte så många, men de trivs med att vara få och missförstådda. De bryr sig egentligen inte så mycket om jämställdhet, de är för upptagna med att hata män. Jag är så glad att jag inte känner några rabiesfeminister, tyvärr har jag träffat dem några gånger. Feminister däremot är sköna typer som inte klankar ned på män, de försöker istället att bygga upp kvinnor. India Arie är en sån feminist.

/Elaine Bergqvist, retorikkonsult och feminist

 1. Anna skriver:

  Hej Vilken bra och vettig blogg. Härligt att du också är inne på samma spår som jag. Rabiesfeminist om det nu kallas så? Är en ganska beskrivande titel ungefär som batikhäxa hehe.
  Jag själv förstår mig inte på att skrika halsen av sig och föra långsökta argument i hopp att man kan tysta en motståndare. Jag själv tycker att man borde koppla av och koncentrera sig på att utvecklas som människa inte anklaga män eller strukturer för att man mår dåligt. Tror en diplomatisk och lugn debatt istället verkar justare. Tror att Sverige är ganska jämställt land idag.

  Även om det finns länder såväl religioner och annat som förtrycker. Jag blir glad ifall jag tjänar lika mycket och har samma rättigheter men att bli arg och skrika är inte rätt väg att gå.

  Bra att du uppmärksammar detta.

  1. Elaine skriver:

   Tack snälla Anna! Jag kollade in din blogg också, du skriver jätteintressant om narcisister – ett fenomen som borde uppmärksammas mer. Du är otroligt stark och jag beundrar dig!

 2. Peter skriver:

  Jag tycker själva uttrycket rabiesfeminist är märkligt. Ni vet väl ändå att rabies och rabiat är två helt olika saker?

  1. Elaine skriver:

   Hej Peter. Visst vet jag skillnaden, men alla uttryck ska inte tas ordagrant. Jag tog ner en liknelse – ”de är som rabiesdrabbade” – och förenade den med ordet feminist. Resultatet blev rabiesfeminist. Jag använder många liknelser när jag talar/skriver. Jag tycker själv språket hade varit dötråkigt utan liknelser/metaforer. Men jag har all respekt om du föredrar att man skriver ordagrant, det kommer dock inte hända här. Allt gott!

 3. Himself skriver:

  forts.

  Det innebär naturligtvis inte att jag menar att du delar de ståndpunkterna. Jag utgår tvärtom från att du delar det som idag – i Sverige – är allmänhetens uppfattning i de två nämnda exemplen.

  Men kanske bör du, speciellt som du är retorikkonsult, reflektera i vad som ligger i orden och hur de används. Det behöver ju inte leda till att du delar åsikter med de du nu kallar rabiesfeminister. Däremot kanske ett något mindre historiskt belastat språkbruk?

 4. Himself skriver:

  Nå, hårda ord och smileysar åsido: Som retorikkonsult bör man väl känna till – speciellt om man har ambitionen att ge sig in i någon slags feministisk debatt – att det genom historien har varit sällsynt vanligt att etikettera kvinnor som ifrågasätter maktförhållandena i samhället, såsom varande hysteriska, argsinta och okontrollerade på ett eller annat sätt.

  Detta är ju ett historiskt faktum i sig och innebär ju onekligen att etiketteringen ”rabiesfeminist” på sätt och vis blir ett ställningstagande som ligger ganska väl i linje med vad som för ca 100 år sedan användes mot dem som argumenterade för kvinnlig rösträtt och för ca 40 år sedan användes mot dem som argumenterade för kvinnors rätt till sina egna kroppar.

 5. Marina skriver:

  Poooh, vilken energi en del lägger ner på att häckla och hata. Män och kvinnor är väl av samma ”ras”, vad jag fattat. Människor tror jag den kallas. Däremot fattar jag inte vad det yttre har med saken att göra, liksom. Alltså både vad gäller kläder och skor, liksom kropp, kön, utseende.

  1. Elaine skriver:

   Helt rätt Marina, nu slutar vi hata tycker jag. Det blev en livad men underhållande diskussion. Godnatt alla!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..