Och morgonen börjar med förbannade diskussioner i P1.

Jag kom precis från Sveriges Radio på Gärdet. Satt i en studio med ungdomsforskaren Erling Bjurström och Louise Epstein. Diskussionen? Jo, det eviga ”dagens ungdom”. Jag blev riktigt irriterad på Louise Epstein och är lite nyfiken på om det hördes i radio. Lyssna själv och hör efter. Det som gjorde mig irriterad var mest hennes premisser, alltså det hon sa mellan raderna. Jag: Du kan inte förenkla ungdomarna till lata. Det finns säkert saker du kan lära dig från dem.

Louise: Ja, jag kan säkert lära mig att strunta i disken någon dag och bara göra vad jag vill. Det kan vara nyttigt.

Jag: Men du får det att låta att det enda du kan lära dig från dem är att lata dig. Det är en grov förenkling av dem.

Louise: Men du FATTAR inte.

Jag: Nej jag FATTAR inte. (hatar för övrigt ordet FATTAR vilket förklarar resten av diskussionen) Jag tror du kan lära dig massor av ungdomar. Varannan 80-talist har annan etnisk bakgrund och de kan lära äldre generationer att aldrig fråga en mörkhyad person vart han eller hon kommer ifrån eller ge komplimanger för svenskan. Man kan vara svart utan att prata med klickljud. Det du Louise, det kan man bland annat lära sig!

Diskussionen om dagens ungdom och hur ”hemska” de är, är bara löjlig. Speciellt när man tar ett program som Ung och Bortskämd som grund. De som går på programmet får mig att vilja skratta och gråta lite grann. Ungdomarna kan showbiz, de vet att de måste ta i och visa en extrem version av sina lataste jag. Varför? Därför att det ska bli bra tv. Det fattar väl vem som helst? Nej, inte de generationer som växte upp med ”Fem myror är fler än fyra elefanter” och slapp dokusåpevågen under barnsben. Den här generationen vet vad som funkar och de spelar på det. Daniel i programmet hade sagt ”Daaaaa!”.

/Elaine Bergqvist, retorikkonsult på väg till Växjö

 1. Jalle skriver:

  Usch, vad många men det blev. Jag ska aldrig mer skriva svar via telefonen…;)

 2. Jalle skriver:

  Men hon var rätt störande och irriterande. Men nog hörde jag att Erling var rejält irriterad.

  Och… Vem tror att en dokusåpa speglar verkligheten? Det är inte bra underhållning.

  Men Erling var den stora behållningen för mig

 3. StefanM skriver:

  Du vet hur gammal jag är. 🙂 Jag håller fullständigt med dig om att det är korkat att förenkla/fördöma hela generationer. Lär mig själv hela tiden av yngre människor – och av äldre! Det är nämligen fortfarande så att livserfarenhet i en del fall omsätts i klokhet. Det är lika dumt att tro att man inte har nåt att lära av äldre, som att säga att ungdomar inte ”fattar”.
  Att man som åttiotalist uppvuxen med dokusåpor tror att ”bra TV” är lika med att folk visar upp och till och med överdriver sina sämsta sidor, är i mina ögon däremot fruktansvärt sorgligt. För över det på samhället och fundera över vad det beteende som uppmuntras i programmen ger för effekter i vardagen, i skolan, politiken, och i hänsynen och omtanken om svagare.
  ”Bra TV” var något man alltid satte citattecken om för några år sedan, och menade det ironiskt, som något de allra mest känslolösa och svaghetsexploaterande producenterna skulle kunna säga. Det känns inte så bra att många nu helt oreflekterat säger det på allvar.

  1. Elaine skriver:

   Jag kan hålla med dig om att tänka ”bra tv” är lite sorgligt. Det kan få konsekvenser eftersom det finns de som inte ser på dumburken med en nypa salt… Att inte göra det, det är också sorgligt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..