Det tar längre tid att förklara än att visa hänsyn

Det blev ett himla liv kring debatten om ”pursvenskar”. Tycker jag att ”pursvenskar” är ett bra begrepp? Absolut inte. Det är många saker som andra generationer säger som jag tycker låter galet, men jag tror inte att alla är rasister för det. Det är klart att det finns rasister. Men jag pratar om något annat, förståelse för äldre som inte snackar pk-svenska. Förståelse betyder inte att de får börja kalla folk ”negrer” till höger och vänster. Det handlar mer om att dra en gräns utan att anklaga folk för att vara rasister eller ”husneger” som en person kallade mig. Det jag tycker är skrämmande är att debatten görs så enkel ”är han rasist eller inte?”. Jag undrar om han inte bara är sin generation. Det gör det inte ok att prata hur som helst, men det kan ge viss förståelse.

Min pappa och jag har haft diskussioner om det här med ”Negerboll”. Bara för att han och jag har en internhumor betyder inte att resten av världen har det. Som min mamma till exempel, våra förfäder var slavar i Brasilien. Att förklara för henne varför vissa säger ”neger” eller ”pursvensk” i Sverige tar längre tid än vad det tar att bara visa lite hänsyn.

Med andra ord så tycker jag inte att Ulf Nilssons ordval är ok. Men jag tittar på det bakomliggande orsakerna till att han inte snackar pk-svenska. Och jag tror att skälet är för att han inte växte upp med den.

Elaine Bergqvist, författare till ”Du är din generation”

  1. My spouse and i felt now fulfilled Albert managed to finish off his homework with the precious recommendations he grabbed out of your blog. It is now and again perplexing to simply possibly be offering helpful tips which many people may have been making money from. We really know we have got the website owner to appreciate for that. The entire explanations you’ve made, the easy blog navigation, the friendships your site aid to instill – it’s all superb, and it is assisting our son in addition to the family reckon that that situation is entertaining, and that is truly serious. Thank you for all the pieces!

  2. I am glad for commenting to let you understand of the great discovery my wife’s girl encountered studying your web site. She discovered several issues, not to mention what it is like to have a great coaching mindset to let many people with no trouble gain knowledge of specific multifaceted subject matter. You actually surpassed my desires. Many thanks for producing the interesting, trustworthy, explanatory and unique tips on this topic to Emily.

  3. The subsequent time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I know it was my option to read, but I truly thought youd have one thing fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you possibly can repair when you werent too busy searching for attention.

  4. Josef skriver:

    Personligen kan jag tycka att det var ett underligt ordval ”pursvensk”, det ger fel vibbar. Men efter att ha läst hans artikel så tycker jag diskussionen blir underlig. Jag kan inte anse att den/han är rasistisk!!! Han understryker att han inte menar alla muslimer, inte alla invandrare, utan militanta islamister.

    Jag tycker nog vi ska börja titta på vad det är han säger, inte ett ord han använt, det är en vanlig person i Sverige som säger ifrån, är trött på rädsla och förtryck för att en liten klick människor skall bete sig våldsamt åt!

    Och angående uttrycket pursvenskar. jag rekomenderar att gå in på min blogg på http://www.allalika.se och läsa om fenomenet invandrare och hur länge man är en sådan. För vad är en pursvensk? Och när blir man en sådan?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..