På tal om brassarna som sa att Matheo var fin och vit

Det skrämmer mig! Det måste göras mer bruna förebilder för barn, det är ju sjukt att det är så här i modern tid. Tack för tipset Ulrika!

”The Doll Test” Hassan Preisler, english version from Riksteatern on Vimeo.

 1. Jag tänkte skriva att det måste ju inte vara för att samhället ser nordeuropeer som skönhetsidealet. I många kulturer har ju ljus hy ansetts vackrare eftersom det är ett tecken på att man har pengar och inte behöver arbeta på fälten. Så var det även i Sverige innan solsemestrar blev populärt.

  Men när de började prata om hår och ögonfärgen blev det bara hemskt. Det kan man inte förklara bort på samma sätt. Det finns inga rimliga anledningar till att ett barn skulle tycka bättre om det. Det är bara hemskt.

  Dock tror jag att många lockas av det som är lite främmande. Jag är själv blond och blåögd men tycker att andra etniciteter många gånger är vackrare än europeer. Fast det är ju egentligen lika hemskt som det motsatta, med skillnaden att jag inte mäter värde i etnicitet.

 2. Kimi skriver:

  Hej!

  Jag ville bara berätta en sak som har med bebisdockor att göra. Jag är blond och blåögd, var typisk liten vitblond flicka (som växte upp i Nederländerna), född 87. Min morfar och mormor bodde i Botswana när jag var liten och dom gav mig en bebisdocka när min lillebror kom till världen. Jag var 2 år. Aldrig någonsin reflekterade jag eller mina kompisar över att dockan var mörk, jättemörk. Först när jag blev äldre (tonåren) fattade jag att detta skulle vara något speciellt, att min docka var annorlunda. När jag var liten var detta ju mitt lilla barn, min lilla låtsasunge. Den enda frustration som jag hade var ju att din inte kunde ‘kissa’ eller ‘dricka’ som dom riktiga märkesdockorna :-). ändå har jag timmeslånga videor vart man kan se mig som två-åring bytta blöjor på dockan.
  Jag har fortfarande kvar dockan och tänker ge den till mina barn när jag får några. Jag blir lycklig när jag tänker på att jag som barn aldrig någonsin tänkte på att det var en skillnad mellan mig och dockan. Min docka var mitt ‘barn’ och det var världens naturligaste sak. Ingen kommenterade (inte vad jag minns) och ingen behövde ‘förklara’. Det var bara så.

  Tack för en inspirerande blog,

  Kram

 3. Fatima skriver:

  Så synd! Första gången jag såg ett ”docktest” var i USA när vi fick se på en video som hette ”A girl like me” under en sociologi klass. Jag blev verkligen helt tagen av det och började tänka på min och många andras (mörka) självbild och våra skönhetsideal.

  Här är ett gammalt inlägg från min gamla blogg där jag skrev lite om dockor och hudfärg om någon skulle vara intresserad av vad jag tyckte. 🙂

  http://foljfatima.blogg.se/2011/july/utkast-juli-13-2011-2.html

  Och här ett annat inlägg i ungefär samma bana.

  http://foljfatima.blogg.se/2009/november/the-white-beauty-myth.html

 4. Anna Munyua är en barnförfattare som ansåg att det fattades svenska barnböcker där barnen i böckerna ej speglar riktigt hur svenska barn och svenska barnfamiljer ser ut idag. Jag lyckades träffa henne och intervjuade henne där hon bl.a berättar om hennes bok ”Melvin Viktigast i Världen” läs gärna intervju jag gjorde med henne 2011:
  http://versatilitybeautyandfashion.net/post/44774962965/interview-with-anna-munyua-in-swedish-2011

 5. Anna Munyua är en barnförfattare som ansåg att det fattades svenska barnböcker där barnen i böckerna ej speglar riktigt hur svenska barn och svenska barnfamiljer ser ut idag. Jag lyckades träffa henne och intervjuade henne där hon bl.a berättar om hennes bok ”Melvin Viktigast i Världen” läs gärna intervju jag gjorde med henne från 2011:
  http://versatilitybeautyandfashion.net/post/44774962965/interview-with-anna-munyua-in-swedish-2011

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..