Filosoferar om Gud och det Lady Dahmer kallar jultomten

Jag kikade runt på ”mina” bloggar och läser att Lady Dahmer jämför tron på Gud med att tro på jultomten eller att tro på tandfén. Jag pratade med humanisternas ordförare Christer Sturmark om härskarteknikerna som troende använder mot honom i olika debatter. Jag höll med honom att en del troende kan ha den där äckligt glittrande blicken på en som att man är ute och cyklar och de vet mycket mer än en annan gör. När man tappar den där ödmjukheten som troende – oavsett tro – så tror jag att man är farligt ute. Som när en person skrattade åt mig när jag sa att det inte fanns någon motsättning i vetenskap och Gud. Svaret? – Så du tror att vi kommer från aporna!” följdes av höga skratt, glittrig- och omsorgsfull jag-ska-be-för-dig-blick. Christer och jag var rörande överens om att det kan förekomma sådana härskartekniker från troende. Men så säger han något som får mig att reflektera över likande härskartekniker fast från ateister:

”Jag svarar att jag tror inte på Gud och jag tror inte på jultomten.”

Då för jag över diskussionen till härskartekniker från icke-troende mot oss som tror på något som inte ska förringas till en jultomte eller en tandfé. Jag fattar att Lady Dahmer och Christer Sturmark inte menar något illa, men det blir illa och respektlöst att förringa en Gudstro som många har verkliga upplevelser av till en jultomte eller en tandfé. När gjorde jultomten eller tandfén något för er senast? Jag vet inte många som har verkliga erfarenheter av dessa, inga till och med. Och Natashja att bunta ihop all religion och alla troende till en enda hög, det är lika idiotiskt som att förenkla alla feminister till en och samma sort. Det finns väldigt många olika sorters troende. Jag som kristen förstår mig till exempel inte på katoliker, deras helgon och att påven ska få nån sorts ensamrätt på Gud. Jag vill skjuta alla som mörkar de barn som blir utsatta av pedofili i kyrkan och alla andra sammanhang förstås och att högt uppsatta religiösa, tom Påven ska ha mörkat det.Vi är inte särskilt lika vi troende, en gemensam nämnare är att vi tror på Gud. Men hur Gud definieras och hur det yttrar sig i vår vardag är väldigt olika. Påven skyddar en pedofil, jag hade skjutit pedofilen. Amen.

Natashja, du tror på Feminism jag tror på Gud, två abstrakta ord som blir konkreta i hur vi lever våra liv du och jag.

Hur tänker ni andra kring diskussionen?

UPPDATERING: eftersom en del läste in att jag har något emot katoliker och bokstavstolkade förenklingen av Påvens roll till ensamrätt till Gud. Min poäng med exemplet är att det finns många olika grenar av kristendom och vi inte förstår oss på varandra. Inom den katolska tron så ingår tron på helgon, som jag inte förstår mig på. Det betyder inte att jag förringar tron – jag tror bara inte på att tillbe helgon och/eller Maria för den delen heller. Och jag tror INTE att alla katoliker är pedofiler, herregud! Att behöva understryka att jag absolut inte har en sån rubbad fördom känns sorgligt. Jag är inte bättre eller sämre än katoliker – vi är båda kristna men olika – DET var min poäng ingen annan.

 1. Gud vad folk är larviga. Läste detta nu då jag inte har varit inne på din blogg ett tag och ville bara ge dig lite kärlek i all härva. Man läser det man vill läsa ibland och jag som är väldigt kvällstrött och seg i kolan för stunden misslyckades med att misstolka ditt inlägg till något hetsande/stötande/negativt. Du är grym på det du gör, ta ingen skit från några cranky bråkstakar. Man kan inte vara mer tydlig eller göra mer än det du har, vissa människor ger sig inte hur konkret och tydlig man än är. Kram Elaine och godnatt! <3

 2. mia skriver:

  Tänkte på en retorisk grej du gör i det här inlägget, och som jag märker av att många gör väldigt ofta när de känner sig kritiserade. Vore intressant att höra om du har märkt det själv. Det är iallafall när en ”egenskap” hos en blir ifrågasatt och man omedvetet känner att man måste peka på någon annan som är värre för att se bättre ut själv i jämförelse. Som här när du känner att du måste försvara din kristna tro, och då lägger du in ”men jag är iallafall inte katolik” eftersom du vet att katoliker har ett ”dåligt rykte” som fundamentaliser. Liksom för att framställa dig själv i bättre dager. Tycker det är lite svårt att förklara i skrift, hoppas du förstår vad jag menar och att det inte är kritik, utan bara nyfikenhet. Märker nämligen av det hos mig själv ibland också.

 3. Jag är troende kristen och feminist och har satts i fack hela mitt liv. Dragits över en kam. Blivit retad och ifrågasatt när ”en annan kristen” gjort ett dumt uttalande eller nåt som jag helt enkelt inte står för.
  Jag förstår vad du menar i din text. Och även om det är svårt att skriva om saker som tro, och även om många läsare aldrig kommer förstå. Så är vi en
  bunt som uppskattar att det finns bloggare som reflekterar över detta.

  1. Jag vet verkligen vad du menar.
   Jag är Muslim, och verkar få stå till svars för vad andra muslimer gör. Jag är så less på det.

   Jag är så less att troende personer i Sverige verkar placeras i två fack.
   Antingen är man:
   -Dum i huvudet.
   -Lätt lurad.

   För mig är Natashjas jämförelse mellan tomten & tandfén och Gud en förminskning av mitt liv och det jag står för.
   Jag uppskattar ändå att hon väljer att skilja på troende personer och religion i sig, men vissa dagar är det svårare att ta sån kritik/förminskning…

 4. Men? Vem är Jesus om han inte är Gud? Den kristna läran lär ju att han är Guds son och Gud själv på samma gång. Det är ju han som är hela skillnaden. Både judar och muslimer erkänner Jesus, MEN som profet eller liknande. Skillnaden (en av dem) mot kristendomen är ju att kristna tror att han är Gud. Om han då är Gud, varför kan man inte be till honom? Vad är det med Jesusbönerna du inte förstår?

  1. Tänk att diskussionen skulle bli längre. Jag tycker det är sorgligt på nåt sätt. Bristen på ödmjukhet till att vi tror olka just från troende, den gör mig matt och får mig återigen att förstå varför folk ogillar religion och krigar för ”tomten”. Vill ni diskutera vidare om hur man SKA tillbe Gud så gör det. Men jag kommer varken delta eller låts mig uppfostras. Sånna här diskussioner gjorde att jag tappade sugen att gå i kyrkan. Jag gillar Jesus, men hans anhängar kan vara jävligt jobbiga. 🙂

   1. Jag behöver inte fortsätta diskussionen. Min fråga var: ”varför kan man inte?” Skriver inget om hur man ”ska”. Jag var ärligt nyfiken på vad du tänkte om ”Jesusbönerna”, har aldrig stött på någon som uttryckt sig så innan. Men jag respekterar om du inte vill gå in på det. Förstår i efterhand att min sista fråga är formulerad på ett sätt som kan skapa en helt annan stämning än vad som var tänkt från min sida.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..