Jag älskar Faje Gani och civilkurage

Ni som har läst Vardagsmakt vet att 94% är benägna att göra som en klädd som auktoritet säger trots att hen kanske säger tokiga saker. Men så finns det de 6% som höjer sina röster, ett ytterst fåtal. Av dessa 6% är 1% flockledare. De agerar och andra följer efter. Faje är en sån person, en mycket ödmjuk sådan som ytterst sällan blir förbannad.

414945

Men när han blir förbannad så lackar han perkile, med all rätt. Som när han var på väg hem från jobbet och får se två fullvuxna män använda övervåld på en troligen drogpåverkad kvinna som var så tunn att, som Faje uttryckte det, Ett barn hade kunna manövrerat. Ändå satte de handfängsel på henne och tryckte ned henne mot marken. Filmen är otäck och florerar på Facebook just nu. Men jag tycker den är värd att se för samtidigt som jag blir upprörd så blir jag så glad att det finns såna som Faje Gani, killen i linnet och tjejen som filmade i samhället. Folk som inte tror blint på auktoritet utan som tror på rätt och fel. Ni hittar filmen här.

172909-8-50168

Min älskade bror från en annan mor. VD och ägare av Nöjesguiden och civilkurage. Hur har ni det med ert civilkurage?

[poll id=”20″]

 

/Elaine, börjar göra planer för middagen.

 1. Linda skriver:

  Tycker inte att det ser ut som övervåld alls. Tvärtom håller jag med vad nån annan skrev, de som började skrika och hindra detta, gjorde mer skada än nytta.

 2. Cissi skriver:

  Angående filmen tycker jag det är konstigt att alla verkar misstro vittnena. ”ta det med en nypa salt”. Klart man ska vara kritisk och klart vakterna ska få göra sitt jobb men har svårt att tro att alla runt omkring reagerar ifall de inte brukade övervåld.

 3. Jag tycker du skall prya som ordningsvakt. Gärna i tunnelbanan. Kanske en löningshelg. Titta sedan på filmen igen. Och blogga en gång till. Skriver han som både omhändertagit och omhändertagits.

  Jag är förvånad att inte fler omhändertogs vid det tillfället. Vakternas beteende är märkligt lugnt och samlat. Rabaldret runt om kring drog ut på omhändertagandet och orsakade än mer ångest för den som blev omhändertagen.

 4. Helena skriver:

  Elaine, testa att se filmen utan ljud. Jag hade inte på ljudet (inte lämpligt här) och jag kunde inte ens se klart filmen. Stackars kvinna uthängd så här. Att bli omhändertagen är aldrig något trevligt, och något har ju hänt annars skulle hon inte bete sig så där. Om det vore att hon mådde bra och de bara tog henne för skojs skull skulle hon ju inte ha reagerat alls knappt.

  Tänk på henne och ta ner filmen ni som kan. Även om vi utomstående säkert inte kommer känna igen henne kommer nog alla hennes vänner och familj känna igen henne. Kanske är bra på sitt sätt om hon nu har missbrukarproblem, men ändå. Är det verkligen rätt att alla hennes bekanta ska döma henne nu?

 5. Mia skriver:

  Tycker filmen är lite otäck…men inte pga av värktarnas agerande. De är lugna, det otäcka är omgivningens agerande. De hetsar, skriker, går nära och stressar. TROTS detta är väktarna ff lugna. Och vart är övervåldet? Gör inte mkt utan håller bara i. Kvinna som stretar emot…Vi vet inte varför de gripit henne. Vad hände innan? Självklart ska man säga till om man ser ngt fel. Men att agera som dessa, nej. Risken är för stor att det går galet.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..