Nog för att du känner Zlatan…

20140711-020707-7627341.jpg

Jag träffade ett sällskap som råkade känna mitt sällskap. Och sällskapet som råkade känna mitt sällskap råkade känna Zlatan som råkade vara med denna kväll. Vad gör Elaine Eksvärd? Hon är trevlig mot dem. Småpratar med dem precis som hon gör med Reinfeldt, Tony Blair, Majsan Larsson eller vilken annan människa som helst.

20140711-021636-8196991.jpg

Jag skiter väl i om du känner Zlatan. Men insåg snabbt att hans umgänge används som transportsträcka för att komma åt ”The big Z”. Så en malmöit och en viking som var Zlatans ”inner circle” var jävligt stroppiga och strålskadade (ni som har läst Vardagsmakt vet). Till slut så fick jag nog. För mig spelar det ingen roll om det är en bloggvän från Norrland eller Zlatans vän som är stroppig. ”Vafan” tänker jag oavsett.

Så jag sa helt enkelt: Det är säkert massor av människor som ser dig som en bro till Zlatan och det måste vara jobbigt. Men i denna massa så finns det VI som bara är trevliga på riktigt mot dig. Missa inte oss i myllret. Var inte en stroppa.”

Han: Vad tråkigt att du uppfattar mig som en stroppa.

Jag: Det är inte så jag uppfattar dig. Du är en stroppa och det vet du.

Han är tyst och Zlatan garvar åt att afrokvinnan raggar på vikingen

Jag sätter mig på huk och tittar Vikingen/stroppan i ögonen: Jag ser att din vän stjärnan och fler andra tror att jag raggar på dig. Men jag är gift och är en småbarnsmamma som råkar vara ute med mina vänner som känner dina vänner. Det finns folk som bara är trevliga utan en hake. Det finns såna som vill prata med dig och inte din kompis Zlatan. Och din attityd gör att du missar det och det är synd för dig och för Zlatan på sätt och vis.”

Han försökte förklara sig men det kändes så jävla uppenbart. Ni som hänger med kända människor och beter er som svin är sorgliga typer och strålskadade – dränkta av glansen som din kompis ”stjärnan” besitter. Men vet ni vad? Stjärnor faller och vem fan är du då? Jo. En stroppa.

Inte fan blir jag ett svin bara för att jag har snackat med statsministern. Vad fan är det för fel på folk?!

20140711-024125-9685740.jpg

/Elaine, pissar på Zlatans dryga kompisar (han hade snälla också, dom pissar jag inte på) och stroppor i allmänhet.

 1. Hej Elaine!
  Helt off topic, men kan du inte ta upp några (fler) kul/heta/omtvistade frågor här på bloggen? Så här varma sommardagar står det ganska still på bloggfronten men jag tror vi är många bloggvänner som gärna diskuterar i kommentarsfältet! Tycker det är så många vettiga människor här och man får ofta nya perspektiv på saker och ting när det blir ”debatt”. Hoppas du gillar iden!
  Kram!

 2. Hur orkar du lägga energi på att munhuggas med människor du inte tycker är sjyssta när du är på krogen? Varför inte bara ha kul med andra och ge dem minimalt med uppmärksamhet. Sedan vet man ju inte varför folk beter sig illa, kanske för att de har en känd kompis, kanske inte.

  1. Egentligen är det väl lite som detta: hur orkar du lägga energi på att skriva en kommentar till en bloggare bara för att du inte håller med/förstår vad de skriver/varför de agerar som de gör?
   Det är samma där: gå vidare till nästa blogg eller gå ut i solen och ge det inlägget minimalt med uppmärksamhet.

   Men det handlar väl om att man vill ifrågasätta eller belysa en annan persons beteende. Absolut ingen skillnad från vad du gjorde när du skrev din kommentar.

  2. Det är min krydda i livet! 😉 Nej, Dom var med i vårt sällskap, blev ett stort sällskap plötsligt och då tycker jag att man kan vara artig. Du kan ha tusen skäl att vara oartig men då kanske man ska förklara det. Jag tycker fö att vi omyndigförklarar folk genom att ständigt hitta utgå från att de har skäl att behandla en som en påse bajs. Du kan sätta en gräns och de kan förklara utan att de ska bli världens liv.

 3. Haha, vad roligt att du använder ordet ”stroppa”! 🙂 Aldrig hört förr.

  På vilket sätt var han ett svin? Hur försökte han förklara sig? Strunta bara i otrevliga människor nästa gång. Känns inte värt energin liksom. Dryga killar, både med och utan kända kompisar, har man ju stött på i sina dar. 🙂 Jag brukar bara hitta nån annan att prata med.

  Jag träffade faktiskt dig en gång på en fest. Vi småpratade lite men du verkade inte så värst intresserad. Du var absolut inte otrevlig men ganska kort. Du ville mest gå iväg (antar jag), hänga med din kusin, inte prata med någon alls. Sen satt ni i ett hörn med ryggen mot festen resten av kvällen. Men du kanske hade en dålig dag/kväll.

  1. En till sak – det är egentligen inget konstigt om man har ”garden uppe” med sjukt kända vänner. Alltså Zlatan, det är inte vilken kändis som helst. Efter att ha blivit sviken/utnyttjad för sitt kompisskap X antal gånger lär man ju tröttna tyvärr. Inget försvar men kanske en förklaring.

   1. Absolut en förklaring, kan förstå det. Men när vårt sällskap förs samman med deras på initiativ av dem så ska man inte behandla folk som luft.

  2. MJ: Menar du att ditt möte med Elaine är jämförbart med det hon skriver om i inlägget eller varför tar du upp det?

   *ingen sur ton i min fråga till dig*

   1. Haha. Lite förvirrat! 🙂 Ja, jag tror det. Det kändes lite som om ”alla vill prata med mig för att jag är känd”. Men jag har kanske fel, eller så blev det för mkt.

    1. Gud så trist, det låter inte alls likt mig. Pratade med två bloggvänner rätt länge senast igår, Julia och en till. Men jag kan ha haft en dålig dag och jag hade inga problem med att fått frågan om varför, om det var fallet, jag var så otrevlig. 🙁

 4. Alltså jag älskar hur du är som person Elaine. Precis som jag så står du för vad du tycker och är inte rädd för att säga till vad det är när du tycker något. Hög eller låg lika för alla. Så även om du och jag inte alltid har exakt samma åsikter så hade jag varit trygg med dig som vän då jag vet att du liksom jag inte håller inne med något om du tycker är fel och snackar inte bakom min rygg utan säger det till mitt ansikte. Oftast så diplomatiskt som du för stunden mäktar med. Man behöver aldrig fundera på var man har dig. Säger du inget så är allt bra.

  Detta ser jag som en av mina bästa egenskaper som vän. Att man aldrig behöver fundera på var man har mig.

 5. Hej Elaine,
  Jag tycker det här var en liten privatlektion om att man faktiskt kan på ett schysst sätt säga ifrån. Jag känner ibland sådär, även om jag inte träffat de riktiga ”höjdarna” och undrar just varför personen i fråga är en som du kallar det ”stroppa”. Nu när du visat att du vågar – då vågar jag! 🙂

 6. Du är verkligen som min stora syrra på nätet. Nästa gång jag hamnar i en sådan situation ska denna tysta tjej slå ifrån. Usch för otrevliga människor. Typ sådana som hälsar på alla utom mig eller varje gång de presenterar sig som man vore en främling fast man setts hundratals gånger.

 7. Jag tycker mest det är underbart med en annan kvinnlig 81a som exploderar lite hmm opassande (men med hjärtat) ibland. ”Inte bara för att” brukar jag tänka men försöker också undvika att tänka ”jag borde inte” Som den där gången en pappa lavettade sin son på Ica och INGEN reagerade. Ingen såg fast alla såg. Den gången gick jag fram och markerade ordentligt. Andra gånger kanske man markerar fel, förivrar sig. Ändå, skulle aldrig vilja vara utan de gånger man förmedlar och gör gott. I värsta fall får man väl bara säga: Förlåt.

 8. Fast det är ju skillnad på att vara vän med någon och att träffas i arbetsrelaterade sammanhang.

 9. Jag har alltid lättare för att ge ”svar på tal” när jag uppfattar att någon är otrevlig mot en tredje part men när det är riktat direkt mot mig då blir jag tyst som en mussla. Jag har genom mitt jobb mycket kundkontakt och inte så ofta men ibland utsätts man för riktigt otrevliga typer. De första åren grät jag i fikarummet men nu överröser jag med mer vänlighet i förhoppning att de ska skämmas. Tröstar mig också med att de själva inte vet bättre alla gånger.

  Sen beror det nog på hur långa känselspröt man har. Min man skulle inte ens uppfatta gliringar om de så var uppdukat på bord.

 10. Jag brukar reagera när du beskriver sådana här utbrott på folk och… gör det igen. Jag var ju onekligen inte där, men om du säger åt honom att han är stroppig (jag skulle bli ganska ledsen av en sådan kommentar?), han bemöter dig med att det var trist att du fått det intrycket och du svarar att han ÄR så – det låter inte så schysst i mina öron.

  Sen kan han ha varit svindryg, men just meningsutbytet. Vem är du eller ngn att bestämma att han ÄR stroppa=?

 11. Alltså jag bara ääälskar att du sa ifrån! Så jävla bra! Om jag hamnar i en liknande situation (även om inga av mina vänner är bekanta med Zlatan, hehe) så ska det rytas ifrån. Och det rejält! KRAM!

 12. Hej! Jag brukar också säga ifrån om någon är otrevlig, tycker det är bra. Fast i inlägget så verkar du vara den otrevliga, du berättar ju inte vad som hände innan… Låter som att du attackerar någon som bara försöker skydda sin vän. Menar inte att du gjorde fel men du beskriver bara halva historien, så det är svårt att ta ditt parti.

  1. Jag håller med dig. Dessutom handlar det om ett gäng som är vänner och vi vet inget om deras sätt att umgås på. Det kan ju knappt jämföras med att ha träffat Reinfeldt och Blair i arbetssammanhang.

 13. Nu skidar jag lite bredvid ämnet här, men var det alltså uppenbart att andra runtom såg dig som ”afrokvinnan” och honom som ”vikingen” och att det skulle ha varit komiskt om du hade raggat på honom? Eller är det din upplevelse?

  Jag frågar ärligt och naivt eftersom jag själv ser ut som Svensson och inte tänker på mig själv som ”här kommer jag, den vita kvinnan”, eller ”här kommer jag, blondinen”. Ja, jag fattar att det ju har att göra med att jag ju på intet sätt skiljer mig ur mängden genom min hudfärg. Jag tror min fråga är om man/du också i Stockholmsvimlet där folk har allt möjligt påbrå känner att man/du sticker ut på grund av hud och hår. Jag kan ju aldrig uppleva hur det känns, men jag kan åtminstone fråga…

  1. Ett litet önskemål då ifrån mig. Ni är minst tre stycken som kallar er för S här. Kan ni inte skilja er åt lite mer än er avatar? 🙂

   1. Visst, ni kan kalla mig S. med punkt och det var jag som bl.a. skrev att jag inte tänker ”här kommer jag, blondinen”.

   2. Jomenvisst, hade inte funderat på det eller tänkt att jag behöver särskilja mig – kommenterar lagom ofta 🙂 Jag får klura ut ngt till nästa ggn. Men avataren väljer man inte va? Jag brukar reagera när E skriver cililkurage/säga till på skarpen inlägg och det kanske är då jag syns mest för jag håller i dessa fall inte alls med hyllningskören.

 14. Men Elaine. Tänk på hur oäändligt många människor som drar i Zlatan. Som fjäskar och fjäskar bara för att själva få ut något av det. Klart att hans vänner blir överbeskyddande. Det är inte ett dugg konstigt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..