Skrämmande ny statistik som presenteras idag

Jag blir mörkrädd. 5 barn i en klass på 30 personer har blivit sexuellt utnyttjade. Varje lärare har med andra ord 5 brottsoffer i sin klass och borde få verktyg för att identifiera dem. Varje rektor har minst 50 brottsoffer på sin skola (beroende på storlek av skolan). Så här skriver metro idag.

valdakt_tt

 

 1. Hej, skrämmande höga siffror.. Funderar dock på om de frågat under vilken ålder som övergreppet skedde? Jag har en stark känsla av att många övergrepp sker i festsituationer och liknande när man är tonåring snarare än barn. Det sjuka är att nästan varenda tjej varit med om något sådant (av varierande grad), när man väl börjar prata om det. Det är nästan normaliserat att man som tjej råkar ut för denna typ av grejer -skrämmande och förjävligt! Tänker att det kan vara viktigt att identifiera typen av situationer för att förstå mer om det -och kunna göra något åt det. För att förstå verkligheten bakom statistiken.

 2. Kanske bör vi börja fokusera diskussionen på förövarna istället för offren? Vilka är de som begår övergreppen? Vilka är det som tar sig rätten att ta för sig av någon annans kropp mot dennes vilja? Jo, män. Inte alla män, men alldeles för många. Vi måste ta ett snack om maskulinitet, mansrollen och vad fan det nu är som gör att de tycker sig ha rätten att bete sig hur som helst mot kvinnor (och mot andra män).

 3. Vilken ålder var det på de tillfrågade och i vilken ålder hade övergreppen skett? Tänker lite som jos skriver, att det är viktigt att förstå verkligheten bakom statistiken. Men, vedervärdiga siffror oavsett!

 4. Snälla bloggvänner, hjälp mig. Jag vet inte vad jag ska göra.

  På bussen idag klev en mamma med sina tre barn på. Hon hade en liten pojke i kanske fyraårsåldern. Han var mörkhyad. Han hade gjort ett fint konstverk på dagis, och frågade mamman om den var fin. Mamman blev arg av någon oförklarlig anledning och SLOG pojken. Hårt, i armen.
  Till saken hör att jag träffade dem på bussen även förra veckan. Då var mamman där med en väninna. Först trodde jag att jag hört fel. Men när jag hört ”grishuvud” och gorilla för många gånger upptäckte jag att det var pojken de kallade för de hemska sakerna.
  Det är ju inte okej?! Även om det är hennes barn. Jag önskar att jag hade gjort något, sagt till. Men båda gångerna var det helt tyst på bussen. Ingen sa till. Vad ska jag göra? Ta upp det med mamman, eller kanske polisanmäla? Jag tycker så otroligt synd om pojken. En oskyldig pojke dom utsätts för detta.

 5. Elisa ring socialtjänsten i din kommun och prata med dem de kan hjälpa dig vidare. Som privatperson har du inte anmälningsplikt juridiskt men som vuxen anser jag att alla har ansvar för barn som far illa

 6. Elisa: Vidrigt beteende av mamman! Detta måste så klart sättas stopp för, och då är ju frågan VEM är det som ska sätta stopp för det? Det kanske faktiskt är ni som åker med samma buss som måste ta tag i det, hur obehagligt det än kan kännas? Jag tror att det är jätteviktigt att man säger ifrån när man hör sådana där saker, dels för att (så klart) få det att upphöra, men också för att visa det utsatta barnet att det inte är okej att bete sig så mot ett barn. Det är viktigt att få barnet att förstå att det hen blir utsatt för är fel och att det finns andra (bättre) sätt att bli behandlad på.

  Mina spontana tankar är: om mamman kallar barnet för grishuvud, säg ifrån! Om du säger ifrån är också sannolikheten större att fler vågar reagera. Om barnet blir slaget, säg ifrån och försök skydda barnet fysiskt om det går. I det läget är det definitivt läge att ringa polisen, och försöka hålla kvar mamman/barnet på hållplatsen. Om det inte går, följ efter dem och se var de bor för att kunna vidarebefordra det till polisen. Om du vet vilket dagis barnet går på kanske du kan börja i den änden.

  Det är inte kul att behöva vara den som först ställer sig upp och protesterar när något är fel, men försök att fokusera på barnet: det är för hens bästa. Och: om mamman och hennes väninna gör dessa saker in public: vad pågår då bakom stängda dörrar? Hoppas att du repar mod och säger ifrån om detta händer igen! Jag hejar på dig!

  Ps. Jag vet inte om jag är korkad men jag förstår inte vad barnets hudfärg har med saken att göra?

 7. Elisa: Sedan är det kanske bättre att ringa Soc än polisen, jag tänkte automatiskt att man ska polisanmäla, men det kanske går till soc i slutändan ändå (apropå Emmas kommentar som jag såg först nu).

 8. Jag blev våldtagen när jag var 15 år. Först en gång av en äldre man (kände ej honom)

  En månad efter blev jag våldtagen av min bästa väns pojkväns ”kusin”.. han var grovt kriminell och lurade in mig i ett annat rum.. jag väntade på min pojkvän och tyckte han var vidrig.. ville gå hela tiden men väntade på min pojkvän som aldrig kom.. helt plötsligt kommer killens 5 vänner och han ber om att få prata med mig i ett annat rum.. han säger att hans vänner kommer att gruppvåldta mig eftersom att jag är ensam. Jag var tvungen att spela hans flickvän.

  Vilket svin! Sen våldtog han mig. . Jag skrek som en idiot.. ingen vågade göra något!
  Efteråt sa han att han kommer att döda min bästa vän och hans kusin om jag säger till någon.. så lätt att skrämma småtjejer!

  Hade anmält om det inte hade varit så att det känns som att bli våldtagen igen av rättssystemet när man blir förhörd och ifrågasatt och r han ändå inte skulle få ett straff!

 9. Vill tillägga att jag var helt nykter när det hände. Det var en helt vanligt helg men alla var nyktra. Vi skulle vidare till en annan stad senare.. sim att det ska spela roll!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..
SVG Grafik
SVG Ikoner