Du behöver inte Matheo

Vi träffade några bekanta för en tid sedan och pappan i familjen var världens finaste. Engagerad osv, men han satte Matheo i sitt knä. De friheterna tar sig vuxna ofta över barn som de både känner och inte känner. Jag märkte hur obekväm Matheo var, men ville inte gå till attack direkt. Matheo gled bort från knät. Några timmar gick och pappan sa ”Kom Matheo så ska jag berätta en sak” och manade att sätta Matheo i sitt knä igen. Matheo tvekade men gick sedan pliktskyldigt – inte av vilja – och satte sig i knät. Sen lyssnade han på vad pappan sa och så gick han därifrån. Det var helt ofarligt, men något som jag såg att Matheo inte ville göra. Så jag pratade med honom direkt efter. Inte inför pappan, men i ett annat rum. Eftersom Matheo kände obehag så ville jag ge honom verktyg att tackla det nästa gång.

Jag: Matheo du behöver inte sitta i andra personers knä bara för att de vill.

Matheo fick stora ögon och lyssnade intensivt.

Jag: Du får säga ”Nej tack, jag sitter inte i knän”

Matheo ler: Får jag.

Jag: absolut, man behöver inte göra som alla vuxna säger. Om du vill så kan du säga att du bara sitter i knät hos mamma och pappa.

Matteo ler och upprepar: Jag sitter bara i knät hos mamma och pappa OM jag vill.

Jag garvar: Exakt så.

Det här är konsten att lära barn att parera vuxnas ”behov” att ha dem i knät. Feel free to copy och dela såklart. Retorik för barns integritet.

  1. Bra förklarat men nu var det en bekant till familjen och du såg, lyssnade in Matheo. Alla är inte onda. Isolera dig och barnen är inte heller det bästa.

  2. F.M skriver:

    Elaine, du är fantastisk!
    Läste detta inlägg innan jag somnade igår & tyckte det var så himla bra. Har inga barn själv men måste dela med mig av en händelse som inträffade tidigare idag. Sprang in i en bekant & hens 9-åriga barn. Omfamnade hjärtligt min vän & vände mig per automatik med öppna armar mot barnet. På en hundradels sekund hann jag märka att barnet inte alls var bekväm med att krama mig & jag fick upp dina ord i huvudet. Så jag high fivade barnet istället & ett stort leende spreds över hens ansikte! Tack för att du gett mig perspektiv! Jag hoppas att jag blir en lika bra mamma som dig i framtiden!

  3. N skriver:

    Jag vet inte. Jag är lite kluven. Jag hade en dagmamma som barn som jag tyckte väldigt mycket om. När jag blev hämtad om kvällarna brukade vi säga Bajs Bajs till varandra och så var det nog lite olika från gång till gång om jag kramade självmant, eller om hon satte sig på huk och sträckte ut armarna så inbjudande, eller om mamma påminde mig att kramas, eller om ibland jag bara hade brottåmt iväg. Jag är så glad för varje kram jag gav henne och för den kärleksfulla famn hon hade. Att vi visade varandra att vi tyckte om varandra. Det fanns bara kärlek där och inget snusk. Inga onda avsikter. För det är ju vad en kram är. En kärleksfull handling. Jag tänker om jag hade varit hennes dagbarn idag. Skulle vi vara rädda för att krama varandra? Ha armarna längs sidorna och säga hejhej. Och skulle min mamma säga: du behover inte krama henne, när hon sträcker ut armarna? Jag förstår fullständigt värdet i stopp-min kropp. Men är det inte synd fortfarande om vi vuxna slutar krama andras barn? Och då pratar jag om kramar som är respektfulla, kärleksfulla och utan tillstymmelse av snusk. Jag menar kramen har ju både lugnande, tröstande och betryggande egenskaper som känns synd att misstänkliggjöra och att vi slutar dela med oss av till andra. Och självklart ska man vara lyhörd och inte beröra den som inte vill bli rörd. Men that goes without saying tycker jag.

  4. Jag är själv pappa till en 2-åring. Till en Matéo faktiskt. Han sitter inte gärna i knän, vilket jag får lära mig att acceptera. Han visar tydligt när han inte vill. Ibland vill han dock och då är han mer än välkommen. Tack för ett bra inlägg son fick mig att reflektera en extra gång. Önskar en fin dag! Keep up the good work!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..