”Låt barnen springa fritt och nakna” – debatten.

Rubriken har inte att göra med Bellas inlägg som ni ser här: (ni läser hela här)


Gud vad trollen väcks till liv av Bellas fina inlägg och hur hon kände av att läsa boken och vilka växlar vissa drar. Som att jag skulle kallat henne en dålig mamma. Det säger hon aldrig. I boken bekänner jag att jag är överkänslig för vissa saker vad det gäller barn och att jag skapade en massa drama på grund av min överkänslighet. När tjejgänget pratade om barnens stånd (vilket inte är världens grej att prata men stor grej för mig) så reagerade jag posttraumatiskt. Hjärtat klappade och jag valde att kväva en reaktion och inte skapa drama. Bella tyckte som hon berättade att jag skulle ha sagt något men jag vill inte stå med pekpinnar i alla lägen, dessutom menade de inget illa. Jag är faktiskt stolt över att jag inte skapade en scen då. Det var stort för mig. 

Det var många av mina nära som sa ”du skulle ha sagt något” när de hade läst boken. Personer som har sagt att jag ska försöka prata med min pappa. Dom känner, precis som Bella igen sig i boken. Jag namngav ingen, såklart. Jag är inte ute efter att hänga ut, jag är ute efter att lära ut. Då kan man censurera personer men inte situationer. De blev ledsna att jag inte sa något då, såklart. Ingen vill såra en traumatiserad varelse eller någon alls för den delen. Så kan det bli. Men nu är allt bra. Vi lever och vi lär och jag tycker det var ödmjukt av Bella att bekänna att vi är många som har mycket att lära om barns integritet. Men sen tycker jag att hon och många dömer sig för hårt ibland. Bella är världens bästa mamma❤️.

 Jag hängde aldrig ut henne eller några andra vänner i boken, nu var det hon som berättade att hon var en i tjejgänget. Det står inga namn i boken. Jag berättar scenariet för att hjälpa andra sexuellt utnyttjade att förstå sina reaktioner och hjälpa anhöriga och vänner att förstå vad som är känsligt för oss.

Vad jag tycker? Klart man ska hjälpa sina barn att kissa, hålla i snoppen så att de inte kissar ner hela badrummet. Men när de når en viss ålder då de klarar det själva så tycker jag man ska uppmuntra dom att kissa själva och börja lära dom privata delar samt ”stopp min kropp”. 

Att sexa efter man har ammat är väl inga problem. Att sexa medan man ammar är ett problem. Det har jag sagt. 

Sova naken med sina barn? Nej det tycker inte jag att man ska. Nån grundläggande integritet tycker jag att det ska finnas. Vi kanske är extrema, men vi går aldrig nakna hemma. Underkläder, absolut. Men snoppen och snippan får bo i kalsonger och trosorna. Barnen springer inte heller omkring nakna hemma. Jag vet att det finns föräldrar som tycker att deras barn ska få springa fritt och nakna på sommaren. Våra barn känner sig inte mindre fria med badkläder och jag kan tycka det där ”frihetsargumentet” bara är ett märkligt vuxet argument. Jag har aldrig hört barn vädja om att få vara nakna. För Gustav, som växt upp i en familj där man har t-shirt vid matbordet trots att det är ute på sommaren på landet, så är kläder inte extremt för honom. Det är naturligt. Sen är det klart att vi badar nakna med våra barn och det är heller inte så att vi skyldr våra kroppar maniskt när vi byter om eller så. Men att gå runt naken bara för att gör vi inte.

Det är också intressant hur många blir provocerade av mina regler, tycker att jag är överdriven och extrem. Att tre barn i varje klass blir sexuellt utnyttjade är provocerande och extremt. 

Man får tycka vad man vill och ta dom fajter man vill. Jag tog inte stånd-diskussions-fajten för jag tyckte att jag var överkänslig där. Men låt-barn-springa-nakna? Men i en värld där tre barn i varje klass blir sexuellt utnyttjade så tycker jag det är lite märkligt att bråka om huruvida man vill att sina barn ska vara nakna eller inte (syftar inte på Bella utan den allmänna diskussionen). Jag tycker det är bra att lära barnen integritet hemma, för det som är regeln hemma blir en enkel regel utanför hemmet. Plus att barnen kan berätta när någon har brutit regeln. Går föräldrarna runt nakna hemma så blir det inte så konstigt om andra vuxna visar sina kroppsdelar.

 ”Det är natruligt” som min pappa pedofil brukade säga.

Min väg är inte den enda rätt vägen. Vill man hävda att nakenhet är naturligt för barnen så hävda det, men berätta också vad som är onaturligt – som övergrepp osv. En bra kompromiss.

 1. jag tycker ni gör så stor grej av det här om barn ska gå nakna natulivis ska man skydda sina barn mått över grep men barn ska få gå nakna om dom vill det. barn ska få se sin mamma och pappa med.
  barn ska få krypa upp i famnen på sin mamma och pappa fast dom är nakena.
  så tycker jag.

  å.s

 2. För mej känns det både självklart och viktigt att verkligen skilja på sexualitet och nakenhet.För nakenhet i sej har inget med sexualitet att göra Detta gäller i högsta grad våra småttingar som ju inte heller själva gör någon sådan koppling helt enkelt därför att dom inte vet vad sex är.För mej och vår familj betyder det vi kan vara nakna tillsammans i bastun i badrummet sova nakna,sola och bada nakna osv.Integriteten är helt självklar.Och om man vänjer sej från början att nakenhet inte innebär något speciellt så behåller man i princip den inställningen upp i vuxen ålder förutsatt att man inte blir utsatt för något oväntat.Men detta kan ju bara gälla i en trängre krets som familjen och mycket nära vänner.Jag är ensamstående mamma med en son på 14.Vi åker ofta och har gjort under många år på semester med min bästa väninna o hennes tvillingtjejer på 13.Eftersom barnen då delat sovrum sedan dom var små har dom fortsatt med detta och dom gillar det Vi sitter gärna i bastun tillsammans och då självklart nakna allihop.Vi sover nakna när det är varmt osv. Detta fungerar utmärkt och alla har såväl integritet som respekt för sin person oavsett kläder eller inte.Så låt barnen vara nakna när dom själva vill samtidigt som vi talar om när det är lämpligt eller mindre lämpligt

 3. S skriver:

  Om man tvingar barnen att jämt ha kläder, badkläder, underkläder på sig; dvs. tvingar dem att skyla sig jämt och ständigt, lär man dem att vara rädda för sin egen kropp. Man lär dem att kroppen är något skamfyllt istället för något vackert och naturligt.
  Badkläder för småbarn? Det är sjukt. Den sexualisering av barns kroppar som pågår idag gör mig illamående.
  Den sexualiseringen tror jag är en mycket vanligare orsak till övergrepp än naturlig och vacker nakenhet. Ska vi motverka övergrepp på barn, så måste vi motverka den sexualisering av människokroppen som sker idag.
  Sen, ovanpå allt detta; hur hygieniska är badkläder och underkläder, egentligen? Hur bra mår kroppen av att vara instängd i kläder 24 timmar om dygnet?

  Hemma hos oss har nakenhet alltid varit självklart. Alla har fått gå klädda som de vill, och det har ofta inneburit att man helt enkelt skippat onödiga kläder. Barnen har alltid sovit nakna (sedan de var blöjfria).
  Att springa näck i vattenspridaren på tomten är också mycket omtyckt av barnen.

  Med vissa människors resonemang skulle vi begå övergrepp genom vår avslappnade syn på människokroppen… i så fall så begår 90% av Sveriges föräldrar många övergrepp.

  Givetvis ska man prata med barnen om integritet, om rätten till sin kropp, att ingen annan får ta i dem mot deras vilja osv. Finns många bra böcker i ämnet. Men det är en helt annan sak. Att lära barnen skämmas för sin kropp genom att jämt tvinga dem ha kläder på sig tror jag inte är rätta vägen.

 4. Justin skriver:

  Att låta barnen vara nakna hemma kan verka naturligt och oskuldsfullt. Ändå är det inkörsporten till sexuella övergrepp i tanke (barn uppfattar det) eller i värsta fall t o m i handling. Därför fick inte mina söner visa sig nakna i hemmet, de måste alltid skyla åtminstone snoppen. Konstigt nog var vi inte ensamma med den inställningen.

 5. Essie skriver:

  Fint du beskriver om hur man kan reagera! Det hade inte jag tänkt på innan. Som du skriver, det viktiga är att lära barnen integritet och deras rättigheter. Människor som du inspirerar! Tack!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..