”Barn behöver manliga förebilder”

Har ni hört en sån antik mening skåda ljuset i dessa så kallade moderna tider. Jag är så trött på de som tycker att min kamp för barns rätt till en trygg barndom kontras med att barn behöver "manliga" förebilder. Barn behöver en trygg barndom, blanda inte in mäns rätt till att jobba med barn här.

Hur lyckas männens rättigheter komma framför barnens? Hur kan männens offerkofta fladdra när det är tre barn som blir utsatta i VARJE klass (minst). Hur har folk att skifta fokus på en sån viktig fråga. Det är inte synd om vuxna män, det är synd om de barn som blir sexuellt utnyttjade. Klart det är synd om de oskyldiga männen som obefogat blir misstänkta för att de jobbar med barnen. Men de är så försvinnande få mot alla de barn som faktiskt blir utnyttjade. Sen behöver inte barn MANLIGA förebilder. Barn behöver förebilder. Vad du har för kön är inte intressant. Förebilder. Punkt.

Det här handlar alltså INTE om att män inte får jobba med barn. Det har jag inte sagt. Jag säger att det inte finns skäl att kvotera in män till arbetsplatser med barn med motiveringen att barn behöver manliga förebilder. Jag blir irriterad på när kön får dominera individen. När en trygg barndom och positiva förebilder ska delas upp i kön. Barn behöver sunda vuxna, punkt. 

Vrid inte detta till att jag hatar män och vill förbjuda dom att jobba med barn.  

 1. Mimmi skriver:

  Sen skiljer ju barn sällan på bra eller dålig förebild, utan för barn är vuxna förebilder om hur vuxna ska vara och bete sig, några de ser upp till och tar efter. Det är vi vuxna som kan avgöra om en förebild är bra eller dålig. Så på din fråga, nej en dålig manlig förebild är inget jag förespråkar alls. Inte dåliga förebilder alls för den delen.
  Ex föräldrar ska enl mig vara barnets förebilder, MEN alla föräldrar är inte bra förebilder per automatik. Barnen kan ha bättre förebilder utanför familjen.
  Men det jag vill ha sagt är, BÅDE manliga o kvinnliga bra förebilder behövs.

 2. Mimmi skriver:

  Jag påpekade att inte alla män, släkt eller ej är , är förebilder. Det jag påpekade var vikten av BRA förebilder av båda könen. Det räcker inte med bara kvinnliga förebilder, eller manliga för den del, för våra barn och ungdomar. BÅDA behövs, och då menar jag BRA förebilder, inte bara förebilder.
  Jag skulle aldrig säga att kvinnor eller män är bättre eller sämre för barn i deras uppväxt. I mitt yrke har jag sett horribla fall av dåliga föräldrar, både mammor och pappor. Men även fantastiska mammor och pappor, både tillsammans och som ensamstående.
  Men det som blivit tydligt för mig är att killar i tonåren behöver en bra manlig förebild att se upp till. Förstå mig rätt: en vanlig Svensson kille med hjärtat på rätt plats och bra värderingar/moral som visar hur en ”bra man” är. Många killar ver inte vad det innebär, speciellt de som saknat en bra förebild. Mycket kan vi lära våra barn med ord, men mycket lär de sig av att se, uppleva och ”härma”.

 3. Mimmi skriver:

  Jag jobbar inom psykiatrin, och har gjort så i över tio år, där jag träffar människor som mår dåligt av olika orsaker. Något som blir väldigt tydligt är att killar/män som saknat en bra manlig förebild i unga år, speciellt tonåren, missar en viktig del i sin utveckling. Det blir tydligt att killar behöver en bra manlig förebild som visar hur det är att ”vara en vuxen man”. Detta är inget illa menat mot alla ensamstående mammor som ger sina barn all kärlek de bara kan, men en mamma kan aldrig ”vara en man”, någon att se och lära av. Och med det sagt så betyder det INTE att en pappa per automatik är en bra förebild, det inte det jag säger. (Tro mig jag har sett det mesta) Men varje barn, pojke som flicka, behöver bra förebilder BÅDE manliga och kvinnliga, och inte ”bara” bra förebilder som Elaine skriver. Jag har sett tillräckligt många bevis på hur fel det blivit när det har saknats bra manliga förebilder. Så bra förebilder behövs, BÅDE manliga och kvinnliga.

  1. wigwag skriver:

   Tack för den! Här gäller det verkligen stå upp för männen i vansinnet… Vad säger din erfarenhet om ”dåliga” mans förebilder då? Hellre en sån, inom vissa gränser, än ingen alls tänker jag. Alltid bra för småpojkar ha en känslomässig relation till en man även om mannen isig är nåt vidare ”bra”. Gissar jag.

 4. Ida skriver:

  Min pappa dog när jag var liten och jag tror jag hade mått bra av en sund levande manlig förebild efter det. Har massiva issues som jag dealar med pga att jag inte fick det så jag tror att manliga förebilder är viktiga. Men de behöver inte vara på dagis. Men vad vet jag kanske hade varit likadant ändå. Kanske vad förlusten av en nära som formade mig såhär…? Äh jag vet inte. Både och kanske. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..