Vuxenmobbing med tystnad

Du blir orättvist behandlad av enstaka personer. Ni är inte ensamma i rummet, det finns många andra som är där. De enstaka behandlar dig dåligt, de andra ser på. Känner du igen fenomenet? Den bitande tystnaden från passiva åskådare.

Jag är van och omgiven av folk som är vana att ta ställning och säga emot. De kan säga emot och vi kan agree to disagree. Men jag är mindre van vid tysta åskådare.

Jag var nyligen med om en riktigt obehaglig sak. Jag var medlem i en sluten grupp som jobbar för att motverka sexuellt utnyttjande av barn. Medan ett fåtal i gruppen raljerade om min brist på utbildning och deras enorma erfarenhet så var jag den enda som fick försvara påhoppen. Det var en till i gruppen som blev mobbad och vi fick både ta slag och försöka försvara varandra.  Jag tycker det är så konstigt när man använder erfarenhet för att förtrycka när man istället kan berika och ge insikter, gärna ödmjukt. Jag tror att ju mer du kan och ju högre uppsatt du är desto mer ödmjukhet bör du ha. Cirka 400 medlemmar och inte en kommentar eller åsikt om jargongen eller härskateknikerna som pågick mot mig i gruppen. Det jag sa svarades bara med tystnad. Känner ni igen det? När man står upp för sig själv och säger ”jag tycker inte det sätt du pratar med mig är ok” och hela sammanhanget bara ser ner i sina bord för att de är konflikträdda. Härskaren tolkar då tystnaden till sin fördel. Jag tänker att man behöver inte hålla med mig, men man kan säga nåt. Man kan hålla med mannen som var översittande i sitt bemötande mot mig, man kan hålla med honom i sak utan att ställa upp på hans översittarmetoder mot mig. Fler har hört om det som pågick mot mig i och utanför gruppen och kallade det för ren och skär vuxenmobbing. 

Vissa ursäktade sig med att de inte ville lägga sig i, att de var konflikträdda. Det påminner mig om de som inte ville ”lägga sig i” när jag blev mobbad under mellanstadiet. Jag minns det så väl och jag kommer minnas dessa barnrättskämpare som tyst gick med på vuxenmobbing i gruppen. Jag har faktiskt mer respekt för ”vuxenmobbarna” i denna grupp än för dom som tyst och fegt betraktade mobbingen. Det får mig att tänka på ett citat från Martin Luther King. 

Har ni blivit utsatta för vuxenmobbing på sistone och så kallade vänners/kollegors tystnad?

Jag har för övrigt lämnat gruppen på FB.

 1. Em skriver:

  Som någon skrev längre upp är det verkligen den största besvikelsen med att bli vuxen och gå in i arbetslivet. Jag tycker nästan mobbningsstämningen har varit värre på arbetsplatser jag varit på än det någonsin var i skolan. Vet inte om det handlar om att folk vill göra karriär till varje pris eller om de bara inte bryr sig om sina medmänniskor?

 2. Peter skriver:

  Kan känna igen härskartekniker. De kännetecknas inte av kunskap. Utan av avund i Jantes tecken. Den erfarenhet som härskartekniker lyfter fram i egosyfte är knappast relevant. Då skulle inte konflikt uppstå. Verklig kunskap talar för sig själv. Den presenterar sig inte med namn och ålder.

  Självkänsla i balans med självförtroende är attraktivt. Vi VET när det sker

 3. Jag vet inte vad som hänt – när blev vi ett elitsamhälle där endast ”de fina” får uttrycka sig och ha en åsikt om någonting? Det är skrämmande. Stötte först på fenomenet på några tonårsbloggar där kommentörerna angrep bloggaren så fort den uttalade sig om politik eller hälsa med typ orden ”du är väl inte advokat, du är väl inte läkare”? Vad är det för ny löjlig jävla härskarteknik som dykt upp? Men nu märker jag det även i din blogg, vuxna kommentatörer som kör samma stil. Helt osannolikt. Får jag bara lov att påminna folk om att detta samhälle vi lever i idag med yttrandefrihet, fackföreningar, och starka gräsrotsrörelser, mm är uppbyggt just av helt obildad arbetarklass som såg vad som var fel, vågade resa sig upp, göra sina röster hörda och åstadkomma en fantastiskt förbättring och utveckling för vårt land. Och tog faktiskt makten över landet. Det här landet är uppbyggt av ”pöbeln” och har gjort det möjligt för ”pöbeln” att vara med i diskussionen och driva förändringar. Låt oss för guds skull inte förneka och glömma det arvet, det stoltaste vi har.

 4. B skriver:

  Fast om man ska vara ärlig så förefaller du ju inte bra på att hantera kritik….

  1. Det finns konstruktiv och rättmätig kritik och det finns ogrundad skitkastning och nedtryckning. Vad jag har sett så har Elaine fått ta emot till 95 procent av det senare.

 5. Jennie skriver:

  Tystnaden lägrar sig lite här och var i olika trådar. Det är inte många som kommer till undsättning när man blir tilltalad på ett sårande och dåligt sätt. Senast igår var det en person på min fb-sida som i ett inlägg gick väldigt hårt åt mig. Inte en kotte stod upp för mig. Jag vänjer mig aldrig vid ensamhetskänslan och har svårt för passiviteten.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..