Det är lika viktigt att namnge männen

Jag tycker det är toppen att Aftonbladet och Svd gör denna granskning. Att de pekar på problemen med lagen likaså. Men jag hoppas verkligen inte att de släpper dessa brottslingar fria. De måste anmäla trots att det lovat anonymitet i tidningar. Jag menar, en av dessa pedofiler går till jobbet idag och hans jobb är på fritids, med barn. Kan journalisterna sova om nätterna när de vet detta? Filnamnen som laddas ned och vad det heter ger en idé av materialet. Jag mår så illa och jag blir så arg. Men det är skönt att dessa brott äntligen finns på kartan. Men att ärendena nedprioriteras för att straffen för dessa brott är så låga. Oavsett straffskala så är det jättebra om männen hamnar i brottsregistret om de skulle söka jobb där barn finns och så vidare. Jag önskar att poliserna kunde tänka så. Trots att min förövare bara fick betala 5000 kronor i böter så hittar man med enkelhet att han är dömd för sexuellt ofredande för sin dotter. Det är straffet så här långt, även om jag önskar att det vore mer. 

 1. Jag misstänker att mitt syskon blivit utsatt för sexuella övergrepp som barn. Jag läste en bok om sexuella övergrepp och det var som att poletten trillade ner, eller att det gick upp ett ljus.
  Det gör så ont i mig och jag vet inte hur/vad jag kan göra för mitt syskon… känns fel att ta upp frågan när hen är glad och kanske inte alls tänker att jag överhuvudtaget misstänker det här… vill typ söka upp människan som jag tror (är nästan helt säker!) utsatte mitt syskon för det här och ställa hen mot väggen…

  Men alltså, kan jag göra något? Känner stor skuld trots att jag är några år yngre än mitt syskon och hade inget ansvar, men känns så jävla sjukt att det skedde mitt framför ögonen på oss…

 2. Viktigt att skriva till Aftonbladet att de måste anmäla detta! Så jävla trött på mes Sverige. Hoppas att andra kan skriva också jag skev såhär:

  Hej Joachim,

  Jätte bra och jätte viktigt artikel. Men det som är viktigaste här borde vara att se till att anmäla dessa. Jag hoppas av djupet av mitt hjärta att ni anmäler dessa män.

  Igentligen borde ni gå ut med all information och namn. Dessa män borde inte skyddas. Det är barnen som borde skyddas. Genom att på minsta lilla sätt skydda männen visar ni att det är ett acceptabelt beteende.

  Bra artikel. Men börjar tröttna på ett samhälle där aldrig de goda vinner mot det onda. Det ni gjort är bra men ni måste göra mer. För barnen skull. Tänk om det hade varit era barn på filmerna !?

  Mvh
  Natalie

  Kanske inte världens bästa och genomtänka mejl men bättre än inget. Mejla du också till Joachim på mejlen : joachim.kerpner@aftonbladet.se

  1. Fick detta svar:

   I granskningen har vi valt att anonymisera männen för att få veta mer. Vilka de är, hur de ser på de drabbade barnen och hur de bedömer risken att åka fast. Genom att berätta har de också rätt till källskydd.
   För oss har det varit viktigare att peka på problemen med lagstiftningen och det ökade antalet användare, snarare än att namnge gärningsmännen.
   Vänliga hälsningar,
   Joachim Kerpner

   Och jag svarade följande:

   Hej igen,

   Jag vänder mig inte främst mot att ni inte går ut med namnen utan om ni väljer att inte anmäla dessa brott. Ni borde skydda barnen. Detta borde vara prioritet! Alltid. Ni kan skylla på vad som helst men ni skyddar pedofiler genom att inte anmäla. Ibland måste stå upp för det rätta och inte skydda sig för att hänvisa till en sak som källskydd.

   Det är män som njuter av att se barn som bli våldtagna och sexuellt utnyttjade. Det finns inget. Absolut inget som rättfärdigar att ni inte anmäler. Om ni som har makten att ta fram denna bevisning mot männen inte anmäler vem ska då göra det?

   Mvh
   Natalie

   Hoppas att detta kan ge inspiration till att fler vågar skriva till dom!

    1. Grymt bra Nathalie! Jag blev inspirerad av dig och skrev till Fredric Karén, chefredaktör, Svenska Dagbladet och Sofia Olsson Olsén, chefredaktör, Aftonbladet. Så här skrev jag (lånade en formulering från dig 🙂

     Hej!

     Jag vill inledningsvis tacka för att ni tar upp och granskar en så viktig fråga som nedladdningen av övergrepp på barn. Jag ställer mig dock väldigt tveksam till att ni valt att anonymisera de män som laddat ner dessa filmer. Ett graverande faktum är att ni dessutom har kännedom om att dessa män i vissa fall befinner sig i miljöer där de är i daglig kontakt med barn. Vilket ansvar har ni om det visar sig att något barnen som befinner sig i närheten av dessa män utsätts för övergrepp i dagsläget?

     Jag vänder mig mot att ni väljer att inte anmäla dessa brott. Ni borde skydda barnen. Detta borde vara alla vuxnas prioritet! Detta är män som njuter av att se barn som bli våldtagna och sexuellt utnyttjade. Om ni som har makten att ta fram denna bevisning mot männen inte anmäler vem ska då göra det?

     Självklart är det viktigt att granska lagstiftningen men det ena utesluter inte det andra. Handen på hjärtat: hur stor del av det journalistiska övervägandet att anonymisera dessa män handlar om att sälja lösnummer och generera klick?

     Mvh
     Linda

     Här hittar ni deras e-postadresser:
     fredric.karen@svd.se,
     sofia.oo@aftonbladet.se

 3. Om Aftonbladet med utlovad anonymitet menar att männen skyddas av källskyddet så vore det brottsligt av Aftonbladet att lämna ut deras identitet genom en polisanmälan. Materialet finns ju hos norsk polis så låt polismyndigheterna samarbeta över nationsgränsen istället.

  1. Detta har ju inte med norsk polis att göra. Det är en granskning som Aftonbladet och Svenska dagsbladet gjort. Sen hänvisar dom i artikeln till att ”Materialet är framtaget av norska tidningen Verdens Gang, som i fjol gjorde en stor granskning av norska nedladdare.
   7 328 nedladdningar har kopplingar till Sverige.” Dessa män är alltså inte alls anmälda så som jag förstår det!? Det framgår inte iallafall.

   Jag tycker att Aftonbladet och SvD borde skita i om de gör något brottsligt i att anmäla och istället stå upp för barnen som verkligen blir utsatta för de västa tänkbara brott dom finns.

 4. Enligt artikeln i SVD jobbar en av männen på fritids… Känns helt sjukt att han ska kunna gå till jobbet precis som vanligt idag, trygg med att han kan fortsätta vara anonym. Att det finns män som laddar hem och tittar på den här typen av filmer och bilder är väl ingen nyhet? Att sätta fast dem att dra 72 män inför rätta, DET skulle vara en nyhet! Tröttman som drabbar en…

 5. Namnge asen! Så vidrigt att det finns inga ord för att beskriva. Höj straffet!! Barnen får livstid och vad får pedofilerna! Det svenska rättsväsendet är ett skämt. Det ska daltas och gullas med dessa as.

  1. Det du skriver är självklart viktigt. Det har också att göra m lagen det är viktigt med en allmän rättssäkerhet. Tror att viktiga ord här om detta är ansvar och sunt förnuft.
   Men viktigt att arbeta för att skydda barn och barnens säkerhet.

 6. Jag har precis läst igenom Aftonbladets artiklar och sitter på jobbet och storgråter. Jag läste om filmen där en ettåring våldtas av sin pappa och skriker nåt fasansfullt. jag har en 18 månader gammal flicka hemma ochvjag mår så fruktansvärt illa. Ser henne framför mig varenda gång jag hör talas om barn som far illa på ett eller annat sätt. Jag känner att jag skulle kunna döda om någon gjorde mitt barn illa. kan inte någon bara få ett slut på allt lidande för barn i världen? Heja dig Elaine som försöker göra skillnad!! Jag jobbar i skolans värld och ska försöka dra mitt strå till stacken.

  1. Det låter inte bra, om Du arbetar i skolans värld skall Du inte storgråta där. Spara Aftonbladet tills Du är hemma. Det vi läser är fruktansvärt, jag tror att det gäller att hitta en balans.

   1. Det var en märklig kommentar Ewa. Om jag läser Aftonbladet på min rast och blir oerhört berörd så spelar det ju ingen roll vart jag jobbar?

 7. Jag är så kluven. Källskyddet är så viktigt i många situationer, t.ex. om vi skulle ha en Snowden eller Chelsea Manning i Sverige som gick till media. Källskydd är viktigt och om man börjar bryta det så förstör man ju tanken med det hela MEN med det sagt så känns det inte bra i magen att Aftonbladet valt att ge dessa män källskydd. Jag förstår tanken bakom, att de vill studera och visa allmänheten mer, gå på djupet och det är svårt att göra utan att lova källskydd i detta fall. Jag tycker det är viktigt reportage att gå på djupet på men är det verkligen värt det om man tänker på offrens lidande? Svaret är nej.

  Jag tänker ju dock, att polisen borde ju kunna ta del av samma material som Aftonbladet och utifrån det hitta dessa män. Det vore ju inte att bryta källskydd. Problemet där är ju att det enligt polisen inte ens är värt att lägga energi på :/

 8. Har precis läst artiklarna i Aftonbladet och jag mår illa och vill storgråta. Hur fan kan man göra så här mot barn? Jag har själv en knappt 2-åring hemma och vet inte vad jag skulle ta mig till om någon gjorde så här mot henne. FY FAN VILKA MÄNNISKOR DET FINNS! Grova sexuella övergrepp på spädbarn, alltså… usch… finns inga ord att beskriva detta vidriga beteende med. Jag är inte religiös men jag hoppas de får brinna länge och långsamt i helvetet.

 9. Jag läste också denna artikel i aftonbladet. Fruktansvärt hemskt j**la vidrigt. Man mår illa och blir så ledsen och arg. Vidriga as. Det finns inte ord att beskriva, man blir mörkrädd. Alla tankar går till barnen om att få upprättelse och hjälp.
  Det är jättebra med denna granskning av media att problemet uppmärksammas och lagen om detta. Lagstiftningen är viktig ska vara hård höga böter och långa fängelsestraff.
  Usch, sjuk värld, alla här har skrivit väldigt bra kommentarer. Ett bra initiativ också att kontakta mejla journalisterna.

 10. Jag var en gång ett barn. En liten flicka som blev utsatt för sexuella övergrepp av en anhörig.

  Att avslöja en pedofil och inte anmäla hen gör att hen kan fortsätta! Precis som de i min omgivning anade, en del tom visste, men gjorde ingenting.

  Dessa källskyddade pedofiler kan när som helst tippa över gränsen och gå från att ”bara titta” till att våldta. Genom att inte anmäla dem försätter ni värnlösa barn i livsfara! Tänk på alla barn som finns i dessa pedofilers närhet. Grannbarn, släktingars barn, egna barn, vänners barn. Och ni på Aftonbladet tycker det är viktigare att få en bra story och kunna sälja lösnummer. Jag mår illa!

 11. Jag fattar inte, hur kan politiker, lagstiftare, myndigheter anse detta vara lindriga brott. Vad kan vara viktigare än att värna alla barn.
  Jag anser att varje nedladdning är ett övergrepp och våldtäkt mot barnet och bör straffas så. Jag blev själv utsatt under hela min barndom, jag trodde då att livet skulle vara så och det tog lång tid innan jag förstod annorlunda. Om jag visste att övergreppen skulle ha dokumenterats och kunde ses av andra tror jag det skulle få mig att må på samma sätt som vid övergreppet.

 12. Att göra denna artikelserie är det mest moraliskt förkastliga och cyniska jag sett i hela mitt liv. Tjäna pengar för att man vet vilka dessa rovdjur är. Hoppas att de får in bra med pengar på denna undersökning så att de kan tröstköpa fina grejer när de tänker på de barn som våldtas för att deras ”källor” ska ha något att titta på (best case scenario…). Obegripligt att låta källskyddet gå före de små barnens rättigheter.

 13. Sen finns det ju förövare som aldrig blir dömda, aldrig lagförs. För polisen lägger ner förundersökningen gång på gång. Många gånger beror det på vem förövaren är och dennes status i samhället. Vilket ger fri lejd för dessa att fortsätta sin bana.
  Se bara på Kapten Klänning som fick hållas under flera års tid, är helt säker på att omgivningen visste. Det krävdes en enträgen polis och framförallt väldigt många offer som var villiga att prata, innan man kunde åtala honom.

 14. Kan tipsa om läsning avseende detta i senaste Filter (som är ett uppföljningsreportage på en tidigare granskning i Filter om att jaga och hitta pedofiler) – Polisen vet vilka de är men gör inget. Ingen poäng således att radera källskyddet i detta fall… :/

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..