Det ska bli intressant att höra Rix Morron Zoo i morgon

Föräldrar har hört av sig till Rix Morronzoo och de har nu förklarat varför de tog bort bilden. Jag hade tänkt lämna detta bakom mig, men när jag lyfts upp som boven i dramat så känner jag ändå att jag måste ta till orda. De tycker inte att bilden, handlingen eller filmen var kränkande. "Det var ju blurrat" Jag var skälet till att de tog bort bilden.

17309473_10154976507637177_1348020810081201729_n

Ser ni skuldförskjutningen här? De menar att jag orsakade en instagrammobb som familjen tyckte var mycket obehaglig. Det är inte så att deras blöjbyte inför kameror var det som orsakade det dom kallar för ”mobben”. Snacka om att intelligensbefria alla de som reagerade på bilden och ta noll ansvar för reaktionerna.

”Det var ju Elaines fel för hon uppmärksammade det vi gjorde”.

Ah, så det skulle jag inte ha gjort? Det ska bli riktigt spännande att se vad de kommer säga om saken imorgon. Hur de legitimerar blöjbyte live som en ”kul grej” och argumenterar för att jag är boven i dramat.

17190417_10154976585592177_1609802280237734336_n

Att tio mammor ställer sig oförstående till att ett livesänt blöjbyte är integritetskränkande för en som inte kan säga nej är inte ett argument att legitimera det. Tio mammor kan ha fel. Ett blurrat toabesök för en ovetandes är inte ok, varför skulle det vara ok att göra så för en bebis? Nej, de är inte dåliga 10 mammor. De har bara dålig koll på respekten för barns integritet. De är inte ensamma om det. Men vi måste kunna ta upp dessa frågor utan att vara rädda för att kränka vuxna när ambitionen är att skydda barns integritet.

”Alla var i en trygg miljö med bekanta ansikten..” Ni gjorde ett blöjbyte till en offentlig sak och ursäktar det med att det är blurrat. Slå på kamerorna och skit bland vänner, blurra toaletten och din rumpa. Sänd det live. Du kan vara trygg..

Denna ”instragrammobb” vill säga att respektera ditt barns integritet så som du respekterar en vuxens. ”Drevet” resulterade i att ni tog bort bilden där en privat situation kunde ha spridits ytterligare utan att en liten person hade kunnat säga ifrån.

Att föräldrarna blev chockade och ledsna över reaktionerna. Jag hoppas de kom till insikt till vad som är ok. Ska folk ta med sina bebisar till jobbet och låta andra byta blöja för att det är kul? Hur skulle ni reagera om det blev en skämtgrej på ert jobb.

”Hörrni dom gjorde en skitkul grej på Rix Morronzoo bokstavligt talat! Har med mig min bebis och tänkte att du Johan kunde byta blöja. Hö hö hö!” 

Vad är det för signaler ni skickar till svenska folket? Jag skiter väl fullständigt om det är din vd som legitimerar integritetskränkande handlingar. Att det är hans barn legitimerar inte handlingen. Det finns vd:ar som legitimerar sexistiska jargonger, rasistiska skämt, vuxenmobbing och mycket mer. Att degradradera människor som reagerar  för att värna barns integritet till en mobb och mig till boven i dramat – det är att underskatta allvaret i det ni försökte göra till underhållning och dessutom livesänt. Blurr eller inte. Handlingen är fucked up.

Jag diskuterar gärna saken med er i radio om ni vill ha med ”boven i dramat”. Jag vill varken bråka eller svartmåla några föräldrar. Det gör så gott de kan precis som oss andra, det blir fel i bland precis som för oss andra. Jag vill däremot svartmåla handlingar som kränker barns integritet. Vi är många som har mycket att lära, även jag. Där det vi aldrig skulle gå med på som vuxna är något vi pådyvlar barn. Det är inte ok.

En enkel regel. Är det inte ok för dig så är det inte ok för ett barn.

Bara för att inte ge män möjligheten att ta på sig offerkoftan. Det hade varit lika illa om två kvinnor gjort detta livesänt eller på sina jobb. 

 1. Nina skriver:

  Hej Elaine! Har missat blöjdebatten med Rix och är chockad av det faktum att vuxna kan vara så oförstående. Vi använder social medier idag som om det inte var konstigt att visa allt privat för främlingar. Många skickar upp bilder p sina barn i de märkligaste situationerna, många pp gränsen till kränkande andra riktigt vidriga. Vad är det folk inte förstår? Barn växer upp, ifrågasätter och det finns en risk att deras integritet blir skadad och därmed deras självkänsla. Tack för ett bra engagemang! Tack för att du orkar ta kampen! Tack för att du är en fin människa!

 2. I medievärlden tycks allt vara tillåtet i underhållningsyfte, för det var väl underhållning det handlade om?

  En kan ju vända på steken och fråga vad som hade hänt om en förskola bestämde sig för att visa hur roligt det var om en nyanställd eller dylikt skulle byta blöja för första gången, dokumenterade detta och la upp på sin hemsida (skulle förhoppningsvis aldrig ske) men en kan ju tänka att det hade blivit ramaskri. Det hade troligtvis fått rubriker i tidningen och föräldrar hade antagligen övervägt att byta förskola. En förskola ska ju värna om barns integritet!! I medievärlden behöver man tydligen inte ta det samhällsansvaret.

  Du är grym som uppmärksammade och reagerade Elaine!

 3. Frida skriver:

  Heja dig Elaine! Så oerhört klockrent formulerat 👌🏼 Jag satt och funderade igår, om rix morron zoo tycker det är så roligt att filma blöjbyten på barn, hade det varit lika okej och roligt om det hade varit på ett 3-årigt barn t ex? Förmodligen hade man tyckt det varit oerhört kränkande för barnet oavsett om det var blurrat eller inte. Ett 3-årigt barn hade kanske kunnat uttrycka med ord och handling att det inte kändes bra, men ett litet spädbarn kan inte det. Därför skulle man ha låtit bli. Om man inte ska värna om ett barns integritet redan från födsel, när tycker rix morron zoo att man ska börja med det då? När blir det viktigt?

 4. Madde skriver:

  Du är så jävla bra! ❤️

 5. Hej! Har försökt förstå RixFM/Rix MorgonZoo om de nämnde detta i dagens program, men har inte fått svar från Lotta Möller som svarar på kanalens program-sida. Var det någon som nämnde detta i dagens program? Om ni vet, vad sa de?
  Jag tycker att det är bra power från Elaine och er föräldrar som pockade på detta. Men den korta 4-minuters-klippet finns kvar på deras kanals hemsida.

  Om ni vet nått mer så hör av er! Tack! Finns ens klippet ute på nätet och lyssna på i efterhand? Osv.. Tack för svar! /Christer Eklund

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..