Tandställning på plats redo för London

Tänk om jag hade läst brev till min dotter denna sommar, när jag var 16 och var på väg till London över sommaren. Året var 1998. Jag skulle bli kär i en supersnygg William som var från Uganda och jobbade i London precis som jag.

IMG_3273

Den första av ett gäng bra killar som jag har träffat från tonåren och upp. Det var egentligen bara Marius som Barcelona som var riktigt dålig för mig. Det enda som var dåligt med Boris var att han dumpade mig och det kan man ju inte döma någon för. Det är inte ett brott att inte vara kär.

Hur ser ert CV av pojkvänner/flickvänner ut? Har ni ett mönster, en röd tråd som ni följer? Mitt mönster var att jag oftast träffade svarta eller mulattsnubbar. Det var något med den ömsesidiga förståelsen av att vara mörkhyad men också både svart och vit. Den var skön att dela på något sätt. Sen var de ju riktigt heta också. Ni som vill hoppa diskussionen om mulatt kan sluta läsa här och gärna dela med er av ert CV av partners genom året och om  det finns en röd tråd.❤nyfiken på ert CV.

Nu kommer det komma frågor på ordet mulatt. Varken jag eller alla de mulatter jag har träffat tar illa upp av ordet. Däremot blir vi strängt tillsagda av folk som inte är mulatter, visst är det intressant. Första gången jag hörde någon ta illa upp var Jason Timbuktu. Han talar om ordets ursprung. Alla ord har en ursprung, n-ordet har sitt – svart – och ändå är det rasistiskt på grund av sin laddning det fått genom hur det har använts.  Jag ska berätta hur jag tänker och resonerar. Ser även fram emot dina tankar i en god ton.

 I Brasilien är ordet Mulatta något vackert som man höjer upp till skyarna, de stora sambahitsen innehåller ordet i kärleksförklaringar. Jag tror bara att vi får förlika oss med att ord har olika betydelse beroende på vart man befinner sig. Och respekterar att vill Jason inte bli kallad mulatt så ska det respekteras, har jag och många andra inget emot det så ska vi inte shamas. Jag råkar vara svensk och brasilianska, två länder där mulatt aldrig används som skällsord eller folk vet om ursprungsbetydelsen utan de vet bara att det är något fint tills några arga läxar upp oss – som inte tar illa upp – om ursprungsbetydelsen. Oftast är de som läxar upp oss själva inte mulatter. ”Du vet att mulatt kommer av ordet mula” säger  de och vi andra rycker på axlarna och säger ”jahapp” och mår lika bra ändå. Om man ändå går på ursprungsbetydelsen då får man vara konsekvent och göra det av alla ord ”motherfucking good”, eller när Adam Tensta säger ”n-ordet” som på riktigt används rasistiskt idag till skillnad från mulatt. Inte ens rasisterna använder ordet mulatt som nedsättade utan de kallar oss halvapor eller något annat hemskt. 

Oh well nu sa jag vad jag tyckte om detta ord. Jag är stolt över det och jag sträcker på mig för hela mitt liv har jag fått komplimanger för min mix aldrig skällsord. Och har jag fått skällsord så har jag fått höra ordet som på riktigt gör ont – n-ordet. Inte för att ursprungsbetydelsen av n-ordet är svart. Utan för att det används i rasistisk bemärkelse. Det är därför kritiken faller. Ni säger att man inte får använda ordet mulatt för ursprungsbetydelsen är MULA. Men då får man ju med er logik använda n-ordet för ursprungsbetydelsen är svart.

Ord är dynamiska. Det är inte ursprungsbetydelsen som laddar dem, det är hur de används. Därför känns mulatt bra och n-ordet inte. Det är därför ”skitbra” inte får oss att tänka på avföring som skulle vara bra utan på något som är bra.

Att folk läxade upp mig för ordet kallade mig för en svart kvinna med ”vita fans” var bara så skumt. Och en annan kallade vita följare som hade barn med svarta för ”vita kärringar som exotifierar sina barn”. Den tonen är inte ok. Den om något är rasistiskt. Rasism har ingen nationalitet eller hudfärg.  Jag accepterar inte den tonen. Berätta gärna hur du resonerar kring ordet och varför, men nervärdera inte oss andra i diskussionen. Konsten att övertyga är inte att peka nedlåtande på människor, det är att peka på sina argument. Ser fram emot att läsa dina❤.

 1. Mari skriver:

  Jag tycker det är märkligt att folk känner att man måste använda detta ordet för att beskriva en person med en svart och en vit förälder. Jävligt märkligt. Det är ett ord bland andra många ord som vita människor kommit på för att beskriva personer som inte ser ut som dem själva. Ordet har en rasistisk bakgrund och ÄR rasistisk även om man ”inte menar det rasistisk” eller inte är ”rasist”. Sen får du kalla dig vad du vill men jag tycker inte det känns fräscht att du uppmuntrar ordet, det leder bara till att b.la. vita personer använder ordet och benämner någon med det som kanske inte tycker att det är okej.

  Jag rekommenderar senaste podcast-avsnittet av RASERIET ”42 Mordet på M-ordet”
  Där beskriver två tjejer som själva har en vit och svart förälder sina tankar om ditt blogginlägg (med god ton), sina tankar om ordet och varför det inte bör användas.

 2. Ida skriver:

  Hej!
  Ja det betyder mula, men där den vita föräldern respresenterar en vit häst, alltså högre stående, och den andra åsnan, den lägre, svarta. Ordet mulatt har gamla anor precis som n-ordet och är ett rasistiskt uttryck. Att det inte används så idag är en annan sak och hur du väljer att använda det är ju upp till dig.

 3. B skriver:

  ”…för då får man ju enligt er logik använda n-ordet” haha alltså VA? Varför skulle man få göra det? Båda laddning och/eller ursprung spelar roll i hur man upplever ett ord. Vem har sagt att man måste välja det ena eller det andra.

  Också, du berättar om att ordets ursprung är mula men inte vad man faktiskt menade med det. Att den vita föräldern representerar hästen och den svarta representerar åsnan. Varför kämpar du så hårt för ett ord som är så djupt rotat i en rasistisk människosyn, varför är det så viktigt för dej? Och som många skrivit både på din instagram och din blogg så är folks intentioner helt irrelevant. Det handlar inte om att shamea folk som använder ordet utan det handlar om att upplysa. Jag kan inge tvinga på dej mina åsikter men det är helt beyond me att du är ok med att kalla din svarta förälder för en åsna när du vet, du VET vad man menade.

 4. Jag undviker själv att använda ordet mulatt då jag är vit, alltså har jag inget TF och vissa kan ta illa upp så väljer helt enkelt att inte använda det själv.

  Bebis i magen däremot har en pappa från Gambia, och hen får i framtiden själv ta ställning till hur hen känner. Få många kommentarer om hur vackert mitt barn kommer bli just för att jag är vit och pappa är svart, och tycker att det är lite tröttsamt då jag själv hade tyckt mitt barn är det vackraste i världen oavsett hur pappan såg ut.

 5. Anna skriver:

  Min röda tråd är att varannan är mörkhårig och varannan ljushårig, ganska lika min pappa till sättet. Tänker mkt på sig själva, pratar oavbrutet och upprepar sig. (Får höra samma historia om och om igen)
  Lite självupptagna……även fast jag tycker att de är så olika så slutar det med att det blir typ samma varje gång. Nu har jag varit med min nuvarande i 22 år så jag byter nog inte 😀😀jag tror stenhård att du hittar den typ som känns igen och du är van vid (läs din pappa). Sen måste du frigöra dig eller förstå vem din pappa är för att kunna bryta mönstret.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..