Ultraljud är aldrig kul min sits

Jag är så jäkla nervös att jag kunde kräkas. Klart att barnet är välkommet och älskat oavsett, men man är ju inte förväntansfull på samma sätt som med Evelyn och Matheo. Man är orolig och tänker på alla risker. Ni vet den där lyxen att kunna önska sig en pojke eller flicka, den försvinner. Och klyschan om "bara barnet är friskt" är ingen klyscha längre den är innerlig. Nu kommer de kolla ryggen, hjärnan, gomspalt och allt möjligt.

Jag sitter i väntrummet och är så nervös att jag kan kräkas.

Skärmavbild 2017-03-28 kl. 12.38.56

Är det nån annan funkismamma som känner igen sig?

 1. Malin skriver:

  Jag brukar diskutera och tänka, vad betyder friskt egentligen? För mig betyder det ett barn som föds utan några livshotande sjukdom eller en sjukdom som leder till döden. Vem säger att ett barn med t.ex. downs syndrom är sjukt? Diagnosen i sig är inte ”sjukt” om man tittar på alla kroppsfunktioner osv, men däremot ökad risk för t.ex hjärtproblem, magproblem osv. Är ett barn med hörselnedsättning sjukt? Är ett barn med synnedsättning sjukt? Det är det jag tycker att det blir lite skevt med vad som är ”friskt”. Jag känner att det ofta hänger ihop med hur normen är i samhället och ens egna värderingar. Funkisförälder, njae jag är lite tveksam till begreppet, men självklart behöver vi föräldrar varandra för att kunna prata med varandra om de utmaningar vi har gentemot samhällets normer och att barnen ska få lika villkor utifrån sina egna förutsättningar.

 2. Malin skriver:

  När jag fött mitt mellanbarn fick begreppet ”bara barnet är friskt” en annan mening. Efter allvarliga komplikationer vid förlossningen kunde jag bara tänka ”bara barnet överlever” då det till en början var osäkert. Många utredningar senare så får vår dotter diagnosen CP-skada vilket förstås var en besvärlig tid, men hon lever och har ett rikt liv trots sina utmaningar.

 3. Karin skriver:

  Absolut! Har en snart 3 åring och en snart 1 åring. De har en storebror i himlen. Han skulle vara 3,5 år. Jag avbröt i vecka 21 pga trisomi 13 efter fvp.Mådde fruktansvärt dåligt efter det. Blev gravid och tyckte att det var psykiskt jobbigt, rul var sjukt jobbigt. Hade gjort mkp och visste att bebisen inte hade något av de vanligaste kromosomfelet, men det kan ju finnas andra fel. Han föddes 8 veckor förtidigt men fullt frisk. När jag blev gravid igen så var ju oron för ett sjukt barn såklart där och rädslan att föda förtidigt ständigt närvarande. Vi gjorde NIPT med Amanda och det såg bra ut, men ändå jobbigt att gå på rul. Låg inne i vecka 27 då jag hade flera hundra sammandragningar per dag och funneling inifrån. Fick börja gå på massa mediciner för att hålla henne kvar inne och beordrad vila, jag mådde psykiskt dåligt. Amanda kom på beräknad dag fullt frisk. Vill gärna ha ett till barn men vi har så mycket i bagaget som måste redas ut först. Lycka till med din graviditet Elaine ♥️

 4. Alva skriver:

  Sedan är vi ju alla olika i våra värderingar. Jag personligen kommer aldrig någonsin kalla mig funkismamma. Det känns så fel för mig. Min dotter är speciell, sin egen (diagnosen enbart ett mått för hennes eventuella svårigheter). Jag avskyr när folk jämför henne med andra barn hon inte ens är släkt med enbart för diagnosen. Hon är speciell jag (utan diagnos) är speciell, varenda människa är speciell och sin alldeles egna unika personlighet.

 5. Nene skriver:

  All kärlek och styrka till er. Vi fick ett besked med vårt tredje barn som skulle innebära ett liv fyllt av hjälp och stöd med allt. Han var i ett sämre läge än vårt första barn, som har ett multihandikapp. Det är det svåraste läge jag befunnit mig i. Vem är jag att avgöra hur mitt barn ska få vara. Han bestämde själv i magen att han inte ville. Det är fortfarande en sorg efter så många år, men det har också givit mig en styrka. Tack vare honom. Det är jag så tacksam för.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..