En funkisvänlig kommun

Jag har några bekanta till vänner som har barn med talsvårigheter. De bor i Värmdö och deras förskola rekommenderade någon av föräldrarna att sjukskriva sig själva för att kunna vara resurs till sina barn på förskolan. Motiveringen? "Ni förstår ert barn bäst". Jag tycker det låter helt galet. Sen har jag fått höra att vissa kommuner inte får pengar för resurser. Skulle vi tvingas göra det hade ju vi fått stänga ner våra verksamheter. Jädra tur att vi inte bor i Värmdö. Är det någon annan funkisfamilj som får detta bemötande där? Det har ändrat vårt tänk ganska mycket.

Vårt letande av hus har tagit en vändning. Vi vill fortfarande hitta ett hus men vi måste välja kommun först. Det är inte alla kommuner som är särskilt bra för barn med funktionsvariationer. Beata och jag pratade om det häromdagen då jag berättade att vi funderade på Huddinge för att man verkar få mer för pengarna. Tänker kanske Segeltorp.

”Hur är det med resursstöd där och har du kollat särskolor och skolorna i krokarna?” Frågade Beata och jag insåg att så har jag inte tänkt. Jag har tänkt bra skolor men inte så mycket särskolor eller resursstöd för Evelyn. Hon har ju en resurs på förskolan idag och habiliteringen vi får är helt fantastiskt. Jag vill inte flytta en tum om dit vi flyttar skulle innebära sämre förutsättningar för Evelyn. Hur ska jag tänka nu egentligen? Känner ni till bra kommuner för funkisvariationer? Vet ni något om Huddinge? Daniela sa att hon känner två familjer som flyttat därifrån till Stockholms kommun för att de inte fick det stöd de behövde i Huddinge. Det är ju inte klokt att geografin ska öka eller sänka barnens förutsättningar i ett och samma land. Jag skulle vilja göra en lista på funkisvänliga och funkisovänliga kommuner. Vore ju toppen att lägga upp det på bloggen så att andra familjer vet, men inte bara det. Sätta press på de kommuner som toppar funkisovänliga kommuner.

Jag frågar Värmdö direkt. Får förskolan säga så som de sa till föräldrarna. Rekommendera dem att sjukskriva sig för att ta hand om barnet med talsvårigheter istället för att förse dem med resurs?

 1. Moa skriver:

  Hej!
  Tyresö kanske kan vara en kommun att titta på. Vet att dom för nått år sen dubblade aktivitetsbidraget för funkispersoner. Från 11 kr till 22 kr/tillfälle. Det är exempelvis 10 kr högre än Lidingö kommun. Detta gjordes i syfte att stimulera föreningsliv och fritidsaktiviteter för funkisbarn. Kommunen driver två egna verksamheter för funkisbarn, en fritidsgård samt ett rytmikcentrum. Utöver det tar 16 föreningar emot funkisbarn och ungdomar. Kommunen är generellt kända för sina skolor och det finns särskolor hela vägen upp till gymnasiet om man vill ha kontinutet och inte behöva flytta för att barnet blir äldre. I övrigt är det nära hav och natur och tar mellan 15-25 min med bil till Stockholm C.

 2. Ni vet väl om att eran lilla tjej har rätt till skolskjuts ? våran kille åker taxi till och från särskolan varje dag …. hämtning och lämning vid dörren 😀👍 här har avståndet ingen betydelse taxi beviljas ändå. och ang särskolor så tycker jag alla är kanon! har barn själv m särskilda behov och jobbat m barn m särskilda behov i över 20 år ! alltså erfarenheten av särskolor är bara 👍👍👍👍

 3. Linda skriver:

  Vi har en 4åring med grav språkstörning och hen går i dagsläget hos dagmamma. Där har hen resurs ca 20 timmar i veckan. Kommunen har en språkförskola som inriktar sig på barn med dessa svårigheter, vi får veta inom 4 veckor om vi får en plats där. Hur som helst upplever vi att vår kommun verkligen har hjälpt oss med det hen behöver, vi bor i Vallentuna. Finns flera särskolor med bra betyg och även språkskola för barn med språkstörning och liknande diagnos.

  Vi använder mkt teckenstöd och det har förändrat vårt liv tillsammans. Är så tacksam för TAKK, det har gett vårt barn ett språk och ett sammanhang. Det var även starten till att hen började säga ord och i dagsläget sätter ihop ord och tecken. Fantastiskt!

 4. Yrsa skriver:

  Hej Elaine!
  Jag bor i Umeå. Jag har själv epilepsi, jag har haft behov av hemtjänst och färdtjänst. Jag har en pappa som har varit lärare i ca 20år även med särklass och hans skola har fått pris för bästa skola i hur man hanterar barn med särskilda behov ❤ Myndigheter är alltid mycket och jobbigt att ha att göra med. Men här uppe upplever jag att jag fått den hjälp jag behöver inom rimlig tid och inte för några pengar att prata om. Vi har många skolor i kommunen som satsar särskilt på barn med särskilda behov. Exempelvis autism klasser lr liknande. Detta sker även på förskolorna. Det finns alltid bättre och sämre skolor/förskolor. Men överlag så funkar det bra och kommunikation mellan sjukvård/möjlighet till färdtjänst mm.

  Lycka till!

 5. Behöver ni särskola är ju de flesta kommuner bra på det. Ca 1.5 % av Sveriges invånare har utvecklingsstörning så har kommunen bara skaplig storlek ger det sig. Det är ju mer om barnet ska gå i vanlig skola som det kan bli problem att vissa kommuner är snåla med assistenter eller specialklasser. Arketypen är barn med svår autism utan mental retardation. dÄR blir valet av kommun eller stadsdel jätteviktigt.

  1. Stina skriver:

   Vår son har medelsvår autism (nivå 2) och är normalbegåvad. Vi bor i Haninge men är beredda att byta kommun för att få rätt stöd i skolan. Så har du koll vilka kommuner som kan ge vår son bästa stödet så får du mer än gärna delge oss det ❤️ Han börjar förskoleklass i höst och vi fick besked i måndags att han är normalbegåvad så känns ju som en flytt inom ett år är optimalt.

   1. Lina skriver:

    Läste din kommentar Stina och är i liknande sits fast 1,5 år senare 😛 Hur har det gått? Så nyfiken på vilken kommun och skola ni valde 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..