”Är du ok?”

Jag var med Evelyn på fredagsbadet i Älvsjö när dådet skedde. Vi hade duschat och gjort oss klara för att gå när 20 "Är ni ok" sms väntade. Jag trodde att nåt dåd hade skett i Liljeholmen eller om Gustav hade råkat ut för något. En annan mamma på badet tittade på mig chockat med samma farhågor om sin sambo. Sen såg vi att allt var bra med dem, men värre med Stockholm.

Det var omöjligt att ta sig hem annat än till fots från Älvsjö så jag och mamman började gå och pratade om alla drabbade och de konsekvenser det här kommer att få. Sen pratade vi om hur mycket vi avskyr terrorister.

Bild 2017-04-07 kl. 19.29

Vi såg en kvinna med slöja gå förbi och fick båda ont i hjärtat över hur mycket skit muslimer per automatik får i detta. Muslimer som flytt från terrorister. Förstå vad hemskt det är att bo i ett land man flytt till och bli förväxlad med de som mördat ens familj, terroriserat ens hemstad. Det är som att folk skulle förväxla mig med min pedofilpappa. Det är ett sådant övergrepp att likställa ett helt folk med ett fåtal terrorister. Så gränslöst, så kortsiktigt och sån mörk syn på våra medmänniskor.

”Nu kommer Jimmie Åkesson bli statsminister. Folk kommer hata invandrare nu.” sa en av de vi gick förbi på promenaden hem. Ja, kanske är det så. Men att bli statsminister för att anhängare delar ett hat till invandrare vore fruktansvärt sorgligt. Eller att en ensam galning bakom ratten till en lastbil ska bli skäl till en skev opinion som gynnar en person att bli statsminister. Det låter inte som den roligaste meriten att ha.

-Varför blev du statsminister?

– Ja, du vet jag fick ett himla uppsving när terrordåden i Stockholm gjordes.

Promenaden hem från Älvsjö var väldigt intressant. Vi gick stora led genom huvudstaden. Alla som gick där var nog en spegling av hur folk mår och tänker. Folk såg oroliga ut och pratade i telefon. Inte konstigt alls. Ett fåtal äldre gubbar tittade ilsket på alla oss som hade svart hår, extra förbannat på de som hade slöja. Utan att slutsatser om gärningsmannen var gjorda då så drog ändå en del människor slutsatser. Sen fanns den där övervägande stora massan som bara var så fina. De utbytte leenden, hjälpte äldre att ta sig fram. Erbjöd att låna ut telefoner och såg tillfreds ut över hur ovanligt det var att se folk titta upp och gå längs gatorna tillsammans. Det är viktigt att komma ihåg:

Världen är god och kärleksfull, det är bara det att de onda och hatiska är bara jävligt handlingskraftiga. Vi måste ändra på det. 

Jag gick in på en pizzeria för att köpa hem mat till familjen. Ahmed stod i kiosken och var så där extra trevlig och ängslig som jag vet att många svenskar med invandrarbakgrund känner att de behöver vara idag. Hur vår valuta och människovärde plötsligt sjönk i Sverige på grund av en galen gärningsman och folk som har lätt till fördomar.

”Om jag bara är trevlig, säger hur hemskt det är kanske tre gånger i stället för en. Då kanske folk inte hatar mig lika mycket som lastbilsföraren?”

Så kan jag tänka mig att många tänker. Ängsliga över att förväxlas med… en galning. Tankarna på det är så sorgsna att jag saknar ord.

Tänk om jag, som fick och utsattes av en pappa som är pedofil, tvingades tänka så varje gång det gick en pedofilvåg i Sverige. ”Bara jag är trevlig och uttrycker min avsky mot pedofiler, då kanske.. Bara kanske folk inte förväxlar mig med pedofiler. ”

Välj inte hatet idag. Koncentrera det mot en person – terroristen. Och om det är ett folkslag du ska hata så låt det inte vara en slöja, hudfärg eller icke-ariska personer. Låt det vara en grupp som du koncentrerar ditt hat till – terroristerna.

Jag såg även klippen från dådet. Alla de som instintikt sprang från dådet för att söka skydd. Jag förstår dem. Sen alla de som instinktivt sprang efter lastbilen för att rädda de drabbade. Dessa människor var fler. De är Sveriges stolthet och hjältar. Jag bara hoppas och önskar att jag har den osjälviska instinkten i mig jag med.

Mina tankar går till de drabbade på drottninggatan, mitt hat till terroristen.

Är ni ok? Hur går era tankar idag?

 1. Ett budskap värt att repeteras. Det är terroristen inte någon annan man ska vara arg på. Tack för att du skriver det så fint och bra ❤

 2. Tänker inget alls på islamister eller folk med invandrarbakgrund, tänker på stockolmarna. Hur otroligt egoistiska, hårda och kalla många är i Stockholm. Känslomässigt avtrubbade. Hur jag blivit sparkad på i tbanan utan att någon reagerat. Hur man prioriterar sin mobil framför att hjälpa andra. Hur hjärtlösa, stressade och hemska många stockholmare är. Bara ett terrordåd får stockholmaren att bry sig. Då blir det klibbigt, överemotionellt och ”vi och dem”. Man skryter om hur man hjälpte någon som blödde. Man bölar ut år av förtryckta känslor. Usch.

  1. Det var den vidrigaste kommentaren jag någonsin läst. Du måste vara en mkt olycklig människa…

 3. Tack! Så skönt att läsa kloka ord i bruset, där trångsynta och okunniga människor nu försöker använda denna hemska händelse för att rättfärdiga sin islamofobi.

 4. Det är ju faktiskt så enkelt som att ta av sig den idiotiska kvinnoförtryckande slöjan! Hur svårt kan det vara liksom. Om man har flytt från förtryck så borde man kasta av sig den.

  1. Cissi vilken otroligt ignorant och onödig kommentar av dig. Brukar aldrig orka kommentera för vet hur svårt det kan vara att nå fram till människor. Men du måste väl ändå förstå att det inte riktigt är så simpelt? Många kvinnor bär slöjan med stolthet för den symboliserar ngt helt annat för dem. Då ska inte vi i västvärlden döma dem för det och utgå ifrån att det endast handlar om kvinnoförtryck. Det gör det för somliga i vissa delar av världen men det är långt ifrån alla. Det är inte vår plats att döma kvinnor som bär sjal, det är bara väldigt naivt och trångsynt att göra det. Hoppas du förstår det själv. Vem det nu än är som begått detta hemska terrorbrott representerar inte muslimer som Elaine skrev, det är en terrorist punkt slut. Muslimer ska inte behöva misstänkliggöras eller stå till svars för enskilda fanatikers handlingar.
   Det vi människor behöver göra nu är att värna om varandra.

   1. Fortfarande en symbol för förtryck. Rätten till självbestämmanderätt går över religiösa symboler

    1. Jag är helt överrens med dig, rätten till självbestämmande står över religion. Religion är något en ska få välja, så också vad en tar på sig. Problemet är att du nu vill bestämma att det är fel att andra bär slöja. Hur tycker du då att du påverkade andras rätt till självbestämmande? Bestäm om DU vill ha slöja eller inte. Bestäm inte att slöjan är fel val för alla andra. Stå upp för rätten till självbestämmande!

  2. Men kan du och alla andra som bedömer vad kvinnor får eller inte får ha på sig bara SLUTA med det?! Fattar du inte att du med din unkna kommentar framstår som lika hemsk som de som tvingar kvinnor att ha sjal? Problemet är INTE en bit tyg som en del har på huvudet utan att du, cissi, och andra tar sig friheten att bestämma vad man får ha på sig. Problemet är alltså inte relaterat till islam utan problemet är att det fortfarande 2017 förekommer idioter som tycker sig ha rätt att kommentera och bestämma hur kvinnor klär sig.

   Sen förekommer det så klart att kvinnor bär hijab mot sin vilja men det problemet återfinns också i andra kulturella sammanhang och det är bättre att fokusera på det verkliga problemet – att kvinnor tydligen inte ens har rätt att välja hur mycket eller lite de får täcka sina kroppar.

  3. Cissi, du vill genom din kommentar tvinga slöjbärare att ta av sig sina slöjor. På vilket sätt är det tvånget annorlunda än tvånget att bära slöja? Det enda som är problematiskt med hur kvinnor klär sig är när den enskilda kvinnans rätt till självbestämmande begränsas av andras tyckande. Du är en av dessa som tycker. Du är genom det en som förtrycker. Du är därför en som förhindrar den frihet du menar att du förespråkar.

 5. Om det bara vore så enkelt – att vara öppen, tolerant och kärleksfull. De som begår terrordåd har kommit hit i skydd av sina landsmän. Man kan säga att de fredliga invandrarna har fungerat som den trojanska hästen utan att veta vad de fört med sig. Om vi hade varit mer restriktiva och hjälpt fler människor i flyktingläger och på plats, skulle terroristerna haft det svårare att ta sig till Europa. Vi kan komma till en punkt då det handlar om självförsvar och då rättvisan får stryka på foten. Tack för det politikerna! Om Europa handlat annorlunda från början hade vi kunnat hjälpa fler och samtidigt skyddat oss själva.

  1. På vilket sätt menar du att terrorister skulle ha det svårare att ta sig in i Sverige?
   Så vitt jag vet är det bara att sätta sig i valfritt färdmedel och åka hit? Som också är fallet för de flesta andra länder i världen!
   Att du skuldbelägger människor som har flytt för att agera täckmantel är bara vidrigt!

   Senast idag pratade jag med en vän som flytt hit och bott här i snart 2 år, om hur han fått sparken från sitt jobb pga sitt ursprung. Hade du tagit dig tid att lyssna på de människor som kämpar och vill få tillbaka sitt liv, även om det ALDRIG kommer bli som förr, kanske du inte hade haft så svårt att vara öppenhjärtad.

   Det är personer med det här tänkesättet, som gör att alla dessa fantastiska människor som kämpar sig fram i ett helt nytt land knappt orkar. För att de gång på gång blir bemötta av fördomar och hat!!!

   1. Jag skrev: ”Man kan säga att de fredliga invandrarna har fungerat som den trojanska hästen utan att veta vad de fört med sig.” Hur får du det till att jag ”…skuldbelägger människor som har flytt för att agera täckmantel är bara vidrigt!”?
    Att konstatera att människor (extremister) utnyttjar en situation är inte att skuldbelägga dem som blir utnyttjade. Jag kritiserar politikerna som hanterat frågan på ett uruselt sätt, inte invandrarna som grupp. Det tragiska är att det nu blir invandrarna som grupp som får ta smällen, eftersom det blir alltfler generella restriktioner som drabbar fredliga och extremister lika.

 6. Hej fina du!
  Nu har det här egentligen inget med inlägget att göra, men jag funderar bara på din header-bild på bloggen, är inte det den redigerade bilden på Evelyn? Det är absolut inget jag kritiserar, för det är såklart ditt val, men att ha en bild med redigerat/korrigerat utseende nu när ni kommit ”ut” med hennes funktionsvariation.. Vet inte hur jag ska formulera mig, men jag tycker det känns mer rättvist att ha en bild exakt som hon set ut, eller ingen alls, för det är ju #intesåkonstigt ❤ hoppas du förstår hur jag menar. Kram!

  1. Tror detta är en äldre bild då e och m när dem var yngre. Hur menar du att den är redigerad ? Jag kan ej avgöra Har bara sett en annan bild på henne på framsidan av mama tror jag. Men den var taget nyligen. <3

   1. Har för mig att hon skrev i bloggen för inte allt så länge sedan att hon korrigerat Evelyns skelning i ett foto för tidningen mama. Jag kan ju ha fel men jag tänker direkt att det är samma som är hennes header-bild.

    1. D och X, lär er lite hyvs och social kompetens. Sluta att spekulera i något som ni inte har ngt med att göra. Dessutom så off topic från det samtalsämnet i tråden. Skärp er, plocka fram empati och förståelse.

     1. Ullis, på vilket sätt var jag ohyfsad? Och vad i min kommentar ger dig belägg för att säga att jag inte är socialt kompetent? Det är ju du som hoppar på mig och ”X”. Tycker du att Du var hyfsad mot mig? Tycker inte att min fundering var respektlös mot Elaine på något sätt, och om Hon däremot tycker det så är det en annan sak, då kan jag försöka se det ur Hennes vinkel, men eftersom att jag inte riktade frågan till dig Ullis så tycker jag faktiskt att du kan vara tyst. Att kalla någon ohyvsad och påstå att personen är socialt inkompetent är ett påhopp, troll…

     2. Att spekulera i något som inte är din ensak och att göra det i en tråd som diskuterar något annat är ohyfsat och det står jag för. Tänk dig att denna tråd är ett samtal i IRL, hade du då ställt din fråga och hade du då ställt den i denna kontext? Jag är inte ett troll. Min identitet är känd av bloggförfattaren. Hon känner till mig och jag henne.

 7. Jobbade förut på Drottninggatan. I två omgångar. Ringde mina gamla kollegor efter dådet idag. De var okej men fick inte lämna byggnaden. Nedanför deras fönster låg blodpölar, döda och skadade. Två av offren är barn. Jag är skakad men inte chockad. Julen 2010 jobbade jag i en butik på Drottninggatan. Mittemot ligger Bryggargatan där en islamist på väg mot Åhlens råkade spränga sig själv. Minns fortfarande smällen. Hans kropp. Vi fattade ju inte att han hade en bomb på sig. Vi tog in chockade från gatan och släppte ut dem bakvägen. Jag har efter det haft svårt att vistast på centralen och tar hellre omvägar. Har bara väntat på att det här ska hända igen. Öppnar vi våra hjärtan islamister får vi räkna med det här. ”Rehabilitera” islamister som återvänder från radikaliseringsläger, är det rimligt? Jag tror inte det. Vi har i familjen pratat mycket om vart vi ska emigrera. Jag har kollat mycket på Nya Zeeland som verkar tryggt och långt ifrån all helvettes skit. Som du själv befarar kommer SD och andra brunskjortor få vatten på sin kvarn. Hoppas verkligen de gripit rätt person i Märsta ikväll.

  1. Usch lider med dig 💟 minns även jag 2010. Jag arbetade på en restaurang i närheten och hörde och kände vibrationerna från bilbomben. Fyfan

 8. Jimmie blir inte statsminister. Han kommer förbjuda fel journalister, fel artister och kulturutövare, fel domare, och massa hemskt. Även om vi inte tagit in folk som flytt hade detta kunnat hända. Det handlar mer om galningar, inte religion.

 9. jag är så jävla rädd för allt hat! Tack och lov är jag omgiven av väldigt kärleksfulla och empatiska människor. Mitt FB flöde fylls av utsträckta händer, meddelanden om att extra sovplatser finns för de som behöver, någons man är ute och kör hem rädda människor. Men så råkar jag komma in på något kommentarsfält och möts av hat och rasism, kasta ut dom, hårdare tag and so on.

  Jag ska snart hem till Sverige och de gör ont att erkänna att jag är rädd. Jag är rädd för mina barn ser inte svenska ut. Jag är ännu mer rädd när min man är med, med sitt mörka skägg och bruna ögon. Och på något vis känner jag mig äcklad över att jag slipper rasismen i mitt nya hemland. Den är påtaglig även här, men jag, jag kommer undan för att jag är ljus…

  Nej jag orkar inte ens tänka mer. Ska bara krypa ner mellan mina barn och vara tacksam över att vi alla sover i trygga sängar.

 10. Elaine. Word. Håller med dig i det du skrev ovan till 100%. Spot on. Låt aldrig hatet och oförståelsen vinna.

 11. Elaine, så viktigt att du tar det här perspektivet!
  Vid dådet i Paris var jag i Stockholm och minns hur jag stod och grät på NK när jag såg bilderna från Bataclan. Samma kväll var jag på Ica på Odenplan och såg hur nervös den mörke killen i kassan verkade. Jag ville så gärna visa välvilja så jag började småprata med honom och log och jag såg tacksamhet i hans ögon. Vi är alla systrar och bröder. Även denna kväll. Så viktigt att vi inte låter terroristerna vända oss emot varandra, att rädslan inte får göra oss blinda. ❤️

 12. Det är hemskt det som hänt. Men jag känner stor stolthet över alla fina stockholmare. Jag älskar denna stad och dess invånare!!! Och Sthlm kommer att förbli den finaste staden i världen.
  Ta hand om er!

 13. Tyvärr så blir det ju så. Jag vill absolut inte döma alla muslimer men när man vet att islamismen sprider sig överallt och har ett stort fäste i Sverige är det svårt att lita på dem. Hur vet jag vilka som sympatiserar med terrorister?

  1. Hur vet vi vem som är muslim om det inte är uppenbart ex en kvinna som har Hijab? Hur vet vi att en man är en våldtäkstman? Hur vet vi att en människa inte är en högerextremist? Vi kan inte veta och kontroll är en illusion. Klyschig kanske men vi kan tro på att sprida det goda och våga lära känna nya människor för att bryta förutfattade meningar osv.

   1. Man vet vilka som är muslimer tex på namnet och om man är bekant med dem via jobbet. Undrar alltid vilka av dem som sympatiserar med IS i hemlighet.
    Högerextrema märks också rätt tydligt om man ät bekant med dem

    1. Erika82… Döm inte folk på deras namn. Mitt namn låter muslimskt, men jag är inte muslim (inte för att det är något fel med det). Jag blir ofta bemött på ett mycket otrevligt sätt just pga mitt namn. Därtill kan tilläggas att jag flera gånger fått frågan av rekryterare om jag skulle kunna tänka mig byta namn. Det är nämligen så att jag är IT-arkitekt med en mycket efterfrågad spetskompetens, men rekryterare vågar inte skicka mig till sina kunder just pga mitt namn och pga sådana som DU Erika82 – Hur kan man döma en människa så hårt baserat på ett namn?

     1. Vad ledsen jag blir av att höra detta detta.. hoppas att världen snart vänjer sig vid mångfaldet och att Mohammed blir lika accepterad som Anders. Hoppas att tiden vill ge vika för dessa fördomar.
      Att klimatet blir mer accepterande och inte kallare.
      <3

     2. Men jag tycker också att det är tråkigt om man blir dömd för olika saker som kanske inte stämmer. Har själv bekanta som råkar ut för sånt.
      Men tyvärr när det gäller sånt som islamisering så vet man att religionen är så stark för dem att den är det viktigaste. Ett fåtal ät terrorister men många vill att islam ska ta över i sverige/i världen Ingen vågar säga det högt bara.

    2. Erika82 jag ska alltså gå runt och för varje ”svensk” jag ser tänka om de tänker som du, lite högerextremist samt tänka i vilken ugn de hellre hade sett mig. Mitt namn är ovanligt, säger inget om min religion, min klädsel är likt din men unik, jag är en stark kvinna, ledanderoll, jag trivs i mig själv. Det du skapar är ett vi och dem tänk. Sen kommer vi till ”jag vill inte döma alla muslimer men…” samma som jag så ofta hört ”jag är inte rasist men…” kanske dags för självrannsakning?

  2. Du vet aldrig nåt om någon. Du kan träffa en ”svensk” person som konverterat till islam och sympatiserar med fundamentalistisk islamism, det har jag. Du kan också gå på stan och råka träffa en person som hamnar i psykos och gör något helt galet och icke religionsbaserat. Att gå runt och misstänka arbetskamrater är ju fruktansvärt, försök kämpa emot snälla.

  3. Enkelt Erika82. För det första är terrorister alla som skapar våldsdåd med syfte att skapa rädsla (typ, alla våldsdåd som riktar sig mot oskyldiga på öppen gata enligt mig men ok). Så vet du vilka som är terrorister. Att islam sprider sig har ingen betydelse för det är en tro och tro har aldrig skadat någon. Folk inom islam som förespråkar förtryck diskriminering och våld är folk som gör det och sånt folk är alltid otrevliga oavsett i vilket namn de gör det (Kristus, Mohammeds, Sveriges, eller fan och hans moster). Men det gör dem inte automatiskt till terrorister. Och det finns många exempel på kristna ledare och andra ickemuslimska organisationer som gör samma sak.

  4. Ska jag vara rädd för varenda man för att det kan ju vara en våldtäktsman? Ska jag undra om alla förskolelärare och idrottstränare är pedofiler?
   Av alla människor man träffar så är ju den stora merparten faktiskt precis tvärtom. Jag skulle vilja säga att den stora massan av folk man träffar dagligen faktiskt är vanliga, snälla människor som precis som jag åker till eller från jobbet, åker och handlar, går till lekplatsen med barnen. Går på bio med sina vänner och äter middag med sin älskade. Att behöva gå och fundera på om den man möter innebär en potentiell risk för mig själv, skulle innebära att jag inte kan leva mitt liv som jag vill. Rädslan har tagit över.
   Hade det gjort någon skillnad om vi hade stängt alla gränser? Nej. Då skulle vi behöva kasta ut alla från Sverige som någonsin kommit någon annanstans ifrån pga att de eller någon i deras familj en gång i tiden valde att komma till Sverige. Men skulle det gjort någon skillnad? Nej. För rätten att vara muslim tillhör inte bara dem som kommer från ett annat land med främmande språk. Vem som helst kan konvertera till Islam. Är alla muslimer terrorister? Nej. Lika lite som att säga att alla kristna är Korsriddare.
   Om Mohammed i affären eller Ahmed på kontoret behandlar mig med respekt och vänlighet så kommer jag att göra detsamma. Precis som jag kommer att göra mot Svend, Anna och Kimmo och Jürgen och alla andra som förtjänar att bli vänligt och respektfullt bemötta. Vi är alla människor och vi bor alla på samma planet. Vi är mer lika än vi är olika. Om vi låter rädslan ta över, då har vi inget kvar. I tider som dessa är det ännu viktigare att vi sprider budskap om kärlek och respekt <3

 14. Förstår inte dubbelmoralen här? i ena inlägget hyllas en person som inte vill jobba och betala skatt och på så vis bidra till vårt samhälle med alla dess kostnader. I nästa inlägg ska vi helt plötsligt vara toleranta och ta emot allt och alla. Hur kan man hylla en människa som är fullt kapabel till att jobba och bidra till samhällets kostnader men som väljer att inte göra det?
  För att kunna ta emot så många som vi behöver göra krävs det resurser som kommer från skattepengar, som kommer från folk som jobbar.

  1. Emma, hur många knop det går i din hjärna när du drar dessa urusla paralleller vill jag inte veta. Men jag misstänker att en snigel är din motsvarighet till Usain Bolt mellan dina öron.

   1. Elaine, du är mognare än att kasta skit på någon som drar paralleller som varken du eller jag håller med om. Jag tror vi behöver anstränga oss för att alltid bemöta varandra med respekt. Mycket börjar med RESPEKT. Har man inte fått respekt kan det gå illa och hjärnan kan funka sämre, men då behöver man respekt så mycket mer. ”Jag håller inte med om din parallell” hade räckt som kommentar.

    1. Haha, men Lina förlåt mig men Elaine har faktiskt en poäng här. Tycker hon fräste ifrån på ett både rättfärdigt och humoristiskt sätt som ändå hade viss värme.

     Det är så många logistiska felslut i Emmas anklagelse att hon inte pallade… förståligt.

     1: vad Emma inleder med att säga är att: ”om du anser A så måste du även anse B annars har jag avslöjat dig som hycklare.” Nej Emma, det finns inga färdiga godhets-mallar och om man inte prickar in alla rätt (enligt din uppfattning) så betyder det att man inte kan anses ”god” sann eller pk eller whatever. Man kan ha tusen olika uppfattningar om tusen olika frågor och de kan dessutom förändras. Så komplicerat är livet, du kan inte anklaga folk för att vara komplexa eller för att inte vara konsekventa enligt din egen uppfattning om konsekvens

     2: Frågorna är inte relaterade.

     3. Elaine propagerade inte explicit för skattefria internetdonationer. Hon berättade om det är fallet och skrev spontant att hon gillade bloggaren och tyckte väl därför det var ok.

     4. Elaine har aldrig propagerat för att ”ta emot alla”. Jag tror inte ens hon nämnde det och inte heller att hon förespråkar skattefrihet, varken för bloggare eller nyanlända.

     Så Emma, nästa gång du vill uttrycka dina åsikter, gör det bara rakt av utan att ta omvägen genom att först anklaga någon annan för… jag vet inte.

     Du tycker att – ja vad tycker du egentligen? Att vårt skattesystem är bra och att vi alla bör sträva efter att alla i ett samhälle bör arbeta och betala skatt? Tror många håller med dig där.

     Jag kan se kopplingen till Dahmer där – tycker också det är ett problem eftersom enstaka donationer är skattefria, räknas som gåva. Dock är regelbundna donationer skattepliktiga efter en lagändring förra året. Det betyder att om Dahmer får en eller två ”gåvor” till det här året via sin blogg så kommer hon få skatta på det. Och antagligen retroaktivt för den första gåvan också. Jag tycker fortfarande donationer är skit eftersom det är väldigt få som har samma möjlighet och för att som du säger – beloppet motsvarar öht inte arbetet på det sätt som en anställning eller fakturering gör. Plus att stötta en enskild person på det sättet – vem fan vet vad hon för agenda? Jag gillar det inte.

     Jag har dock svårt att se kopplingen mellan ett våldsdåd och skattepolitik.
     Men det är väl mitt problem antar jag. 🙂

    2. Uppenbarligen är hon ju inte det, vilket hon visat mer än en gång. Tycker man inte som elaine möts man av aggressivitet/spydighet. Vänta bara å se vad hon kommer svara på detta.

 15. Tror du På allvar att det var EN person … har du inte läst något om hur terrorister agerar. Allt är ett mörker nu. Sorgens dag:( fruktansvärd sorgoch Sthlm är otryggt 🙁 och osäkert

 16. Och med den kommentaren menar du att alla män är våldtäktsmän också? Lika stort sammanträffande. Handlar varken om religion, eller i mitt fall kön, utan om personen bakom gärningarna.

  1. Väldigt bra parallell Moa! Generaliseringen och gruppsynen vill bara användas när det passar/gäller ”andra”.

 17. Anders Breivik, James Eagan Holmes, Dylan Klebold, Eric Harris… The list goes on. Ingen av dessa herrar var muslimer och där finns många fler att lägga till på den listan. Dags att tänka lite innan man kommenterar kanske? 😉

  1. Kul att man alltid drar upp honom när man vill tala om islamism. Han är psyko men nu finns större problem i världen.

   1. Det var ett svar till en kommentar ang att alla terrorister skulle vara muslimer. Men den kommentaren verkar ha försvunnit.

 18. Tack för de orden Elaine, så fint skrivet och så rätt. Vi är många fler som vill att hatet inte ska segra än de som hatar, det gäller att komma ihåg det så man inte tappar hoppet <3

 19. Jag har läst ett par kommentarer och skildringar efter dådet och jag blev så varm i hjärtat efter att ha läst din. Elaine. Tack för att du är så klok.

 20. När saker som detta händer behöver vi inte massa dravel om vad som är vems fel. Det är just detta felsökande hos andra människor, hat och tjafs som göra att vi beter oss som svin mot varandra. Utan respekt för varandra. Du är dum och jag har rättl. Är så vansinnigt trött på det. Nu small det i min stad, bland mina vänner och mina minnen. Där jag går och fikar med mina barn. Lägg energi på det som är viktigt, att ta hand om varandra, att stärka varandra, föregå med gott exempel och att påverka det du kan istället för att kasta skit på varandra. Har aldrig känt ett större behov av medmänsklighet än nu och är så infernaliskt trött på all skitkastning. Problemet är inte enskilda folkgrupper, det är vi människor i stort som har blivit så sjukt själviska, lata, självgoda och ständigt och jämt söker snabba lösningar och förklaringar.
  Kom igen nu, det börjar med dig själv!

 21. Tack Elaine, för att du sätter ord på mina tankar. själv är jag flykting från Bosnien och har levt i Sverige i snart 25 år, men när vi drabbas av sådana hemska saker så känns det som att det står på min panna att jag är en utlänning 🙁 ……kram Maja

 22. Fina Elaine, jag önskar jag kunde dela dina ord för hela världen att se, du berör med dina texter ❤

 23. Terrordåd. Varför inte bara: våldsdåd? Ni som använder ordet terror – exakt vad är det ni vill ha fram? Vad skiljer detta dåd från tex när Flink mejade ner ett tjugotal oskyldiga med k-pist? Varför kallade ni inte det terrordåd?

  Detta är ett våldsdåd mot oskyldiga, det var ett våldsdåd mot oskyldiga. I båda fallen individer som flippar och går berserk mitt i vardagen.

  Inget tyder på att detta var organiserat – om det verkligen var någon organisation som låg bakom så var den knappast professionell. Detta var ett typiskt amatörmässigt spontandåd utfört av en människa som inte mådde bra. Totalt jämförbart med bilmejningen i Gamla Stan 2003 där jag tror fem pers dog. Ingen krigsstämning då. Ingen avstängd lokaltrafik. Inga nervösa beväpnade insatsstyrkor som sprang runt på gatorna och ropade om utrymning i megafoner.

  Detta är resultatet av moralpanik i väst grundat på våra staters inblandning i öst. Om de verkligen vill lugna ner saker bör de dra ur alla sina ekonomiska intressen därifrån och återgå till att betrakta människor som individer inte som grupper (som vill oss ont). Som jag ser det är det väst som ägnar sig med hull och hår att demonisera en grupp. Varför?

  Alla dessa ”dåd” från Nice till London och Berlin är utförda av ensamma galningar som flippat – och tyvärr sprider sig sånt här när de märker vilken uppmärksamhet och ståhej det väcker. Särskilt när media börjar prata om ”attack på vårt västerländska samhälle, attack på vår demokrati”. Fatta att det får de här redan förvirrade ungdomarna att känna sig stora betydelsefulla och med makt?

  Nej – skriv som det var istället : det var en attack utförd av Nisse Ärthjärna riktad mot tvåbarnsmamman Lisa, medelst bil. Varken mer eller mindre. Vårt land är inget offer – Lisa är offret. Gärningsmannen är inte ”främmande makter som vill förstöra vår demokrati”. Gärningsmannen är Nisse Ärthjärna, en tjugoåring som bor hemma hos mamma och pappa i Märsta som med största sannolikhet hamnat i ett psykotiskt tillstånd.

  1. Enligt polisens presskonferens är han gripen pga sannolika skäl misstänkt för terrorbrott. Säpo har även bekräftat att han tidigare varit misstänkt för ekobrottslighet i syfte för terrorfinansiering (med flera andra inblandade). Sedan är ett systematiskt utfört våldsbrott mot ett civilt mål i syfte att skrida skräck och rädsla helt enkelt terrorism.

   Jag vänder på frågan, hur kan du inte se detta som en terrorhandling? Sjävla utförandet är identiskt med andra terrorhandlingar samt målet (Drottningsgatan) är utsatt för försök till terrorbrott innan.

   1. Det är just det jag försöker säga. 2003 var det en galning som mejade ner folk med bil i gamla stan, tror fem pers strök med den gången. Inget prat om terrorbrott den gången. Tror för övrigt han var från Iran. Men idag, pga av den krigsstämning som råder mellan väst och öst så ropar man genast ”terrorbrott”, innan man ens visste ett något. Pga Nice London och Berlin.

    Visst kan man välja att betrakta det som angrepp av främmande makter med en tydlig och ond agenda, om man vill. Men man kan också se det som en våg av en typ av våldsbrott som plockas upp av copycats överallt. Likt vågen av skolskjutningar i USA för ett par år sedan. Det är ensamma galningar. De har plockat upp extremistiska och hatiska tongångar och fattar ett galet beslut att ”göra nånting åt det”.

    Det är stor skillnad på det och organiserade attacker. Hade det verkligen varit nån liga med gott om pengar och en stark organisation som verkligen var ute efter att ”förgöra västerlandets demokrati och skapa kaos” så hade de väl launchat en fyra fem lastbilar plus x antal bomber och ett antal skjutningar samtidigt på olika platser, kanske tom. I olika städer samtidigt. Jag tycker tillvägagångssätt och händelse tyder på en ensam galning.

    1. Fast iraniern i Gamla stan var just en ensam galning som hade vanföreställningar och klassades som psykisk sjuk. Går ej att jämföra med tex alla islamister i Berlin eller Breivik.

 24. Om jag varit Löven skulle jag sagt det rakt ut – detta var inget terrordåd. Det var en tragisk händelse orsakad av en sjuk individ som förmodligen tagit sin inspiration från andra händelser.

  Men det jag avskyr mest hos mänskligheten är vår tendens till flockbeteende. Råmar alla andra kossor ”terrorattack” så råmar jag det med, för säkerhets skull. Till sist har det blivit en ”sanning” som ingen ifrågasätter. Folk slutar tänka själva, slutar ifrågasätta. Och när folk hamnat där – ja då är det bara att styra fårflocken dit man vill.

  Nu är det muslimer. Då var det judar. Folk råmar på. Inte bra.

  Jag kallar, och fortsätter kalla detta ett våldsdåd. Ingenting annat. Ordet terror eller terrorism kommer jag aldrig ta i min mun. Springer så tusen människor eller tiotusen åt ett håll tänker jag ändå att springa åt andra hållet om mitt inre säger mig att det är rätt.

  Om någon frågar mig vad jag är rädd för eller vilken min fiende är så tänker jag fortsätta svara: extremister, av alla de slag. Alla som vill sätta folk i grupper och bortse från individer. Alla som inte tänker själva, som är rädda att gå emot en ström. Det enda det säger om dem är att de är såna själva, de springer åt samma håll som ”sin grupp” oavsett. Därför är de rädda för andra för de förutsätter att de beter sig likadant.

  Slutar man bete sig så själv, så försvinner ofta rädslan. För det vi är rädda för ligger alltid inne i oss själva. Om det inte fanns där först skulle vi aldrig kunna se det och känna igen det utanför oss själva.

  Jag säger inte att extremister är samma personer som medlöpare. Men jag säger att den ena gruppen skaffar sig makt genom den andra. (2 världskriget, bara ett tydligt exempel). Och detta har inget – jag upprepar inget – med nationalitet, hudfärg, historia, folkgrupper, politik eller religion att göra. Det har att göra med människan och hennes beteende och rädslor att göra – som individ och som flockdjur.

  En bättte värld kommer aldrig åstadkommas genom stora grupper som springer åt ett håll samtidigt, revolutioner, kontrarevolutioner – krig.

  En bättre värld åstadkoms med små små minimala inre individuella förändringar och när tillräckligt många gör samma förändring i sitt inre så har världen förändrats på ett stort och bra sätt. Och bestående.

  Min lilla lilla del i detta börjar tex genom att inte råma ”terrordåd” och att inte prata om ”attack på vårt västerländska samhället” och att inte prata om ”muslimer” när jag menar extremister. Inte heller prata om ”terrorister” när jag menar illdådare.

   1. Enligt polisens presskonferens är han gripen pga sannolika skäl misstänkt för terrorbrott. Säpo har även bekräftat att han tidigare varit misstänkt för ekobrottslighet i syfte för terrorfinansiering (med flera andra inblandade). Det är fakta just nu. Sedan är brottet som sådant tyder också på att det är en terrorattack. Men jag förstår vad jag menar, bara för det är en muslim betyder det inte att det är en terrorattack men mycket tyder på det.

    1. Men Joe, berätta för – fyra gånger i det korta stycket använde du ordet ”terror”. Vill du snälla berätta för mig vad det betyder? Vad skiljer det från våldsbrott?

     För mig låter terror totalt utbytbart mot ”våld som utförs av en eller flera araber/muslimer”.
     Terrorbrott = Muslimvåldsbrott.

     Någon som har en gångbar definition?

     1. Terror är med mål att skapa rädsla. Våldsbrott är t.ex för att förstöra/skada, medan terrorbrott har som ultimata mål att skapa rädsla. Det är dock lite svårt, då många högerextrema hatbrott t.ex också borde klassas som terror, men då förövaren är vit och de som är rädda är svarta, så ses det inte riktigt som att skapa rädsla.. dumt nog.

     2. Terror har inget med religion att göra! Att som muslim hävda det är att lägga krokben på sig själv. Ett terrorbrott är ett brott med syfte att skrämma den ”mjuka” befolkningen. Människor som du och jag. Om det utförs av en svensk en arab en amerikan eller tysk så är det fortfarande terrorism. Att hävda något annat är som att skriva om mord till våldsbrott, eller våldtäckt till orfedande. Förminska inte den här fruktansvärda händelsen för att du själv gör antaganden om andras associationer.

 25. Det vore en dröm för mig och du ville kolla på min blogg, den handlar dels om min resa bort från den hemska sjukdomen anorexia, men också om livet efter sjukdomen. För tro det eller ej, men jag är nästan helt frisk! 😀 <3
  http://nouw.com/heddasöderberg

 26. Jag hade min mamma i telefon när hon sprang ifrån terrorattacken. Blir otroligt ledsen när det känns som att du antyder att de person som sprang mot lastbilen och hjälpte till var ”bättre” än de som sprang därifrån.
  Jag kommer för alltid vara traumatiserad efter att min mamma i panik frågade mig ”var ska jag springa?”. Inte fan skulle jag be henne springa mot det som hände utan jag bad henne springa så långt ifrån allt som möjligt. Ska jag och hon ha dåligt samvete för det?!

  1. Att springa ifrån lastbilen när du befinner dig framför den är en självklarhet och en instinkt
   Att springa efter lastbilen när du är bakom är inte självklart och ett eget val.

 27. Skriver sällan kommentarer på bloggar men efter att ha läst detta inlägg ville jag bara skriva: tack!!! Ditt inlägg och din förståelse berörde verkligen mig.

  Mvh, en muslimsk tjej med slöja, uppvuxen här i Sverige och som tycker det är fruktansvärt att förknippas med sådant som man man själv är emot och som också går emot ens religion. <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..