Sätt din förening på Idrottskartan

Så har Treskablinolls nya lansering äntligen gått live - idrottsbrevet. Det är för alla er som har barn som utövar en idrott. Barnet tillbringar mycket tid med tränare och det är viktigt att dessa känner till integritet och motverkar sexuella övergrepp inom idrotten. Tröskeln för förövare är alldeles för låg inom idrotten idag och det här behöver vi ändra på. Idrottsbrevet är ett viktigt steg på vägen dit.

Skärmavbild 2017-05-10 kl. 08.29.48

Tänk om fotbollsklubben jag var med i en dag hade följt Omklädningspolicyn som är en av tretton riktlinjer som Idrottsbrevet har.

Då hade tränarna inte kunnat sitta och stirra på oss tonårstjejer medan vi duschade och bytte om. Vi snackar två medelålders män som satt och fnissade och tittade. Se till att detta aldrig kan hända dina barn och att din idrottsförening följer riktlinjerna i idrottsbrevet genom att skicka det till ordförare eller idrottschef på klubben. Även tränaren. Skicka Idrottsbrevet nu. 

 1. Hej!

  Tycker att brevet är ett jättebra initiativ men jag har lite funderingar:
  – Vad räknas som en utbildning? Räcker det med att läsa den länken som är bifogad till utbildning så anses personen vara utbildad?
  – Övningar om integritet – var finns övningar? Tänker att alla inte är så kunniga på området – finns det personer som håller såna utbildningar eller övningar?
  – Jag tänker också att många föreningar har både barn/ungdomar och vuxna som tränar tillsammans (tänker främst inom kampsport) då blir ju ansvaret desto bredare – även på de vuxna som tränar med ungdomarna. (Ingen fråga utan snarare en fundering).

  Har följt dig länge och tycker det är så vitkigt och bra att du har energi att driva detta!

 2. Hej. Mycket bra. Vilken insats ni gör för våra barn. Heja!

  Tänkte bara tipsa om ett korrfel i brevet. Där webadressen anges har ett T glömts bort (idrottskaran.se). Nu fattar väl de flesta ändå, men ändå…

 3. Hej,
  Ett bra initiativ och en god tanke men för mig känns det som att det är oerhört svårt att dra en bra gräns för vad en idrottsförening ska göra och inte.
  Som förälder vet jag inte heller om jag skickar mina barn på en aktivitet för att de ska få en föreläsning om sexuella övergrepp en gång per termin. Jag är ledsen men det är så jag känner.
  Tycker utbildning för tränare och respekten att inte sitta i omklädningsrum etc är självklart men en sjuåring som får höra om vad som är brott och övergrepp blir nog mest rädd och förvirrad tror jag. Ett exempel – min dotter har då och då problem med att bli röd i baken eftersom hon lätt blir förstoppad. Då måste jag som förälder smörja med en mjukgörande kräm. Hur ska hon kunna veta skillnaden på ett brott och en vanlig förälders omhändertagande av ens barns välmående? Lycka till i alla fall!

  1. Helena!
   Hoppas min komentar inte uppfattas på ett otrevligt sätt. Menar endast väl. Utgår ifrån att du precis som de flesta av oss, vill det allra bästa för ditt barn. Jag kan börja med att dela med mig av att jag är mor till 3 barn varav min äldsta är 16 år. Rädda Barnens mini-bok ”Stop Min Kropp” läste jag tillsammans med min dotter när hon var ca 4 – 5 år gammal. Jag hade ett projektsamarbete med Polishögskolan och tog Glädjeligen med mig broschyren hem. Jag kan lugna dig med att min dotter aldrig upplevde detta förvirrande eller skrämande. Hon är idag en 16:åring full av integritet och är den som ibland påpekar inför Lillebror 4 år ”du måste inte krama alla bara för att vi får Julklappar idag”
   Svar från lillebror: ”aaa vad bra för de luktar illa men jag kan säga hej & välkomna (han är superhärlig för olika dofter/matos osv)

   Även han har ofta bekymmer med magen och har ibland krävt Klyx vilket inte är bland det roligaste att varken behöva ge eller få. Fick det själv inför förlossningen. Men då har jag pratat om varför vi tar det, ritat på papper hur tarmen ser ut, vad Klyx gör och hur glad magen blir efteråt. Han kanske inte ”hejar” av glädje men är med på vad vi gör.

   Likaså min dotter fick sprickor, torr hud och irritation till följd av att hålla sig från att bajsa på förskolan. Jag minns inte exakt ålder men under sista åren på förskolan smörjde hon själv rumpan efter duschen och så tvättade vi händerna. Jag var med i badrummet men hon klarade det själv. Minns att läkarn på Bvc sa ”Det som kliar och svider försvinner när ni smörjer med krämen men jag tror du klarar det själv, du är stor, mamma får visa hur du gör”. Inte tolkade jag läkarn som misstänksam mot mig för det. Inte tyckte jag han skrämde upp min dotter. Inte gjorde han en normal sak till konstig och obekväm för mitt barn. Han la in en dos integritet i barnens vardag. Något jag önskar att vi alla blev bättre på.

   Nu verkar jag kanske knasig som drar en sådan jämförelse men anser du att du skrämmer ditt barn genom att informera om att
   : ät aldrig svampar du hittar ute, det är jättefarligt?
   : Följ aldrig med främmande människor?
   : Gå aldrig fram till en hund utan att en vuxen är med och man frågar om lov?
   : Hittar ni en spruta på marken får ni aldrig leka med den, man kan sticka sig och bli sjuk…?
   Listan kan göras lång. Jag är ingen psykolog och besitter ingen auktoritet i pedagogik. Alla barn är egna små individer och ofta får man anpassa information så att det passar just det barnet.

   Men jag tror INTE de blir rädda av att få lära sig integritet. Tror tvärt om att det stärker barnet i att kunna komma hem till dig och berätta ”mamma fast vikarien vi hade på fotbollen idag satt med i omklädningsrummet fast vi var blyga”. Annars blir alternativet att barnet inte berättar nått eftersom de tror att det är helt normalt med ex en vuxen i omklädningsrum/duschrum.
   Och tro mig. Sånt händer dagligen.

   För ca 28 år sen var min SÅ KALLADE pappa den där snälla vuxna som ”ställde upp” och följde med klassen till simhallen. Felet var att han hängde i flickornas duschrum (för att se till att allt va lungt och att alla duschade efter klorbad).
   Min mage vred sig. Skämdes. Ingen av de andra barnen visste att detta var fel och borde ha berättats i hemmet. Bara jag bad på min hemlighet. Att han utnyttjade mig sexuellt. Han var pedofil och fick några år senare 2 års fängelse.
   MEN TÄNK OM VUXNA LÄRT MIG I TIDIG ÅLDER ATT MIN KROPP ÄR MIN KROPP!!
   ATT DET ÄR FEL. OLAGLIGT. Tänk om TRE SKA BLI NOLL funnits under min uppväxt.
   Vi ska inte ducka och vara rädda för att prata med våra barn. Vi bör vara rädda över hur tabubelagt det fortfarande är att prata om sexuella övergrepp mot barn.
   Kram ❤

   1. Tack för ditt långa svar. Självklart vill jag det bästa för mitt barn. Dock tror jag inte på att skapa masshysteri. Finns mycket gott i det som detta projekt gör men att som många gör bara köpa allt rätt av utan att acceptera att det kanske också finns utmaningar funkar inte för mig. Det står jag för. Let’s agree to disagree. 🙂

    1. Det arbete Tre ska bli Noll gör (utan att personligen varken ha pratat eller träffat dem) är enligt mig inte ”fint”.
     Det är NÖDVÄNDIGT och på tiden.
     Givetvis är vi alla människor Med olikt tänk 🙏 .

     Och visst vi tänker olika. Även hela min polska släkt tänkte annorlunda än Elaine, Patrik och Tre ska bli Noll… när jag som vuxen frågat varför ingen jävel inkl min mamma som jag älskar över allt annat, inte pratat med mig om integritet, om vad som är förbjudet att göra mot en annan människa va svaret
     ”Nej sånt vill man gärna inte prata om, man vill inte skrämma upp barn i onödan och inte heller sätta grill i huvudet på dem”.
     De tänkte på sitt sätt, men jag fick betala det högsta priset.
     Idag arbetar jag Med ungdomar med psykisk ohälsa och kan tala om för dig att majoriteten vi träffar inom slutenvården(Ätstörningar) har varit utsatta för grova sexuella övergrepp utav närstående familjemedlem eller ex tränare. Även kvinnliga tränare.
     Mina patienters ständiga fråga är ”vart var vuxenvärlden, skolan inkl den andre föräldern?.
     Hade min lilla skola i Helenelund arbetat förebyggande och medvetet kring detta oerhört viktiga ämne, hade min s.k pappa INTE fått titta på alla åk:4 flickor i duschen. Jag frågar endast för att bättre kunna förstå dig, inte alls anklagande:
     Vad anser du i detta fall (projektet/idrottsklubbar) kan vara till skada för våra barn? Vad är det vi vuxna eventuellt ”sväljer/köper i denna enligt dig hysteri?”
     Svara endast ifall du vill.
     Finns säkerligen många som tänker som dig. Därav nyfiken vad du anser kan vara skadligt.
     Kram
     /P

     1. Masshysteri är sällan bra. Att skydda barn som behöver det är bra. De allra flesta är dock normala människor. Tror det är farligt att skapa en misstänksamhetskänsla inför alla som träffar mitt barn. Kan bli ett obehagligt samhälle tror jag. En svår balansgång helt enkelt då det trots allt finns barn som behöver hjälp. Tycker det är viktigt med den balansen o att inte bara köpa allt rakt av. Jag vill barnens bästa precis som du. Nu tackar jag för mig. Kommer inte att kunna lockas att svara igen. Ha det så fint. 🙂

     2. Hej! Vill bara inflika en liten sak om jag får. Det du säger om att man inte ska göra barnet misstänksamt inför alla den möter kommer inte att hända genom att lära barnet integritet, tror jag. Mina föräldrar var bra på att lära mig integritet och vilka delar man inte får/inte får röra osv. Hade jag råkat ut för en pedofil hade jag antagligen märkt av direkt och sagt ifrån. Detta gjorde mig som barn dock inte rädd och misstänksam för alla vuxna, däremot skulle jag säga trygg och handlingsberedd!

      Kraaaam 🙂

  2. När jag som barn spelade fotboll (90-talet) hade vi med laget ett antal olika utbildningstillfällen om sådant som inte rörde sporten direkt. Föreläsningar om mobbing, kurser i självförsvar och livräddning etc. Visst, inte så ofta som varje termin, men det sågs som en del i att vi skulle vara bra kompisar, bra medmänniskor och kunna klara oss i samhället. Vet inte om det var bara våra tränare eller hela föreningen som gjorde så. Men att fostra barnen som utövar en sport är en del av verksamheten, i alla fall i lagsport. Sen är det väl bara bra om barnen får lära sig integritet? Precis som det står i brevet ska ju utbildningen anpassas till barnens ålder, det en sjuåring behöver höra är inte samma som det en trettonåring behöver höra. Och att lära dem skilja på övergrepp och omvårdnad är väl en del av grejen i ung ålder. Annars maskeras väl många övergrepp som just omvårdnad. Då är det ju bra om din dotter vet att mamma får smörja baken för att hon gör just det. Men ingen annan ska vara där och peta. Sen kanske ni redan har pratat om sådana saker, men alla har inte det.

 4. Jag har också en fråga kring detta att ledaren ska gå ut ur omklädningsrummet. jag förstår var det kommer ifrån, samtidigt är ledarnärvaro ett sätt att stävja mobbning som kan förekomma i omklädningsrum. Jag tycker det kan behövas vuxennärvaro just för att trakasserier etc inte ska uppkomma. Ett dilemma…

 5. Hej!
  Tycker idrottsbrevet känns jättebra. Det jag har funderingar kring är hur det kan användas i idrotter med ensamutövning och där föräldern är tränaren. Jag kommer från bilsporten och där tränar man väldigt sällan i lag och med en specifik tränare, utan där sker det nästan jämt med en förälder. Jag vill gärna ta upp detta i vår klubb, men vet inte alls hur jag ska hantera det.

 6. Hej!
  Älskar det du gör, det här är verkligen en supebra kampanj!
  Ett litet tips är bara att lägga till texter i era videor då det underlättar för hörselskadade samt faktiskt ökar antalet views då många sitter och scrollar i en miljö där det inte finns ljud, vi vill ju att så många som möjligt får budskapet!

  Du är helt jävla fantastisk och jag beundrar dig så!

 7. Hej Elaine! Så inspirerande med allt du gör för att skapa ett bättre samhälle. Du är så bra och så viktig för en bättre värld. Vad bra att det nu också finns ett idrottsbrev.
  Jag är med i en scoutkår och är scoutledare för ungdomar och barn, vi jobbar mycket med ledarskap och går igenom olika typer av utbildningar som på på ett sätt liknar detta. Men min fråga är, kommer det komma ett brev som detta för andra organisationer? Som inte är en skola eller en idrottsförening? Tror det skulle vara bra för fler organisationer att också ha detta.
  Du är grym! Kram

 8. fyfan va bra !!! vi hade en sjukt otäck man som gympalärare när vi gick på lågstadiet..minns det med äckelkänsla än..han var oftast alltid in till oss när vi skulle byta om innan lr efter , satt o prata ( titta) jag som varit utsatt som barn , hade väldig koll på sånt.. de andra verkade obekymrad och sprang nakna runt honom.. alltid uppmanade han oss att klä av er o byt om lr duscha nu.. jävla äckel!! hade alltid en klump i magen inför gympan lr bad ! och väntade alltid till han gick , har än idag svårt med nakenhet bland andra på gym och badhus.. hatar de !

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..