Emelie och hets går inte ihop

Jag såg nu att @emeliehollsten lagt upp ett inlägg om varför hon skriver om kaloriintag och vikt i denna graviditet. Jag och många andra har missuppfattat totalt och det ber jag såklart om ursäkt för! Hon skriver om kalorier FÖR att hon måste äta mer, hon skriver om vikt för att hon är OROLIG för att hon inte går upp i vikt. För en som halkade in på detta enskilda inlägg framgick inte det. Emelie är därför ett dåligt exempel på det fitnesshets jag kritiserade och hon har inget med den att göra. Hemskt ledsen att jag misstolkade det, men jag är också väldigt glad för att du tog dig tiden att förklara så fler med mig förstod. ❤️ förlåt för det!

Vad det gäller den allmänna kritiken av fitnessgraviditeten och vikthets där som bland annat jag stod för 2015, den håller jag kvar vid. Den måste kunna kritiseras. Att du befrias från ansvar från vikthets bara för att du är kvinna och gravid är att ha låga förväntningar på oss kvinnor. Klart jag kan och ska kunna ta saklig kritik trots att jag är gravid. Att kalla all kritik mot kvinnor för häxjakt är att underminera kvinnor.

Ansvaret vi influencers har och hur vi påverkar likaså.

Skillnaden mellan sak och person och konsten att hålla sig ifrån personliga påhopp är en konst fler borde behärska.
Sen det intressanta @paulas_me skriver om att ni som konsumerar sociala medier också har ett ansvar, är intressant. Även om jag inte riktigt håller med.

 1. Bra att du backar.

  Du kanske inte ska döma någon lika snabbt nästa gång eller enbart på ett instagraminlägg. Kan också vara en bra idé att rikta sig mot den människan och fråga om ens tolkning stämmer innan man drar upp något för diskussion, för att försäkra sig att man inte misstolkat.

  Eller så kan man helt enkelt ta upp ett problem för diskussion utan att behöva grunda det på någon specifik person. Det blir lika intressant att tala om vikthets utan att tala om en särskild person, tycker faktiskt det blir ännu mer intressant då man diskuterar ÄMNET och inte PERSONEN.

 2. ”Skillnaden mellan sak och person och konsten att hålla sig ifrån personliga påhopp är en konst fler borde behärska.”

  Jag tycker väl ändå att ditt första inlägg lutar mot ett personligt påhopp när du använder en person som du bygger ett helt inlägg kring (i negativ mening dessutom). Jag upplevde det inte som saklig kritik i alla fall. Det var kritik mot just Emelie och andra som är lika henne.

  1. Jag håller med. Det kändes som ett direkt påhopp. Fattar att man kan bli triggad av saker man läser som ligger en varmt om hjärtat, men tonen var helt vidrig och anklagande.

   1. Jag håller helt med! Blev helt stum när jag såg inlägget som helt byggdes på en persons instagraminlägg. Jag fattar poängen Elaine ville göra men det gick inte alls ihop med att lyfta fram Emelie på det sättet. Tycker det är väldigt lustigt hur influencers hoppar på andra när de själva braskar på mot läsare om hur lite man som influencer visar av sitt riktiga liv.

  2. Även om jag förstår kritiken mot just Emelie så tycker jag det är lite skrämmande hur lite insikt folk har i vad ett personligt påhopp är och vad kritik är. Att ta upp en person som exempel på en dålig sak hen gör är att peka på handlingen, sen finns det de med dålig självkänsla som direkt översätter det till att ”du är”. Säger jag ”ta inte upp kalorier och graviditet i en och samma mening” och nämner exempel på tre personer som gör det så är det exempel på det dom gör. Säger jag att de tre är dåliga människor som vill alla illa då är det ett personligt påhopp.

   1. Dålig självkänsla? Så som du uttryckte dig i ditt första inlägg så ligger det nog mer på dig i hur du uttrycker dig att göra, än på att de som reagerade skulle ha dålig självkänsla.

 3. Jag tappade verkligen all respekt för dig som person och som offentlig person när du hänger ut en annan kvinna, som dessutom är gravid. Du skriver själv ett inlägg på instagram där du tycker att personen bakom bloggbevakning mobbar människor. Vad gör du inte själv när du misstolkar en persons positiva kroppsinlägg och sedan hänger ut denne i alla sociala medier som du bara kan.

  1. Wow, tappade du all respekt för mig över ett inlägg som jag och fler med mig reagerade på så hade du inte mycket respekt från början. Hoppas du hittar bloggar att läsa där respekten ligger högre i rang från början.

   Skillnaden mellan mig och Bloggbevakning är att jag ber om ursäkt när jag missuppfattat det jag läst. Jag gjorde inga förlöjligande illustrationer eller pådyvlade Emelie några negativa intentioner. Min kritik gällde att skriva om kaloriintag, låg vikt i positiva ordalag i samband med graviditet. Det tycker jag fortfarande är ett farligt fenomen. Läste man Emelies inlägg så framgick det inte att hon ville gå upp i vikt, men jag är glad att hon förtydligade det för mig och alla andra som missförstod och sen bad jag om ursäkt.

   Allt gott!

 4. Vi måste kunna prata om det! Om alla dessa feta graviditetskossor som bara vräker i sig godis, glass och annan skit. Är det verkligen normalt med en 20 kilos viktökning?

  Som sagt…. Har inte gjort något personpåhopp här ovan.

  Förövrigt skriver Emelie om sig själv och om en unik period i hennes liv som har hennes fulla fokus varför hon inte är någon ”influencer” i detta fall. Hur du Elaine, och andra påverkas av det hon skriver kan hon högaktningsfullt skita i. Om hon vill.

  1. Wigwag.. du är så sorglig ibland. Du har gjort personhopp för jag har gått upp 20 kilo och berättat att jag vräker i mig glass och godis och du kallade mig graviditetskossa. Jag har aldrig påstått att mitt sätt år bättre en Emelies, jag säger att vi har ett ansvar båda två. Varför gör du dig ett namn som en gubbe som tappat det. Det är så sorgligt. Du hade ju sans en längre tid.

 5. Jagmåste också hålla med ovanstående. Förstår inte hur du ens kan komma på idén att hänga ut någon?! Vill du skriva om vikt och träningshets under graviditet så kan du ju göra det utan att länka till någon.

  Du hade kunnat tagit ENDAST Elaine 2015 som exempel. Det är helt ologiskt och faktiskt elakt att du länkar Tiller annan tjej. Dessutom utan att ta reda på fakta!

  Det är fint att du backar dock.

 6. Ansvaret faller inte på antingen den ena eller den andra, vi har alla ett ansvar att ta. Först och främst ett ansvar mot oss själva, hur gärna vi än vill finnas där för andra så måste ansvaret mot oss själva alltid vara första prioritet, finns vi inte där för oss själva så kan vi inte finnas där för andra. Inte i längden och inte med den kvalitet och kapacitet vi önskar. Sedan har vi också ett ansvar mot varandra, mot omgivningen i stort, mot naturen och den miljö vi lever i, mot allt. Vi är inte isolerade öar som kan sköta oss själva och skita i andra, även om vi skulle vilja vill isolera oss och separera oss från varandra med vi och de-tänk så är vi i grunden alla ett och detsamma, så självklart har vi ett ansvar även mot varandra. Men det egna ansvaret är större, så länge vi pratar om vuxna människor, för det är inte bara en skyldighet att ta ansvar för sig själv, det är också en rättighet att få lov ta ansvar för sig själv. Att få lov att välja, men även att välja bort, att kunna skilja på vad som är bra för mig och vad som är dåligt för mig, att kunna sortera och inte ta till mig allt jag ser, hör och läser. Jag förstår din välvilja Elaine och jag berömmer den, men samtidigt ser jag också det som Emelie och Paula ser, att det är ett omöjligt krav att leva på ett sätt så att ingen ska kunna missuppfatta ens livsstil eller uttalanden som negativa. Världen är full av negativa influenser, det är berömvärt att ha som målsättning att utstråla så lite negativitet som möjligt, men det är omöjligt att nå alla med samma intention eftersom mottagarna är så olika. Därför är det alldeles nödvändigt att var och en, inom rimliga gränser, får lov att uttrycka sig utifrån sin egen upplevelse av verkligheten, utan att ständigt censurera sig själv och oroa sig för om det möjligen finns utrymme för misstolkningar. Ansvaret för att tolka det man läser, hör, ser och upplever ligger i slutänden alltid hos mottagaren. Jag kan välja att ta det till mig och jag kan välja att låta det passera, det är mitt ansvar och min rättighet att få göra det valet, och det är vuxnas ansvar att lära barn och ungdomar att göra samma val.

 7. Tycker också att du först kunde försäkrat dig om att du förstått rätt innan du skriver ett inlägg på din stora blogg när du uppenbart missförstått. Blir bara pinsamt att be om ursäkt sen, när du kunde undvikt missförståndet från början.

  1. Jag tycker människor som du Lisa har en sån fruktansvärt sorglig syn på ursäkter. Fy fan vad hemskt med folk som resonerar som du ”bara pinsamt att be om ursäkt”. Som inte tror att personer som blivit orättvist påhoppade inte uppskattar att den som gjort fel inser sin miss och säger förlåt. Missförstånd är inget sällsynt fenomen här i världen Lisa, därför borde ursäkter inte vara det heller.

   1. Jag har inte en sorglig syn på ursäkter, jag ber självklart om ursäkt när jag betett mig illa. Däremot anser jag att man för att undvika missförstånd (och som du peka ut en enskild individ på din stora blogg) kan fråga hur personen menar innan man drar slutsatser? Det är det jag menar med att det blir pinsamt att be om ursäkt. Eftersom du i flera inlägg både på blogg och insta skrivit om Emelie utan att ens kontakta henne för att ta reda på hur det låg till, och försvarat dina inlägg.

    Ditt sätt att bemöta bloggläsare som inte tycker som du är inte så trevligt. Jag har inte kommit med några påhopp på dig som person men du tycker att det är hemskt med människor som resonerar som jag. Jag har aldrig sagt att det är pinsamt att be om ursäkt, det jag menade var att det blir konstigt att be om ursäkt när du i flera inlägg argumenterat för något som du inte visste någonting om.

    1. Du skrev att det var pinsamt att jag bad om ursäkt Lisa. Såklart man kan undvika missförstånd, det kan alla men få lyckas alla gånger. Men ibland blir det missförstånd och då kan man be om ursäkt. Jag tycker det är hemskt med folk som resonerar som du när det gäller missförstånd och ursäkter, det ena är vanligt – misstag – och det andra är nödvändigt – en ursäkt. Inte pinsamt alls.

     1. Och jag tycker det är hemskt med folk som resonerar som du, och tycker att det är rimligt att på en stor blogg kritisera en person som du inte vet nånting om (uppenbarligen).

 8. Jag blev ganska förvånad över att du missförstod hennes inlägg men sånt händer. Du bad om ursäkt och Emelie godtog ursäkten. Många av er som kommenterat gör mig väldigt förvirrad, ni verkar vara perfekta individer som aldrig någonsin kan göra fel och skulle ni (mot förmodan) trampa i klaveret så näää be om ursäkt det är så ”pinsamt” och falskt.
  Jag är inte perfekt inte ni heller, tänk på det!

 9. Men ärligt talat du måste ju försöka få reda på fakta innan du hoppar på någon på det viset? Du kunde ha frågat Emelie om hennes syfte med att räkna kcal osv men nej du var tvungen att dra förhastade slutsatser och raljera över hur dålig förebild hon är. Hoppas du lärt dig något till nästa gång.

 10. Jag tycker att det är jättebra att du har bett om ursäkt, och jag förstår att det som Emelie skrev om är ett känsligt ämne för dig. (Det baserar jag på att du reagerade med ett blogginlägg, men är ödmjuk för att jag kan ha fel) I framtiden tänker jag att det är viktigt att komma ihåg att långt ifrån alla har lärt sig hur man tar och ger kritik och innan allmänheten lär sig det tror jag vi kommer att hamna i diskussionen om häxjakt och mobbning. Den är så klart också viktig, men mobbning är ju när det handlar om samma person upprepade gånger och om du inte brukar trakassera Emelie på din fritid utanför bloggen tycker jag det är synd att urholka det ordet. Så i förebyggande syfte kanske du kan snacka mer kritik på bloggen? Det är ju trots allt något man får anstränga sig hårt för att lära sig…

 11. Tycker inte du ska ha en endaste skopa skit för dina inlägg i den här frågan. Jag har tänkt precis samma sak som du i flera sådana här fall. Och jag begriper fortfarande inte varför den ha personen behöver ange på grammet hur hon ligger viktmässigt. VARFÖR?! För vem? Jag undrar även över andra gravida offentliga personer som skriver inlägg t ex om ”jättekulan” och på bilden syns en jätteliten gravidmage. Gravida eller inte, jag är spyless på allt fokus som läggs vid kroppar och utseenden, sen följs allt av nya aggressiva inlägg med budskap om att det är lika fult att anklaga någon för hälsohets som att tjockskamma nån. Jag orkar inte. Kan vi inte bara ge fan i att prata kroppar och gravidgram och fokusera på nåt viktigare.

 12. Tycker kanske att fitnesstjejer är fel kategori att rikta kritiken mot då de fokuserar på att äta BRA och hälsosamt. Personer med verklig ätstörning och graviditet är såklart sorgligt men det är ju personer med en sjukdom.

  Har själv gått upp 6-7 kg under graviditet och är i vecka 39, och varför ska man inte kunna vara tacksam över det? Verkar jobbigt att bära runt på 20 kg extra så ja jag känner mig otroligt tacksam att slippa. Kan säga att det är väldigt kränkande att av sin BM få påpekat ifrågasättande om man äter tillräckligt, typ antyder att man med flit inte skulle vilja ge sitt ofödda barn näring. Jag äter precis som vanligt och extra om jag blir hungrig. Men jag äter betydligt mindre kakor och skit nu för att det bara känns så fel då jag inte vill göda mitt foster med massa socker, e-ämnen osv.
  Har mycket svårare att förstå gravida som medvetet ger sitt barn massa skit och äter massa kakor, godis, dricker läsk osv än fitnesstjejer som tar hand om sin kropp och äter hälsosamt.

 13. Hur du inte kunde förstå att Emelie är otroligt hälsosam och har en positiv graviditet utan kroppshets av hennes kcal intag är för mig en gåta. De allra flesta kvinnor ”ska” ligga på ca 2000kcal om dagen för en hälsosam balans. Emelie berättar att hon ligger på ca 3000-3500kcal. Just för att VISA OCH BERÄTTA att trots hennes låga uppgång i vikt äter hon som en häst. Skillnaden är att hennes 3000-3500 förmodligen består av hälsosam kost, som ger hennes kropp näring och balans, vilket innebär att hennes muskler fortsätter få det de behöver och barnet mår toppen och hennes kropp slipper krämpor.
  De kvinnor som vräker i sig godis och glass hamnar förmodligen på samma kcal intag som Emelie men utan den positiva näringen, med krämpor och trötthet som konsekvens…..

 14. Elaine – du är en FANTASTISK människa och en hjälte som kämpar för våra barn. SÅ otroligt imponerad av ditt driv och engagemang – sluta aldrig med det. Det är på grund av ovan som jag måste kommentera hela denna cirkus som blev av inlägget. Som mamma till två döttrar och som kvinna själv blir jag SÅ förvånad att du lägger den fantastiska energin du har till att (i mina ögon) ”trascha” en annan ung kvinnas omdöme och livsstil. Jag önskar för mina döttrar och även för dina barn att när de blir stora ha ynnesten att inte råka ut för kända eller okända människor som utan att blinka eller sätta sig in i inlägg/problematik ”outa” dem som dåliga förebilder eller annat. Att vänta sitt första barn är en omvälvande period i livet – jag visste själv inte upp/ner eller höger/vänster – låt alla hantera det på sitt eget sätt. Vad skulle du göra om ngn öppet kritiserade/hängde ut din dotter om 20 år i en blogg/insta/etc, värt att tänka på. Denna världen våra barn ska möta gör mig ledsen. Alla gör misstag – Så fortsätt vara positivt GRYM som du brukar och skippa trashtalket! Kram!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..