Kvinnor som intelligensbefriar kvinnor

Det blev många diskussioner och spår kring min kritik av Emelies inlägg. Jag tycker det är bra att det kommer upp till diskussion. Dock kan jag blir orolig av kvinnors tendens till att helt avsakna skillnad mellan sak och person. Min kritik av kaloriuppskattning (ni påpekade att hon inte räknade kalorier, men jag tycker uppskattning är lika illa) och viktrapportering som visar att hon väger sig varje dag följt av positiva kommentarer om hur hon inte har krämpor. Oavsett syftning då blir den informationen följt av en poitiv kommentar ändå något som påverkar de som läser. Jag skulle ha skrivit det att när Emelie skriver så så kan det uppfattas positivt då meningarna efter 3.8 kilo var positiva. Tack för den feedbacken, men jag hoppas ni och hon förstår kritiken.

Jag har gått upp 20 kilo och har jättemycket krämpor. Jag säger inte att mitt sätt är bättre.

Men jag rapporterar inte heller om alla glassar godis eller annat skit jag smällt i mig. Jag vill inte heller bidra med hets åt något håll. Jag tror och är övertygad om att Emelies livsstil är mycket bättre än min just nu. Men jag tror också på ett ansvar att inte berätta om osannolika siffor eller daglig vägning eller kaloriuppskattning – i samband med graviditet. Ni säger att folk inte ska lägga sig i hennes graviditet, men då kanske man inte ska lägga ut sin graviditet så detaljerat. Folk kommer att reagera när vi influencers skriver så är det bara. Att helt göra oss fria från ansvar är inte rimligt, vi har ett ansvar och vi påverkar. Det måste kunna kritiseras. 

Jag tycker det är viktigt att vi ser skillnad på sak: Fitnessgraviditeter, kaloriintag, daglig vägning.

Person: Emelie, som jag är övertygad om är en bra person men som jag tror bidrar – om än omedvetet – med en hets som är osund för de som inte har hennes koll, vilket majoriteten inte har.

Hänga ut: När jag tycker och tänker saker offentligt räknar jag med att det kan lyftas, analyseras och diskuteras. Som när jag var gravid med Evelyn var det fler som sa att jag hetsade. Jag hängdes inte ut för mina åsikter var redan uthängda – av mig. Varför ska jag anonymiseras när jag var ett perfekt exempel på en hets folk tyckte att jag och många andra bidrog med. Folk avskydde inte mig, de avskydde hetsen jag bidrog med. Det ena är sak, det andra är person. Jag kan ta det, jag måste kunna ta det för jag påverkar många människor.

Om någon går till attack mot Emelie som person så blir jag arg. När man säger DU ÄR dum. Men går man till attack mot sak DET ÄR dumt att ta upp ord som kalorier i en graviditet, så kan vi få en konstruktiv diskussion. Det är inte att mobba något när man kritiserar det personen gör, däremot när man kritiserar den personen är. Kan vi inte bara ta till oss skillnaden och hjälpa varandra att tänka till konstruktivt istället. 

Som jag skrev i föregående inlägg så är jag övertygad om att Emelies bebis mår bra. 👶🏻❤️ Det var inte min kritik. Min kritik är att många gravida kvinnor blir stressade över ord som kalorier och låga vikter i samband med graviditet. Jag tycker att vi influencers ska vara försiktiga där i våra kanaler, för kvinnornas skull.

Paula håller inte med mig och ni kan läsa hennes tänkvärda inlägg här.

Nu har även Emelie förtydligat vad hon menade med att rapportera kalorier och vikt! Så skönt att läsa för mig och de andra som tolkat det på fel sett. Ni läser det här. Jag är ledsen om min kritik gjorde dig ledsen Emelie. Jag tror samtidigt att ett förtydligande är bra för sådana som läste in det som jag. Tack snälla för det❤️. 

 1. Men du bidrar ju också till hetsen genom att nämna hur mkt du har gått upp? Varför ska man nämna det?

 2. Att ha en ätstörning är något annat än att bara räkna kalorier. Att räkna kalorier och väga kan en frisk person med intresse för kost och träning göra utan att automatiskt ha ångest eller panikbanta. Det är så tragiskt att vi vill samla ihop alla under ett begrepp för att kunna kategorisera dem. Friska kvinnor, sjuka kvinnor.
  Du får skriva att du har gått upp 20 kilo, Emelie får inte skriva att hon har gått upp fyra. Vi måste uppföra oss efter uttalade eller outtalade regler som är lagom pk och korrekta annars är det inte bara ok att bli uthängd av stora medieprofiler utan det är rätt åt dig..?
  Blä.

 3. Jag tänker samma sak angående kända kvinnor som tex Jessica Almenäs och Linda Lindorff (eller många random personer på instagram som visar upp sig halvnakna) som lägger upp bilder när de tränar och att man ska se hur smala de är. Sen när de får kritik att de bidrar till dålig kroppsuppfattning bland tex unga tjejer kan de inte ta till sig kritiken och säger typ ”måste man vara stor för att vara en bra förebild”? ”Jag får lägga upp vilka bilder jag vill för det är min kropp”.
  Ingen som sagt att ni ”inte får”, bara man är medveten om vilket budskap man för fram.

 4. Jag tycker att du missar hennes intention, hennes uppfattning var att hon tyckte att hon inte gick upp tillräckligt i vikt och då med hänsyn till att bebisen i magen ska få tillräckligt med näring. Därför håller hon koll på sitt energiintag så det är tillräckligt mycket. Att uppskatta sitt energiintag är inte samma sak som att räkna kalorier som kan innebära att montera en måltid utifrån antalet kalorier i varje livsmedel. Att uppskatta sitt energiintag behövs ibland i olika situationer för att se till att man får den näring och energi som kroppen behöver varje dag för att inte lättare drabbas av mental ohälsa, ofrivillig viktnedgång eller annan trötthet. Det är inte vikthets i detta fall. Det är att ta vara på sin och bebisens hälsa.

 5. Helt ärligt, varför ens skriva ett inlägg om detta? Vem är du Elaine att döma OCH bedöma? I ärligehetens namn vågar jag påstå att du är avundsjuk på Emelie, för att hon ser så fantastisk bra ut och förmodligen med hennes tänk och förhållningssätt kommer att få en enklare graviditet, och dessutom kunna återhämta sig snabbt efteråt. Sköt du din graviditet istället, och sluta komma med moralpredikan.

 6. Fast om det nu handlar om saken och att det här var ett bra exempel (vilket jag inte håller med om), varför inte bara anonymisera henne? Du hade ju kunnat använda hennes text utan bild eller namn och fått fram precis samma poäng. Och jag tycker att du när du här ovan skriver att du äter (som du kallar det) skit och talar om hur mkt du gått upp bidrar mer än vad hon gör till hetsen.

 7. inte min favorit typ av inlagg, massa diskussioner mellan bloggar. tycker du gor det bast nar du haller dig till ditt eget 🙂

 8. Det är ett intressant ämne att ta upp, MEN då måste man faktiskt komma med riktig fakta, speciellt när inlägg på sociala medier får spridning direkt. Jag förstår till viss del ditt inlägg, men det blir helt fel att använda Emelie som en symbol för ditt argument. Jag tycker att vikthets är otroligt onödigt, speciellt i samband med graviditet, men Emelie är ju en näst intill elitidrottare och har då helt andra förutsättningar innan, under och efter graviditeten. Det kan man ju inte jämföra med en som tränar 3 ggr i veckan och blir gravid. Snarare tycker jag att det är bra att lyfta träning i samband med graviditet och vikten av att få i sig tillräckligt med näring vilket Emelie gör. Ibland kan en intention om att lyfta viktiga ämnen i sociala medier resultera i helt fel outcome. Vi behöver läsa, granska och vara extra noggranna med fingrarna när det handlar om sociala medier för att det inte skall bli uthängande. Gör om och gör rätt Elaine, lyft diskussion utan person om argumenten ändå står utanför.

 9. Det här inlägget och det förra, samt dina instagramuppdateringar på ämnet, är så fulla av osammanhängande resonemang att jag skäms när jag läser. Det handlar inte om att kunna skilja på sak och person (vilket jag skulle vilja påstå att du själv behöver bli bättre på *host* återkommande bloggbevakningstjafs *host*). Det handlar om att du, utan förvarning eller fråga till Emelie, la ut hennes bild tillsammans med en feltolkning av hennes bildtext i samma sammanhang som du skriver att något var ”trasigt i din skalle” när du, enligt egen utsago, betedde dig på ett liknande sätt. Det kan inte ha undgått dig att syftningen, trots att det inte explicit påpekas, givetvis blir att något även måste vara trasigt i Emelies huvud.

  Såg precis att du bad om ursäkt på instagram. Bra. Det är dock oerhört löjligt när du i samma andetag påpekar att det minsann är bra att Emelie förtydligar vad hon menar för att det är ”många med dig” som har missförstått. Jag har inte sett en enda kommentar med andra som missförstått (selektiv feltolkning?) på samma sätt som du gjorde. Du hade fel i din tolkning av Emelies text. Du var för impulsiv när du la upp bilden. Oavsett om hon är en ”influencer” eller inte, förtjänar hon inte att bli lyft (uthängd skulle vissa benämna det) som ett dåligt exempel. Vem fan skulle uppskatta att ett enda feltolkat inlägg används för att exemplifiera en vikthetsande mamma som är trasig i huvudet framför hundratusen följare (minst – med tanke på spridningen)? Oavsett om hon är en influencer eller inte, måste du ju ta hänsyn till sammanhanget innan du lägger ut andras bilder med misrepresenterade och felciterade påpekanden och värderingar.

  Vad hände förresten med att du inte längre skulle ta alla fighter som du skrev nyligen? Om du nu inte ska skrika och slå åt alla håll längre (som du har haft en tendens att göra) kan du i vart fall välja tillfällen med lite mer omtanke. Du kritiserar kvinnors förmåga att skilja på sak och person. Du borde snarare kritisera, och aktivt arbeta med för att förbättra, din egen läsförståelse som uppenbarligen är under all kritik.

 10. Jag har tyckt att du varit så himla klok! Men vad hände här egentligen?
  Hur kan du hänga ut den här tjejen såhär? För mig kändes det som en form av mobbning och hon hade/har? Kunnat få mkt hat.3 oj vad ledsen jag hade blivit om det var jag som hamna på någons blogg såhär…

 11. Det blir också lite tokigt när du väljer att sparka ”nedåt”. Visst har Emelie många följare på instagram, men ditt instagram-konto tillsammans med din blogg når så otroligt många fler läsare. Något att vara försiktig med i fortsättningen tycker jag. Även om hennes inlägg är offentligt publicerat, även om det skulle vara lätt att tolka så som du tolkade (vilket jag inte gjorde och många med mig) så har ju hon inte valt att bli publicerad för dina nästan 150 000 läsare…

 12. Jag läser din blogg mer och mer sällan eftersom jag tycker att du ägnar allt för mycket text åt att döma, fördöma, hänga ut andra och lägga dig i saker du inte har med att göra. Så var det även idag, så mina besök blir än färre framledes. Jag har nog aldrig läst någon som dömer och fördömer så mycket som du. Synd att de bra inläggen är så få, du var en bra bloggare!

  1. Vad intressant. Vill du ge mig exempel på det? Alltid intressant att se vad stora påståenden som dina grundar sig på. Och att du aldrig läst någon som dömer och fördömer så mycket som jag låter allvarligt. Tåls att undersöka.

   1. Som sagt så läser jag din blogg mer sällan, men de senaste gångerna jag kikat in (eftersom jag gillat din blogg skarpt tidigare) så har det varit följande inlägg (tar ett fåtal exempel, det finns fler):
    – Kasta skit på förskolor som inte vill använda din metod
    – Kasta skit på föräldrar som låter sin kompis byta blöja på sitt barn (ja, jag känner till att din reaktion beror på egna trauman, men det här är inte övergrepp och det är heller inte ett brott mot integriteten…vilket jag däremot tycker att din
    – slägga angående paret S:s diskussion om barnkalas – något som delades på dina forum vilket innebär att långt fler läsare än parets egna fick läsa och ta del av dina åsikter. Snacka om brott mot deras barns privatliv när du hänger ut deras föräldrar på det viset.
    – och nu detta med Emelie.
    Jag tycker att det är tråkigt att läsa påhopp om andra i din blogg nästa varje gång jag kikar in. Ingen annan bloggare jag följer/följt gör på det viset-
    Alternativa sätt:
    – ”Vad tycker ni om att byta blöja i det eller det sammanhanget? Såhär tycker jag!” – att lägga ut namn, text och bild är helt onödigt och blir ett påhopp.
    – S:s kalas- hade du inte med att göra.
    – Vikthets: Bra diskussion, men varför hänga ut någon annan med bild och fördöma? Skriv gärna din åsikt i ämnet, men detta att hänga ut folk till höger och vänster är inte okej i min värld. Därför väljer jag att allt mer sällan besöka din blogg.

  2. Jag håller med faktiskt. Exempel:
   – denna diskussion
   – knäppisar som ringer/smsar och vill ha hjälp med diverse saker
   – tjejen som kommenterade på ovan
   – läsare som kommenterade ”syrligt” ang inflytt i ert hus
   – er förskola som skickade ut mötesinbjudan ”för sent”
   – förskolor som inte valt att jobba med förskolebrevet (men jobbar med frågan på annat sätt)
   – vänner som behandlar sina partners fel
   – vänner som behandlat dig fel (flera tillfällen, minns ej detaljer)
   – ibland lyfter du fram saker som en ”nyfiken fråga” men det framgår ganska tydligt att du snarare är ifrågasättande (typ hur kan man gå och sura istället för att vara rak och ärlig)

   Svårt att komma med exempel då jag inte för anteckningar och har ganska dåligt minne:) det är iaf väldigt ofta någon eller några som agerar fel enligt dig. Ibland håller jag med dig, ibland inte.

 13. Hej!
  En sak jag reagerar på i ditt inlägg, främst för att jag reagerat på det många gånger i andra situationer (med andra människor alltså), är ditt användande av ordet ”om” i sista stycket. ”Jag är ledsen om min kritik gjorde dig ledsen”.
  Nu har jag inte så bra koll på turerna i det har och det är inte heller mitt syfte med kommentaren så jag frågar generellt: Det har hänt mig flera gånger när jag uttryckt besvikelse, ledsamhet, etc att personen svarar ”Jag är ledsen OM jag sårade dig”. Fastän jag precis uttryckt ATT jag sårats. Förstår du skillnaden? I mina öron gör ”om”-et ursäkten icke uppriktig, och lägger in mer skuld på den sårade än den som sårat. I de situationer jag varit med om har jag upplevt det som en härskarteknik.
  Ännu värre upplever jag när folk använder ”sorry” istället för ”förlåt” – jag tycker inte ett ”sorry” känns lika uppriktigt, håller du med?
  Brukar du fundera över dina formuleringar av ursäkter (antar det eftersom du är en väldigt duktig retoriker), och hur hanterar du om du känner att du fått en icke uppriktig ursäkt? Kommenterar man på en gång eller ”räknas” det även om man inte upplever ursäkten hjärtlig?

  1. Gud vad bra feedback! Den ska jag ta med i min nya bok!! Man borde säga jag är ledsen ATT jag gjorde dig ledsen. Jag förstår skillnaden och är tacksam för reflektionen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..