Alex och Sigge till attack

Bloggbevakning har gjort ett hästjobb och transkriberat Alexs och Sigges delvis relevanta frågor och delvisa små giftpilar som känns påhejat av Calle Schulman. Jag tror han fortfarande är putt över att jag dissade hans och Alexs öppet trashande av han ex. Det senare är lite sött faktiskt. Brödraskapet mellan de två verkar starkt❤️

Som följd av Alex och Sigges podd idag ringde Expressen och frågade vart pengarna till Treskablinoll går till. Jättebra fråga och jag hoppas vi får den fler gånger genom åren för att vi valde ett SVB för att det ska vara transparent och icke vinstdrivande.

Pengarna går oavkortat till att anlita experter för att utforma brottsförebyggande och utbildande lösningar till platser där barn finns. Experter för att jag själv inte besitter den kompetensen som Alex och Sigge vill poängtera. Vi är överens, så där slår de för öppna dörrar. Första summan pengar cirka 350.000 kronor finansierade jag själv från mitt bolag Socialt Kapital AB till Treskablinolls första projekt Förskolebrevet – en brottsförebyggande och utbildande lösning med riktnlinjter för förskolor. För att förebygga mot sexuella övergrepp och lära barn integritet tidigt. Maria Dufva var experten och hjärnan bakom utformandet av föreskolebrevet. 

”Materialet har tagits fram i samverkan med kriminolog Maria Dufva, förskollärare och pedagogisk ledare Åsa Lindén Gretander, förskollärare Mia Lingåker, leg. psykolog Ulrika Gutgard samt Psykologer utan gränser.”

Pengarna gick också till en digital lösning där varje förskola som jobbar med integritet antingen enligt förskolebrevet eller på annat bra sätt placeras som en blå prick på förskolekartan. En bra men såklart dyr digital lösning. Dyrt att registrera 9500 förskolor. Sen är det pengar till filmproduktion av lanseringen av förskolebrevet, lön till projektledaren Linda Grådal (som för övrigt jobbar gratis större delen av tiden då pengarna tar slut) grafisk formgivare, alla som jobbat med detta och allt kring hemsidorna.

De pengarna vi sökte senast går till Idrottsbrevet. Experten är kriminolog Nina Rung och står för utformandet av idrottsbrevet. Vi anlitade en expert av samma skäl – jag är ingen expert. Idrottsbrevet är samma motsvarighet till förskolebrevet men för alla idrottsföreningar i Sverige.

Jag är ingen expert på barns integritet och har aldrig utgett mig för att vara det. Därför jobbar vi på Treskablinoll alltid med experter. De bestämmer hur saker ska utformas och göras. När Expressen frågar hur man lär barn integritet så hänvisar jag till experter och bra sidor som experter rekommenderar Stopp min kropp och Jag vill veta, med mera. När jag satt i tv4 och pratade retorik för barns integritet så satt barnpsykologen Maria Schillaci – en expert – med mig.


Alex och Sigge säger att siffrorna jag hänvisar till är felaktiga. Att det inte är tre barn i varje förskoleklass. De har rätt, det är en av fem barn i varje klass enligt färska siffor. Jag har aldrig påstått att det är tre barn i varje förskoleklass utan tre barn (lågt räknat) i varje klass enligt en undersökning gjord 2007. Enligt en undersökning gjord 2016 är det fler. Att jag skulle skrämmas med dessa siffror är lite att döda budbäraren. Jag tycker inte heller siffrorna är kul. Men det är inte jag som har hittat på dem. Hänvisningarna till båda undersökningara står klart och tydligt här. Jag har heller aldrig sagt att det är tre barn i varje förskoleklass utan tre barn lågt räknat i varje klass. Ni vet en sån många går i upp tills de fyllt 18år då du per definition inte är barn längre. Det är det siffrorna avser – ett av fem barn upp till 18 år. Om Alex och Sigge tycker sånna siffror är skrämmande så är vi överens. Men det är inte jag som skräms. 

Att jag gör allt för att vara med i media tycker jag är en osmaklig anklagelse. Jag hade helst sluppit prata om mina erfarenheter av sexuella övergrepp som barn eller andra barns erfarenheter. Att de tror att det är kul att prata om dessa frågor får mig att undra om de själva känner folk som gör allt för att vara i strålkastarljuset? Gör ni det? Varför mörkertalet av sexuellt utnyttjade barn är så stort är för att det är svårt att prata om. Att göra det i strålkastarljuset har inte direkt varit på min tio topp lista av saker jag gärna gör i livet. Tvärtom. Så mycket älskar jag inte strålkastarljuset att jag kan stå och berätta vad min pappa gjorde mot mig om nätterna varannan helg. Vad får dom att tro det? Nån annan kan få strålkastarljuset så jag slipper. Jag ger det gärna till tex Calle Schulman. Deal? 

Att mitt senaste inslag i tv4 skulle förnedra folk som talar till gravida var lite gulligt. Ungefär som en man skulle bli förnedrad av att en kvinna ger svar på tal kring hans sexistiska kommentarer. Hur blir de förnedrade och är det svårt att förstå att många av de kommentarer som gravida kvinnor får är förnedrade för kvinnorna?  Eftersom ni är män så kanske det är svårt att förstå att gravida kvinnor skulle behöva svar på tal här för att hjälpa folk att sluta förnedra gravida kvinnor. 

Sigge sa att en förskola förstörde en mans liv och att den förskolan var ”skolad av Elaine”. Jag skolar inga förskolor. Förskolor får riktlinjer som Maria Dufva har utformat, du läser om dom på förskolebrevet.se . Sigge om jag har förstört din kompis liv så får du nog utveckla. Vilken punkt på förskolebrevet gick de efter och hur förstörde den punkten din kompis liv? Har du ens läst förskolebrevet? Jag blir tveksam då du säger att förskolan följde ”Elaines program”. Jag har inget program. Att förstöra någons liv är en allvarlig anklagelse då jag inte är i kontakt med förskolorna, jag skolar dem inte. De har fått förskolebrevets riktlinjer från hemsidan. That’s it. Sen jobbar vi för att följa upp och höra hur de jobbar med förskolebrevet. Vi har inte kommit dit än för pengarna är slut. 

”Elaine är inte säker på frågor om barns integritet som när hon pratar om retorik”. No shit. Sån tur att jag är omgiven av folk som är säkra. Men hade det funnits ett givet sätt så hade barn inte blivit sexuellt utnyttjade till den grad de blir idag. Jag tycker man ska prata om integritet med barn, jag har inte svar på exakt hur och jag blir sjukt osäker hela tiden. Vem blir inte det? Ni pratar om att jag skrämmer mina barn genom att prata om pedofiler. Mina barn vet inte vad en pedofil är, men de vet vad deras privata delar är samt att det är ok att säga Stopp min kropp. Däremot är jag rädd, jätterädd för pedofiler. Och det är ingen sund eller rolig rädsla att ha med sig hela tiden. Det har ni rätt i. Men Ni har fel i att jag skulle överföra den rädslan på mina barn. Aldrig. Däremot kropps-vett och integritet tycker jag att de ska få. Det fick aldrig jag.

Retorik är mitt jobb 

Sexuellt utnyttjade barn är min kamp.

Det kan vara bra att veta så att man inte blandar ihop min expertis med kampen. 

Sen, jag utnyttjar inte min barndom för att få strålkastarljus. Jag utnyttjade mitt redan befintliga strålkastarljus för att kasta ljus på frågan om sexuellt utnyttjade barn. 

 1. Roger skriver:

  Det här med att hänvisa till olika källor och utredningar! Jag har lyssnat på din vän/kollega Patrik sjöberg och när han hänvisar till polisens källor utredningar och% så stämmer inte det för 5 öre och det vet jag.

  Jag tycker att det du gör är fantastiskt viktigt och bra, Men många är så förhäxade av tre ska bli noll så om du säger att världen är fyrkantig så säger dina fans fantastiskt!

 2. Elaine, du gör ett fantastiskt jobb! Jag har följt dig under några år nu och jag har redan från start varit fascinerad över din styrka! Du är enligt mig en fantastisk människa, stark, begåvad, omtänksam, humoristisk, lättsam och empatisk. Jag tycker det är helt fantastiskt att du använder alla dina olika plattformer för att få fram ditt budskap, för att visa din kamp, ditt jobb, dina erfarenheter och sist men inte minst, hur ditt liv ser ut nu, efter de sexuella övergrepp du blivit utsatt för. Fortsätt kämpa, världen behöver fler som du! Att ditt hjärta rymmer så mycket är nästintill ofattbart men ack så underbart! Det kan inte vara lätt att skaka av sig någonting sådant men du vet att det inte är du som är förloraren i det hela och i denna situation. Du kommer gå med huvudet högt ur denna kamp! Sänder en stor och ordentlig styrkekram och ger dig alla lyckoönskningar, jag lovar att hjälpa till på mitt sätt och efter mina förutsättningar och förmågor!

 3. 🙌🏿👏🏿✊🏿
  Så bra svar! Alla! Har läst igenom dina kommerntarer angående Sigge & Alex fattiga och plumpa personangrepp!
  Säger så mycket mer om dem än om dig!
  Stor kram och TACK för att du tar kampen och att du orkar prata om det du varit med om för att på så sätt skydda mina två flickor!

 4. Så vettigt du skriver. Men det var ju konstigt att du inte ”kastade tillbaka” påståendet om att de båda tycker att du gör allt för att få uppmärksamhet. Är det några som gör det är väl de två bland de främsta företrädarna. Med föreställningar, podden och annan exponering i media. Fortsätt kämpa !

 5. Karin skriver:

  Jag har aldrig hört talas om Elaine före Alex o Sigges pod. Blev nyfiken och hamnade här. Elaine verkar vara seriös i övergreppsfrågorna, varför pajkastning med andra mediekändisar? När jag läste om att Elaine har attakerat Calle S tidigare och trodde att Sigges påhopp var ett mothugg blev jag chockad. Om nu övergreppsfrågorna är så viktiga, varför ta fokus från dem med löjligt gnabb med c-kändisar? Varför inte bara svara sakligt? Kritisk granskning är alltid bra och något man måste vara beredd på i offentligheten. Varför sticka knivar och elakheter i andra? Bara för att Sigge gjorde så mot dig, är det ok för dig att i ditt inlägg vara elak mot Alex o Calle? Så låg nivå. Du kanske skulle fokusera mer att lägga fram forskning på ett sakligt sätt och inte med en så aggressiv underton som dina inlägg här har. Vi inom socialtjänsten behöver all hjälp vi kan få men ingen är betjänt av sandlådelek. Du behöver inte sänka dig till Sigges nivå Elain, du kan stå för fakta och stabilitet, det kommer gagna oss som atbetar med barn bättre. Låt du Sigge stå för tyckandet, bry dig inte om det, det är ingen annan som gör!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..