Mitt sista säg om Anders Borg

Oavsett sanningshalten i det Borg gjorde på den där skärgårdsön så är reaktionerna fortfarande problematiska på så många sätt eftersom de, innan Borg dementerade, vilade på premisserna om att han hade visat sitt kön och kallat kvinnor och män könsord. ”Händer alla”. Jag skriver om det i dagens GP

Men inte bara det. Att Borg i samband med att Aftonbladet släpper nyheten om det han gjorde bad om ursäkt på facebook. Han förnekade inte Aftonbladets uppgifter utan förklarade att han fick en Blackout. Han minns helt enkelt inget. Under de premisserna som Aftonbladet rapporterar så reagerade jag och många andra. Många reagerade milt och det är vita mäktiga män villkorat och oavsett vad Borg har gjort eller inte så är det en spegling av samhället.

När en polisanmälan upprättas mot Borg förnekar han plötsligt att han gjort något brottsligt. Blackouten går från att inte veta till att veta att han inte gjort något brottsligt. Stora hopp i förutsättningarna på ganska lång tid. 

Plötsligt börjar röster kritisera oss kritiker för att inte vara källkritiska nog när det egentligen handlar om att krishanteringen av Borg varit fel. Inte nog med det, han passar på att sänka Moderaternas partiledare Batra för att hon kritiserat hans handlingar innan han dementerat dem. Han säger att han plötsligt förstår alla hennes tvivlare för att hon kritiserar hans snefylla och påstådda sexuella ofredanden. Jag är politiskt obunden men kan ändå göra bedömningen att det uttalandet Borg, det är lågt. Att kasta henne i elden för att hon kritiserar en fylla du bad om ursäkt för.

Ingen dömde dig på lösa rykten utan på att du lät en hel dag gå då Aftonbladet skrev om det du gjort och du bad om ursäkt för det då. Inte förrän polisanmälan uppkom modifierade du ursäkten och dementerade. Varför lösa rykten är skäl att avgå från Kinneviks styrelse gör ju inte saken mer trovärdig heller. Stå på dig om du ”bara var otrevlig” på fyllan. 

Det här är inte en fråga om vår källkritik utan om din krishantering.

Det är inte heller en fråga om huruvida du bad om ursäkt eller inte, det gjorde du och det är bra. Men bagatelliserandet av det alla först var införstådda av det du gjorde, sant eller inte, det är mycket upprörande och villkorat vita och i detta fall mäktiga män. 

Nu vänder vi väl blad. 

 1. Helene skriver:

  Varför sparka på någon som redan ligger Elaine. Tycker du grottat överdrivet mycket i denna tråkiga historia. Alla är vi människor med fel och brister…påstår inte att handlingarna är ok. på något sätt, men vad vet vi vad som skett eller inte skett. Du är snabb att hoppa på folk, det har vi sätt förut.

 2. Det är beklämmande att se rasismen breda ut sig i samhället på det här viset.
  Hur menar Eksvärd att människors hudfärg är relevant?

  I Sydafrika eller 30-talets Tyskland var hudfärg viktig och vi vet alla det fruktansvärda resultatet. Det verkar på senare tid ha blivit på modet att återigen bedöma människor enbart utifrån deras etnicitet – det är läskigt på riktigt!

  Det är dags att fler av oss vågar stå upp emot den farliga identitetspolitiken som tar oss 50 år tillbaka i utvecklingen!

 3. Kent L skriver:

  Aftonbladets första artikel skrevs EFTER Borgs ursäkt på FB.
  Däremot skrev Dagens Opinion en artikel om en icke namngiven ex-minister dagen före. Hade inte Borg skrivit ursäkten hade det nog inte blivit så mycket mer men hans dåliga strategi ursäktar inte drevet.

 4. Jack skriver:

  Typisk av Elaine… impusliva åsikter med grunder som är bara påstående. Patetisk. Snacka om häxjakt. Ändå mer bevisad att feminismen är bara mode

 5. Kan inte låta bli att tänka på, om man ”backar bandet”… Varför i hela friden lägga ut en ursäkt publikt på FB och därmed basunera ut vilket elände man ställt till med, till hela svenska folket?! Varför inte försöka reda ut vad som hänt, vad man gjort och mot/med vem och sen ursäkta sig direkt till dessa personer. Alltså BARA till dessa personer. Är det inte mer renhårigt och faktiskt modigare att ta ett snack med dom det gäller? Öga mot öga eller på telefon.. Eller är det så idag att inget räknas på riktigt om man inte delar det på FB? Om man så bara vill säga till sin fru att man älskar henne så gills det liksom inte riktigt, är inte riktigt lika mycket värt, om man inte lägger ut det på FB..? Har det blivit så?
  I Anders Borgs fall kan det ju förstås vara så att det var en väldigt stor fest och han sabbade den för alla och visste eller mindes inte vilka som var där.. men då kunde han ju ha frågat värden om gästlistan..:)

  1. Hmm skriver:

   Fast är det sant?

   Följde han inte nu den allmänna opininen om hur man ska agera om man gjort fel? Stort och utan reservation be om ursäkt, ta på sig hela skulden och ha en plan för att se till att det inte händer igen.

   Hade han gjort som du sade så hade han blivit hängd för att inte ångra sig tillräckligt mycket och inte tagit fullt ansvar för sina handlingar offentligt.

   Det här blev verkligen ett fall där han inte kunde krishantera rätt, för hur han än gjorde så hade han fått massiv kritik.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..