Att inte vara PK ger dig inte rätten att vara elak

Jag blir så trött på kommentarer som säger elaka kommentarer för att sen följa upp med "men så får man väl inte säga i PK-Sverige". Som att det handlar om att vara PK eller Sverige. Det handlar om att ha lite hänsyn och hyfs. Det spelar ingen roll hur bra resonemang du för efter meningen som är elak. Du är fortfarande elak.

”Du är tjock, men det får man väl inte säga i PK-Sverige.”

”Du är ful, men det får man väl inte säga i PK-Sverige.”

”Jag skulle aldrig för mitt liv vilja se ut som du, men det får man väl inte säga i PK-Sverige.”

Skärmavbild 2017-08-11 kl. 16.24.24

Så jag kontrar med att du luktar fjärt Cissi, men det får man väl inte säga i PK-Sverige.

Det är intressant ändå vad delade vi är här. Vissa tycker att Cissis inlägg är helt ok, ingen fara alls. Ni som tycker det hade ni aldrig tagit illa upp av den meningen ”Jag skulle aldrig för mitt liv vilja se ut så” och syfta på er. Skulle inte ni bli ledsna av det?Är så intresserad av hur ni legitimerar en sån kommentar. Jag tycker den är jätte-elak och hade blivit så ledsen. Allt annat i Cissis kommentar fattar jag, men det är den första som jag tycker stinker. Det är det och bara det ”fjärten” syftar på.

 1. Nilla skriver:

  Har man inget snällt att säga så kan man hålla tyst. Tycker det är en bra tanke. Att påpeka hur någon ser ut rakt i ”ansiktet” är elakt. Varför och vad får man ut av att säga elaka saker till någon ??

 2. Sara skriver:

  Kan hålla med om att Cissis kommentar var lite klumpig. Jag tror jag fattar vad hon menar, och är själv riktigt trött på det här ”strong is the new skinny”. Det är ju bara samma kropphets i annat fodral.
  Blir lite ledsen på namecalling från Elaines sida. Man kan ju vända på det och undra om hon hade kallat Cissi en stinkande fjärt rakt i ansiktet.
  Jag vet inte, åsikter blir nog lite vassare på internet för att få plats bland alla andra. Och som bloggare har man ju ofantligt mycket mer plats och i sanningens namn övertaget. Inte ok att vara elak för det så klart även när man kommenterar.

 3. Tove skriver:

  ”Jag vill aldrig i livet se ut som dig, för jag vill bara se ut som mig.” – är en tolkning som man kan göra för att läsa in cissis kommentar som något positivt.

  Jag personligen vill aldrig i livet se ut som en plastikopererad eller svältfödd modell, är det då fel av mig att säga det? Jag vill aldrig i livet se ut som en kvinnlig bodybuilder, är det inte ok att jag känner så?
  Om det är ditt ideal att se ut som en kvinnlig bodybuilder så betyder ju inte det att jag tycker att du är ful, bara att jag själv inte eftersträvar det utseendet.

  Sedan tänker jag att världen skulle vara mycket trevligare om inte alla dessa ordkrig utkämpades i bloggar och media med mellanhänder och tyckare utan att ni två kvinnor istället pratar med varandra… kan vi inte börja lära oss att prata med istället för om!?

 4. Sara skriver:

  Jag håller med om att det i grunden aldrig är så lyckat att kommentera människors utseenden, det finns för många fallgropar och även om man inte menar illa kan saker komma ut fel och såra människor.

  Men jag tycker ändå att det är en väsentlig skillnad som verkar glömmas bort här. En person som lägger upp bilder av sin egen kropp under och efter träning, med den ”take” på det hela som jag läser in i bilderna, vill gissningsvis visa upp just sin träningskropp. Att i det sammanhanget säga att man själv inte vill se ut på det viset är kanske olämpligt utifrån att jag eg. inte tycker att kropps- eller utseendekommentarer för något gott med sig. Men jag tycker faktiskt att det är en HIMLA skillnad att kommentera någon som uppenbarligen söker uppmärksamhet för en specifik ”take” av sitt utseende och att gå fram till någon på stan som bara ”är” med en kommentar. I det här sammanhanget tror jag också att om den här bloggaren bara skulle gå på stan och ”bara vara” hade man inte heller tänkt speciellt på hur hon såg ut. Det är inte utseendet i sig, utan också hur man poserar, hur man framställer sig själv som liksom skapar en bild. Så just den liknelsen, ”hur skulle du känna om…” tycker inte jag riktigt håller.

  Och jag tycker också det är EN HIMLA SKILLNAD att säga att någon är ful och att säga att man själv inte vill se ut på ett visst sätt. I det här sammanhanget rör det ju sig om en person som tycks använda sin kropp som ett instrument eller ett konstprojekt och visar upp den just som detta. Lite som det finns människor som lever för tatueringar och body art. Om du rent hypotetiskt länkat till ett ig-konto med en helkroppstatuerad person och jag skulle säga att jag inte skulle vilja ha helkroppstatueringar, skulle det vara att likställa med att jag säger att alla som har det är fula? Jag tycker inte riktigt det.

  Men visst blir det problematiskt. För även om man använder sin kropp som jag tolkar att denna bloggare gör, som ett konstprojekt, är den ju ändå en del av den man är. Det är väldigt svårt att diffrentiera sitt yttre från sitt inre i det sammanhanget. Och jag menar inte att bara för att man postar bilder på ig ”får man leken tåla” och skylla sig själv. Man kan väl säkert absolut bli sårad av kommentarer osv och jag vidhåller att utseendekommentarer är vanskliga, det kan liksom nästan bara bli fel. Men – och det är lite det som är min poäng, jag tycker också att det finns något problematiskt med att porträttera sin kropp som jag beskrev – som ett konstprojekt. Går det att distansera sig själv, sitt jag så mycket från bilderna att man klarar av att andra ser på en som ett objekt? Själv tycker jag att bilderna är lite objektifierande och det är mitt största problem… Så för mig är det mer ok att kritisera ett visst bildspråk om man tycker att det är problematiskt, men mycket, mycket värre att kritisera någons utseende i ett sammanhang där utseendet inte är väsentligt för sammanhanget. Här känns det som att utseendet ÄR väldigt väsentligt för sammanhanget. Och med det sagt tycker jag inte heller att Cissis kommentar var så lyckad, eftersom det är oklart om hon kritiserar själva bildspråket eller personen. Det var en lite yxig kommentar. Försöker väl mest tala om gradskillader här… 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..