Vad är hönan och vad är tyllkjolen?

Igår undrade jag varför inga pojkar dansade. Idag undrar jag varför nästan alla tjejer hade på sig rosa tyllkjol i dansklassen? 

Jag såg ingen dresskod i informationen till dansen. Är det föräldrarna som väljer det? Gustav sa ”nästa gång sätter vi på Matheo hulkendräkten till dansen”. Men jag önskar nästan att nån av flickorna hade det. Jag ska fråga föräldrarna om det är de som valde kläderna och isf varför.

Jag tror att fler skulle stanna kvar på dansen om det inte var så homogent klädmässigt. Så könsstereotypsikt. Varför rosa och kjolar på dans? Det är ju svårt för barn att inte läsa in att de inte passar in. Det kräver en stark karaktär för att stanna kvar och sticka ut. Kanske lite mycket begärt av ett barn. Både Gustav och jag uppmuntrar ju Matheo så då blir det lättare för honom. Men det kanske inte räcker i längden?

Hur tänker ni?

* om du är en förälder till en dotter som gillar rosa eller en son som gillar blått så är du inte dålig. 
* men om dina barn gillar guld kan du dra åt fanders. 

* meningen innan denna var inte seriös.

 1. C skriver:

  Denna disskution om killigt” och tjejigt” herregud jag har fem barn , klädd mina tjejer ( så länge som jag fått utan protester) i rosa och klänning, kjol , killarna mer tufft” varför ska alla feminister gapa om det? Vem har problem med det valet? Inte jag inte mina barn ! men andra som absolut inte har med det att göra. Idag är tre av fem vuxna m egna barn och klär sig både med klänning och jeans ( inte gulligt ) deras barn klär de både tufft” och gulligt”. Om man känner sig misslyckad och dålig som förälder och ursäktar sig om att min dotter vill bara bära rosa och kjolar fast jag försöker henne att välja mer neutrala så vill hon inte?? då har man större problem med sin föräldraroll än en så barnslig sak som att färger är lika med rosa=tjej , gullig
  Kille =tuff , killig .då är det nog dags att fundera på rollen som förälder och att inse färger har inte skit att göra med hur din son/ dotter kommer att bli som vuxen . Idag kanske man ska istället lägga sin focus och energi på barnen på det som händer runt omkring oss. Psykisk ohälsa, droger, kriminalitet, indragningar i skolor, mobbing , sexuella övergrepp. Kläders färger tjej/ kille känns oerhört oväsentligt då. Lovar att din dotter som växte upp med rosa kläder inte kommer bli en sämre människa och hon kommer hitta sin identitet och plats i livet ändå. Idag ska man som förälder skämmas för att man vill klä sin dotter ”gulligt? Det kommer jag aldrig att göra och har andra något emot det så har de problem inte jag . Finns ju ett jäkligt bra talesätt ! Skit i andra och sköt dig själv 👊👊👊

 2. Moa skriver:

  Det här känns som ett ganska oinsatt och oreflekterat inlägg. Varför ska dansare inte få ha danskjolar på sig? Varför ska ”tjejsporter” och dess utrustning nedvärderas? Vad är det som är farligt med en rosa tyllkjol? Det är inget som är opraktiskt eller i vägen med en tyillkjol på dans. Det skulle däremot en hulkendräkt riskera att vara. Mina barn gillar båda tyllkjolar att dansa i, flicka och pojke. Danskjol till dans, forbollsdräkt till fotboll.

  1. M skriver:

   Precis!
   Tror inte Elaine skulle säga detsamma om andra sporter:
   ”Jag tror att fler skulle stanna kvar på fotbollen/hockeyn/ridningen om det inte var så homogent klädmässigt.”

 3. Nina skriver:

  Jag är mamma till 2 fina pojkar. Skulle känt mig väldigt påhoppad om en förälder jag inte kände ifrågasatte mitt barns val till kläder på en dansklass, det har väl den personen absolut inget med att göra? Min äldsta son väljer alla dagar i veckan Spindelmannen, Hulken mm, och det kommer helt från hans umgänge med sina närmsta kompisar, inget vi hemifrån har berättat för honom att han ska ha. Och helt ärligt, om han önskar sig en tröja med Hulken på, ska han inte få det för att det kan bli för könsstereotypt? Hur förklarar jag det för en 5 åring?

 4. Sara skriver:

  Hej,
  Vet du vad jag tänker… Istället för att ifrågasätta den rosa tyllkjolen så kan vi ifrågasätta varför vi ifrågasätter den rosa tyllkjolen. Alltför ofta nedvärderas ting/färg/kläder som har en association till det kvinnliga könet och ofta får dessa ting en lägre status. Hade tjejerna haft blå tyllkjolar eller blå byxor hade det varit ”bra val”. Varför är det så? Och varför är det främst vi kvinnor som fortsätter att ”nedvärdera” det som associeras som svagt/lägre i form av spets och rosa? Nej, ta på Matheo en rosa kjol om han vill eller en hulkendräkt om han vill. Lägg ingen värdering i det och jobba istället för att den rosa kjolen får samma status som den svarta kostymen. Så tänker jag som råkar älska allt i färg och form som får en feminist att fräsa eld. För, vart ligger fördomen? Hos den som bär tinget/plagget eller hos den ifrågasätter? Varför anser många att en rosa tyllkjol på en flicka är förlegat? Det är ju trots allt bara lite färg och tyg och värderingen av det sitter i våra huvuden och den måste ändras! Vi måste höja statusen på rosa, istället för att gömma det rosa och bara normalisera det som ”tvättar” bort vad vi anser vara ”gulligt, tjejigt etc etc” Förstår du hur jag tänker? Äsch, lika värde för alla oavsett tyllkjol, hulkendräkt…. Trevlig helg och tack för en bra härlig blogg som alltid 🙂

 5. M skriver:

  Detta är en jättekonstig diskussion som bottnar i att folk inte verkar se dans som en aktivitet värdig sina egna koder, kläder, idoler och inspiration.
  Ingen ifrågasätter att ett barn som gillar fotboll önskar sig en speciell fotbollsdräkt.
  Varför är det så ‘coolt’ att sätta sig upp mot ballerinakodning genom att komma i korvdräkt?
  Det hade väl mest setts på som absurt om någon kom i denna kostym till fotbollsträningen?
  Den verkar jättekrånglig att både dansa och sparka fotboll i..
  Visst, man kan dansa i mysbyxor/tights och t-shirt och enklare kläder – man kan spela fotboll i dessa kläder också, men ingen reagerar på eller gör narr av barn som önskar fotbollskläder som de sett sina idoler ha, medan det då är ‘töntigt’ att vilja se ut som de förebilder man kanske har inom dansen?
  Eller, om ditt barn gick på fotboll hade du då reagerat likadant?:

  ”Idag undrar jag varför nästan alla hade på sig shorts och randig tröja på fotbollen?
  Jag såg ingen dresskod i informationen till fotbollen. Är det föräldrarna som väljer det?
  Jag tror att fler skulle stanna kvar på fotbollen om det inte var så homogent klädmässigt.”

  1. M skriver:

   *hulkdräkt*

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..