De tysta, de som blundar och de som släpper ut grodor

Det har tagit mig lite tid att skriva detta inlägg för att jag vet inte var jag ska börja. Det ligger så djupt odlad i mig, denna ilska över förövare men också de som tittar åt ett annat håll och har en sorts tystnadskultur. Ni har frågat över hur jag känner för tv4-as ledning. Precis så som jag vet att många på tv4 känner – ilska. Men det är inte bara det. Jag är så arg så jag vet inte vad jag skulle säga om jag träffade dessa människor som har den ”förträffliga” timingen att göra en utredning när offrets ord kommer ut i press. Inget har gjorts innan och inget hade gjorts om det inte vore för det. Att tv4:as vd Casten Almqvist erkänner att cheferna Åsa Sjöberg och Anna Rastner blundade för de sexuella övergrepp som deras stjärna sysslade med och i nästa mening säger han att han har förtroende för hela sin ledning. Hur kan man ha förtroende för en ledning som blundar för sexuella ofredande? Hur? Hur kan man säga en sån sak och vilka annonsörer vill bli förknippade med en tv-kanal vars vd har fortsatt förtroende för chefer som upprätthåller en tystnadskultur kring sexuella övergrepp?

Om det var pengar som gjorde att de mörkade problemen med Timell (jag fick tidigare inte skriva hans namn på Mama av pressetiska skäl) så undrar jag hur de resonerar nu för Castens resonemang kommer göra att de förlorar ännu mer pengar. Makabra citat som ”Det är noll tolerans för sexuella trakasserier från och med nu”. ”Från och med nu”?! Hur har det varit tidigare? Jag vet inte om Kasten förstår hur kränkande det är med dessa uttalanden och hur lätt det verkar som att han tar på sexuella övertramp. Det är inte bra för honom, tv4:as ledning eller kanalen överhuvudtaget.

Jag är förbannad på dubbelmoralen hos Aftonbladet i detta fall. Chefsredaktören Sofia. ”Vi skulle kunna ha varit snabbare”. No shit Sherlock.

Svt är den kanal som har sparkat och vidtagit åtgärder innan det kommit ut i nyheterna. Det är lite heder i det. Precis alla arbetsplatser borde göra samma sak. Sen borde ordet ”tystnadskultur” etableras på alla arbetsplatser som tillsätter nya chefer. Att de ska berätta att det spelar ingen roll hur känd du är, hur bra jobb eller hur mycket pengar du drar in. Trakasserar du dina medarbetare eller någon annan sexuellt så åker du ut.

Sen undrar jag vad Alexander Bard och Leif GW Persson har tagit för substanser. Jag mår illa av deras uttalanden. Enligt en undersökning så har 4 av 5 kvinnor i Sverige blivit sexuellt trakasserade eller råkat ut för sexuella övergrepp. Nästan 80% av Sveriges kvinnor. Enligt Alexander Bard så ljuger kvinnor.

Vi föreläste på samma event igår och jag fick aldrig syn på honom, men jag tvivlar på att kund hade velat bli förknippad med ett sånt uttalande. Jag vet att Anders Borg har blivit avbokad till en rad uppdrag.

Leif GW Persson har jag nämnt som en av mina favoritretoriker. Att han förenklar Virtanens övertramp till små ”äventyr”, det gör mig äcklad.

”Som han beskrev det så hade han i vart fall inte gjort något brottsligt. För det första har det inget med hans jobb att göra, det var privata äventyr. Och ganska ålderstigna, vad jag förstått. Jag gjorde inga särskilda reflektioner än att det verkade tunt. Men det kan väl bara han svara på.”

Det krävs en by för att uppfostra ett barn, men också en by för att sexuellt utnyttja ett barn. Den vet vi. Förövaren lyckas för att så många väljer att blunda. Det samma gäller utsatta kvinnor uppenbarligen på deras egna arbetsplatser. Cheferna tittar åt ett annat håll. Även förövarens kompisar får plötsligt otur när de tänker. Det är tydligt att den tysta byn är stor i Sverige. Vissa pudlar och andra öppnar sina fula trynen och det är en drös grodor som hoppar ut.

 1. Marie skriver:

  Men alltså den där Bard? Jag blir så jävla arg på den typen av uttalande – av skäl både för kvinnor och män. Jag är snart 40, har varit singel merparten av de senaste 10 åren. Jag har med andra ord dejtat en beskärd del män. Några män har varit askonstiga, en del alldeles fantastiska. Några har vela ligga med mig, några har jag velat ligga med och så finns det ett gäng där båda har velat. Av de jag har följt med hem, jag vet inte hur många men iaf fler än 20, så har en tagit sig friheter. Tryckt in sitt könsorgan i min mun och beordrat mig att suga. En. Utöver det har det kladdats lite på dansgolv och så. Det är så klart inte ok, men en har verkligen gått över gränsen. Utan att veta så inbillar jag mig att majoriteten av de som skrivit #metoo har ungefär samma erfarenhet som jag. Av 100 totala erfarenheter av män är det kanske lite mer än en handfull som inte kan skärpa sig. Han borde inte få uttala sig nåt mer den där jäveln alltså. Gud så störd.

 2. Jos skriver:

  Så bra skrivet Elaine, jag håller med dig i allt!! Tack för att du står upp för det som är vettigt i detta fall, TACK ❤️

 3. Hej Elaine,
  Jag var på eventet där ni föreläste igår och jag måste börja med att du var fantastisk men BARD, jag finner inga ord. I varannan mening använde han ordet knulla, han fördömde i princip varje levande organism och tycker att hela jordens befolkning är dum i huvudet. 20 min in i hans föreläsning hade han fått med att han sympatiserar med alla Sveriges mediamen och att #metoo kampanjen bara är till för falska skvallerkärringar, suck. Efter 25 min lämnade vi med blödande öron och då var det rätt folktomt i lokalen.. tror inte att UC var så nöjd med det avslutet av dagen faktiskt.
  Kram till dig!

  1. Hmm skriver:

   Låter som att han höll sin vanliga monolog som han kört iaf de sista 15 åren.

 4. Holy Moses, hur tänkte du nu? Du J-O-B-B-A-R ju regelbundet åt TV4, luktar inte de pengarna lika illa i din portmonnä? Du var ju med alldeles nyligen, trots att du vet hur kanalen har skötts.

  Inte nog med att du biter den hand som föder dig, du har dessutom mage att predika moral som du själv struntar i.

  Vore jag du skulle jag gå och dra nåt gammalt över mig. Eller hålla jävligt tyst.

  1. Jos skriver:

   Tror du verkligen att Elaine varit informerad om Timells övergrepp?? Tystnadskulturen innebär ju att cheferna håller tyst om problemen till alla övriga som skulle kunna tänkas reagera… Ogenomtänkt kommentar tycker jag

  1. I skriver:

   Märklig kommentar. Det är inte Elaine som ska straffas i det här och bli av med sitt uppdrag. Det är de ansvariga i det här som ska ta sitt ansvar och konsekvenserna av sitt agerande.

   1. Det är inte jag som står för de märkliga kommentarerna.

    Men jag tror inte vi kommer längre än så, då läsarna här verkar vara på samma begåvningsnivå som Elaine.

    1. I skriver:

     Tack, det där tar jag som en komplimang!

 5. Kicki skriver:

  Är förvånad över att folk tycker Bard är en cool snubbe med framtidsvisioner – han har ju i årtal uttryck fientliga åsikter mot kvinnor, mot religiösa samfund och inom politik. Jag var så förbannad igår mot alla nyheterna och mot dessa gubbar och sen avslutades dagen med att jag läser att frk Löwenrg*p ger Bard utrymme på sina nya satsning (och Schulman – mannen som gjort sig känd genom att mobba människor) – människor jag ser upp till? WTF. Hon som sitter på en enorm makt och driver x antal bolag där kvinnor är konsumenteten. Hon är ju inte bättre än Donna Karen eller Eliabeth Höglund för den delen eller som dessa som står tysta bredvid

  1. Hmm skriver:

   Och jag blir förvånad över att poletten om Bella först nu verkar ha trillat ned hos många…

   1. Jos skriver:

    Fast Bella har aktivt fördömt Bards uttalande och även stöttat Metoo. Tycker det är fel att dra det över samma kam som de som öppet uttalat sig mot Metoo. Näe, det hör hemma i olika fack anser jag.

    1. Hmm skriver:

     Vi har nog lite olika definition på att fördöma.

     Att kalla något för ”tråkigt” faller inte inom den kategorin för mig.

    1. Hmm skriver:

     Vidare så var mitt uttalande ang Bella vidare än så…

    1. Kicki skriver:

     Hon har stött MeToo – ja!
     ”Aktivt fördömt” – Det skulle inte jag kalla det. Hon har skrivit en kommentar att hon var arg/upprörd på hans twitterinlägg, men i nästa mening skriver hon att det är viktigt att vi får höra hans syn på kvinnliga ledare.
     Det hon har gjort är att hon sopat hans åsikter under mattan, men vad vet jag. Han kanske bara är tölpig enligt henne…

     1. Hmm skriver:

      En liten kommentar bland sina kommentarer? För i sin löptext skrev hon tråkigt.

      Vi har fortfarande inte samma referensramar på vad som är att fördöma.

     1. Hmm skriver:

      Förlåt Kicki.
      Jag läste din kommentar fel. 💚

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..