När myndigheterna sviker barnen – fel umgängesrätt

Det finns myndigheter som skickar barnen till sina förövare. Jag var ett sånt barn där myndigheterna skickade mig till min pappa i åtta år trots mammas protester. Åtta år av sexuella övergrepp fick jag för att ”det är bra att barnet har umgänge med sin pappa”. Är ni fler som var barn som tvingades träffa föräldrar som slog eller förgrep sig på sig. Föräldrar som inte var lämpliga helt enkelt. Dela gärna med er för jag tycker det är så fel när myndigheterna ger umgängesrätt till förövare på olika sätt.

#felumgängesrätt

I Sverige anses barn ha det bäst hos sina föräldrar oavsett vilka dessa är. Jag vet spädbarn som har fått bo hos fosterfamilj för att deras alkoholister till föräldrar inte tagit hand om dem. De har kommit till fosterfamiljen vanskötta och traumatiserade. Familjen tar hand om barnet som sitt eget och det tar ett helt år att få barnet att känna sig trygg. Plötsligt när de biologiska föräldrarna känner att de nyktrat till så är det bara ett samtal från att få tillbaka ett barn de aldrig tagit hand om. Så ser Sverige ut många gånger. Meningar som ”det är bra om barnet får vara med sin mamma och pappa” vädras högt och görs på bekostnad av barnets välmående. Det är inte klokt.

Nu har jag fått höra om en kvinna som polisanmält pappan för sexuella övergrepp på sina döttrar. Förundersökning lades ned i brist på bevisning. Det flickorna har berättar väger ingenting. Deras mentala hälsa och saker de berättar efter de varit hos sin pappa väger luft. Och mamman vill ju inte släppa döttrarna till en pappa som hon vet förgriper sig på dem men gör hon inte det så riskerar hon att förlora vårdnaden helt – till en förövare.

Det här berättar hon för mig:

En förälder som inte lämnar ut barnet enligt dom riskerar att bli anklagad för umgängessabotage vilket kan leda till att den andra föräldern anses mer lämpad att tillgodose barnens rätt till alla sina föräldrar. Inte ovanligt alls! Och alla föräldrars stora skräck av de som vågar anmäla.”

Hade jag varit mamman till dessa barn hade jag rymt med dem. Det låter ju helt galet men att lämna sina barn till en förövare, att myndigheterna sviker barn på detta sätt är inte klokt. Det är precis som pojkarna.

Vad gör man i dessa fall? Hur kan vi ändra detta för utsatta barn? BRY är ju en organisation som belyser detta. Grundat av en mamma vars son blev utnyttjad av sin pappa och hon tvingades skicka honom till pappan. Inte klokt. Det är mycket som inte är klokt i Sverige.

• Det råder stora skillnader i andelen anmälda sexualbrott mot barn som leder vidare till åtal. Sämst är Luleå och Karlskrona där endast 5% leder vidare till åtal. Bäst är Eskilstuna där 79% leder vidare till åtal.

• Även handläggningstiderna hos polisen varierar beroende på var i landet det utsatta barnet bor. Sämst är Falun och Södertörn, bäst är Helsingborg och Jönköping.

• Endast 4,2% av de anmälda sexualbrotten mot barn leder till fällande dom.

Källa Bry.

Det är något som är väldigt fel i Sverige om föräldrar inte vågar anmäla annan förälder för brott då man riskerar att förlora vårdnaden precis som pappan till de två misshandlade pojkarna som är livrädda för sin mamma. Klart pappan inte vill att pojkarna ska träffa en mamma som slår barnen. Han polisanmälde och när pojkarna vägrade träffa mamman så förlorar pappan som vill skydda dem vårdnaden pga ”umgängessabotage”.

Jag undrar hur många sådana fall det finns i Sverige där barn trasas sönder pga föräldrars rätt till umgänge med sina barn. Vad hände med barnens rätt till en trygg barndom?

Är du en person där föräldrarna fick umgängesrätt trots att det var fel på alla sätt och vis?

#felumgängesrätt

 1. Maria skriver:

  I min grupp på Facebook #barnsfamiljefrid finns det så otroligt många barn som har förlorat sin mamma iom att vårdnaden gick över till pappan, som sen kapar kontakten totalt mellan barnet och mamman …
  Det är summan och priset av att vara en bra och kärleksfull mamma..
  Ingenstans i dessa beslut finns ett tydligt barnperspektiv utan det är vinklat till föräldrarna…
  Samhället är fruktansvärt orättssäkert för barn.

  #barnsfamiljefrid

  1. Hej. Vår familj lider. Jag är mamma till min och min mans son. Har en till på väg. Min man har en dotter sedan tidigare.. de har gemensam vårdnad, han är boendeförälder. Hon är hos oss jämt och hos mamma varannan helg.. bara det att varje gång lilla tjejen på 7 år snart 8 kommer hem därifrån mamman är hon så förstörd med all skit snack mamman ger henne om oss, speciellt om pappa. Dottern har även synfel med glasögon sedan ett år tillbaka.. mamman låter aldrig henne ha dem på sig.. min man har anmält denna kvinna till polisen också då hon skriver hot och bråkar hela tiden. Hon togs in på polisförhör vart ordentligt varnad, detta kom dotter hem och sa igår.. hon visste allt för mamman där berättar allt för sin dotter ”pappa anmäler mig, pappa gör si, pappa gör så” min man är så snäll, omtänksam. Han har kämpat för dottern i alla år. Mamman däremot gör allt för att få oss att må dåligt men de är egentligen dottern som blir den lidande. Hon mår psykiskt dåligt. Hela skolan faller, hennes humör. Har vart i kontakt med barnläkare då hon vid flertal tillfällen skriker rakt ut och får raseriutbrott efter telefonumgänge/ vanligt helg umgänge. Hon har tagit kniv och huggit i väggen. Barnläkarna säger att de bra att hon får ut sig ilskan men att de i framtiden kan vara tecken på att hon gör illa sig själv istället! Trots anmälningar till soc/ polis.. händer inget. Vi måste se henne lida med att åka fram och tillbaka. Vi går sönder som föräldrar. Jag älskar den här tjejen som om hon vore min egen.

 2. Kanske ska nästa uppror efter #metoo handla om dessa barn och hur de behandlas av samhället? Elaine får gärna vara förespråkare och dra igång detta. Det är mer än dags att vi står upp för alla våra barn.

 3. Jos skriver:

  Det är ju helt sjukt att det får fungera som det gör! Det borde komma upp en liknande stödsida som ”min upprättelse”, men för att hjälpa föräldrar i situationen som tvingas lämna bort ett barn till en förälder som behandlar det illa. Det här känns som en så viktig punkt i treskablinolls arbete. Hoppas ni kan göra något Elaine o co!!

 4. Mamma skriver:

  Jag är väldigt tacksam till Socialtjänsten, och skolan, som gjorde att jag kunde fly från den man som misshandlade mig inför barnen under hela deras uppväxt.
  Dock fungerar inte rättsväsendet. De kan intäger om psykologin kring våld. Brottmålsutredningen kring geov kvinnofridskränkning lades ned trots många indicier. De ska räcka eftersom det bästan ldrig dinns vittnen, förutom barnen, men de räknas inte i rätten.
  I vårdndatvisten konstaterade Hovrätten att våld var bevisat, trots det låter man pappan behålla vårdnde och även ha fem dgara ungänge varannan vecka. Barnen är förstås otrygga och har svårt att komma ur sitt medberoende till förövaren. De är utlämande till honom de dagar de är där.
  Eftersom han har delad vårdnad, så kan han neka dem den psykolisk behandling (kallas Trappan) som barn som upplevt våld behöver gå igenom. Han nekar även sonen behandling mot övervikt och dålig mage eftersom det kan innebära att träffa terapeut och då kan snningen komma fram. Karolinska har gjort två orosnmälningar och valt avsluta behndlingen eftersom sonen kommer i kläm av barnents beteende. I vardagen stökar pappn omkring allt han kan mha umgängesrtt och dwlad vårdnad. Han godkänner inte ifall jag skulle behöva ha en dg ledigt vid helg el lov. Så fort någon annn än jag ska pss barnen, så hotar han med att hänt dem. St dig makt och kontroll.

 5. Jessica skriver:

  Varit utsatt för våld av pappan och fick svar av domaren i vårdnadstvisten ❌ han har ju knte slagit barnen …. blev 50% umgänge gemensam vårdnad ‼️ ResultTet nu 4 PR senare är 2 barn som lider av ångest mm och mår skit

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..