HM är lite ”blåögda”

Jag skulle vilja dela mina tankar om HM med er. Det får mig att tänka på varumärken överlag som frontar sin posters med mångfald. Alla möjliga färger och former på de som får marknadsföra deras produkter. Men jag tror inte alltid att den värld som företag försöker marknadsföra är den värld de har på sina kontorslandskap. Hade HM haft fler mörkhyade anställda hos sig så hade affischen med den mörkhyade pojken och tröjan alls kommit igenom. HM är inte ensamma om denna problematik. Det nämnde jag för Tv4 nyheter idag. 

Då hade istället denna version som P Diddy publicerade kommit fram som ett bättre förslag.

Jag tror det är ett generellt problem och gör att arbetsplatser blir så chockade över att de kränkt kvinnor, folk med annan etnisk bakgrund, mörkhyade, hbtq-personer. Det är av det enkla skälet av att de inte har så många anställda där. Det blir också pinsamt om dialogen går så.

Fråga: Har ni mångfald på HM.

HM: Absolut, kolla vår senaste kampanj.

Förtydligande: Jag undrar om ni har mångfald på arbetsplatsen.

HM: Om våra photoshoots och fabrikerna räknas med så ja….

 1. Jag tror att man på HM var så fokuserade på att de skulle ha bilder på barn med olika etisk bakgrund etc och att man inte hade en enda tanke på vad det stod på tröjan. Sen var det ett ganska dåligt tryck. Men hade ungen varit ”ljus” så hade man troligen kommit undan med det. Men nu är HM bättre än för en vecka sedan och lärt sig en läxa men det går ju så klart för långsamt med förbättringen.

 2. Håller med.

  Men en blåögd kan också känna sig lätt kränkt av innebörden begreppet blåögd har fått. Speciellt när det används i ett sammanhang om människors lika värde oavsett färger. Det hår ju såklart inte att likställa den lilla problematiken med den utbredda här ovan i inlägget. Men tänkte att det kan vara värt att poängtera

  1. Fast nä det kan man inte. Att vara blåögd betyder att man är naiv eller godtrogen vilket är personligt menat. Har inget med rasism att göra överhuvudtaget. Att vara apa i djungeln är den stigmatisering kolonialmakterna på fullt allvar använde sig av i sin avhumaniseringsprocess av svarta för att kunna behandla dom som man ville. Därför är det uttrycket i högsta grad kränkande mot svarta. Du är okunnig som överhuvudtaget gör jämförelsen.

    1. Menar du att en person med blå ögon känner sig kränkt att ”blåögd” betyder en som är naiv? Det var långsökt kände nog jag.

 3. Min dotter plåtade h&m kanske var tredje vecka i ålder 5-7 år. Jag tycker oxå att valet av tröja/pojke blev fel.. men jag vill verkligen säga att barnplåtningarna med h&m är så himla härliga. Det är musik, alla barn har kul, fotograferna är vana att jobba med barn. De pratar, gör gåtor, leker lekar.. det är inte typ ”stå så, gör si”. Jag skulle säga att de bränner av SVINMÅNGA bilder och sen ropar nån vid datan ”vi har den” och då jublar alla.

  Tjejerna som plockar kläder är så himla trevliga och roliga. Om min dotter hade växt ur nått plagg tänkte dom om ”hum, men om du tar den tröjan med de här andra jeansen kanske?”.

  Från huvudkontoret får de bilder på vilka plagg som ska/kan plåtas med vad. Inte specifikt vilket barn som ska ha vad, det kan finnas en tanke (varje tröja finns kanske i två stl) vem som ska ha vad men det kan ändras om barnet är för litet eller stort. Jag kan verkligen se alla på h&m och barnen framför mig.. ibland frågade dom t.o.m min dotter vilken av tröjorna/byxorna hon ville ha på sig om det rörde sig om ”likadana kläder men olika färger”.

  Det är så himla fin, öppen och rolig stämning på en h&m-plåtning för barn. Det blev fel, ja, men jag kan garantera att de där tjejerna som plockade outfits den dagen de plåtade (2-4 barn på en fm, sen samma på em) inte menade nått illa. De satte på en hoodie på en pojke de mkt väl känner bra och har jobbat med förut.

  Det fanns ingen rasistagenda från stylist-tjejerna, lovar. Jag tror att det var en slump vem av barnen som fick vilken tröja.

   1. Många säger ju att valet av tröja + modell är rasism. Med stor säkerhet är det två tjejer i 25 års åldern som stylat plåtningen.

    Är det ett misstag eller rasism?

  1. Oj så intressant att höra från nån som vet. Jag har definitivt trott att det funnits aktiva val och en medveten tanke bakom. Jag jobbar på teater och det är verkligen INGET av det man ser på scenen som har tillkommit av en slump, jag trodde faktiskt att modeplåtningar var samma sak, att det var extremnoga med precis vem som hade vad och så. Men kanske annorlunda när det är med barn?

   1. Det finns foton på vilka kläder som bör plåtas ihop, typ för de släpps samtidigt eller passar ihop. De bokar ju modell efter stl så det finns väl en tanke, men ofta plåtar man barn i stl 104-110 typ (på småbarn) sen 134-140 på storbarn. Det är ju inte alla stl som plåtas, så ofta finns alla ”plåtavara stl” framme.

    När min dotter plåtar har de varit typ 2-4 barn i samma stl. Ibland nån äldre, men som plåtar ju inte ihop pga stl på olika avdelningar. Endast ihop på typ kampanjer som ska gå i media, lookbook som är de plåtningar som hamnar på hemsidan är ju löpande band plåtningar de bränner av hur ofta som helst.

    Har ett par skor varit för små så byter dom skor till ett par andra men då kan dom byta allt möjligt, typ ”men då tar vi de randiga strumporna så det blir mer färg” osv.

    En tjejkompis jobbade som fotoassistent på en studio som h&m plåtar i och hon sa att varje gång hon var på dåligt humör (tappat tror på mänskligheten efter massa vuxenplåtningar/sura modeller/krävande fotografer) så hick hon alltid till h&ms barnplåtningar där alla bara tjoar, leker, har kul, ingen säger ”gör si, le så, stå där” osv. Det är bara bra och härlig stämning.

    Sen plåtar h&m mkt samma barn, så stylisterna känner barnen.. samma med fotograferna.

 4. Alltså detta är kanske låter väldigt analys och historielöst av mig, för självklart förstår jag argumentationen (!), men blir inte uppståndelsen kring tröjan och pojken någon slags omvänd rasism? Hade det passerat obemärkt förbi hade jag aldrig gjort kopplingen mörkhyat barn – apa. Jag hade möjligtvis tänkt att det var ett töntigt tryck. Jag köper aldrig kläder med texter på till mina barn, precis som jag inte gör det till mig själv. Men hade tänkt likadant om ett ljushyat barn burit den. Är inte DET en form av rasism?! Att associera pojken med en apa pga en text på en tröja?

  1. Vet inte vad det kallas men håller med om att förstoringen av detta gör att problemet blir större än det är. Varför ska man ens tänka att den coola lilla killen ska vara en apa?

  2. Håller med dig! Vill man inte få bort den gamla stämpeln på mörkhyade? Vill man inte att man ska se på vita och mörkhyade och alla andra med samma ögon? Jag tycker hm gjorde helt rätt. De visar att vilket barn som helst får va den coolaste apan i djungel. Den här stackars pojken har blivit otroligt uthängd av rn mängd människor som alltså menar att han inte får ha denna tröja för han är mörkhyad. Jag blir väldigt illa berörd av detta. Ni startar upp något som många barn idag inte reflekterar över. Jag skulle lätt kunna köpa denna tröjan till min systers dotter som är mörkhyad. Jag skulle lätt kunna köpa den tröjan till min dotter som är ljusare i huden. Sluta att göra så här med barnen. Lär dem att barn är barn och inte en hudfärg. Lär dem att alla är lika mycket värda ist för att hänga ut denna stackars pojke genom att säga ”stopp där, du är mörk så du får inte va den coolaste apan i djungel”. Hur tror ni hand föräldrar känner? Jag hade blivit galen om jag varit dem och läst vad folk skriver.

   H&m gör inte skillnad på barn. Många kallar sina barn ”min lilla apa”. Bara för att barnet är mörkhyat är det inte rasism. I så fall är det ni som anser det som är rasister. Just för att ni gör skillnad på barn och barns.

   Vi måste gå vidare. För den unga delen av världen så betyder apa inte mörkhyad. Vi får ta över ordet för de som tycker olika. Inte gömma det så de ”onda” vinner

   1. Jag tänker att vi kan inte gå vidare och agera som om vi levde i ett samhälle där rasism ej existerar längre. Precis som att det känns lite fel om exempelvis IKEA gör reklamaffischer där endast kvinnor står i köket eller volvo endast har män i reklamen för deras bilar. Kvinnor får ju stå i köket, män får ju köra volvo-bilar. I ett idealistiskt postpatriarkat så hade förmodligen inte det upprört någon, men pga maktbalansen i samhället så skaver det nu.

    Tänker att man kan tänka samma med denna lilla mörkhyade kille och tröjan. I ett idealistiskt samhälle utan rasism så kan alla barn springa runt med alla sorters tröjor där det står apa, björn eller fågel på.

    Jag har svårt att tro att H&M satte på denna lilla kille just denna tröja för att skicka ett dolt rasistiskt budskap, men precis som Elaine säger så hade förmodligen detta (misstag eller inte) inte skett om H&M och andra företag haft bredare representation av mångfald på sina företag. Någon hade insett problematiken i tid.

   2. Exakt hur visar HM att vilket barn som helst får vara coolaste apan i djungeln? Jag tror inte heller att HM hade en rasistisk baktanke, dock är det så tanklöst och dumt att kritiken är välförtjänt. Sen är det kanske inte upp till dig, med ljus hy, att bedöma huruvida människor med mörk hy ska bli kränkta eller inte? Att utgå från vad man själv skulle uppleva/känna är sällan en bra grund för en analys. För det krävs ett lite vidare perspektiv.

 5. … och nästa fråga: ”hur ser fördelningen i roller ut bland den mångfald ni har?” Dvs vem gör vad? Köns/etnicitetsmärkta roller och positioner i ett företag är det tyvärr ännu färre på bolagen som har koll på eller kartlagt. ”Men ba vi har mångfald… massa tjejer i receptionen och som assistenter..och massa etnisk mångfald bland våra loklvårdare…. (vill poängtera att det inte är fel alls dock på de typen av jobb..men när en börjar kartlägga fakta om vem som för vad så är det gaaanska tydliga strukturer).

 6. Jag känner lite som Emelie.
  Men också tänker jag, vart var barnets föräldrar? Har inte dom fått vara med och fått isf säga till om dom självs tycker att nej det här är fel.
  Sen om msn ska vara sån så hade dom tagit en ljus hade det också kunnat bli fel och kränkande isf för på spanska så säger dom mono (vilket betyder apa på spanska) till ljusa. Att vara ljus för är inte ljus ljud utan brunt hår och ändå lätt till att bli solbränd.

  Förstår att det inte är samma sak men jag kan inte låta bli att fundera på om det kanske lyfts för mkt och så blir ett problem. Självklart ska man alltid säga till vid rasims men när blir det rasism egentligen?

  1. Förälder är alltid med under plåtning och påklädning. Det är supertrevlig stämning på h&m barnplåtningar. Dom satt säkert och käkade frukt medan sonen lajade med fotograf och andra barn som plåtades.

 7. Jag vet hur det ser ut på HMs kontor. Har aldrig varit på en arbetsplats med så uppenbart många olika människor – från olika länder, kulturer, etnicitet och ja, hur man nu än vill uttrycka det. Deras IT-avdelning sitter nära ditt hem, gå dit och ta en lunch eller kaffe (maila mig om du vill!) så kan du få se.

  (Sjukt oturligt/obra med tröjan dock… även om jag är på samma linje som de flesta här i kommentarsfältet)

 8. Jo H&M har mångfald på arbetsplatsen. Kan intyga det Lisa skriver ovan. Mycket speciell arbetsplats, verkligen en internationell miljö. Med det sagt tycker jag det ör oerhört korkat och olämpligt med bilden på pojken.

 9. Håller med dej till 100%! Någon nämnde här att det kanske bara var en tabbe av stylisten,men dessa bilder ska godkännas av flera personer före de publiceras så det går inte med förklaringen att en stylist skulle ha tabbat sig.

 10. Du har helt rätt, för även fast det inte satt rasister och bestämde vilken tröja som pojken skulle ha på sig, så missade de helt den historiska nidbild som gjort att människor med rätta blivit upprörda över bilden. När man hör till en minoritet bär man alltid med sig de fördomar och nidbilder som funnits och finns kring ens minoritet och det är bl.a. därför så viktigt att det finns mångfald på alla arbetsplatser – eftersom alla inte kan tänka på allting eller kunna allting och därmed kan man instället lära sig av de som har en annan bild på saker och ting. Som judinna skulle jag bli förskräckligt kränkt om det publicerats en bild som anspelade på någon av de nidbilder som funnits och finns gällande den judiska gruppen och därför tycker jag det är så oerhört viktigt att lyssna och förstå när andra minoriteter lyfter att de blir kränkta.

 11. Det är väl snarare så att dom som tycker tröjan på barnen är rasistiskt är rasistiska?
  Det är ett barn med en tröja. Visst ordet apa står på tröjan men vad har det med rasism att göra? Barn tycker ofta om apor.

 12. Har missat det här totalt. Var tvungen att googla. Tycker att det är betraktarens ögon det är fel på. Jag gjorde ingen koppling till att barnet var mörkt och det stod coolaste apan på.

 13. Nej vita manniskor kanske inte gor Kopplingen, men det betyder inte att kopplingen inte Finns. Om du hade haft en svart liten pojke som blivit trakasserad med monkey chants pa Kreta, eller varit gift med en man som fatt bananskal kastade pa sig under en fotbollsmatch, da LOVAR jag att ni sett kopplingen. Omedelbart.

 14. Ibland tycker jag att vissa saker förstoras upp. Jag är själv mörk och väldigt stolt över det. Jag skulle inte ta illa vid om mina barn hade en sådan tröja. Ibland så över analyseras saker och känns överdrivet. Kanske inte världens bästa text men samtidigt känner jag att det är en tolkningsfråga. Inte rasism. Tror inte H&M vill sända ut sådana signaler. Man skall reagera och agera ,som ex metoo och övergrepp mot barn! men ibland får man inte ta allt så allvarligt. Jag är stolt över min hudfärg och det tänker jag fortsätta vara, vare sig med text eller inte på min tröja. Tack för mig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..