Som jag tycker om er

Goooood morgon!

Jag tycker stämningen här är så fin. Kanske har att göra med att jag anstränger mig för att varken bemöta eller gå i klinch med folk som aktivt väljer att missförstå. Till och med Wigwag har blivit snäll och det säger något! Stolt över dig gamle Wiggan! 🙂

Nu på morgonen ska jag träffa Patrik Sjöberg och Bobbo Krull. Ni vet att jag har ett nyårmål om att göra en dokumentär. Om två veckor träffar vi ju alla partiledare och då behöver vi ett batteri av frågor kring hur man löser problemet med Sveriges sexuellt utnyttjade barn. Varje parti ska få chans att berätta sina tankar och konkreta förslag på åtgärder för att treskablinoll. Det kanske är alldeles för tidigt men vill ändå höra era morgonpigga varelsers tankar. Jag är lite för trött för att komma på dem själv nämligen.

 1. Vad tycker ni att vi ska ställa partiledarna för frågor.
 2. Vilka åtgärder tycker du att vi ska tillämpa i Sverige för att skydda barn från sexuella övergrepp?
 1. Inte en fråga, men en åtgärd jag skulle vilja se inom partierna är krav på utdrag från belastningsregistret för alla som är med i partiet (och ungdomspartiet) och har en titel (ordförande, sekreterare, gruppledare, kursledare osv) I t.ex ssu är yngsta åldern för en medlem 13 år, äldsta är 33. Och eftersom man jobbar med barn 13-18 (samt yngre barn vid första maj, 6 juni osv) så vill ja att man kan garantera att ingen som blivit dömd för något hamnar i en maktposition över barnen

 2. Hej Elaine!
  Jag arbetar sen 11 år tillbaka på socialtjänsten, med 1,5 paus från socialtjänsten för att arbeta som kurator på F-9 skola, och just med målgruppen barn. Jag träffar ju varje dag, vecka, månad och år barn som skulle kunna vara utsatta, en otroligt svindlande och hjärtekrossande tanke (och sanning). Det kommer in anmälningar till oss där det oftast handlar om barn som berättat. Tydligare kan det inte bli. MEN- kompetensen hos mig, och jag vågar nog tala för många av oss socialarbetare, är inte helt tillräcklig inom detta område. Dels vad gäller hur man för ett samtal med ett barn som misstänks vara utsatt. Vi skall inte hålla förhör, men, vi är oftast barnets första eller andra samtalskontakt och då är det oerhört viktigt vad som sägs.
  Det finns bra utbildningar, absolut. MEN, pengarna till att gå dessa räcker inte till. Jag upplever INTE att politiken hör oss socialsekreterare ropa efter resurser och utbildning. Så, utifrån detta ställer jag följande frågor;

  1) Har ni någon avsikt att förtydliga vikten av socialsekreterarnas arbete och därmed uppmana Sveriges kommunala politiker att satsa på socialtjänsten kommande budgetar?

  2)

  -Jag anser också att skolor, förskolor och bvc behöver mer kunskap i ämnet. Jag skulle gärna se en nationell satsning på utbildning till ALL förskole, skol- och bvc-personal i dessa frågor. Det kan ibland räcka med en heldag med statistik, barns egna berättelser samt en kort information om vad man som vuxen gör för att anmäla.

  – Precis som man krävde att alla kommuner skulle ha ett handlingsprogram avseende våld i nära relationer- så bör man tvinga till handlingsprogram vad gäller övergrepp mot barn. Det finns barnahus i nästan alla kommuner, eller åtminstone i anslutning till de flesta kommuner. Men, sällan en tydlig handlingsplan och checklista för hur man hanterar sådana ärenden. Sätt press på kommunerna!

  1. Hej! Jag är också socialsekreterare inom barn och unga. Jag upplever att problematiken främst handlar om att det inte finns resurser till de här barnen i samhället i stort. Socialtjänstens roll i det hela är att utreda och identifiera behov, samt vid behov skydda genom tex familjehemsplacering, men någon annan instans behover ju ta vid och erbjuda behandling. Jag har haft många barn på min tjänst, barn som haft tydliga berättelser om övergrepp och/eller små barn som är sexuellt utagerande på olika sätt där man får anta att de har blivit exponerade för vuxen sexualitet eller utsatta för övergrepp. Mitt och mina kollegors problem är ständigt att BUP inte tar emot de här barnen för vidare utredning och behandling, olika kommuner har olika bra Barnhus, vissa kommuner har inte ens något Barnhus. I Göteborg tycker jag att det fungerat relativt bra; där kan man via Barnhuset i Göteborg få en barnpsykologisk bedömning och hjälp med att komma vidare till behandling inom BUP efter det. I den kommunen jag är i nu är Barnhuset under all kritik och BUP vägrar ta emot trots remisser från både socialtjänst och skola osv. Det är SÅ frustrerande och gör mig så ledsen. Så om du kunde sätta press på våra politiker att dels utöka resurser och stöd till utsatta barn, dels se till att det inte ska spela ngn roll i vilken kommun man bor i som barn, så vore jag och många med mig djupt tacksamma.

  2. Instämmer!!! Som lärare saknade jag detta i utbildningen. Nör jag examinerades för 2012 hade jag hört absolut nada om detta på utbildningen, nada!! Jag som träffar flera hundra barn varje dag o min klasser på 43 barn har alltså fått noll utbildning i detta! Skrämmande! Dick har jag sett till att köra mig mängder o även fått med chefred o kollegor på tåget o barnen de är oxå med o vet om de privata bra o dåliga hemligheter, vart de kan vända sig om ngt händer osv osv

 3. Jag skulle vilja veta varför pedofiler får så lågt och kort fängelsestraff?
  Hur man vågar ha sådana människor ute i det fria och vad gör de för att skydda barn från pedofiler som släpps ur fängelse?
  Ser de pedofiler som psykiskt sjuka? Är det isf avgörande för vilket straff de får?
  Tycker polikterna att svenska lagarna är tillräckligt bra och hårda för att skydda våra barn från pedofiler?

  Kan inte jag få följa med på mötet…
  Dessa frågor ligger mig varmt om hjärtat även om jag inte varit utsatt och känner ingen som varit det är man medveten om vilket samhälle man lever i. Barn är det finaste vi har och varenda liten unge förtjänar en underbar barndom❤
  En dokumentär om detta ämne skulle vara toppen!. Finns fortfarande folk som blundar..
  Jag är så glad att dessa frågor lyfts fram och att ni jobbar för att skydda våra barn. Du är en ängel, likaså Patrik och alla ni andra❤

  1. Ursäkta?! Alla män våldtar inte barn. Blir så irriterad finns fantastiska manliga förskollärare som är så jävla tycker bättre än många kvinnliga

  2. Seriöst…alla män våldtar inte eller förgriper sig på barn det finns många bra manlig personal inom förskolan som en tidigare nämde är mycket bättre än den kvinnliga. Tycker det är så illa att döma alla killar inom förskolan som att de skulle vara pedofiler allihop.

  3. Jamen visst…Föreslå det så lär mötet med partiledarna bli kort. Himmlande ögon. Hummanden. Titta på klockan. Och sen Tack och hej.

 4. Det måste bli lättare att skydda barnen från skadliga vuxna… Gäller all form av utsatthet (sexuella övergrepp, missbruk, våld, våld mot partnern). Det ska inte gå att, som jag nu ser hända på nära håll, hålla sig undan (skita i möten med soc, beroendeenheter, bodelning etc) och därmed göra att processen av en vårdnadstvist/bodelning stannar av. Ett ickedeltagande borde vara diskvalificerande i sig. Som det ser ut nu blir den fungerande föräldern den som får ta hela smällen (ekonomiskt, möten med instanser etc) för en partner som bara ”förvinner”. Och därmed barnen lidande vars enda fungerande förälder deäneras på energi och får ekonomiska problem…😢

 5. och just det!
  Det är inte brottens maxstraff som ska höjas utan lägsta nivån… som det är i svensk rätt idag utgår domstolarna från lägsta nivå. Är inte den minst ett års fängelse är det sällan ett frihetsberövande straff som döms ut… politiker måste förstå svensk påföljdspraxis…

 6. https://www.hd.se/2018-01-12/stoppades-av-tagvard-landskronabo-doms-for-valdtakt-mot-barn
  Fick svar på min egna fråga.. den här mannen har alltså åkt fast tidigare men släppts- utan övervakning. Varför hade jag frågat politiker. Dessutom är han inte psykiskt sjuk?!. Därav får han nu fängelsestraff pga det brott han begått mot pojken. 2 år och 6 månader är inget straff.. Förstår man inte att dessa odjur ska inte leva i det fria. De ska inte ens få existera…

 7. Måste bara säga tack för att det finns en blogg som är mer än en blogg, en som vill göra skillnad. Tack! Det ger mig hopp och inspiration!

 8. Hur tänker ni att skolan ska reglera undervisningen så att barn & unga förstår hur de kan undvika risker på nätet?

 9. 2:
  Utbilda alla socialsekreterare, poliser, jurister, lärare, fritidspersonal och förskolepersonal i en stor satsning eftersom nuvarande kunskaper inte räcker till. Hur dom ska ha ögonen öppna inom respektive yrkesgrupp, hur dom ska agera osv.
  Trycka på att man SKA anmäla, utreda, hur man intervjuar barn och ger dom stöd osv.

  *Höj straffen för alla former av sexuellt våld mot barn. Sluta också skydda dom i nåt slags kuddrum på fängelset, sluta dalta med att andra fångar är förbannade på dom! Låt alla blandas, pedofiler ska inte ha en gräddfil i fängelset!

  * Jobba med attityder som att det är ”synd om pedofiler” som ”inte kan hjälpa sin sexuella läggning”. Detta SKA vara tabu och helt oacceptabelt med höga straff, punkt!! Tänk om man pratade likadant om yxmördare!! Handlar om att höja barns värde i samhället.

  *utbilda barn i skolan om rätten till sin kropp och integritet, att det finns barn som blir sexuellt utnyttjade och att det är fruktansvärt och fel. Att man ska vara snäll mot dom barnen som utsätts och prata med sin lärare om man får reda på något, ser något eller misstänker något.

 10. Kan det ställas utom absolut rimligt tvivel att en person förgripit sig på ett barn anser jag att straffpåföljden bör bli livstids fängelse (eller icketidsbestämt straff som jag tycker är den rätta benämningen). Mer barnperspektiv!

  Sen håller jag med flertalet andra här som önskar en satsning vad gäller utbildning. Igen – mer barnperspektiv!

 11. Fråga vad de/partierna har gjort hittills (i praktiken).

  Förutom de nämnda grupperna ovan, så behöver också kunskapsnivån för vårdpersonal (sjuksköterskor, läkare, skötare/psykiatrin mfl) också öka – ex. att göra bedömningar och föra samtal med barn och ungdomar (och vuxna som lever med erfarenheten). Särskilt viktigt är det för grupper som jobbar på ex BVC och BUP. Det behövs också mer kunskap/forskning om förövare. Vilka de är och vilka åtgärder som krävs för att de inte ska begå övergrepp. Sedan tror jag internetporr är en underskattad riskfaktor. Både för att det kan trigga igång beteenden (hos de med pedofila funktionsstörningar) och att den ”kommersen” ofta inkluderar unga flickor och pojkar som blivit sexuellt utnyttjade. En annan miljö är ungdomsidrotten. Gång på gång uppmärksammas det hur tränare mm fått kontakt med barn på det sättet. Här behövs mer kontroll.

 12. Fokusera på barnen i tidig ålder och att de ska veta vad som är okej och inte gällande deras kroppar. Detta är extra viktigt för barn som ej lärt sig detta hemma pga missbrukande eller frånvarande föräldrar mm. Pedofiler kommer alltid finnas men barn ska veta vad som är fel. Detta är såklart svårare om det sker inom familjen men ändå.

 13. Fråga vad de tänker göra åt själva grundproblemet, att män (nej jag vet alla förövare är inte män) vill förgripa sig på barn. Vilket ansvar tar samhället för att förändra dessa män?

 14. Om vi som föräldrar säger ok till kameror, kan det öppnas upp för förskolor som marknadsför sig just så ”Hos oss kan ni följa barnens dag via en app hela dagen”
  Jag skulle aktivt välja en sådan förskola

 15. Jag tror vi behöver satsa mer resurser även på organisationen som kan stötte upp och utbilda diverse personal om dessa frågor. Tror starkt på att organisationer har mkt att bidra med där andra utbildningar eller dylikt inte är möjliga att sätta. Kanske någon fråga om detta?

  Sen generellt diskutera frågan om när det ska komma ett krav för lärare och all personal som arbetar med barn ska krävas läst om detta ämne inom sin utbildning ens för få ut en examen..

 16. Hur ska vi förändra sexualundervisningen för att den ska innehålla mer än bara ”såhär blir barn till”?
  tex:
  -integritet
  -samtycke
  -lagstiftning
  -juridik, vilka rättigheter har du om du har varit utsatt

  Hur ska man se till att de som utsätts vågar anmäla?
  -information om hur det går till
  -utbildning av rättsväsendet för förändrad attityd mot målsägandet etc.

  Tvingande för socialamedier att ha teknik för att hindra att folk utger sig för att vara någon de inte är

  Vid anmälningar, någon form av uppföljande samtal/guide till organisation för fortsatt stöd efter att den rättsliga processen avslutas. Oavsett utfall finns såren efter det man utsatts för alltid kvar.

  Självklart straffskala som speglar brottet! dvs strängare straff och förändrad preskriptionstid

 17. Preskriptionstiden för sexualbrott mot barn bör tas bort helt!

  Håller med ovanstående kommentarer om bättre utbildning för de yrkeskategorier som är i kontakt med barn. Vårdpersonal är också viktig.. blev själv utsatt som barn och sökte som 13-åring till umo för att få p-piller eftersom jag var rädd att bli gravid. Jag är tacksam att jag fick dessa utan problem, men önskar av hela mitt hjärta att barnmorskan hade ställt fler frågor… kanske hade det kunnat förhindra många års fortsatt utnyttjande.

  Sexualkunskap som ämne i skolan. Prata om barnens rättigheter redan när de är små. Skammen ska ligga hos förövaren och inte hos barnet!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..